icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

wodanka
8. dec 2019

@very_sad TN kraj nie sú len súdy v TN, ale napr. aj v PB, Novom Meste, takže závisí odkiaľ bude prichádzať dane dieťa

very_sad
8. dec 2019

@joannita ja viem, len zisťujem ako to chodí, mám rada informovanosť vopred 🙂 podľa toho, čo som tu čítala, tak nám psychologička povedala iba "základné body celého procesu", zisťujem až tu, čo všetko nepredvídateľné sa môže prihodiť.

very_sad
8. dec 2019

@joannita návrh na súd? Síce sme mali sedenie aj s právnickou, keď sme mali skupinu, ale bolo tam strašne veľa informácii a veľa som z toho pozabudala...prepáč, že sa pýtam, náhodou nejakú literatúru k tomu nevieš, kde by som zohnala? Nám síce povedali, že keď príde čas, tak nám s tým pomôžu, ale ja som rada informovaná vopred. Ďakujem

very_sad
8. dec 2019

@wodanka áno, rozumiem, takže záleží aj na šťastí, akého sudcu dostaneme v akom kraji, tak? ďakujem

bosorkabb
8. dec 2019

Pravdu má
@joannita
@very_sad skôr ako pôjdeš reálne na materskú dovolenku prejde dosť času. Dieťa to nedajú hneď. Najprv prebiehajú interakcie, potom prípadný hosťovsky pobyt vtedy nemáš nárok na nič, musíš čerpať dovolenku, PN. Až následne môžeš podať neodkladne opatrenie to tiež chvíľu trvá a nie vždy ho schvália. Sú tu baby a poznám také ktoré mali dieťa bez súdu doma rok. Dieťa nemusí byť hneď právne voľné alebo čokoľvek. Nejdem tu písať úplne do podrobna ale každý prípad má svoje zadrheli. Uvidíš to v praxi. To ti píšem ako osoba ktorá má 3 ročne skúsenosti so systémom.
Tety na úrade vrátane psychologicky sú jedna vec, realita iná.
Najlepšia cesta je informovať zamestnávateľa o tom že si na prvých miestach na adopciu, šetriť si dovolenku a snažiť sa dohodnúť.

joannita
8. dec 2019

@very_sad literaturu nemam a neviem o nicom, staci ked tu budes sledovat toto forum 😁 a to myslim vazne. Tu riesime realne problemy a pomahame si, posielame si navrhy na sud atd. Ano jasne navrh na sud budete musiet podavat, a viac x, ani to vam nehovorili?
No vies, na priprave toho vela nepovedia co sa tyka tychto pravnych veci, lebo vela x ani nevedia.
Ked sa rozhodnete ze beriete dieta, vela vam pomozu na upsvare, teda aspon v Ba su zlate baby.
Ako dlho este asi budete cakat? Kolki ste v poradi?

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
apadapa
8. dec 2019

@jesienka22 ake mate poziadavky na dietatko?

paris1110
8. dec 2019

Ahojte 😊 caka niekto na poloromske babatko v ZA kraji? 🤞🤞🤞

johanka121
8. dec 2019

@paris1110 my..uz rok sme na 7 mieste na poloromske

apadapa
8. dec 2019

My sme rok na romske a sme na 5 tom mieste. Na urade povedali, ze este minimalne pol roka budeme cakat😏

jesienka22
8. dec 2019

@very_sad Podla mna sa treba zariadit podla vztahov so zamestnavatelom. Ak je ferovy, bola by som ferova aj ja. Ak nie, povinnost hlasit mu cokolvek podla mna nemas.

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
tecko28
8. dec 2019

@apadapa z akeho ste kraja?

paris1110
8. dec 2019

@johanka121 ved toto ze mam pocit ze sa tie cisla absolutne nehybu 😪 nechapem ci naozaj v ZA nie su vobec ziadne deticky...

johanka121
8. dec 2019

@paris1110 tiez to nechapem..ja len verim ze buduci rok sa to rozbehne.. 🌷🍀

andrea_82
8. dec 2019

@floriss146 Jéj, to je super, ja som volala cca pred mesiacom a boli sme na mieste 48. My sme zapisani od juna 2018, tak sme asi tesne za vami. 🙂

apadapa
8. dec 2019
very_sad
8. dec 2019

@andrea_82, @floriss146, baby z trenčianskeho kraja 🙂 my sme v poradovniku 2.5 roka, začínali sme na čísle 107, v lete sme boli na 47 mieste, budem tam volať a napíšem sem, že o koľko sme sa o pol roka posunuli 🙂

very_sad
8. dec 2019

@jesienka22 áno, je to veľmi individuálne, no, ešte mám čas si to všetko premyslieť

wodanka
8. dec 2019

@very_sad ono ten posun v poradovniku je veľmi zavádzajúci. Na začiatku to ide rýchlo, lebo vypadnú všetci ktorí majú iné podmienky ako vy. Ale keď už budete cca 10.v poradí, tam to môže stať veľmi dlho, nakoľko aj tí pred vami čakajú na dieťa s rovnakymi podmienkami. My sme sa napr. z miesta 10.posunuli za rok na miesto 8. A potom sa to zasa viac ako pol roka ani nepohlo.

joannita
8. dec 2019

@jesienka22 z pohladu zamestnavatela, myslis ze by to bolo pre teba ok, keby zo dna na den sa dozvies, ze ti zamestnanec odchadza na matersku? 🙂
Na 100% ma oznamovaciu povinnost, zakon nehladi na to, ci ides na matersku po porode, alebo s osvojenym dietatom. Je to definivane tak ako tu odfotil niekto dnes a plati to pre vsetkych.

berginkan
8. dec 2019

@jesienka22 to bolo myslene obrazne. Ked ta chcu vyhodit vyhodia ta

berginkan
8. dec 2019

@jesienka22 a tak isto mas povinnost mesiac dopredu pisomne oznamit ze ti konci materska a ostavas na rodicovsku dovolenku a nevracias sa do prace po materskej

joannita
8. dec 2019

@berginkan
@jesienka22 ja este doplnim, ze aj otec ked ide na matersku musi 1 mesiac pred nastupom nahlasit turo skutocnost v praci. Proste uplne vsetci maju tuto povinnost.

jesienka22
8. dec 2019

@joannita tak zamestnavatel musi ratat so vsetkym. Aj ze niekto odide na dlhodobu pn zo dna na den a musi mat plan aj pre tento pripad. Ak nie je zamestnavatel ferovy voci zamestnancom, nemoze to ocakavat od nich.

jesienka22
8. dec 2019

@berginkan ano, ale na materskej alebo rodicovskej ta vyhodit nemozu

jesienka22
8. dec 2019

@joannita otec vie, kedy chce nastupit na rodicovsku. Pri nahradnej starostlivosti tato povinnost nie je dostatocne urcita na to, aby ju niekto mohol vymahat. Ten datum 1 mesiac pred nastupom na matersku proste v tomto pripade neexistuje.

berginkan
8. dec 2019

@jesienka22 a kto tu hovori o tom?

tulipan43
8. dec 2019

@teleskop my s mužom. Synčeka sme dostali keď som mala 44 a muž o dva viac a znova sme v poradovniku