Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Trochu teórie : zvýrazňujem z článku : " Z toho je zrejmé, že dieťa, ktorému je od samotného počatia poskytovaný dostatok rodičovskej lásky a starostlivosti, má vyššiu šancu na zdravý, harmonický a šťastný život. " a rovnako ako jeden z možných dôsledkov neistej vzťahovej väzby je uvádzané aj : " slabšie kognitívne schopnosti a horšie školské výsledky" Nie je to ani predsudok, ani nepotvrdený blábol, je to potvrdená vec. Aby nedošlo k nejkému nedorozumeniu a nebola som zas označená, že mám predsudky, týka sa to rómskych, aj bielych detí .
@cairka ty si poklad, ďakujem 😍😘
@amienne , lenže aj to EQ je vrodené a žiaľ aj tvrdo oklieštené stratou . A prejaví sa to až neskôr. Lenže skúsenosti sú neprenosné, každý si musí zažiť, aby uveril, lebo je to neuveriteľné. Tiež som bola výchovný optimista, takže tie teteórie poznám. A pozor, netvrdím, že všetky decká v náhradke skončia v base, to rozhodne nie. Tvrdím len toľko, že život s nimi je o dosť náročnejší, ako život s dieťaťom, ktoré už v brušku cítilo, že je milované a očakávané. .....
@bosorkabb vysoka skola nie je predsa dokaz inteligencie. Pisalo sa vyssie, ze IQ je dedicne. A nehovorim o teorii len. Proste vela veci sa da zmenit a ovplyvnit. Je to tvrda robota a naopak niekde to ani necitit. Kazde dieta je ine. A este dodam, ze mna nikto neodvrhol, ale som z rozvratenej rodiny takze tak
Ahojte, neviete aký rok sa teraz vybavuje v PO kraji?
@teleskop skopcim, čo som nedávno písala v inej téme :
ak ste sudrzny odhodlaný pár, s veľkou dávkou sebaobetovania a empatie, choďte do adopcie. Pretože prechádzka ružovou záhradou to nie je, to ale asi tušíte, prídu chvíle, keď bude potrebná veľká dávka toho "na to som tu, aby som tomu dieťaťu pomáhal" a nie len "nato je tu dieťa, aby mi naplnilo prázdno po vlastnom a moje predstavy". A biele ci rómske... Kukaj, keď prídu prvé problémy, buď vám budú vyčítať pri bielom My sme tí vraveli neadoptuj, alebo pri tmavom My sme ti vraveli neber ciganca - alebo Vám budú pomáhať a stat pri vás aj keby si si adoptovala martana.
Na psychike a správaní dieťatka sa odrazí veľa vecí. Tie, ktoré sa diali už v tehotenstve, ktoré sa udiali po narodení. Kopu vecí vyskočí až keď dieťa rastie, a vy sa ich budete učiť za pochodu pochopiť, zvládať, možno kde tu prehodnotiť dovtedy vžité a zdanlivo nemenné nároky, predstavy..... Proste nuda to nikdy nie je! Ak chceš niečo konkrétnejšie, veľmi prínosné je navštíviť Klub náhradných rodín, nejaký najbližší.
Inak, tie čo máte skúsenosť z nedávnej minulosti, Návrat už pri príprave neuzlíkuje? To je škoda, ak od tejto hry upustili....
@berginkan , no počkaj, ty od včera prekrúcaš všetko , čo napíšeme. Prepáč, použila som nesprávne slovo, tak normálny život. Nikto z nás nepísal nič, čo má vzbudzovať strach. Len istú ostražitosť. A možno nápovedu, kam sa obrátiť, keď teda všetko nepôjde úplne ideálne.
Vieš, že malá nie je úplne OK som vedela od dva a pol roka naisto, trvalo roky, kým sme sa dopracovali k tomu, aby sa stanovila diagnóza, ktorá jej reálne pomohla - mohla nastať zmena školy a je to úplne iné dieťa. A presne o tom to je, tie deti potrebujú niečo špeciálne, jasné, nie všetky, ale ani nie málo. A je strašne unavujúce, keď ti nemá kto pomôcť. Je strašne vidieť, ako sa tvoje dieťa trápi, ako trpí deň čo deň, hodinu, čo hodinu a nedokážeš mu pomôcť. Navyše tieto naše deti majú sklony svoje trápenie si vybíjať na rodičoch. Človek sa pousmeje, keď mu psychiater povie, že "Vidíte? Aspoň je krásne vidieť, že vám dôveruje" , ale nie je to ľahké si to odžiť . Ale keď budeme ešte popierať, že to má z toho, že je prijaté, že keď mu bolo najťažšie ho odkopli (počas pôrodu), tak je to pre tých rodičov ešte útrpnejšie. Lebo oni chybu nespravili, ale pri takomto prístupe by si to mohli začať myslieť.
Kočky ja ako osvojená za seba môžem napísať že vychová a pocit bezpečia je isto oveľa viac ako gény . A zase v našich deťoch vidím gény ktoré sa predierajú na povrch dcérka miluje hudbu , tanec , kreslenie chodí na spev na výtvarnú , syn zase krasopisne píše maľuje , učí sa hrať na husle tiež učenie mu ide super a môžte mi veriť nič v tomto smere nepochytili od nás , obe deti sú temperamentné a keď sa ich temperament nasmeruje správnym smerom je to krásny výsledok , no mnoho detí nemá tu možnosť a nie len v osadách a nie len tmavé deti . Naša dcérka mala v spise že slečna čo ju porodila bola sama ešte dieťa zbavená svojprávnosti rozumovo na úrovni 5 ročného dieťaťa ktoré si nevie ani rohlík kúpiť a naša malá je užasne šikovná rozumovo vôbec nezaostáva no citovo je dosť poznačená . Syn nemal spis nevedeli sme nič mal 6 dní keď sme ho prvý krát videli a 8 keď sme prišli domov je citovo vyrovnaný no tiež sme museli riešiť psychológa keď sa nevedel vyrovnať s tmavou farbou pleti a občas ho to hnevá a teraz nechce byť považovaný za " hlúpeho , zlodeja a tretie čo tu bolo spomenuté si nepamätám " a nás ako rodičov mrzí že mu s tým nevieme pomôcť inak ako len láskou . Vychovávať tmavé deti nieje ťažké pre nejaké gény , ale pre ľudí ktorí Vám a Vašim deťom potrebujú dokazovať že sú niečo viac a nevyhnete sa im pretože , škôlka , škola , zdravotníci , úradníci a napokon rodina preto som vďačná každému farboslepému človeku .♥♥♥
@cairka staci uz dobre? ja som nic neprekrutila, mozno ste sa zle vyjadrili, uz je to jedno. zaplietla si sa do debaty, kde sme riesili, ze su tu popisane bludy ze IQ sa dedi. a potom aj EQ. dostali sme sa niekam, kam to vobec potrebne nebolo a dohadovat sa tu nebudem. nikdy tato skupina o tom nebola. ostrazitost je namieste, ale treba to tak aj prezentovat, pretoze v poslednej dobe nic ine nepocujem iba ako maju vsetci strach si adoptovat dieta, lebo bude problemove a dementne. hovgh
@mana85 velmi dolezite je okolie a ver, ze aj biele deti casto zazivaju neprijemnosti aj ked menej ako tie tmave. ja napriklad ale verim, ze je to na dobrej ceste, vela sa s tym teraz robi, tak snad to pomoze. a co sa tyka poznacenia, ano ako som hovorila vyssie, niekde su inde nie.
Kto ma cas a zaujima ho problematika etnika a znevyhodnenych deti, tak vyborna diskusia, este z minuleho roka. plus odporucam aj knizku A okraje mas kde 🙂 https://www.facebook.com/projektn.sk/videos/466...

@berginkan , prosím ťa, akých predsudkov? Je to lotéria, náhoda, sú tam deti s problémami, aj deti bez. Všetky stoja za to do toho ísť, všetky si zaslúžia lásku. Ale výchova je tak 50% . Sú veci, ktoré výchovou ovplyvníš, sú veci, ktoré nie. Rovnako, ako je tomu aj pri biologických deťoch.