icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

lili153
19. jan 2020

Presne tak...

amienne
Autor odpoveď zmazal
tanuska28
19. jan 2020

@amienne aj my sme okk s tym ze nebudeme mať bábo, ale zase čakať pol roka na to kedy dieťatko budeš mať doma je dlhá doba keďze ho už navštevuješ a navezuješ vzťah...nemalo by to trvať taku dobu podla mňa

lili153
19. jan 2020

Chodil ku nám na víkend potom na týždeň a problém bol že som pracovala.. Ach bolo to ťažké a keď sme ho museli po týždni odniest😪😪.... dúfam ze teraz budeme mat šťastie

amienne
Autor odpoveď zmazal
mana85
19. jan 2020

@lili153 My sme mali šťastie pri staršom mohla som ostať a dokonca aj manžela chceli nechať na izbe v pôrodnici len on musel do práce ja som si vzala dovolenku a o dva dni som nastúpila na riadnu materskú dovolenku vtedy nám schváli predbežne 24hod.Pri dcérke to bol des čo sa dalo zamietli 3 mesiace sme dochádzali, musela som kontaktovať Naty Blahovu už som zvažovala média odvolali kurátorku aj sudkyňu ešte kvôli jednému prípadu v našom DD kde bola naša malá.

@tecko28 To 24 hod. Bezodkladne je stále ale len ak je niekto v priamom ohrození aspoň tak mi to teraz známa vysvetlila. Takže asi je pravda že. Pri osvojení už neschvaluju a možno aj záleží od sudcu.

berginkan
19. jan 2020

@lili153
@tanuska28 tak to je jasne :( to su tie pripady kedy si poviem ze mam byt zaco vdacna

lili153
20. jan 2020

A žienky.. Koľko hodín ste chodili na prípravku pri aktualizacii? Myslím ku pani psychologicke

nikadomi
20. jan 2020

@lili153 hodinu cca. Bola u nás doma.

rebekarebekova
20. jan 2020

Ahojte, kto ste prosim podavali navrh na zbavenie rodicovskych prav matky? Vy alebo Upsvar? My sme na pestunskom sude boli dohodnuti s koliznou dietata, ze poda ona a vykaslala sa na to.. :(
Mozeme/musime podat teda my? Potrebujeme niecie stanovisko/potvrdenie, ze matka sa vooobec nezaujima? Od koho?
Nemate niekto prosim navrh vzor?
Dakujem za kazdu radu 🥰❤

lili153
20. jan 2020

@nikadomi tak to ste mali asi šťastie... Myslím ze oficiálne bude treba asi viac.. Keby to bolo tak bolo by to super... Aj u vás to bolo tak ze ste poslali papiere na úrad a potom ste šli na prípravku?

nikadomi
20. jan 2020

@lili153 my sme mali aktualizáciu pri žiadosti o druhé dieťa. Áno, zaslali sme žiadosť odruhé dieťa, následne sme skontaktovali psychologičku z prípravy a ponúkla sa, že to môžeme absolvovať aj doma- dokonca v čase, keď syn spal aby sme mali kľuď

bosorkabb
20. jan 2020

@rebekarebekova podávali sme my. Právnik nám napísal návrh aj podal na súd. Pozriem či mám ešte v PC.

bosorkabb
20. jan 2020

@rebekarebekova bohužiaľ už nemám. U právnika sme platili 50 eur ale stálo to za to. Vyjadrenie sme nepotrebovali, súd vyzve kuratorku k vyjadreniu.

tulipan43
20. jan 2020

@lili153 Ahoj, my sme mali dokopy asi 6 hodín aktualizácie, raz sme boli spolu, potom každý zvlášť a raz s malým a nakoniec podpísať to spolu. .

lili153
20. jan 2020

@tulipan43 no ja som už zvedavá už by som to chcela mať celé za sebou.. Už mi šibe... Pozerám samé detské veci, kočíky atd😉😊

lili153
20. jan 2020

A ešte mamičky... Chcem sa opýtať ci Budem mať nárok na neaky jednorazový príspevok..

tulipan43
20. jan 2020

@lili153 My sme nestihli lebo malého sme mali na neodkladne opatrenie a kým sme si ho osvojili tak maly mal 17 mesiacov. Keby siel do pestúnskej mali by sme narok na 500 eur, takto nie. Možno ti ostatné baby lepšie poradia

lili153
20. jan 2020

@tulipan43 my tiež pôjdeme na predosvojitelsku a potom osvojenie si myslim

amienne
20. jan 2020

Baby mali ste teraz niekedy niektora pravoplatne rozhodnutie o pestunstve. Ja mam pocit, ze ma zas chcu na uradoch obabrat. Podla vsetkeho by som mala mat narok na jednorazovy prispevok pre dieta 500€, lenze na urade ma odbili, ze iba ak je dieta vo veku do 6 mesiacov. Ja som takuto informaciu ale nenasla a predosly UPSvar tvrdil, ze narok mam bez ohladu na vek dietata. Zaroven, ze nemam narok ani na pravidelny prispevok pre pestuna nakolko beriem rodicovky na druhe dieta, ktore sme prave osvojili. Obe deti sme brali naraz a doteraz sme mali na neodkladko (13 mesiacov), ziadne prispevky zo statu do dnesneho dna. Ze nemame narok. Je to normalne? Teda ani prispevok, ze sme adoptovali ani ze sme pestuni?

lili153
20. jan 2020

@amienne tak to sa čudujem.. Pretože ja som teraz zisťovala že ako to bude keďže mam dieťa (8 rokov) v pestúnskej a pôjdem s druhým na rodičak a pani úradníčka mi to zisťovala a volala mi ze mam nárok na obe dávkyto je opakovaný príspevok náhradnému rodičovi aj rodičovský príspevok kedze je to úplne iné dieťa

lili153
20. jan 2020

@lili153 dokonca som niekde čítala že keď si biologická matka neuplatní nárok o príspevok pri narodení ma nato nárok osvojitel

tulipan43
20. jan 2020

@amienne pri pestúnskej to nie pravda, nedajte sa odbiť. Mate narok aj na daňovú ulavu, ako aj rodinné prídavky a opakovany prispevok na dieťa. Ak si na rodicovskej ty, nech si o opakovany prispevok na pestúna poziada muž. A hlavne nedajte sa odbiť, oni sa občas tvária ako keby davali zo svojho.

amienne
20. jan 2020

@tulipan43 dakujem. A s tym jednorazovym prispevkom 500€ mame narok, ci nie? Ano rodicovske pridavky poberame a aj bonus muz uplatnuje a ziadam aj o prispevok dietatu, to by mali schvalit. No pojdem tam znova lebo mi ide o princip. Stat sa "zbavi"dvoch romskych deti z domova a neda na ne ani euro a este sa na uradoch tvaria ,ci som chcela deti pre peniaze. Akoby to mohla byt zarobkova cinnost pri vydajoch na starsie 700€ mesacne?

amienne
20. jan 2020

@lili153 no u nas su to nevlastni surodenci tak neviem ci preto ma odbili, ze co chcem ved mam rodicak. A ze ked poberam rodicak nemozem este aj prispevok pre pestuna. Mne sa to zda pekne nefer a blbost.

amienne
20. jan 2020

A inak nemali by este dokonca vyplatit aspon ,6 mesiacov dozadu to pestunske, kedze sme cakali 13 mesiacov kym vytycia pojednavanie?

berginkan
20. jan 2020

Tendanovy bonus si uplatnuje aj v pripade, ze je manzel s.r.o.? Neviete niekto?

amienne
20. jan 2020

@berginkan ano u nas... manzel je majitel s.r.o ale zaroven aj zamestnanec.

miriam439
21. jan 2020

@amienne
S tým opakovaným príspevkom pre pestúna na jedno dieťa a zároveň rodičak na druhé dieťa si myslím, žeby mal byť nárok na oba, lebo je to na dve rôzne deti. Pátraj, nedajte sa odbiť.
Druhá vec - jednorazový príspevok 530 €
Ja som bola s dieťaťom doma vyše 18 mesiacov na neodkladné opatrenie. Až potom sme mali riadne pojednávanie o pestúnskej starostlivosti. Právoplatné bolo asi až o 3 mesiace.
Od prevzatia dieťa z DeD som mala materskú a o šesť mesiacov som prešla na rodičovský príspevok. Ale po celý čas som dostávala aj opakovaný príspevok na dieťa (vtedy okolo 130, teraz zvýšili na 192 €). Daňový bonus dostával manžel od prevzatia dieťatka z DeD. Prídavky sme dostali až od právoplatnosti neodkladného opatrenia (čo bolo o mesiac neskôr ako sme vzali dieťa z DeD).
Jednorazový príspevok (530 €) sme vybavovali až vlani, najprv muselo nadobudnúť právoplatnosť rozhodnutie o pestúnskej starostlivosti (z riadneho pojednávania o PS).