Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@miriam439 dakujem. Presne s takymito informaciami som aj pocitala, akurat ma otocili, ze nemam narok a nadriadeny tam nebol. Mame vsetko pravoplatne, takze v lehotach problem uz nie je. Podam opakovane ziadosti, mozno ako radili cez muza. Toto je uplne na hlavu aby odopierali to, naco je zo zakona narok. Vdaka este raz
@bosorkabb dakujem. Rozhodnutie pravoplatne. Dieta ma 5 rokov. Na druhe, uz pravoplatne nase osvojene poberam rodicak. Ziadala som na to starsie jednorazovy prispevok po zvereni a opakovany prispevok pestunovi.V BA mi dokonca vraveli, ze by mali spatne vyplatit prispevok pestunovy dokoca za pol roka , no tym si niesom ista.
@bosorkabb ok, vdaka.Len rodicak uz ja poberam od jula na seba. Ked to budem prehadzovat na muza, tak on potom bude musiet dokladovat, ze sa o dieta naozaj stara, nebude moct mat zamestananie na plny uvazok,ci? Aky je rozdiel ci podam na muza pestunske a jednorazovy a na mna ostane rodicak. A nehrozi ze muzovi vyplatia nizsi rodicak nez mne? Ja mam narok na tych 370 €.
@amienne To adoptované dieťa máte určite spoločne. Ale máte aj to druhé dieťa v spoločnej pestúnskej starostlivosti? Manžel je asi zamestnanec a vlastník s. r. o.? Ak je to tak, že obe deti máte všetko riešené spoločne, tak...
keďže manžel je zamestnanec, tak ja radím požiadať opakovaný príspevok pestúnovi na manžela a ty na to druhe dieťa poberaj ďalej rodičovský príspevok, tým pádom máš isto aj rodičovskú dovolenku (predpokladám, že si s ním doma) a zároveň máš poriešené zákonné poistenia (zdravotné). Lebo keby ste hodili rodičovský príspevok na manžela, tak by zase bolo treba poriešiť ostatné veci s tým súvisiace ohľadom poisťovní. Takto máš isto už tieto veci poriešené, keď si písala, že rodičak už poberáš. Manžel zároveň nech požiada o jednorazový príspevok dieťaťu zverenému do NRS. Pol roka od právoplatnosti riadneho rozhodnutia o PS musia vyplatiť. (teda žiadosť môžeš podať aj neskôr, najneskôr pol roka od nadobudnutia právoplatnosti). Podmienky nároku máš v tom odkaze, čo som ti priložila.
My sme brali takmer ročné dieťa, ktoré bolo predtým v DeD. Takže vek u nás nehral rolu, lebo bolo v DeD.
Žiadosť som podávala 3-4 krát odo dňa prevzatia dieťatka z DeD, až kým vyplatili, úradníčky na začiatku zakaždým povedali inak, že kedy máme nárok, až kým som si to sama zo zákona nenastudovala.
@amienne A ešte jedna vec. Dieťa v PS má nárok na opakovaný príspevok dieťaťu zverenému do náhradnej starostlivosti, aj keď doteraz bolo na neodkladné opatrenie rok u vás. Ale ste si mali podať žiadosť. Nikdy nič nedajú bez písomnej žiadosti, aj keď je na to zákonný nárok!!!!!!!!
@miriam439 dakujem.Ano presne ako pises, mame obe v spolocnej starostlivosti. Obe boli vyse roka na neodkladku a teraz je jedno osvojene a druhe v pestunskej. A takto ako to pises mi to dava prave zmysel. I ked je smutne , ze tu clovek musi manevrovat ci poda to ci ono na seba alebo partnera aby dostal to, naco ma narok. Vsak to ide stale na deti a do spolocnej domacnosti. Moc dik vsetkym za rady a pekny den prajem.
Môže niekto poskytnúť návrh na predosvojitelsku starostlivosti? Ďakujem
@bosorkabb ja ano.posli mi spravu pls
@amienne máš nárok ja mám 3 ročné a teraz som o to žiadala a príspevky som už mala na základe NO od augusta súd som mala v decembri už som pravoplatne pestún 🙂 nedaj sa obabrať !!
Sociálka si prišla po Jaromírovho synčeka, o ktorého sa s láskou staral: Viktorka odobrali otcovi a poslali s mamou do krízoveho centra
https://www.cas.sk/clanok/935390/socialka-si-pr...
@mata71 tak už tam sú chyby len v Tom článku pokiaľ viem v krizak nie je v bytci alebo pokrm tam.je napísané ide do cdr v bytci Alebo Kelčov. Tam pôjde aj s matkou podľa všetkého a skúsia ju naučiť rodičovským zručnostiam a následne uvidía ako ďalej Lebo najprv že gembluje potom že na veštice... Tak Boh vie kde je pravda ak hrá tak ju poslu6 potom6 na liečenie ak nepomôže ambulantná liečba..ale Boh vie ako to tám bolo človek nemôže súdiť. A otec určite to bude riešiť a žiaľ bude to trvať a nakoniec skončí u neho.
@bykaterina presne takto znicia aj vztah maleho k otcovi, lebo ten zatial nechape preco tato zrazu nie je a ked to bude dlh trvat uz to nebude ako predtym, zase si to odnesie maly ☹
@gelinka75 súhlasím je to časovo zložité a pre dieťa negatívne, žiaľ ako vieš toto prebieha na môj vkus zdĺhavo aj keď sú interakcie ..pre dieťa každý jeden deň najviac niekde je zlé pre jeho budúcnosť a psychiku.
@mata71 bohvie kde je pravda a ci nie su nejake info zamlcane. Preco otcovi zamietli ziadost, ci je naozaj u otca vsetko "ruzove" atd. Aj ked viem, ze na Slovensku je naozaj vsetko mozne. Aj u nas kurator rozpraval sudkyni o detoch, ktore v zivote nevidel. Dufam len, ze to male nebude mat dozivotnu traumu.
Prajem vam vsetkym krasny den, za par tyzdnov budeme rodicia adoptovaneho dietatka a stale sa nevieme rozhodnut ci chceme utajovany porod alebo suhlas s adopciou, tuna je vela clenov a urcite mi mamicky poradia zo svojeje osobnej skusenosti, preco ste chceli dany typ, ktory ste si vybrali, alebo co v tom povazujete za pozitivum. Zeny ktore ste dostali suhlas s adopciou, nemrzelo vas neskor ze viete udaje o bio matke? DAKUJEM VSETKYM ZA ODPOVED, prosim tu nie je spravna odpoved, takze sa netreba hadat, len ma zaujima co najviac nazorov i ked len dvoma vetami, prosim o so najviac prispevkov. MOC VAM DAKUJEM!!!!
@jasomzabka ahoj ja s týmto nemám skúsenosť ale zaujíma ma aký je rozdiel medzi adopciou a utajený pôrodom? Ďakujem
@jasomzabka my sme síce v poradovníku ešte na vyššom mieste, tak to chvíľu potrvá, ale nevidím dôvod (asi ani nebudeme mať možnosť) vybrať si, Detičiek je málo, takže budeme asi radi, keď na nás konečne príde rad a nie, aby sme ešte vyberali. A ja osobne by som asi chcela vedieť nejaké info o rodičoch, dieťa na to raz bude zvedavé. Ale keď ma dieťatko osloví a bude z utajovaného pôrodu, tak ani to mi nebude prekážať.
@jasomzabka ja som uz počas prípravy vravela že dieťa z utajeného by bolo najlepšie...a tak sa aj stalo 🙂
@jasomzabka nerieš rozhoduje sa o konkrétnom dieťati, to ci bio mama toho dieťaťa porodí anonymne, alebo normálne pod svojim menom ty neovplyvnis, o tom sa rozhoduje ona.
@teleskop áno, viem, že si budem môcť "vybrať" dieťa. Ale ako píše @tecko28, to, či mama porodí anonymne alebo nie, to už bude dané. Nemám kritérium, aby mi tety zo sociálky volali len kvôli deťom z anonymného alebo neanonymného pôrodu. Ak sa mi dieťa bude pozdávať, tak nijako neovplyvním to, ako ona porodila. Toto pre mňa nie je kritérium na výber, je mi to jedno.
@jasomzabka u nás v Žiline vraj sa nenarodilo dávno dieťa z utajeného pôrodu. Asi ich je u nás v kraji aj veľmi málo. Skôr idú rodiť možno do iných okresov. A čo sa týka právnych vecí ak si dobré pamätám aj keď sa do hniezda aj utajený pôrod môže si to rozmyslieť nejaký čas a dieťa sa jej môže vrátiť. Nie je to jednoduché samozrejme je to časovo zdĺhavé a treba dna testy ale dá sa to. Pred pár rokmi bol aj medializovaný prípad keď žena tuším dokonca dvojičky dala do hniezda také už boli väčšie nie novorodenci a vrátili jej ich.
Inak ak kukas hniezdo seriál v ďalšej časti sa to podľa ukážok búde rozoberať
@bykaterina ahoj no čo si pamätám,matka má na rozmyslenie 8 týždňov aby si vzala k sebe dieťatko naspäť, potom po tejto dobe už má smolu,dieťatko patrí náhradným rodičom.
@teleskop nie je to celkom tak. Ak ta oslovi prve dieta tak si nevyberas. Rovnako neukazuju vsade viac spisov, okrem toho sa to nesmie.
@jasomzabka Tak ako pisu baby vyssie, toto kriterium je najmenej podstatne pretoze ak to vyslovene nemate dane v poziadavkach oslovia vas s hocijakym dietatkom

@amienne máš nárok na jednorazový príspevok (500) stačí podať žiadosť keď budete mať rozsudok o pestunstve právoplatný. Koľko má dieťa rokov?
Najednoduchsie je prehodiť rodičovský príspevok na dieťa na manžela a ty poziadas o opakovaný príspevok na zverené dieťa ( ak nieje nárok na materskú dovolenku alebo rodičovský príspevok na dané dieťa) plus požiadaj o opakovaní príspevok dieťaťu v pestúnskej starostlivosti, rodinné prídavky a daňový bonus.
Jeden človek nemôže poberať rodičovský (alebo materskú) dva krát na dve rôzne deti. Každý príspevok musí poberať iný človek. Čiže dajme tomu manžel rodičovský na jedno a ty pestúnsky na druhé.