icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
28. jan 2020

@rebekarebekova nam podaval ten upsvr, pod ktoreho patril maly, cize podla toho kto je jeho kolizna. Nam to ale robili prakticky hned, maly mal 2 mesiace a este sme ho nemali doma. A podavalo sa na okresny sud v meste kde sa narodil.
Vy uz mate maleho ako dlho doma? Urcite kontaktuj koliznu a informuj sa, je to jej praca a povinnost.

rebekarebekova
28. jan 2020

@joannita malu mame od leta, na jesen bol uz pestunsky sud, kde sme sa s miestnou koliznou z upsvaru dohodli, ze ona poda navrh na zbavenie rod. prav. Nepodala a ani uz nedviha telefon, snad na mail odpise.
Si si ista, ze Ona to ma na starosti?
Jedna znama mi zase povedala, ze ich "nova" to riesila.
Och, uz to vidiiim, ako si budu nasu malu "pohadzovat".

berginkan
28. jan 2020

@cairka ja len tak na okraj. V puberte to je neskoro. Ja napriklad planujem dietatu davkovat info od 3 rokov jedy uz ako tak rozumie. Cim skor tym lepsie

berginkan
28. jan 2020

@jasomzabka prosim ta skus si kuknut o com je tato diskusia. Snazime sa si tu pomahat hadky a podobne vojny eliminovat. Ty si sem prisla a napriek tomu ze ti tu odpovedali 10 zien si nespokojna a ides si svoje a este ich aj obvinis. My vsetky co sme ti odpovedali to uz mame za sebou. Ty nie. Tak prosim nerob tu dusno a nabuduce si premysli otazku, pretoze aj tu si polozila nezrozumitelne. A ak ti taku moznost dali tak ta len nabadaju k tomu aby ste mali este viac zuzene parametre...lebo toto sa bezne nerobi

bosorkabb
28. jan 2020

@rebekarebekova u nás osvojitelnost podal UPSVaR odkiaľ je malá, čiže u nich na súd. . Lenže ďalej už pokračovať nechcel a hodil to na náš úrad. Tam zase nechceli prevziať zodpovednosť a nikto nekonal. Nasrali sme sa navštívili právnika a podali sme mi na súd pod ktorý spadame (BA).
Kde ste mali posledný súd? A spis dieťaťa na ktorej kuratele bol? A kde je teraz? Kľudne napíš súkromnú správu.

joannita
28. jan 2020

@rebekarebekova pri osvojeni urcite to ma kolizna na starosti, ale neviem ci nova alebo stara, my sme mali len jednu povodnu koliznu az do uplneho osvojenia (bola aj na poslednom sude) ....... ako pisem, my sme neboli ani ucastnikmi toho konania (to by vedela nase mena a vsetko) a nechceli nam ani ukazat uznesenie sudu kde bola pozbavena prav. Pri pestunstve neviem ako je to, ale zrejme rovnako (si myslim).
Ked ti mozem poradit kontaktuj s nou vyhradne pisomne a do kopie daj riaditela upsvaru, uvidis ako tychlo sa zacnu veci hybat, som o tom presvedvena.

bosorkabb
28. jan 2020

@joannita pri pestunstve sú pestuni účastníci konania. Mená pestunov bio pozná, to je negatívum pestunstva.

bosorkabb
28. jan 2020

@joannita máme s
@rebekarebekova rovnakú kuratelu a jej kurátorka odišla a nová ešte len nastúpi. Tam je dlhodobejší problém v nečinnosti. Boli na to upozornení aj sudkynou a prd platné.

rebekarebekova
28. jan 2020

@bosorkabb
@joannita akoze smiat sa ci plakat?
Mala za to vsetko stoji, len kym clovek vobec zisti, co ma kto riesit atd.. a tym to len zacina.
Vdaka Bohu za toto MK vlakno a vas, ochotne zeny, ktore si najdete vzdy cas poradit. ❤❤❤❤

very_sad
28. jan 2020

@laura1994 ahoj, a to sa môže? To počujem prvý krát. Na úrade o tom nikto nič nespomínal.

berginkan
28. jan 2020

Odkedy sa da uplatnit danovy bonus? Mate niekto nastudovane ako to zakon berie? Dakujem 🙂

rebekarebekova
29. jan 2020

@berginkan muzovu schvalili az s pravoplatnym pestu. Ale mam pocit, ze niekto tu pisal, ze ooovela skor.

kikuska_wedge
29. jan 2020

@berginkan zákon hovorí "dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov". Čiže na základe rozhodnutia súdu o zverení do predosvojiteľskej starostlivosti, aj od rozhodnutia o zverení formou neodkladného opatrenia predchádzajúceho zvereniu do predosvojiteľskej starostlivosti. Dokladuje sa rozodnutím súdu.

berginkan
29. jan 2020

@kikuska_wedge dakujem 🙂

rebekarebekova
29. jan 2020

@kikuska_wedge aj pestunskym neodkladkom? Jaaaj to aby sa clovek s kazdym uz dotahoval. 🙈

rebekarebekova
29. jan 2020

@berginkan ty uz tiez dost oneskorene riesis, ci to sa da vyplatit aj spatne?

kikuska_wedge
29. jan 2020

@rebekarebekova V zákone je napísané dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, teda buď predosvojiteľská alebo aj pestúnska. To je jedno.

berginkan
29. jan 2020

@rebekarebekova ako neskoro? Ved danove je v marci

bosorkabb
30. jan 2020

@berginkan nám v pohode vyplacali odo dňa neodkladneho.

tulipan43
30. jan 2020

@berginkan aj nám vyplacali odo dňa prevzatia z DD, museli sme predložiť vykonatelne neodkladne opatrenie a potvrdenie o prevzati malého z DD, napr.my sme maleho oficiálne prevzali 25.1.2018 a za január už muž dostal daňovú úľavu. Samozrejme dá sa uplatniť aj raz za rok pri danovom v marci.

teleskop
30. jan 2020

@jasomzabka samozrejme, nepýtaš sa nič zlé 😇, ja som skôr za to aby som vedela indetitu dieťaťa. Ak ti nestačí, kľudne mi napíš správu, lebo tuná nie je zdrava atmosféra.

amienne
Autor odpoveď zmazal
rebekarebekova
30. jan 2020

@berginkan
@tulipan43
Jasne, raz rocne, neuvedomila som si.
U nas ale neviem co manzel vymysli, kedze za december uz dostal ( a teda mal dostavat uz od leta).
Teda ta "rocna varianta" sa uz neviem ci bude dat uplatnit.
V kazdom pripade riesime a dakujeme.

rebekarebekova
30. jan 2020

@amienne " u nas" robili miestne upsvaristky problem snad so vsetkymi prispevkami. A veru uz pisala mail aj "hore" a lady sa pohli.
K tej 13 mesacnej lehote sa vyjadrit neviem, ale skor mam pocit, ze pri pestunstve nie je limit..
O to viac, ze chcu pravoplatnost a na tu sa veru caka.
Ja byt na tvojom mieste pisem mail, mas to oficialne.

A to s tym, ze "mnohi to nestihnu" radi pouzivaju pri 6 mes. veku dietata pri predisvojotelskej. A obcas (vzdy 🙈) to pomixuju s pestunstvom.

joannita
30. jan 2020

Baby a ked je dieta uz oficialne nase od nov. 2019, tak vtedy sa co doklada pri danovom bonuse?
Za rok 2019 treba este stale tym padom dat rozhodnutie sudu o zvereni kedze az od 11/2019 je nase?
A potom za rok 2020 uz len rodny list, ci?

joannita
30. jan 2020

@teleskop tuna nieje zdrava atmosfera? To myslis vazne? 😯
Naopak si dovolim tvrdit, ze toto je jedna z mala tem, kde sa k sebe spravame slusne a radime si bez osocovania a pamatam si, ze aj tebe sme velmi slusne a vycerpavajuco radili. Ked ale pride osoba ktora zacne byt agresivna a ani 20 komentov/rád jej nestaci, tak potom neviem co k tomu viac dodat.

tecko28
30. jan 2020

Ahojte, ja sa idem spytat ohladom nastupu na matersku? Predkladali ste o tom zamestnavatelovi nejakle tlacivo, ziadost? Ci ako to riesit pi nasich detickach? Pisali ste tam pripadne aj to kedy sa mienite vratit? Ja chcem ist na MD len posledne 4 tyzdne pred vyprsanim tej 28 tyzdnovej lehoty a po 3 mesiacoch po prazdninach sa vratit do prace

joannita
30. jan 2020

@tecko28 davala som kopiu toho tlaciva ziadost o matersku co davas do soc. Poist a ziadost o matersku, kde som ziadala zamestnavatela o matersku. A potom si uz nepamatam ci este nieco, ale urcite som nedavala rozhodnutie sudu a RL som davala myslim len k nahliadnutiu. Urcite som nenechavala ziadne osobne udaje do zlozky.

bosorkabb
30. jan 2020

@amienne my sme v pohode dostali a to bola malá u nás dlhšie ako u vás. Oni si tie príspevky pletú. Pri pestunstve nieje ohraničené vekom.

teleskop
30. jan 2020

@joannita ja neviem, mne pride normalne ze chela vela rad 🙂 asi si robila statistiku 🙂