icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kattyb
20. feb 2020

@milionar skusim tam zajtra zavolať ako sme na tom my. V maji 2019 mi povedali , že ešte tak rok až rok a pol budeme čakať , čiže podľa toho mi to vychadzalo na koniec tohto roku.

joannita
20. feb 2020

@rebekarebekova
@berginkan kazdy sud to posudzuje inak, niektory povazuje 9m predosvojitelskej uz pocas celej doby co je dieta v rodine a niekto az od predosv. Sudu. Opytajte sa na to sudcu po pojedku, kedy si mate podat navrh na osvojenie, ci mozete aj hned.
Ale zas to cakanie na ten dalsi sud 🤦‍♀️ V Ba su otrasne tie sudy

berginkan
21. feb 2020

@joannita v Presove to nie je lepsie 😂 oki dik za radu

tecko28
21. feb 2020

Skusenejsie maminy ako prebieha predosvojitelsky sud? Ake doklady od vas este pytali? A casovo kolko to trva, co sa pytaju? Dakujem

ckatka
21. feb 2020

@tecko28 u nás asi 15 minút. Boli sme aj s malým. Pozreli papiere niečo nadiktovali a bolo. Mali sme 3 pojednávania po sebe a dokopy za 45 minút sme boli vonku. Bola to len formalita.

zuzlicek44
21. feb 2020

@tecko28 boli sme do hodiny vybaveni. Sudkyňa dávala otázky mne a potom také isté aj mužovi...muž vravel že ešte šťastie že má počúval,lebo napr.rozne dátumy by si nepamätal...🙈
Ako vieme že je nejaké puto medzi nami,čo rád robí malý,čo papa,výdavky, príjmy,čo rodina...tieto otázky 🙂
Potom prečítajú stanovisko úrad +poručnik ( v našom prípade)
Neboj 🙂

rebekarebekova
21. feb 2020

@ckatka 3 pojednavania??

milionar
22. feb 2020

@kattyb ako si dopadla?...volala si?

milionar
22. feb 2020

@tecko28 na zmenu poziadaviek je potrebna aj aktualizacia?..ako to prebiehe?..len prideme ma urad a nahlasime zmenu?

tecko28
22. feb 2020

@milionar my sme len medzi rečou spomenuli, že nech nám kľudne ponúknu aj poloetnicke, pripadne nech nás ešte oslovia s dieťatkom, ktoré v kraji všetci oslovení odmietli, nám sa mozno zapáči. Nerobili sme žiadnu oficiálnu žiadosť, nechceli aktualizáciu. Viacero mamin tu robilo zmenu, možno majú inú skúsenosť, ale najlepšie ísť na úrad a úprimne sa porozprávať co vás k zmene vedie. U nás to bol vek a hlavne, že nechceme veľký rozdiel medzi deťmi.

luciskooo
22. feb 2020

@tecko28 u nás trval predosovojitelsky sud asi 5 minút.. myslim že všade je to inak.. iba sa nás spýtala či chceme toto dieťa my že áno ešte niečo múdre prečítala a isli sme 🙂 papiere no to su tie staré známe ktoré stále chcú 🤦‍♀️ potvrdenie o zdravotnom stave, sobasny list, občiansky,...

berginkan
22. feb 2020

@luciskooo to potvrdenie musi byt aktualne? Boze mna porazi z tychto papierov furt 😂 dookola to iste.
Prosim este nieco?

berginkan
22. feb 2020

Inak kde zistim co potrebujem ak na sude budem iba jaa manzel nie? Priamo u sudkyni? Alebo inde? Dakujem. Chcem ulahcit pracu nasej pravnicke

hariet
22. feb 2020

@berginkan myslim, ze potrebujete napisat oficialne ospravedlnenie z neucasti, pripadne aj dovod neucasti a dorucit na sud. Inak my sme k predosvoj. sudu nedoniesli ziadne papiere - iba ked sme posielali navrh, ale priamo v den sudu nic. Len obciansky budes potrebovat.

jesienka22
22. feb 2020

@berginkan neviem, ci vam to pri neucasti manzela neodrocia. Podla mna sa vyzaduje pritomnost obidvoch manzelov, ale pravnicka by to mala vediet.

hariet
22. feb 2020

@berginkan zavolaj si na info centrum sudu a budes mat presne info co ako vyzaduju

berginkan
22. feb 2020

@hariet tam je len nejaka vratnicka 🤣 infocentrum nemaju, zavolam tam
@jesienka22 nie, nevyzaduje. Sudkyna povedala nech sa ospravedlni

berginkan
22. feb 2020

@hariet a dakujem. Ano ospravedlnenie treba napisat a dorucit

joannita
Autor odpoveď zmazal
joannita
22. feb 2020

@berginkan kazdy sud ma svoje infocentrum kam mozes zavolat, pisat, alebo ist osobne ked chces napriklad nahliadnut do spisu.
Tu najdes telefonne cisla na vsetky infocentra sudov https://obcan.justice.sk/infosud/-/infosud/zozn... (hladaj infocentrum, alebo informacne centrum, pozerala som a kazdy Ba sud ho ma)
A sudkynu nekontaktuj priamo, to by sa nemalo robit, kontaktuj bud jej asistenta, alebo infocentrum.
A vazne sa tvoj muz nemusi zucastnit pojedka? To son akoze dost prekvapena.....

berginkan
23. feb 2020

@joannita v ba mozno, no v po vravim ze je to nejaka stratena pani v preklade, ale je mila. som uz tam volala a prepli ma priamo na sudkynu uz niekolkokrat. Ona s tym problem nema. Tiez som sa cudovala ale je mi jedno s kym komunikujem. A co sa tyka ucasti, ak je nueco vazne preco sa nemoze zucastnit, tak sa moze ospravedlnit. A pardon cakame ba sud dlho a daju ho v jediny den kedy moj muz nemoze

joannita
23. feb 2020

@berginkan aha no ja som si myslela ze v Ba budete mat pojedko 🤷‍♀️ tak si to povodne este davnejsie pisala.....
No tak to je zakon schvalnosti ze zrovna v ten den, ale tak super ze to neodrocia 👍

tulipan43
23. feb 2020

@berginkan každý súd má infocentrum, zavolaj si na súd a pýtaj infocentrum

joannita
23. feb 2020

@berginkan okresny sud Presov:
Informačné centrum
Pevná sieť:
0518881575 Monika Lukáčová, 0518881200 Oľga Poráčová
Tel. číslo:
0518881575 Monika Lukáčová, 0518881200 Oľga Poráčová
E-mail:
infocentrum.ospo@justice.sk

berginkan
23. feb 2020

@joannita to bolo velmi davno, medzitym nas vratili do presova. Ale ved vravim ze som prave tam volala, srandujem s tou vratnickou. Tato pani ma prepojila rovno na sudkynu. Zajtra tam zavolam a spytam sa co potrebujem

berginkan
23. feb 2020

@tulipan43 uz som to pisala vyssie ze som tam volala a prepojili ma

ckatka
23. feb 2020

@rebekarebekova áno....zbavenie biomatky rodičovských práv, pridelenie mena dieťaťu a zverenie do pestunstva

rebekarebekova
24. feb 2020

@ckatka ahoj, to sa sucasne zbavovali RP a riesilo pestunstvo? A menilo sa meno?

ckatka
24. feb 2020

@rebekarebekova áno tak nejak. A meno sa nemenilo ale pridelovalo. Nemal totiž žiadne

rebekarebekova
25. feb 2020

@ckatka a preco pestunstvo, ked rodic uz bol zbaveny RP? Nemohla to byt teda predosvojitelska rovno?