Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@berginkan napisala som, ze je dlhy rad na intaktne deti, nie, ze nie je zaujem o deti s nejakou diagnozou. Nastastie ano. Ale hadam sama uznas, ze tento rad bude o kus mensi. Myslim, ze tu nejde ani tak o pisanie nejakych vseobecnych pravd, ale skor o vymenu uvah, skusenosti a rad, kedze kazdy mame tu situaciu inu.
@klarka0002 odporuca sa prestat mysluet na bio a velakrat sa zadari
“mozu sa taki ludia objavit (ciry altruizmus), ale asi velmi rychlo pridu na to, ze budu stat vo velmi dlhom rade.. 🙂 Pokial samozrejme nebudu mat zaujem o dietatko s tazsim postihnutim, alebo s viacerymi diagnozami. ☹“ toto nie je pravidlo
@klarka0002 ja som úplne kľudná a na bio ozaj nemyslím. Čakáme v zozname na druhé dieťatko aktuálne 😉
@berginkan ja by som zas ocenila, aby tu bolo kazdemu umozenene povedat svoj nazor a skusenost bez toho, aby to bolo nasledne spochybnovane. Uz x krat som pisala, ze mame kazdy ine skusenosti aj situaciu. Formulaciu mojich slov prosim nechaj na mna, ja zas necham formulaciu tvojich myslienok na teba, dakujem.
@berginkan A co ine ako svoju skusenost a svoj nazor sem kazda piseme? Ano zapojila som sa, ze ludia maju rozne pohlady na adopciu a mohla som sa aj ja urazit na jesienkin nazor, ale ani mi to nenapadne, lebo toto je verejne forum a kazdy sem moze cokolvek napisat, pokial to napise slusne s cielom nieco sa dozvediet alebo predebatovat. Nemam pocit, ze treba niekoho davat na poriadok len preto, ze nema taky isty nazor ako ja. Nikto tu patent na rozum nema. Co ty vnimas ako absolutne cez, ja vnimam ako priestor na debatu. Preco sa hned urazat? Neber to prosim v zlom, posledne co tu ja hladam je nejaka konfrontacia. Pekny den ti zelam.
@klarka0002 nikdy som nebola tak kludna, spokojna a stastna ako som posledne necele 2 roky, co mame maleho.
Prirodzene sa nam bio zrejme s istotou nepodari, ale uz nepojdeme ani do IVF napriek tomu, ze mame zamrazene embrya. Cakame na druhe dieta v poradovniku.
A ty nam prezradis preco sa pytas? Chces si adoptovat?
@klarka0002 ja som maximalne stastna a spokojna odkedy sme traja. Aj teraz, v tomto nelahkom case som strasne vdacna, ze maleho mame a uzivame si s nim kazducku chvilu. Myslienky na bio uz pravdupovediac nemam.
@berginkan Rozdiel je v tom, ze ja si nemyslim o nazore druheho cloveka, ze pise nezmysly. Nemyslim, ze sem prisla na to, aby sa niekoho dotkla. Myslim, ze po tom, co tu bolo po jej prispevku popisane, si z toho aj sama moze nieco zobrat a poopravit svoj nazor, ale aj nemusi, je to jej vec. Okrem toho, uz tu podobna situacia bola davnejsie, ked sem prisiel niekto zvonka sa nieco popytat a skoncilo to podobne. Asi trochu odstupu by nezaskodilo, este raz hovorim, toto je anonymne forum pre vsetkych, mozno tu padnu aj trochu ine nazory a myslienky. Aby sa potom ludia sem nebali prispievat aby sa to nahodou niekoho nedotklo, alebo ze jeho nazor nie je dost fundovany.
@berginkan nemala som v umysle sa dotknut kohokolvek, ale zacinam byt uz zvedava, co bolo na tom mojom konstatovani, ze sa ta to dotklo do takej miery, ze to takto riesis
@hariet mne to naozaj zatial nedocvaklo, ze v com pisem bludy (uprimne)
Vy by ste co poradili niekomu, kto zvazuje medzi bio a ado kvoli tomu, ze chce poskytnut domov dietatu?
@jesienka22 a ty by si čo poradila rodine, ktorá svoju potrebu po biologických deťoch už dosytila, a cíti, že sú silná a sudrzna rodina a mohli by byť rodinou aj ešte nejakému dieťaťu... Deťom, ktoré to šťastie vyrastať v rodine nemajú a čaká ich život v detskom domove?
@yukki, ale ja nehovorim o detoch, ktore caka zivot v detskom domove, ale LEN o tych, na ktore caka niekolko stoviek rodin v poradovniku. Pisala som to niekolkokrat. Ak niekto uprednostni stastie neosvojitelneho dietata pred svojim bio, je to uzasne a obdivuhodne.
@yukki aby som sa vyjadrila jasne, neosvojitelne myslim "neporadovnikove", tj deti, co ponukaju len do pestunstva, zdravotne znevyhodnene apod.
Nechápem čo sa tu stále rieši, nechápem to ako niekto ide druhému po krku za to že má iný názor. Boháča choďte sa pozrieť do našej skupiny Ivf aká tam vládne do pohoda. Klopem na zuby aby to vydržalo. Nehasterime sa pomáhame si ako vieme. Nie vždy každá súhlasí s niekým ale nejdeme si tam po krku ale diskutujeme a niekedy kočky zmenia názor behom diskusie Lebo dostanú nové informácie a rozšíria si obzor.. tu je veľmi málo báb ktoré si pomáhajú a o skupinách ktoré sú mŕtve ani nehovorím... Diskusie sú super na to že človek si chce rozdebatovat niečo. Ale prečo niektora ktorá máte veľa skúseností neozivite skupinu a nedávate info keď už len informatívne. Kde čo nájdu stránky, ako čo vybaviť , čo vám treba aby ste malí napr príspevok atď také články návody... To pomáha ľuďom v skupine to nájsť aj o polnoci levov diskusií sa to ťažko hľadá... Čo tak svoju energiu venovať osvete..
Nie tu jedna bude presadzovať svoj názor nevie sa pozrieť na to aj optikou toho druhého.. nechápem to veď tu sa jedná o tak super situáciu a zákony sú tak písané že mnohí tomu nerozumejú a pritom stačí napísať ak chcete to a to urobíte to takto krátky návod..a nováčikom sa veľa pomôže...
Ja som len v procese ale viem čo to obnáša aj negatívne vecí aj pozitívne okolo toho.. teším sa že sa niekomu pomôže, viete aká som bola šťastná keď divabarca mi zavolala že jej volali z upsvar že majú pre ňu dieťatko plakala som od šťastia a to sme sa ešte ani nevideli len so volavame a hecujeme keď niečo nejde a radujeme sa keď je dobré..a o Tom to má byť nie o osočovani za to že má niekto iný názor ako ja ...
@klarka0002 Ahoj. Tiež som si myslela, že keď príde dieťatko k nám, že tá túžba pominie. No nepominula, naopak ešte akoby vzrástla. Aj napriek tomu, že sme museli prejsť prípravou a všetkou byrokraciou a tiež napriek tomu, že byť mamou nie je také jednoduché, ako som si myslela, že u mňa bude. Ale aj tak tá túžba po ďalšom dieťatku rástla asi úmerne tomu, ako som si budovala vzťah k prvému dieťatku.
Ale už sa postupne zmierujem s tým, že bio dieťatko pravdepodobne nebude (hoci patríme k tým párom, ktoré môžu a veľmi chcú mať vlastné dieťatko, ale ani lekári ani my nevieme, prečo napriek všetkej snahe ešte nemáme - to vie len Boh).
Ale v kútiku duše si ešte stále držím nádej, že napriek všetkému, čo mi momentálne bráni mať druhé dieťatko z DeD, tak raz ho mať budem a verím, že ho budem ľúbiť rovnako ako to prvé a rovnako, ako by som ľúbila vlastné.
Nádej zomiera posledná.
@bykaterina nic v zlom, ale ty asi niesi v tejto skupine, (teme ci ako sa to vola) moc dlho hm? Inak by si vedela ze si tu radime velmi intenzivne a spravame sa o sebe s uctou. A to co si napisala ze tu velmi malo bab si pomaha.... Verim ze si to nemyslela vazne. Staci si precitat zopar stran dozadu. Mne osobne tato skupina dala velmi vela a velmi mi pomohli baby tu a taktiez teraz ja (a aj ostatne) ktore sme uz teraz skusenejsie, poradime novacikom.
Ano ibcas sa stane ze sa niektorej nieco dotkne a ma potrebu to vydiskutovat, ale povedala by som ze sa to stava ojedinele.
@joannita nie mýliš sa túto skupinu pozerám dlhšie a mám kliknite upozornenie na túto diskusiu. Žiaľ veľakrát sa tu zvrtla debata do takej roviny ako je to teraz. Skupiny sú tu dve pokiaľ viem som v nich tiež. Ja nepíšem že nikto tu nepomáha to som nikde nenapísala.
@bykaterina ja som myslela tuto diskusiu. Mne tato diskusia velmi pomohla, baby si tu velmi radia a pomahaju. Davame si tu informacie, rady, posieoame linky, navrhy na sud atd atd atd.
Som presvedcena, ze vacsina z nas co sme tu bude so mnou suhlasit.
@joannita vieš čo Mne by ako človeku čo to chcem l pomohlo? Jasné v diskusii pokecať aké má čo problémy tu rozoberať že kde aké radosti a starosti a nápr skúsené kočky že by robili články do skupiny také návody. Ako som aj ja dala odfotené nápr žiadosť, čo treba vybaviť pri začiatku pred prípravou nech sa toho neboja.. atď. A aby to bolo prístupné keď už len odfotim svoje a zamazem veci ktoré si súkromné a gdpr.. presné návrh staví to foto.. Lebo nápr v tej skupine do ktorej sa baby ako prvej dajú tak sa kočky veľakrát ani nedozvedia odpoveď..alebo vsak sa to spomínalo tam a tam nájdi si..
@bykaterina ja vobec nerozumiem o com pises. Toto je jedna z mala diskusii kde je to super. Preto ma prekvapila reakcia ze ja nemam pravo zaberat miesto v poradovniku. To su nezmysli. Pisat kto moze a kto nemoze poziadat pretoze si to ona mysli.
A asi si tu kratko. Keby tato diskusia neexistovala asi by sme boli stratene, vela nam to tu pomohlo a su tu prave tie technicke ale aj citove veci. Nemylis si to s niecim?
@berginkan ale je to jej názor ona má na to taký pohľad, ako ja mám iný pohľad na to celé a opísala som to.
Kočky čo to už máte za sebou a viete to z praxe robte tie články do tých skupín a myslím že tým viacerým pomôže... O tej skupine sme sa bavili v našej skupinke dávnejšie ktoré išli alebo uvažujúci nad NRS že je mŕtva respektíve dýcha z posledného a trebalo by ju oživiť. Ja keby som bola tam kde vy tak sa Sama na to podujme. Ale nie som tam kde vy. Tak aspoň pomáham v našej skupine ako sa len dá Lebo práve mám tie skúsenosti.
@bykaterina vies co nechaj tak, tocime sa dookola. Nazor samozrejme moze mat ale toto nie je nazor preboha to je bohapusto zle nastavenie. a velmi sa cudujem, ze napriek absolvovani pripravy atd. Ved aj ine baby napisali ze to nie je ok.
A co sa tyka tejto diskusie. Ked som bola na tom najhorsie, do 10min somtu mala radu. Vzdy ked sa nieco opytam dostanem odpoved. Vzdy ked niekto pride tak mu tu dookola odpovedaju na veci ktore jednym tukom najde na gugli. O inych skupinach neviem pretoze som tu a tu som vsetko nasla a o obrovskej podpore ani nehovorim. A uz koncim, lebo naozaj som sa tu dnes neprimerane vytocila.
@bykaterina ja stale pisem o tejto diskusii. Ked sa niekto tu opyta, vacsina z nas odpovie, poradi, posle co treba. Nemam cas iniciativne zdielat vseobecne informacie, ved kazda co potrebuje pomoc, je v inom stuoni riesenia adopcie.
Ale teraz neber to zle, ale ja na tvojom mieste, ked tato diskusia je pre teba taka ako pises, tak by som tu nebola.
@joannita to je riešenie 👍