Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@klarka0002 nic nezlahcujem samozrejme, ale po 3x Ket nestracaj nadej, je to este malicko pokusov.
A kam chodite ze 5000e od vas pytaju za hormonalnu liecbu? 😯 Aj keby to bol cely novy cyklus tak 5000e je mega vela, chodte inam. Ci uz ste teda skoncili? My sme si podali ziadost na adopciu a popritom sme este par rokov skusali aj IVF.
@joannita Chodíme do Ferticent. Ale nie oni ale iná geneticka nám odporučila túto liečbu ale vraj ani toto nie je na 100% že pomôže. Manzel ma veľmi zlí spermiogram. U nás je problém v tomto. Áno, pokúšame sa ďalej aj prirodzene a keď odznie koronavirus tak možno dáme ďalší ket. Ale ja som už z toho znechutená a vyčerpaná. Neverím tomu ze sa nám podarí.... Uvidíme 🤷♀️
@klarka0002 nepostrehla som sa tá v skupine Ivf. Ale súhlasím s
@joannita Daj si žiadosť na osvojenie a skúšajte ďalej cez Ivf keď musíte ist na genetiku embryí tak asi máte na to dôvod Lebo pri tak Malom počte pokusov vkladov sa to nezvykne robiť. Predtým ak nemas urob si aj hematologiu, štítku, Repro imuno a genetiku tých embryí, hysteroskopiu.Bez toho by som do toho nešla pokiaľ by som nemala vyšetrené. Ak môžem poradiť tak ja som dávala aj genetiku embryí tak jednoznacne v car v CZ to je lacnejšir ako na sk a tým že si pod 39r tak by si išla Cez pozitívnu. Ja som na ivf s genetikou ušetrila ako samoplatca cca 1000 eúr proti Sk centru. Takže tebe by ešte preplatili pótom ten základ tak ty by si to malá ešte lacnejšie. Viem je to náročné ja mám v Tom už 40 tisíc eur.
Pótom už je vyšší level čo sa nerobí na sk ako ERa test a iné testy či je maternica ok. Ale to sa dá riesit ako posledná možnosť..ale nejdem to tu rozpisovať to je mimo diskusiu ☺️
@klarka0002
ahoj, ja som úplne kľudná v tomto smere. Vždy som túžila po 3 deťoch, tak som myslela, že dve bio a jedno adoptované. Prišla som o 5 vlastných babatiek a možno by sa zadarilo, keby som to začala riešiť v 20tke a nie až s manželom po 30tke. To už nezmenim. A náš malý nebude mať súrodencov, ale muž už ma vnučku v jeho veku, takže aspoň tak. Ja ho tak ľúbim, že ani netuším či je možné biodieťa ľúbiť viac a ani ma to nejak nezaujíma.
@klarka0002 manzelovi mojej velmi dobrej kamosky povedali, ze nikdy nebude mat deti, pretoze mal tak zle spermie. Mal ich proste tak zle, ze sanca bola minimalna aj po IVF. Ona ho vsak zacala dopovat nejakymi vitaminmi a doplnkami a 2x prirodzene otehotnela, do par mesiacov. Prvy x sice potratila ale z druheho tehu ma syna.
Skusali ste taketo nieco?
@santamonica tiež sme vždy chceli 3, dve bio a jedno adoptovane 🙂 vyšlo nám to len na 1:1 Ja by som kľudne išla do ďalšej adopcie, ale manželovi už stačí 😀
Ahojte, dnes sme prevzali rozhodnutie súdu o predosvojitelskej starostlivosti a zarazilo ma, ze ho dorucuju aj biomatke, s nasimi menami, udajmi, adresou......biomatka je dlhorocna narkomanka, ktora po porode usla z nemocnice a nikdy sa nezaujímala, keď mal malý 6 mes., súd rozhodol, že je osvojitelny. Mna zaráža, že akým právom jej dávajú naše údaje, my sme nešli do otvorenej adopcie a ak ona teraz prevezme zásielku, tak všetko o nás bude vedieť. Som nahnevaná, zažili ste niečo taketo?
@santamonica prosim ta a kde to mas uvedene, z to islo aj bio matke? Normalne som sa vyplasila, lebo my sme teda podobny pripad, mala osvojitelna od 5 mes. Ale v uzneseni nemame komu to bolo posielane
@tecko28 je tam že Dorucuje sa
Moje meno
Bio meno
Manzel
Upsvar
Na rozhodnutí o neodkladnom to nebolo.
@santamonica my tam mame len kazdy svoje meno... cize doslo zvlast manzelovi a tam dorucuje sa ... (jeho meno) v mojej obalke : dorucuje sa... (moje meno). Je mi jasne, ze na urad to ide, ale nie je tam ani ten spomenuty. No som zvedava co napisu ine maminy. Ale ak je zbavena prav a dieta osvojitelne tak by uz nemala dostat take nieco. Skus zavolat aspon na urad, ze co to ma znamenat
@tecko28 no, volala som, na infe nevedia, súdnej asistentke sa dovolať nedá, tak sme volali právnikovi, nás nezastupuje, ale povedal, že to je bežná prax, ona má pravo na oznámenie, hoci malý je osvojitelny súdne, ona tým že zmizla sa nevzdala svojich práv, takže mamá právo na tieto informácie.....výborne😷, nerozumiem prečo by jej to nemohli poslať ale bez nasich udajov. Odvolať sa predsa môže tak či tak......Ja len dúfam, že to neprevezme. A potom pri osvojeni sa to zopakuje.🙄😖
@santamonica uf.... Bio sa dorucuju rozhodnutia len ak je stale ucastnickou konania. T. Z len ak napriklad prebehne najskor predbezne opatrenie a az potom je pozbavena rod. prav. Preto je dolezite si podavat navrh na predbezko + predosvojitelsku (je to jeden navrh) az potom, ako je pozbavena.
Vy ste mali maleho na predbezko? Ak nie, navrh na predosv. ste podavali az po pozbaveni matky prav?
@santamonica teraz citam ze mate aj neodkladko. Cize aj to bolo urcite dorucene bio matke. Mozes si to ist overit na sud na infocentrum, mozes ust nahliadnut do spisu a tam uvidis, komu bolo dorucene.
Takze navrh na predbezko pkus predosv. Ste podavali este asi pred pozbaveni prav matky. V tom pripade sud nepochybil.
@santamonica pravnik trepe blbosti, uz mu nevolajte. Keby ste podali navrhy az PO vyslovenej osvojitelnosti, nedostala by ziadne oznamenie a urcite nema na to len tak pravo.
Chapem ale ze ste podali navrh hned, museli by ste cakat na ten sud kde ju pozbavia. Nam matku zbavili hned, asi za tyzden, takze sme to mali lahke.
Na infocentre sudu sa informuj, ci matka prevzala predbezko a aj predosvojitelsky.
Pri osvojeni by sa to nemalo zopakovat, lebo to uz podavate novy navrh a ona uz je pozbavena.
Mrzí, ma, že ste takto dopadli. Mal Vás právnik upozorniť. Verím, že bio matka poštu neprevzala. My sme zas taký prípad, že matka neznáma z anonymného pôrodu a čakali sme na pozbavenie rodičovských práv 4 mesiace! Dovtedy nebolo možné žiadať predbežne opatrenie ani predosvojenie. Dieťa umiestnené u profi matky. Sudkyňa hovorila, že matka sa môže vrátiť kým nie je zbavená rodičovských práv...
@santamonica osvojitelny a zbavenie bio matky rodičovských práv sú dve rozdielne úkony.
@santamonica bola bio matka pozbavena rodičovských práv? Ak nie tak súd postupuje správne. Pozbavenie musí odobriť súd.
@joannita malého máme od 5 mes., keď mal 6mes. bol súd bez nás aj bez nej, keďže bola nezvestna, kde ho uznali osvojitelnym. O pozbaveni práv nevieme. My sme podávali až o mesiac neskôr spolu o neodkladne a predosvojitelsku. Tak ako nám povedala kurátorka. My ako žiadatelia o osvojenie predsa nemôžeme biomatku sudit o pozbavenie rodičovských práv, kto to mal urobiť? Maly ma skoro 2 roky. No teraz už nič, snáď to neprevezme. Je tam komplet adresa, naše mená, dátumy narodenia, malého krstné meno, ktoré nemal. Mne v podstate nevadí, že jej poslali rozhodnutie, ale mohli aspoň bez adresy a nasich celých mien.
@bosorkabb a o pozbavenie práv prosimta kto žiadal ? Tak snáď aspoň tak to bude aj u nás. My sa potom aj tak budeme sťahovať. Inak keďže pečiatku vykonatelnosti môžeme dostať až v máji plus 9 mes. k žiadosti o osvojenie plus čakanie na termín bude asi dlhšie ako teraz a my sme čakali vyše roka, tak musím povedať že je to brutálne dlhý proces. Veru.
@santamonica návrh sme podali my. Úrad zabudol a nekonal.
@santamonica zavolaj na krajsky upsvar ci tam maju v spise rozhodnitie o zbaveni rod. prav. Ak je zbavena, tak sud konal v rozpore, lebo uz nie je ucastnikom konania.
@bosorkabb Nebola to u vas skor administrativna chyba sudu/uradu, ze pri vysloveni osvojitelnosti nepozbavil rodicovskych prav? U nas to tiez bolo spojene.
@santamonica
Pozri mimosporovy sudny poriadok, ak je to tak, ako pises, sud urobil podla mna chybu, ked posielal biomatke. Ten vas pravnik no comment :(.
§ 138
(1) Účastníkmi konania o osvojiteľnosti sú navrhovateľ, dieťa a jeho rodičia.
(2) Maloletý rodič dieťaťa, ktorý dosiahol vek 16 rokov, je účastníkom, aj keď nie je zákonným zástupcom dieťaťa. V konaní má spôsobilosť samostatne konať pred súdom. Maloletý rodič dieťaťa, ktorý nedosiahol vek 16 rokov, musí byť zastúpený svojím zákonným zástupcom.
(3) Rodičia dieťaťa nie sú účastníkmi, ak sú pozbavení rodičovských práv a povinností, ak sú pozbavení spôsobilosti na právne úkony v plnom rozsahu alebo ak nie sú schopní posúdiť dôsledky osvojenia. V týchto prípadoch je účastníkom poručník.
(4) Rodičia dieťaťa nie sú účastníkmi ani vtedy, ak dali súhlas na osvojenie dieťaťa vopred bez vzťahu k určitým osvojiteľom.
§ 144
(1) Účastníkmi konania o osvojenie sú osvojované dieťa, jeho rodičia, prípadne poručník, osvojiteľ a jeho manžel.
(2) Rodičia osvojovaného dieťaťa nie sú účastníkmi konania o osvojení, ak sú pozbavení rodičovských práv a povinností alebo ak sú pozbavení spôsobilosti na právne úkony v plnom rozsahu. V týchto prípadoch je účastníkom poručník.
(3) Rodičia osvojovaného dieťaťa nie sú účastníkmi ani vtedy, ak na osvojenie netreba ich súhlas podľa predpisov rodinného práva; to platí aj vtedy, ak súd právoplatne rozhodol, že dieťa je osvojiteľné.
§ 152
Účastníkmi konania o zverení maloletého do predosvojiteľskej starostlivosti sú tí, ktorí by nimi boli v konaní o osvojenie.
@santamonica
Podla toho par. 142 ods. 3 je dolezite, ci bola osvojitelnost aj keby biomatka nebola pozbavena rodicovskych prav.
@santamonica oprava par 144 ods. 3

@tecko28 aha to som este nepocula ze spatne do predosv. Kazdopadne vela zavisi od sudu samotneho, v kazdom meste maju ine zvyklosti. Odporucam obratit sa na vasu kuratorku a opytat sa jej kedy si mate podat. Skoda ze ste sa neopytali na tom sude sudkyne....
Ja osobne na tvojom mieste podam navrh v auguste tento rok. Nechcem byt negativna, ale obavam sa ze bude trvat dlhsie ako 3 mesiace kym vytycia pojedko. Zavisi teda od mesta, neviem odkial si? Ak je dieta medzikrajove, tak posledny sud uz budete mat u vas kde byvate, nie odkial pochadza dieta.
Ale aj kvoli korone sa vsetko poposuva, preto to bude isto dlhsie. Takze teraz rozmyslam, podala by som to este skor ako v auguste.