Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@jesienka22 nezda sa mi ze sa da osvojit pred pozbavenim, to nadava logiku podla mna.
@joannita Precitaj si ten paragraf 144, co som pripojila vyssie.
@santamonica tak ak ste podavali az po vysloveni osvojitelnosti (pozri si radsej datumy, ci sa to nejak neprelinalo) tak je to pruser sudu. Dala by som im to vyzrat.
Nie vy by ste si nemali podavat navrh o pozbaveni, to je uloha upsvaru. Aspon nie v pociatocnom stadiu ked este nieste ucastnici konania. Teraz mozno ked uz vam je zvereny, tak si to zisti je mozne ze mozete podat vy navrh. Ale otazka je ci nieje naozaj zbavena, podla mna ked bola osvojitelnost, spolu s tym byva v drvivej vacsine aj pozbavenie na jednom uzneseni. Pozri aj v akom rozsahu je pozbavena.
@jesienka22 citam ale nevidim to tam co pises.
Predstav si, ze bio matka nieje pozbavena a dieta sa osvoji. Mala by stale pravo rozhodovat o nom.
Urcite sa to neda.
@modryyyy Na ktorom sude to prosim takto riesili? Aj vam zamietli neodkladne opatrenie, ci ste ani nepodali navrh?
@joannita osvojenim sa prava biomatky aj tak rusia, podla paragrafu 106 zakona o rodine "Osvojením zanikajú vzájomné práva a povinnosti medzi osvojencom a pôvodnou rodinou."
@joannita 144 (2) - ucastnikom konania o osvojeni nie je rodic pozbaveny rodicovskych prav
144 (3) ucastnikom konania o osvojeni nie je ani rodic (tj ten nepozbaveny rodicovskych prav), ak je vyslovena osvojitelnost.
JEsienka...Podali sme neodkladné aj žiadosť o predosvojenie. Zamietli nám, nakoľko ako uviedli v rozhodnutí, matka nebola zbavená rodičovských práv. Potom sme dostali termin pojednávania na predosvojenie, prišli sme tam, ale nič sa neriešilo, lebo matka (z anonymného pôrodu, čiže neznáma) nebola stále formálne pozbavená rodičovských práv. Až ked tento úkon prebehol, bolo ďalšie pojednávanie o predosvojeni. Problém bol v tom, že zbavenie rodičovských práv robil iný sudca ako predosvojenie. Väčšina súdov prideľuje oba úkony jednému sudcovi, ten to robí naraz a je to vybavené.
Ahojte dievcata sme par a kedze nie sme este v manzelstve chcela by som podat ziadost o adopciu ako jednotlivec ( ved za 4-5 rokov sa to zmeni 🙂 a teda mam otazky hlavne neviem si teraz nikde vytlacit ziadosti mam aj online. Myslite, ze ak pojdem na urad budu tam vonku tlaciva dostupne? Potom mam otazku o zdravotnom stave peciatku dava obvodny lekar ci psycholog? A otazka ak byvam u priatela a svoj byt prenajimam socialke nahlasim byt v ktorom sa zdrziavam?
@jesienka22 hej ale tam nejde len o dobu po osvojeni (ze zanikaju vzajomne prava a povinnosti) ide aj o celu tu dobu, kedy je dieta v rodine a prebiehaju vsetky sudy. Ta doba trva vacsiniu minimalne rok a pol a bio rodic predsa nemoze rozhodovat za dieta, nemoze byt jeho zakonny zastupca. To som este nepocula ze by take nieco sa stalo, ze bio nieje pozbavena a dieta je v procese v predosvojitelskej.
Podla mna to v ziadnom prioade nieje mozne.
@evelka81 treba volat na urad ci maju ziadosti, to ti neporadime...
Peciatku dava obvodny. Psychicka sposobilost sa posudzuje na priprave (psycholog)
Ako myslis "nahlasim"? Zalezi od toho co sa pytaju, tvoj trvaly pobyt alebo? Kde to mas nahlasit? Ak myslis tlacivo, tam budr napisane ci trvaly pobyt alebo tam kde sa zdrziavas.
A nechcete sa predtym vziat? Budete to mat jednoduhsie spolu. Uprednostnuju sa pary, ale samozrejme mas sancu aj sama.
@jesienka22 nie. Úrad zabudol podať návrh. Ono malá patrila pod BB kde podali osvojitelnost a viac sa nestarali a podstúpili spis do BA ktorý si myslel že pozbavenie podá BB, lenže oni to odmietli. Čiže sa hádali dve rôzne kraje. Až sme sa nasrali a podali sme to my. Osvojitelnost bola v apríli a pozbavenie až v októbri. Čo som sa ja nachodila a navolala na úrad, súd.
@jesienka22 vyžadoval to súd. Je bežné že súd rozhodne v jednom konaní o vyslovení osvojitelnosti a o zbavení rodičovských práv ale len vtedy keď takýto návrh podá kuratela. V našom prípade sa tak nestalo. Píšem o tom vyššie čo sa stalo. Takže možné to je, nám sa to stalo. Mali sme aj pravnicku.
@evelka81 a teda ešte info. Teraz ak si požiadaš o dieťatko ako jednotlivec a medzičasom sa vydáš- partner, teda už manžel si bude musieť prípravu tiež dorobiť, aby ste si mohli bábo adoptovať už ako pár. Resp. si to pozisťuj. Ak už budeš neskôr v zozname čakateľov a čokoľvek sa u Teba zmení- práca, bývanie, stav, zdravotný stav a pod. , všetku zmenu je treba hlásiť na úrade. Ideálne teda ziadať o dieťatko ako manželský pár..
@nikadomi pockaj, toto mas odkial tuto info?
Ona ked si sama poziada o dieta, pocas celeho procesu az do uplneho osvojenia sa NESMIE vydat.
A ked sa vyda az po uplnom osvojeni, tak nasledne jej manzel moze tiez osvojit toto dieta, ale tam priprava uz nemusi byt, tam ide o celkom inu situaciu.
@joannita najprv bol návrh na neodkladne opatrenie a pestunstvo 2v1, to bol február, vyslovenie osvojitelnosti prišlo v apríli v BB, potom pestunstvo v auguste, medzi tým sme podali návrh na zbavenie rodičovský práv ktoré prišlo v októbri a až následne osvojenie. Je bežné že vyslovenie osvojitelnosti a zbavenie bio matky rodičovských práv sa podáva spolu. V našom prípade to tak nebolo.
@santamonica stalo sa nam presne toto iste ..teraz v oktobrii..kludne piste do spravy.
@joannita Prax je podla vsetkeho taka, ze s osvojitelnostou sa aj zbavuje rodicovskych prav, aj my sme to tak mali. Aj podla toho, co pise bosorkabb, ze sud napriek vyslovenej osvojitelnosti pozadoval zbavenie rodicovskych prav. Druha vec je, ze ma v tejto suvislosti prekvapilo, ze v zakone je to napisane inak.
Baby, neviem ako to má byť správne podľa zákona, ale zdá sa, že každý sudca si znenie zákona vykladá po svojom. Ale podľa mňa je jedno, či sa do osvojenia ide priamo alebo z pestúnskej starostlivosti, proces osvojiteľnosti, pozbavenia RP a osvojenia sa má riadiť rovnakým zákonom.
Napíšem z praxe, ako to prebiehalo u nás.
Z DeD išiel malý k nám na neodkladné opatrenie a na riadne pojednávanie o pestúnskej starostlivosti sme čakali rok a pol. Medzitým sme požiadali okresný UPSVAR, aby začali konať vo veciach osvojiteľnosti. Za mesiac po riadnom súde o pestúnskej bol súd o osvojiteľnosti, tam sme ale pozvaní neboli, to všetko (aj návrh o osvojiteľnosti) vybavil náš okresný UPSVAR. Rozhodnutie o osvojiteľnosti bolo dokonca právoplatné skôr ako rozhodnutie o pestúnskej starostlivosti.
V rozhodnutí o osvojiteľnosti nikde nepíšu o pozbavení RP, ale nás ustanovil súd za poručníkov.
Keď som volala tajomníčke, ktorá nás má na súde na starosti, tak povedala, že žiadny návrh na pozbavenie RP už dávať nemáme, že už rovno návrh na osvojenie.
Potom si nás ešte raz predvolal súd, aby sme zložili sľub poručníka a poučili nás o našich povinnostiach.
Keď som sa spýtala sudkyne, že či ešte majú rodičia právo stretávať sa s malým, povedala, že už nie.
Takže podľa tohto všetkého si myslím, že naši bio rodičia sú už pozbavení RP. Možno sa opak dozviem, keď podáme návrh na osvojenie a všetko sa tak skomplikuje. Ale zatiaľ mám takéto info.
Nám napríklad na našom okresnom UPSVAR kurátorka viackrát tvrdila, že nemáme podávať návrh na osvojenie, kým neuplynie 9 mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o pestúnskej starostlivosti. Dokonca nedávno mi volala, že už nám uplynulo toto obdobie a už môžme návrh na osvojenie podať. Viem, že toto záleží od postoja sudcu, či nám uzná ten čas starostlivosti na základe neodkladného opatrenia, ale radšej sme počkali, nechcelo sa mi riskovať to a vybavovať všetky potvrdenia dva krát.
@evelka81
Ak môžem poradiť, najprv sa vydaj a potom žiadajte o adopciu už ako manželia. Ušetríte sa tak všetkých problémov okolo tohto. A baby majú pravdu, ak sa v procese adopcie vydáš (kým budeš v poradovníku), tak budete musieť robiť všetko nanovo a ešte sa dostanete znovu na koniec poradovníka.
Hovorím ti z vlastnej skúsenosti, všetko sa nám to skomplikovalo. Ale ja som svojho manžela spoznala, až keď som už mala celú prípravu za sebou a bola som už istý čas aj v poradovníku (ako slobodná žiadateľka).

@bosorkabb Ked tak nad tym rozmyslam, kvoli comu museli byt u vas biorodicia pozbaveni rodicovskych prav, ked bola osvojitelnost? Osvojit sa da podla vsetkeho, aj ked rodicia nie su zbaveni rodicovskych prav...