Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@marcelarefat na ucet chodilo? Kedy prisiel prvy? Resp. materske?
@marcelarefat na socialke ti daju presne potvrdenie, a taktiez mas potvrdenie z uctu, ako baby vyssie pisu, kedy ti bolo priznane rovna sa kedy si prevzala dieta do starostlivosti, tak odvtedy
@marcelarefat no a na tom zo socialky mas aky datum? mne sa ratalo neodkladko
@marcelarefat neviem odkial si ale skus napisat na Tatiana.Tancosova@upsvr.gov.sk ja som s nou toto presne riesila par tyzdnov dozadu. Ja teda do prace idem az v auguste 2021 ale kedze viem ako to na SK funguje, chcela som mat pisomne ze rodicak dostanem 3 roky od zverenia (prvy sud - u nas neodkladko)
Alebo jej aj zavolaj, telefon najdes na nete podla mena, ale urcite si to daj poslat do emailu.
Ona je schvalovatel, alebo take nieco.
@berginkan MD som začala od 31 .5.2017
@rebekarebekova materskú mám tlačivo od 31.5.2017 podľa zverenia sudom
@marcelarefat tak jednoznačne ti patri na cely maj,, ved to je koniec mesiaca,, keby si mala aj matersku od 1.6 napriklad tak na cely jun ti patri...
Dievčatá ideme zo súdu a máme vyhlásený rozsudok o zvereni do pestunstva (vďaka nášmu právnikovi) . Už len počkať na rozsudok a právoplatnosť, aby sme si mohli malého zobrať domov. Som veľmi šťastná 🙏💖.
@joannita skúšam sa jej dovolať, potom napíšem. Zatiaľ mi neberie. Ford je vvyom ale,že pred 3 rokmi keď som si dávala žiadosť na RD , tak mi sama pracovníčka povedala,že mám nárok na ňu 3 roky od zverenia súdom nielen do dovŕšenia 3 rokov dieťaťa. No a teraz má presviedčajú,že majú v systéme ,že od apríla 2018 poberám RD. Vraj systém sa nemýlim, ale veď to tam musel aj niekto nahodiť nie???
@joannita už som jej napísala mail. No dúfam,že to vybavím. Ide ma šlahnúť lebo pri vybavovaní RD má na to upozornila samostatná úradníčka na úrade práce, vtedy mi zamestnávateľ robil problém keď som si davala žiadosť o čerpanie RD , nechceli mi uznať 3 roky od právoplatného rozhodnutia súdu, potom si to dohladali v zákone,že to tak je a nielen do troch rokov dovŕšenia dieťaťa, ja som vtedy na nich tlačila,že to viem od samotnej úradníčky,že ťa má na to upozornila. No a teraz zasa úrad. Bože toto je banánová republika, tu fakt nevie práva čo robí ľavá.
@marcelarefat mne neuznali 3 roky čerpania RD, iba do dovŕšenia troch rokov dieťaťa, kvôli tomu som musela ukončiť pracovný pomer, a teda čítala som všetko možné, nikde sa o tomto nepíše, teda všade je uvedené do troch rokov dieťaťa a není nikde špecifikované, ako to je pri osvojení dieťaťa.
@marcelarefat a poberala si aj materske, hej?
Ma napadlo, ci to tak neberu, ze "za maj 2017" si uz nieco, tak posedny rodicak daju za april 2020. Chapes, ze 36 mesiacov..
Ale ak si pobrala materske, na RD si do 30.5.2020 a teda za maj by si mala dostat.
@marcelarefat ako dosli na april 2018? Co ratam, tak rodicak si zacala poberat v polke decembra 2017, ci?
@janakjk ahoj, to ma mrzi.. pise sa to praveze. Napr. https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...
@tulipan43 supeeer, skvele spravy! 🙂 nech sa to nenatahuje. 🙂
@rebekarebekova áno normálnemu som poveberala materskú od 31.5.2017
@rebekarebekova no to mi je tiež divné kde sa vzal apríl 2018. Ja som mala predĺženú MD o mesiac lebo som samoživiteľka.
@marcelarefat uvidis co odpisu. Drzim palce.
@rebekarebekova to je o rodičovskom príspevku, ten mi uznali 3 roky, ale rodičovská dovolenka je iné, tá len do 3. roku dieťaťa, čiže po dovŕšení 3.roku dieťaťa treba nastúpiť do práce,aj keď rodičovský príspevok ešte trvá ďalej.
@rebekarebekova no oni mi počítajú 36 mesiacov, rátajú mi celý máj 2017 ale ja som do 30.5.2017 bola normalne zamestnaná, bola som na PN, tu som mala ukončenú 30.5.2017 a na MD som nastúpila 31.5.2017. takže nechápem ako môžu počítať 36 mesiacov od začiatku mája.
@janakjk ja umrem. Toto fakt? Aj ostatne ste to mali? Dobra somarina.
@marcelarefat uz ti dosla ofic odpoved?

@marcelarefat a tam je aky datum?