Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
nam detsky domov tiez neodporucal podat neodkladko a pestunstvo (to sme ani nevedeli,ze existuje) a v podstate nam radili cakat,kym bude mala pravne volna. to,ako som spominala,sa moze vliect velmi dlho. spravili sme ale po svojom, a mala bola do 7 dnoch doma navzdy (po 3och mesiacoch navstevneho pobytu. toto nam nastastie detsky domov umoznil a chodili sme na striedacku sa ukazat. raz za mesiac prisli oni, raz my, kedze bola 400km od nas)
@ellen2016 ja nvm co mam robit... Tu ked uz bude vyticene pojednavanie s matkou by nemal byt problem s postou a ked prve dieta dala na adopciu tak prisla riadne na sud... Tak nvm ci cakat na to a podat neodkladne +osvojenie alebo uz teraz podat na pestunske ked nam to kuratorka neodporuca lebo oni sa stymi sudcami poznaju tam... Aby zas nezamietli
Ahojte zienky. Nájde sa tu niekto z po kraja, kto čaká na dieťatko 0-3 roky, biele, poloromske osvojenie alebo aj pestunstvo s predpokladom osvojenia?
ahojte potrebujem radu 🙄mám dieťa v pestunstve a dnes mi volala kurátorka vraj či mi niečo prišlo o poručníctve že sa chce porozprávať ....čo mám čakať som z toho zúfalá zajtra má prísť.😒
@kaciatko78 Ahoj, až teraz som si všimla tvoju otázku. No čo ste sa dozvedeli od kurátorky?
Pravdepodobne bola súdom vyslovená osvojiteľnosť vášmu dieťaťu a vás ustanovili za jeho poručníkov? Je to tak, či niečo iné?
@miriam439 ahoj nie ona sama nevie 🙃jeho matka bola neplnoletý a za ňu napísala babka žiadosť o poručnictvo pre mladú aj malého, medzitým matka dosiahla plnoletoť tak to padlo ale keď tam bolo napísané aj pre maleho tak to vraj musí súd doriešiť aleeee medzitým sme sa mi stali pestuny malého mame zverené ho od 12/2019 tak teraz babo raď 🙃🙃🙃
@kaciatko78 Aha, tak to je trochu zložitejšie a zamotanejšie. A bio matka malého sa kontaktuje, javí záujem o dieťatko? Po uplynutí pol roka nezáujmu matky môžte požiadať váš UPSVAR, aby začal konať vo veci osvojiteľnosti.
Nám keď vyslovil súd osvojiteľnosť, zároveň nás ustanovil za poručníkov, dovtedy sme boli pestúni.
@miriam439 nie kazdy sud dovoli pestunom byt aj porucnik. my sme to riesili tiez, kuratorka nam volala,ze mame malej najst porucnikov. moja otazka bola,ze kde sa hladaju porucnici, ci v telefonnom zozname a ci kde. navrhli sme teda seba a sud to odklepol. idealne je ak by ste boli porucnici vy. ak napr. bude dieta potrebovat vaznu operaciu, budete rozhodovat vy.
Ahojte mám takú situáciu a vlastne ani neviem či by ste mi vedeli v tejto situacii poradiť...ideme na 3.interakciu a dietatko ma rok aj 8mesiacov. Je velmi naviazané na profi ma ju velmi rád lebo je u nej 8mesiacov uz. Ziadost o interakciu sme dali pred mesiacom vsetci mali v DD dovolenku takze sme zatial zariadili izbicku atd...to ze by sme chlapceka nemuseli dostat nas ani nenapadlo pretoze sme vedeli ze prve dni u nas by asi smutil a plakal ale sme vsak presvedceni ze to dokaze prekonat a mat rad po mesiacoch rovnko ako ju aj nás...profi mama vsak maleho chce nastálo a tym trosku ztazila psychologicke riešenie a posudok pretoze s nami chcu dalsie sedenia a psychologicka tvrdi ze v tejto rodine perfektne funguje z coho mi vyplyva ze mozno ideme hlavou proti múru som si ista ze chlapcek s nami dobrovolne neodide ani keby sme tam mesiac chodili..usmieva sa na nás ale stale hladá "mamu" ....som trosku zufala kedze je vikend stale na to myslim a panikarim... ja by som ich vztahh ani nebranila ale profi ma cca 60rokov a skutocne mu vieme dat krasny zivot my ako mladí ludia...stretol sa niekto z vas s tymto ? Mam vlastne nejaky narok ze sa mozem ozvat ze je to nefer alebi nieco také ? :(
@tanuska28 Ak ma profi 60 rokov, tak nechapem tu psychologicku. Profimamu chapem, ale skodi dietatu. Jej ulohou je ulahcit co najviac dietatu prechod. Ak mate pocit, ze to nerobi, resp. ze psychologicka zvazuje dieta nechat u tejto profi, obratila by som sa na riaditelku DD, resp. na kuratelu.
@tanuska28 naša profi uvažovala že si malú nechá, vek mala okolo 50. Ale tu DD aj psychologička bola proti.
Museli sme ukončiť stretávanie lebo úprimne mi volala denne a rozprávala by sa o malej aj niekoľko hodín. Viem že ju poslali na sedenie potom. Teraz jej občas pošlem fotky tak raz ročne. Len malá bola u nich len 6 mesiacov.
Ale tam boli aj iné veci ktoré nechcem písať verejne.
@bosorkabb
@jesienka22
Vdaka...psychologicka to podla mna aj trochu zvazuje kedze malý po minute bez profi ju hlada po vsetkych kutoch a panikári bez nej. Čize aj z jeho strany je to dost silná väzba.psychologicka povedala ze v tej rodine perfektne funguje co mi prislo akoze rozmysla ze to nebude ničiť...uvidíme...prinajhorsom zavolam tej kuratorke. Dakujem
@tanuska28 je pochopitelne, ak je maly naviazany na profimamu, ale z jej strany nie je profesionalne, ak sa nesnazi jeho vazbu presunut na vas... Psychologicka si s tym asi nevie poradit... Mozno by pomohlo, ak by ste kontatovali Navrat, mozno by mali personalne kapacity na to, aby kontaktovali DD a ponukli im pomoc v danej veci..
@bosorkabb boze to som ani netušila ze aj take sa moze stat zeby profi mala narok nechat si dieta... A je dost neprofesionalne sa takto spravat.. Podla mojho názoru ludia ktory cakaju v zozname na dietatko by mali mat prvorade pravo samozrejme po biorodine(to sa nezmeni). Presne to je problem ako aj u nas... deticky by mali čím skor, cim mensie davat do rodin..a nie natahovat pojednavania a zamietat neodkladne.. Ach nvm si to predstavit ze by mi naša profi povedala ze chce malú
@tanuska28 uff, to je tazka situacia ☹ Ale teda fakt ti profi rodicia by mali hlavne v takychto situaciach zostat skutocne profesionalni a dietatko pripravovat na novy domov a nie v jej veku uvazovat o tom, ze si ho osvoji, ked interakcie s vami uz prebiehaju?? Inak u nas tiez, pri interakciach ked sme my boli rozciteni, ze uz musime ist, tak strasne kamenne tvare aj psychologicka aj profi, ze to nemame tak prezivat a ked sme si maleho boli zobrat uz natrvalo domov, tak sme my museli ukludnovat profi, lebo revala ako dazd.. a to tam teda bol len par tyzdnov.
@tanuska28 píšem vlastnú skúsenosť,keďže som pestúnka a prvé deti som odmietla práve z dôvodu,že som videla ako sú naviazané na profi. Vtedy som vôbec netušila ako to funguje a pripadalo mi to,že beriem deti z prostredia,kde su doma a kde sa majú dobré. Ale keďže som to aj tak odovodnila,v domove nastali zmeny a nasledujúci žiadatelia sa už stretávali s deťmi bez prítomnosti profi. Dodnes si to trochu vycitam,lebo viem kde tie deti teraz vyrastajú a nie je to priam ideálne miesto. Neskôr som sa zamestnala v inom domove ako profi a odišlo mi niekoľko deti. Oplakali sme odchod každého jedného komplet celá rodina. Ale o tom profi rodičovstvo je
Postarať sa o deti do času,kým si nenájdu svoju rodinu na celý život. Dať im lásku,pocit bezpečia ale od prvej chvíle rátať s tým,že raz ich musíme odovzdať ďalej. Neviem ako teraz,ale asi pred tromi rokmi platil zákon,že profi rodic si nemohol nechať dieťa,ktoré mal zverené. Musel by obsolvovat prípravu,zaradiť sa do poradovníka a v žiadnom prípade nemohol predbehnúť iných čakateľov.
ano, musi to byt sakra tazke, ja to plne chapem, ale take situacie, ze prebiehaju interakcie a vyjde najavo, ze si profi chce dieta nechat, je proste nepripustna. Naco je tam teda ten psycholog a dalsi ludia v tom systeme?? Na jednej strane neodkladne zamietaju, medzitym si dieta vytvori vazbu s profi a cele sa to pre vsetkych len komplikuje ☹

@hariet ano... Niekedy mam pocit ze ja viem viac než oni.. A koli aj takym ludom sa to zbytocne predlžuje. Tato pani kurátorka nevie nic, s nicim nema skúsenosti a to ked povedala ze s neodkladnym nemá skusenosti ze si to mame sami alebo cez pravnika tak som si pomyslela. Ok.. Ale ked som sa spytala ci nam pomoze s predosvojitelskou tak ze nie... Ze to si musime sami.. Akoze mala som Dosť..