Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Ahojte žienky. Chcela by som sa opýtať keď ste sa pýtali na úrade na miesto na poloromske dieťatko, tak vám povedali na ktorom mieste ste?
Ahojte, tak už len 2 sedenia a zaradia nas do zoznamu ♡ nieviete aka je aktualna cakacka v TT?
V marci vraveli o 100 cakateloch.
Dakujem ♡
Ahojte, mozem poprosit o rychlu radu o pridavkoch a prispevkoch o ktore mam pravo ziadat pri osvojeni novorodenca? Mam na mysli, ked nam je hned zvereny na zaklade neodkladneho opatrenia.
Chapem to tak, ze mozem poziadat o:
1) Jednorazovy prispevok pri zvereni do nahradnej starostlivosti - mozno poziadat dned. Viete lehotu?
2) Jednorazovy prispevok pri narodeni, ak si narok neuplatnila biologicka matka - tu si nie som ista, ci na toto je narok, ked sa ziada o bod 1. Viete lehotu?
3) Materske - poziadane
4) Rodicovsky prispevok - mozno ziadat pred ukoncenim materskej
5) Pridavok na dieta - mozno poziadat hned? Aka je lehota?
@evkasus
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
My sme išli cez neodkladné opatrenie na pestúnsku starostlivosť, takže poradím len podľa seba, čo si pamätám.
Jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti - dostali sme až po právoplatnosti riadneho rozhodnutia súdu o pestúnskej starostlivosti (teda nestačila právoplatnosť neodkladného opatrenia)
Materské - odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD na základe protokolu o prevzatí dieťaťa a vykonateľnosti neodkladného opatrenia
Rodičovský príspevok - až po ukončení materského - sociálna poisťovňa mi tuším dávala papier, že dokedy presne som poberala materské
Prídavok na dieťa - až po právoplatnosti neodkladného opatrenia
Ta právoplatnosť musí byť aj súdom vyznačená na origináli tlačiva, alebo som dostala aj také potvrdenie, že kedy nadobudlo právoplatnosť dané rozhodnutie súdu (takže neviem akú formu používa váš súd, ale keď sa vybavujú dávky, tak úrady to chcú mať proste na papieri, že rozhodnutie súdu je už právoplatné.
A ešte ak si dobre pamätám, tak RP a prídavky môžeš žiadať aj spätne pol roka, napríklad ak ti vznikne nárok od 1.1., žiadosť musíš podať najneskôr do konca júna a vyplatia ti naraz všetko od 1.1.
Ahojte, môžem poprosiť o radu. Mali by sme záujem o adopciu bieleho alebo polorómskeho dieťaťka. Kde si toto môžeme stanoviť?
V žiadosti ani v dotazníku priamo takáto otázka nie je.
Máme to zapísať do tejto kolónky? "Opíšte, či ste schopný prijať dieťa s ohľadom na jeho identitu, zdravotné znevýhodnenie,
kultúrne, etnické, náboženské, jazykové a iné zvyklosti, a akým spôsobom".
Vopred ďakujem skúsenejším 🙂
Baby ako prebieha súd na predosvojitelsku? Stanovili nám termín, no mam stres🙈🙉😆
@zibi vacsinu casu sa budu citat cisla spisov a pod. sudkyna vam da par otazok, tam necakajte ziadne prekvapenie - bude sa pytat len na veci v spise dietata, ktore ste uviedli (napr. potvrdenie prijmu, ci suhlasite so vsetkymi udajmi v spise, ci sa nezmenila situacia a pod.). najdolezitejsie je vyjdrenie kuratorky, ze suhlasi🙂
@zibi nase prve pojednavanie v zivote - prisli sme vyobliekany, nervozny, ja notes a pripravene otazky a vypoklonkovali nas za 20 minut, ani sme sa nestihli spamatat (z toho 15 minut diktovala sudkyna zapisovatelke cisla spisov...6 mesacne dieta) 😆 sudca si aj talar dal dole, pocas mojej jedinej otazky, .. . asi sa ponahlal na obed🤔
Ahojte, mozem sa opytat ohladom zmeny krstneho mena? Do akeho veku je vhodne menit? Resp. v akom veku ste menili vy?
Dakujem ❤
Máme nový rodný list 🥰 proces adopcie je na konci 🎉 veľmi sa tešíme 🥰🥰🥰
@rebekarebekova namhovorili, ze do rokaapol. Ale neviem. My sme nemuseli menit
Dacsa ziadat jednorazovy prispevok aj ked ma dieta uz 10 mesiacov?
@berginkan 1,5 roka? To je uz dost neskoro, ci?
@q13 mate v pestunstve alebo predosvojitelskej? V prvom pripade vek nie je podstatny, v druhom do 6 mesiacov. Ista som si na 90 %. 🙈
@rebekarebekova s o v druhom prípade do 6 mesiacov
@rebekarebekova predosvojitelskej

@berginkan hej, určite sú.
len tie sa naberajú práve praxou, tak kde by sa profimama stala dobrou profimamou, ak nie v "profimamovstve"? 🙂
a, áno, presne, tie veci sú často medzi N a Z 😉 🙂