icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

jazmina87
29. sep 2020

@berginkan jasne, ale nie tak,ze mam k nahliadnutiu xy spisov..len to jedno, o ktore som prejavila zaujem, na zaklade ich kontaktu na mna,mam pravo nahliadnut

jazmina87
29. sep 2020

@ellen2016 nam bolo povedane,ze v prvom rade sa dieta riesi v kraji, kontaktuju vsetkych v poradovniku a az potom ide na cele SK. Ak ani z celeho SK nema nik zaujem, dietatko ide do detskeho domova.

berginkan
29. sep 2020

@jazmina87 ale my hovorime o tom, ked si este neprejavila zaujem, ale zavolaju ti lebo si uz na rade.. a stane sa, ze ti daju viac spisov podla situacie a poziadaviek. nevidim na tom nic zle

ellen2016
29. sep 2020

@jazmina87 no, nechcem sirit bludy, ale stovky parov v poradovniku neobvolavaju. ani v danom kraji, ani v tych ostatnych. bohuzial

wodanka
29. sep 2020

@jazmina87 úrad má len 2 týždne na to, aby niekoho našiel. Ak sa mu to nepodarí za ten čas, dieťa ide medzikrajovo. A za 2 týždne naozaj neobvolaju všetkých. Lebo niekto sa chce prísť pozrieť na spis, ale môže napr. až o dva dni prísť na úrad, tak sa to celé zdrží. Stihnú obvolat tak možno prvých 20-30. Aj to som optimista...

berginkan
29. sep 2020

@wodanka presne tak

djura
29. sep 2020

@wodanka myslis ze niekto naozaj povie ze moze prist az o 2 dni? Omg ja by som povedala ze max 35 minut a som taaaaam

nikadomi
29. sep 2020

@djura určite niekto môže až o dva dni 😉 nám napr. volali v stredu popoludní- štvrtok bol nestránkový deň a dalo sa až piatok. Šups a iž máš dva dni. Do pondelka čas na rozmyslenie- šups a už viac dní.. a keď tak spravia dvaja-traja- dva týždne v čudu. Inak nám napokon umožnili prísť vo štvrtok napriek nestránkovému dňu, nakoľko v piatok ráno o siedmej sme leteli na dva týždne do Dominikánskej na dovču 🤗 ale to je o ľuďoch a každý prípad je jedinečný ..

jazmina87
29. sep 2020

@wodanka zla legislativa, zly system, v zaujme dietata su tie dva tyzdne pochopitelne, ale aj clovek potrebuje viac dni aby to "vstrebal"... Naozaj to potom len viazne a viazne a cakacky sa natahuju na roky, zacarovany kruh

berginkan
29. sep 2020

@jazmina87 tie roky su skor preto, ze nie su deti. to je moj nazor. pretoze toto ponukanie a navstevy atd to ide rychlo, kym nie je korona samozrejme. ovela horsie su tie terminy sudov atd. to uz je smiesne aj rozoberat, treba proste len vydrzat

djura
29. sep 2020

@nikadomi jasne chapem 🙂 len tazka predstava premna 🙂

nikadomi
30. sep 2020

@djura ja viem. Človek sa teší a každú minútu by bol ochotný na ten úrad letieť, len realita je iná. A napokon to človeka aj zaskočí koľkokrát 😅 ako nám volali pred dovolenkou, ktorú som komunikovala aj na úrade a že pokojne nech si ju zajednáme, že bábo tak skoro nebude 🤗 a deň a pol pred odletom telefonát.. to nevymyslíš 😊 ale napokon to bolo super, len človek narýchlo v takých veciach ťažko uvažuje racionálne 😅

bosorkabb
30. sep 2020

@jazmina87 určite neobvolavaju všetkých v zozname. Dieťa ponúkajú tuším 2 týždne a potom ide mimo kraj na medzikrajove tak tiež cca 2 týždne a ide do organizácií a na medzinárodnú adopciu.

tecko28
30. sep 2020

@jazmina87 my sme priamo z Nitry, zapisany 11/2018, minuly rok sme znizili poziadavku na dieta bez preferenie etnika, do 2 tyzdnov nam ponukli 5 mes dievcatko-poloromske (mozno romka, otec neznamy), bolo to po 11 mes cakania, caka nas posledny sud

miriam439
30. sep 2020

K tým termínom - nám volali asi štvrtok poobede, že majú pre nás chlapčeka, chceli sme len dievčatko. V piatok máme prísť pozrieť spis. Samozrejme v piatok sme naraz nemohli mať dovolenku v práci a tiež sme potrebovali čas na rozmyslenie. Tak dovolili odpoveď dať v pondelok. V stredu sme boli pozrieť spis a rozhodli sme sa pre interakciu prvú. Ale vraj musíme počkať, kým nám pošlú domov súhlas s interakciou. Krajskému úradu to trvalo takmer dva týždne, kým ho doručili... už mi medzitým volali z DeD, že prečo sme ich ešte nekontaktovali o interakciu (pritom sme podľa pokynov krajského UPSVAR čakali na súhlas od nich). A po prvej interakcii sme mohli ešte stále dať spiatočku... takže, keby sme ho my nechceli, dieťatko by hneď museli dať do medzikrajoveho zoznamu, nakoľko nás riešili takmer tri týždne... a už by nikoho v našom kraji neoslovili (a pri tom my sme boli ako prví oslovení)...

berginkan
30. sep 2020

@miriam439 a rata sa aj s tym, ze si to dietatko ludia zoberu na 90%

miriam439
30. sep 2020

@berginkan Možno rátajú, len my sme mali v požiadavkách LEN dievčatko, takže u nás to bol predpoklad 50% či vezmeme chlapčeka alebo nie... takže ďalší záujemcovia z nášho kraja by sa o ňom vôbec nedozvedeli...

lenkakrska
30. sep 2020
berginkan
30. sep 2020

@miriam439 ved jasne ale vy ste vynimka

rebekarebekova
30. sep 2020

Ahojte, ked ma niekto v pestunstve 2 deti, maju obe narok na Opakovany prispevok pre dieta?

bitalka
2. okt 2020

Ahojte dievcata... som zufala:( je tu niekto z BA kraja, kto ma tie "najprisnejsie" podmienky ako my?
My mame poziadavky - novorodenec, zdravy, nie etnicke, na pohlavi nezalezi... no sme zapisani od Feb/2017, zacali sme na 240. mieste, celkom sa to hybalo, v maji sme boli 50. a vcera 1.10. som volala a stale sme 50. 😔
Vsetci pred nami maju vraj rovnake poziadavky, ale to takto dokedy budeme cakat;(( uz je to 4 roky odkedy sme zacali a momentalne sa to vobec nehybe...

berginkan
2. okt 2020

@bitalka nuz. Ked som sa pred rokom pytala tak cas bol 5 rokov tak neviem. Predtym bolo ved 7 v ba

bitalka
2. okt 2020

@berginkan naozaj? Nam pri 1. priprave hovorili, ze pary co boli pred 2 rokmi, pridu na obnovu a o psr mesiacov mali babatko;(((
Chapem, ze sa to posuva, no teraz cakame takner raz tolko ako ked sme sa zapisali a tymto tempom.. no neviem. Dali by sme si aj poloromske, len my sme obaja tak velmi svetli, blond, ze myslim, ze to dieta by trpelo, lebo hned by bolo jasne, ze k nam biolog. nepatri;(

bitalka
2. okt 2020

@joannita my cakame 4 roky v Ba kraji na biele babatko, takze iste to v TT 1,5 roka... a este nas tak 2 roky cakaju...

joannita
2. okt 2020

@bitalka ale ano, v TT sa caka 1,5 roka az 2 roky na biele babo pisalo to tu viac bab, takze bude to pravda. Trnava nieje Ba kraj, ci neviem ako si to myslela?
Tt vseobecne sa vzdy najkratsie cakalo

joannita
2. okt 2020

@bitalka no, 4 roky na biele babo je este kratko v Ba. My sme mali rovnake poziadavky ako vy, cakali sme necele 4 roky a v roku 2018, ked sme sa zasekli niekde na cisle 25 tak sme zmenili poziadavky na poloromske a skocili sme na 1. Miesto. Inaak by sme cakali este dalsie mozno 2 roky, alebo 1 rok. V tej prvej 30tke tam to ide najpomalsie, rataj este 2 roky urcite, a ked ste na 50 mieste tak aj viac.
Preco by dieta trpelo keby bolo jasne ze k vam biologicky nepatri? To s tym nema nic spolocne. Dieta bude trpiet len vtedy ak to vy dopustite a ak vy nebudete s tym zmiereni ze je tmavsi.
Inak my mame polormske dieta a ma uplne bielu pokozku.

miro100
2. okt 2020

Ahojte, my sme ešte stále v príprave, že už za polovicou ☺️ale zaujímalo by ma ako dlho sa čaká NR a strašne som zvedavá na ktorom mieste budeme kým skončíme prípravu

tecko28
2. okt 2020

@miro100 my sme pred 2 rokmi zacinali niekde okolo cisla 180 (uz neviem presne) A potom to uz zalezi na poziadavkach a samozrejme kolko deti sa dostane do "ponuky"

bitalka
2. okt 2020

@joannita aha to neviem... no asi sa prestahujem😔

lenkakrska
2. okt 2020

My sme na 68 mieste, cakame 4 roky. Tiež sme si zmenili poziadavky, tak uvidime. Zacinali sme na 113 mieste. Ide to velmi pomaly.