Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@alexwarring prvého chlapca sme odmietli, toho nám ponúkli hneď po príprave, ale to sme sa pýtali ci náhodou nemajú dieťatko co idú ponúkať už medzikrajovo a akurát mali. Mal vtedy rok. Dcérku nám ponúkli keď mala 5,5 mesiaca, 7 mes mala keď išla domov.
@jazmina87 väčších deti do adopcie je minimum, takže oslovujú s babatkami, inak vaša požiadavka do pol roka vás dosť okliestila podľa mňa, lebo veľa takých deti nie je právne voľných, čo so sebou nesie veľa komplikácií a preto ich niektoré úrady ani neponúkajú, resp. asi záleží aj od toho v ktorom CDR je dieťa umiestnene
@alexwarring co znamena "ciastocne moze byt aj ine etnikum"?
@alexwarring co znamena ciastocne ine etnikum? myslim,ze zasielacom formulari ste museli jasne zadefinovat ano/nie pre ine entikum?
@simona2007 @jazlyn
Máme vyše 4 ročného chlapčeka, osobne poznám jeho bio príbuzných oboch bio rodičov, takže rómsky pôvod je vylúčený...
Ale ten jeho temperament... z môjho pohľadu -100% rómsky. Máme ho v PS od cca 1 roka, ale odprvoti bol veľmi hlučný, pohyblivý (aj teraz stále tancuje, skáče, lezie kde nebuď, hrá sa často tak, že akože s niekým bojuje alebo niekoho naháňa...)
Má veľmi prenikavý hlas, veľmi rád spieva a tancuje, keď sa hrá, tak robí enormný hluk (veľmi nahlas si rozpráva, pospevuje alebo vydáva iné zvuky).
Na jednej strane on robí obrovský hluk nonstop, ale na druhej strane neznáša, ak hluk urobí niekto iný...
Veľmi rýchlo si zapamätá akúkoľvek pieseň, akože v tomto má fakt geniálnu pamäť... ale naučiť ho niečo iné je hotová katastrofa, napríklad základné farby ho učím už dva roky - názvy farieb vie už dávno všetky, ale nedokáže ich spojiť s konkrétnou farbou na obrázku (oblečení, cukríku)...
A o jeho pohodlnosti ohľadom sebaobslužných činností ani nehovorím. A keď naňho zatlačím, že proste musí, tak hneď výbuch zlosti. A ak nedajbože rupnú nervy aj mne a pokričím naňho tak u nás hotová pohroma (to som písala aj vyššie, že mu veľmi vadí hluk, ktorý vyrobí niekto iný).
Takisto, keď sa mu niečo nedarí pri hre, tak rýchlo vzbĺkne jeho hnev...
Ale návaly zlosti sa snažíme zvládať tak, že keď sa naštve, tak si smie zlosť vybiť búchaním (boxovaním) do matraca alebo vankúša (radila to psychologička tu na MK) alebo mu poviem, nech sa ide ku mne upokojiť. A verte, že takmer vždy príde dobrovoľne sám, nech je akokoľvek naštvaný.
Vezmem ho do náručia, oblapím ho a hladím ho po hlavičke a nežne sa mu prihováram (čičíkam ho). Takto sa upokojíme obaja.
Spočiatku tento spôsob dosť odmietal, ale nevedela som, ako ináč by sa dali zvládať tieto jeho náhle návaly zlosti a tak som ho takto pár krát objala doslova nasilu a čičíkala dovtedy, kým sa upokojil. Teraz to má zrejme naozaj rád, lebo často si to už aj slovne vyžiadal sám, aby som ho "vzala na rúčky upokojiť sa" ).
Ja som o tom kdesi čítala, myslím, že sa to volá metóda pevného objatia.
Takže nám zatiaľ iba toto pomáha pri našom fakt temperamentnom drobcovi.
Ale napriek vyššie uvedeným veciam, na druhej strane je to veľmi citlivý chlapček, vie veľmi pekne dať najavo svoje city a náklonnosť voči niekomu.
Takže chcela som tým len poukázať na to, že veľmi temperamentné bývajú aj čisto biele detičky a ja sama u nás vidím, že veľmi preveľmi záleží na tom, ako na jeho prejavy zareagujeme my rodičia.
@rebekarebekova ze moze byt Cinan, Japonec, Afroamerican i polorom
@alexwarring poloroma sa do 2 rokov viete v NR dockat, ale treba otravovat tety na urade. Lebo Ba berie vsetky zdrave deticky.
@tecko28 Dakujem, na zaciatku pripravy nam tiez hovorili, ze by to mohlo byt o polovicu kratsie, no na konci nam uz take nadeje nedavali :/ aj to o Bratislave spominali, ze sk ide dietstko do medzikrajoveho, z BA su tetuse najrychlejsie
@tecko28
@alexwarring veru veru, aj my mame maleho z Nitry. Pre vas to asi nieje dobre, ale ja som velmi vdacna dievcatam na urade v Ba 🙏
@alexwarring ste priamo z NR? alebo z ineho mesta v NR kraji, kde ste si robili prosim pripravu a podavali zaverecnu spravu o osvojenie?
Aby nedoslo k nedorozumeniu, ze "BA berie vsetky zdrave medzikrajove deticky". Treba si uvedomit 2 veci. Tie deticky sa najprv "ponukaju" v prislusnom kraji a az ked ich TAM nikto nechce, idu medzikrajovo. A druha vec, kazdy kraj ma rovnaku sancu "uchmatnut" dietatko, len v BA su asi nasikovnejsie uradnicky.
@rebekarebekova hm, nejde o to ze nikto nechce, nie je tam totiz cas ponuknut ho vsetkym parom v zozname, nspriklad pri novorodencovi maju na to len par tyzdnov a kazdy osloveny par ma isty cas na rozmyslenie, pretoze , ak po uplynuti potrebnej dobe sa nenajdu vhodni rodicia, je dietatko ponukane medzikrajovo. Takto som to pocula z vuacerych stran
@jazmina87 nie sme priamo z mesta, ale boli sme z NR okresu, kratko pred zacatim pripravy sme sa vsak prestahovali do NZ okresu, ale kvoli pracovnym povinnostiam sme absolvovali pripravu na UPSVaR v Nitre
@rebekarebekova Ano, asi su, vdaka nim mame medzikrajovo nasho milovaneho chlapceka😉
Dievcata, prosím vás, na co ste sa pytali pri prvom telefonate z uradu, ze maju pre vas bábätko..aky je dalsi postup, ak ste sa rozhodi vidiet spis..som trosku v soku a neviem, co sa pytat..
@milionar pytaj sa na pravny stav
@jesienka22 nam to povedali medzi prvymi info, ze uz je matka zbavena a mala osvojitelna
@jesienka22 povedali nam, ze je osvojitelny..tak to je asi dobré..

Aktuálne po kraj vraj sa vybavuje marec 2013