Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita @rebekarebekova ja práve teraz toto riešim, tie 3 roky RD po skončení MD a sociálna poisťovňa sa už mesiac nevie k tomu vyjadriť :( Malo by to byt tak, že som ešte stále evidovaná u zamestnávateľa ako ze som na RD? Lebo oni stále spletaju, že áno môžem byť na RD, ale oni ma odhlásia zo sociálnej poisťovne. A to ja nechcem, lebo čakáme na ďalšie dieťa a to by mi potom nevznikol nárok na materskú.
@wodanka miriam tu davala aj citaty zo zakona. Skus pozriet, dohladat.
Do socialnej si pisala mail? Mali by sa vyjadrit do 30 dni.. ale teraz.
Pevne nervy prajem.
Ja by som mozno skusila zavolat do SP, nech ta vyslovene "poprepajaju" k niekomu kto sa v ADO veciach vyzna. Vela ich nebude..
@rebekarebekova ano urcite od pravoplatnosti
@wodanka s rodicovskou DOVOLENKOU nema socialna poistovna nic spolocne, to je len vztah medzi tebou a zamestnavatelom. Ano mala by si byt evidovana ako zamestnana podla mna, zamestbavatel je podla zakona povinny umoznit byt na RD.
Co sa ale tyka toho platenia odvodov zo soc. Poist, kto splieta ze ta odhlasi zo socialnej? Zamestnavatel? Ci poistivna?
Ty kedze mas dieta, tak si poistenec statu, aj ked ostanes na tej predlzenej RD.
Mne napislai toto zo socialnej:
Nárok byť poistencom štátu z titulu starostlivosti o dieťa máte do 6 rokov veku dieťaťa, ak sa medzitým zamestnáte, alebo budete pracovať na dohodu, poistenie sa Vám automaticky ukončí. Povinnosť odhlásiť sa z poistenia máte len v prípade, ak nastúpite do zamestnania až po 6 rokoch veku dieťata, a to k jeho 6 rokom.
Baby tie co mate mat sudy, budete mat? nas zase zrusili kvoli covidu.
@berginkan zatial posunuli o tyzden.
@joannita uuuuz bude druhe? Prezradis viac? ❤
@rebekarebekova ďakujem, zákon som im predložila, ale nechceli sa so mnou baviť. Tak som to dala svojmu zamestnávateľovi, nech si to s nimi od komunikuje a konečne dnes sa vyjadrili, že mi to schvaľujú a môžem pokračovať na RD 🙂 tak sa teším
@rebekarebekova presne o to mi išlo, aby sa mi počítalo aj nemocenské, nielen zdravotné poistenie. A v prípade, že si poistenec štátu, nemocenské nik neplatí. Viem to, lebo SP mi medzičasom ako to riešili, poslala papiere, kde je to jasne napísané
@wodanka to SP sa nechcela s tebou bavit?
Inak, super tesiiiim sa s tebou. 😀🙏
@wodanka tak ako je to teda pls? Lebo pises, ze ked si poistenec statu tak nemocenske za teba nik neplati a zaroven pises, ze ti to schvaluju..... Co ti teda schvalili? Nemocenske?
Ak dobre chapem, ty chces byt na tej predlzenej RD, ale chces aby za teba bolo platene nemocenske (pocas predlzenej RD) a aby si mala narok na druhu matersku ano?
@rebekarebekova este nie, ale dufam ze kym mi skonci RD s prvym, tak budeme mat uz druhe, aby som nemusela riesit toto iste....
@joannita pocas RD ma zamestnana zena aktivne Nemocenske poistenie a teda ma narok na materske.
@rebekarebekova ano to viem, ale riesim to, ze ked budem musiet ostat na predlzenej RD (z dovodu ked nam neschvalia predbezko napr. A ja budem chciet mat druhe dieta uz doma, alebo ked budu sudy dlho trvat... Atd) a vtedy podla toho co pise @wodanka nebudem uz nemocensky poistena, ale asi len dochodkovo.
@joannita zamestnana si?
@joannita je to presne tak ako to napísala @rebekarebekova že pokiaľ som zamestnaná, tak mam aktívne nemocenské poistenie. A toto nie je ta predĺžená RD do veku 6 rokov, toto co sa mne podarilo vybaviť je trvanie RD tri roky po skončení materskej. Rozdiel je v tom, že pri tej predĺženej RD do veku 6 rokov (ak to nie je zo zdravotných dôvodov dieťa), tak sa stávaš poistencom štátu a vtedy nemáš nemocenské poistenie a tým pádom Ti pri ďalšom dieťati nevzniká nárok na materské
@rebekarebekova ano som
@wodanka ano ja som pod "predlzena rd" mala na mysli tu nasu predlzenu, cize 3 roky od skoncenia MD 🙂
Cize, ak budem na tej RD 3 roky od skoncenia MD (cize uz bez rodicaku) tak budem nemicensky poistena? A budem mat teda narok na aku matersku? Ten retazovy "porod" tyka aj nas co mame osvojene deti? Ci toto nebude povazovane za retazovy?
Akoze, kto sa ma v tom vyznat 😆🤦♀️
@rebekarebekova
@wodanka nárok na druhú MD, ak si teraz na RD ti vznikne iba vtedy, ak stihneš "reťazový porod" to znamená pri ado rodičoch, že musíš si požiadať o MD ešte kým neskončis RD. Napr. RD ti konci 02/2021, tak musís najneskôr vtedy požiadať o MD. Ak budeš prechádzať z RD na MD, musíš to nahlásiť zamestnávateľovi aby nahlásil SP aktívne poistenie.

@hariet dakujem 😊