icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

hariet
21. jan 2021

@tecko28 tak fajn, ze ste vyriesili. Treba nahlasit uradu prace, poistovni, lekarke, zamestnavatelovi...a ak som zabudla na nieco, doplnte ma.

joannita
21. jan 2021

@tecko28 v zdravotnej poistovni, u lekarov, upsvar (kvoli rodicaku) z Upsvaru mne ale sama od seba pisala pani aby som jej poslala sken noveho RL, im asi tiez bolo dorucene nejake oznamenie ze prebehol sud.
Zamestnavatelovi som urcite nic nedavala, len som myslím medzi recou spomenula ze maly zmenil meno a priezvisko.

hariet
21. jan 2021

davat zamestnavatelovi asi netreba nic, ale oznamit mu to urcite planujem, kedze uz ma nove obe mena. Muz do novej prace davnejsie oznamil uz "buduce" meno pri vyplnovani nejakych tlaciv o detoch a to sme nemali ani sud za sebou, a tym padom tam nemusime ani nic vysvetlovat.

rebekarebekova
21. jan 2021

@tecko28 dakujeme, ze si napisala. Ja to ale nechapem.. aky RL ste to teda obdrzali? S akym menom, ked meno este idete menit? Prepac, fakt mi nedocvakava..
.

rebekarebekova
21. jan 2021

Jaaaj. To len priesvisko vam zatial zmenili? A to uz nemohli vsetko naraz? Teraz bude mat vlastne dcerka 3. RL? Tie zmeny na urady budes nahlasovat az po 3. RL, nie?

tecko28
21. jan 2021

@rebekarebekova krstne meno nam nezmenili, lebo to treba dat ziadost, ktoru musime podpisat a to sa v tejto situacii neda, do zdravotky sme nahlasili a na UPSVaR, ostatne poriesime potom. A zrejme teda budeme mat 3RL, ale 1 platny

jesienka22
21. jan 2021

@tecko28 mam taky dojem, ze vas opat odpinkali. Pri zmene priezviska je tusim zmena krstneho mena zadarmo. Neskor treba tusim platit poplatok.

tulipan43
21. jan 2021

@jesienka22 nie je zadarmo, aspoň nebola. My sme v roku 2019 platili tuším do 5 eur za zmenu mena.

kyra3
21. jan 2021

Babulky Prepacte ze sa miesam ale da sa detickam aj zmenit meno? Samozrejme myslím kym su este asi babatka vsak

rebekarebekova
21. jan 2021

@tecko28 neda... hmmm. Take zbytocne obstrukcie, nie? A uz teraz idete menit na urady? Ci az potom?

jesienka22
21. jan 2021

@tulipan43 Od poplatku by mala byt oslobodena "zmena mena po pravoplatnom osvojeni". Snad vam to uznaju, aj ked budete ziadat neskor.
@tecko28

joannita
21. jan 2021

@jesienka22 my sme urcite platili za zmeny na matrike, poviem pravdu netusim ci to bolo za meno alebi priezvisko, ale urcite sme platili...

andrea_82
21. jan 2021

@kyra3 krstne meno mozes tusim zmenit hocikedy. Pri vacsich detoch to uz ale psycholog moc neodporuca.

tecko28
21. jan 2021

@jesienka22 pol roka od právoplatnosti rozsudku je to zdarma, pýtala som sa. Teraz nemáme ako žiadať zmenu krstného mena, matriky sú pre verejnosť zatvorené

kyra3
21. jan 2021

@andrea_82 ďakujem🙂

jesienka22
21. jan 2021

@tecko28
Pre istotu som to pozrela, tak opravujem. Podla zakona o mene a priezvisku:
Osvojitelia majú právo do šiestich mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o osvojení súhlasným písomným vyhlásením zmeniť osvojencovi meno, ktoré má zapísané v matrike,5) alebo mu určiť ďalšie meno. Ak ide o osvojenie osamelou osobou, toto právo má táto osoba.

Zmenu zápisu mena osvojenca vykoná matričný úrad, v ktorého matrike je zápis o narodení osvojenca, na základe písomného vyhlásenia osvojiteľov o zmene mena osvojenca. Toto vyhlásenie môže prijať aj matričný úrad podľa miesta trvalého pobytu osvojiteľov, ktorý ho oznámi matričnému úradu podľa prvej vety.

hariet
21. jan 2021

@tecko28 zas zalezi len od ludi ako vzdy a vsade... U nas na matrike nam pani dala tlaciva na zmenu krstneho mena jeden den a na druhy den sme prisli len k hl. vchodu obaja pred nou podpisat. Potom to posle do miesta narodenia a budeme mat RL. Neplatili sme nic.

hariet
21. jan 2021

@tecko28 skus mozno este zavolat na vasu miestnu matriku ci by vam takto nepomohla lebo novy RL so zlym krstnym menom vam ozaj netreba.

tecko28
21. jan 2021

@hariet hlavne, ze uz ma nove priezvisko a zmenilo sa rc za lomitkom. U nas mi nepomozu, pisala som o par stran skor, ze sme tam boli osobne v decembri a poslali nas prec. A aj tak neuraduju, nemali by sme kde podpisat tu zmenu. Takze pockame kym zacnu pracovat v NZ a budeme moct ist mimo okres. Dohodli sme sa, ze vopred zavolame, pripravia to a prideme to len podpisat a vyzdvihnut finalny rodny list

tulipan43
21. jan 2021

@jesienka22 tak neviem ako kde v Trenčíne sme platili, ale vlastne je to jedno. To je už najmenšia obštrukcia potom všetkom 🙂.

rebekarebekova
21. jan 2021

@tecko28 vies co nechapem, ze nie je ochota postou si to poposielat. A stale si mi neodpisala. 🙂

rebekarebekova
21. jan 2021

@tecko28 ze 2 krat zmenu uradom nahlasujete?

tecko28
21. jan 2021

@rebekarebekova otazka bola ci nahlasujeme 2x? ci este nieco som prehliadla? Na UPSVaR som posielala kopiu tohto rl a povedala som im, ze este bude zmena krsneho mena a to iste zdravotna poistovna. Ine zatial neriesim, dufam, ze sa uvolnia opatrenia a dotiahneme to do konca. Ako v com myslis ochota poposielat, na podpis papiere o zmene mena?

tecko28
21. jan 2021

@rebekarebekova a ak sa pytas na meno na ktore sme obdrzali RL, tak je to jej povodne krstne meno a nase priezvisko 🙂

rebekarebekova
21. jan 2021

@tecko28 si pisala, ze podipisat ziadost.. tiez vam to mohli poslat postou, vy doma podpisat a poslat spat a tak. Ale to uz je asi scifi, co?

rebekarebekova
21. jan 2021

Opakovany prispevok pre dieta v NRS - riesilibste niekto nedavno? Od vykonatelnosti alebo pravoplatnosti? Zmenilo sa to v dohladnej dobe?

marcelarefat
21. jan 2021

@tecko28 no ja keď som mala posledný sú tak sudkyňa uviedla do rozsudku že malý bude mať nové meno aj priezvisko. A na základe toho mu bol vystaveny nový rodný list a s novým menom aj priezviskom. keď obdržali na matrike rozsudok tak na počkanie vystavili nový rodný list ale starý odolná vyžiadali.

tulipan43
21. jan 2021

@rebekarebekova od právoplatnosti

aliziana
21. jan 2021

@rebekarebekova ja som si podávala elektronicky žiadosť o opakovaný pre dieťa a mali sme iba rozsudok o neodkladnom s doložkou VYKONATEĽNOSTI, nie právoplatnosti. Schválili. Riešila som to v novembri.

lienocka1988
22. jan 2021

Ahojte, ako to je ked z paru ma jeden partner trvale bydlisko v inom kraji ako ten druhy. Mozeme si vybrat pod ktory kraj budu patrit?