Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@rebekarebekova nechceli to poslat podpisat postou, musime podpisat pred nimi obaja, ze suhlasime s menom a ziadame zmenu
@marcelarefat mali sme to v navrhu na osvojenie, kolizna sa ohlasila, ze je to bezplatne na matrike a nedava sa to do rozsudku. Nechceli sme tam do toho skakat.
@tulipan43 tak ako? My sme sa minuly rok odvolali voci "pravoplatnosti" a schvalili od vykonatelnosti. Teraz zase teeen isty problem. 🙈
Zmenilo sa to? Alebo si zase raz kazdy upsvar interoreruje podla seba? 🤷♀️
@aliziana schvalili ho k datumu vykonatelnosti, hej? Min. november ste riesili?
my sme ešte len ako čakatelia, takže všetky tie veci so súdmi sú pre mňa španielska dedina a len čumím, aké ste tu už skúsené a ostrieľané v tých právnických pojmoch. Môžem sa hlúpo spýtať, aký je rozdiel medzi právoplatnosťou a vykonateľnosťou?
poculi ste niekedy, ze by niekto odstupil od adopcie, ze ma nejaky cas to dieta a odstupi? Nepytam sa ci je to moralne, ale ci sa to robi, ci to robia ludia
@lianka1212
U nás napríklad sme podali návrh na neodkladné opatrenie na pestúnsku starostlivosť a plus aj o pestúnsku starostlivosť (tzv. 2 v 1).
Schválili to neodkladné opatrenie a hneď na ňom vyznačili aj dátum vykonateľnosti. Hneď sme si s tým išli po dieťa do DeD.
Potom sa súd pokúsil doručiť to jeho bio rodičom a za cca mesiac to nadobudlo právoplatnosť.
Vykonateľnosť podľa mňa znamená, že už sa môže od toho dátumu realizovať to rozhodnutie,
právoplatnosť, že je to od toho dátumu už záväzné, platné pre úrady podľa zákona, neviem to presne vysvetliť...
Ale mnoho dávok či príspevkov môžeš už vybaviť od vykonateľnosti (napr. MD odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD, daňový bonus, opakovaný príspevok dieťaťu zverenému do NRS...) (prídavky na dieťa až od právoplatnosti)
@miriam439 aha ďakujem, mám pocit, že k tomu potom budem potrebovať absolvovať aj právnický rýchlokurz 😀
@lianka1212
Zbytočná strata času by to bola (a tiež peňazí) 😬Stačí sa opýtať tu - lebo niektoré žienky tu, čo prešli všetkými peripetiami, ti poradia priamo z praxe a ver mi, že vedia viac, ako hociktorý právnik alebo úradníci.
A nezabudni ešte na fakt, čo úrad, to iné vysvetlenie si zákona... ale netreba ustúpiť, bojovať za to, čo ti patrí zo zákona...
Pamätám si tu nedávno jednu žienku (samoživiteľku), ako ju chceli na UPSVAR ukrátiť o 370 euro rodičovského príspevku - poradili sme jej, bojovala a vybojovala ho nakoniec.
@miriam439 hej už nejakú dobu sem chodím čítať vaše skúsenosti, som veľmi rada a vďačná za túto diskusiu, človek nemá ani paru o tom, s čím všetkým sa tu mamičky stretávajú a zápasia, mnohému sa tu priúčam a pripravujem.
@jasomzabka tu na koniku som take nieco raz citala, ze po roku vratili dievcatko. Podla mna vsetko sa da zvladnut aj ked je dieta tazsie zvladnutelne. Nemali to tie deti lahke a budu na svete tak ci tak, takze ich len vytesnit zo svojho zivota asi nie je fer. Skor snazit sa mu ten zivot urobit lepsim. Na druhej strane ak to ziadatelia nezvladaju az tak ze by dieta zacali neznasat je lepsie odstupit.
@tecko28 ja som to mala ale aj v rozsudku. Zasa tu platí čo súd a sudca to iné pravidlá.
@marcelarefat sudkna bola ochotna, kolizna to stopla
@rebekarebekova áno, spätne za 2 celé mesiace mi vyplatili. Mala som na dokumente vyznačenú iba vykonateľnosť.
@jasomzabka poznám prípade, kedy pani vrátila dve deti, ktoré mala v pestúnskej, po viac rokoch. Neviem presne po koľkých, ale myslím, že po cca 6 - 8 rokoch, čo mala obe deti, tak ich vrátila. Keďže neboli bio súrodenci, ihneď ich rozdelili a každý šiel do iného DD. Ale tam boli obrovské problémy a konflikty s jedným dieťaťom. Druhé vraj bolo náročnejšie, ale nie problémové - to veľmi chcelo zostať, volalo ju mama a plakalo, že nechce ísť preč. Ale ona už nemala silu venovať svoj život deťom, po mnohých problémoch, ktoré si preskákala s druhým dieťaťom.
Zdravím žienky chcela by som sa spýtať ako prebieha adopcia dieťaťa,
@radulienka1993 podas si žiadosť na UPSVaR-e, priloží požadované doklady, príprava trvá 26h, urobí sa šetrenie vašich pomerov, psychológ napíše záverečnú správu, či ste vhodní. Ak áno zaradia vás do poradovnika a čakáte - to len tak zjednodušene v skratke. Táto diskusia je veľmi poučné čítanie s čím všetkým sa môžeš na ceste k dieťatku stretnut
@tecko28 a kolko to asi tak cca trvá
@radulienka1993 mate stým skúsenosti?
@radulienka1993 tie vybavovacky vratane pripravy cca pol roka. A cakanie na dieta zalezi od toho ake dieta by ste chceli. Biele, romske, poloromske, malinke, starsie....? Zalezi aj od kraja z ktoreho si.
Ale caka sa dlho....
@joannita a tak bolo by úplne jedno akej farby, malinké
@radulienka1993 tak ked si z NR kraja tak myslim ze na romske by ste tak odhadom 1 az 2 roky cakali.
@rebekarebekova ja som to riešila v júni 2020 a odo mňa chcela právoplatnosť, že dovtedy nič nedostanem. Takže všade inak
@tecko28 s aký mala na to dôvod,?
@marcelarefat ja som to ešte neriešila tak preto sa informujem ako to vlastne je
@marcelarefat v podstate ziadny, povedala tam len nieco take, ze meno sa bez problemov meni na matrike a netreba to riesit v rozsudku
@miriam439 áno, vďaka tebe a ostatným super dievčatám sa mi to podarilo vybojovať. ❤️
@radulienka1993 táto odpoveď asi nepatrila mne 😊
@marcelarefat Áno, vás som mala na mysli, ale nechcela som označovať. Ale bolo to pre tú pani, čo sa pýtala, uviedla som to na povzbudenie, že treba bojovať za svoje právne nároky a netreba sa vzdať. Vy ste to vtedy vybojovali, lebo ste sa nevzdali,
hoci vás to vtedy stálo veľa síl a bola to skúška nervov a trpezlivosti. ☺️
Ale vidíte, nakoniec sme mali pravdu my laici a nie tie múdre úradníčky na UPSVAR.

@lienocka1988 nemyslim ze sa to urcuje podla trvaleho, ale podla toho kde sa zdrzujete, kde byvate. Podla mna ale tuto info ti daju obratom telefonicky na upsvr.
Potom keby si sem napisala co ti povedali budem rada 🙂