Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@marcelarefat, tiež 45, občas sa od dojatia rozplacem a malý na mna pozerá, že čo, mama bobooo a donesie mi pohár vody a ľad na hlavu, je to najväčšie šťastie pre nás, taký šaško vysmiaty, nebolo isté, či bude úplne zdravý, zatiaľ všetko ok, čakali sme 5 rokov.
@tecko28 a aké boli tvoje požiadavky a kraj?
@henka152
@stastnamama33
zdrave dieta do 5 rokov , preferencia majoritneho etnika a neskor sme to zmenili na bez preferncie etnika, dievca
Mozem sa spytat ako stare dietatko ste dostali po 40tke? My by sme chceli este jedno adoptovat s odstupom casu, ale ja uz mam po 40tke. Tak som aj uvazovala, ci ste viacere ziadali o novorodenca aj po 40tke. Chcem sa povzbudit.
@evkasus a koľko rokov má vaše adoptovane dieťatko teraz? Stretli ste sa po čase aj s nejakými pridruženými zdravotnými problémami, ci je úplne všetko OK? A je správanie dieťatka iné, ako správanie bio deti? Raz mi niekto povedal, že vsetky adoptovane deti sú iné. Nechcem tomu veriť!
@evkasus my sme žiadali o dieťa do 5 rokov, menšie zdravotné problémy ok, mala som 39 vtedy, zavolali keď som mala 44 a pol že majú 5a pol mesačného chlapčeka.Od telefonátu trvalo asi 3 tyzdne, kým sme ho mali doma a už je to vyše 2 roky💞🙏.
@stastnamama33 kazde dieta je ine, ani bio sa ti nenarodi podla tvojich predstav... A adoptovane nie je nahrada idealneho bio dietata. Ak niekto ide do adopcie a nerata s tym, ze dieta moze mat nejaky problem, je to velmi na zvazenie podla mna. Proste treba ratat s tym, ze biomatka ho v tehotenstve "nesetrila" a nasledky startu zivota bez mamy na psychike tiez nemusia byt zanedbatelne.
My mame 4.5r osvojene, ktore milujem najviac na svete a nevymenila by som ju za ziadne bio, ale ma svoje specifika, ktore nevidim u bio deti okolo (hoci nic "strasne").
@jesienka22 veľmi pekne si to napísala. Áno, súhlasím s tebou. Pripravujem, alebo snažím sa pripraviť na rôzne scenáre. No mám aj strach. Ale to, ako sa na to bábätko teším, je oveľa intenzívnejšie. A aké sú tie špecifiká? Snažím sa dozvedieť co najviac, mam lepší pocit, keď si uvedomujem každé pre a proti. No ja som si adopciou istá.
@stastnamama33 Neviem to porovnat. Bio deti nemame. Ale nas syncek sa zatial javi ako zdravy. Dokonca pohybovo popredu. Je velmi vnimavy. V kazdom pripade odkedy ho mame berieme ho so vsetkym, co zivot prinesie. Proste lubime jeho podstatu.
@evkasus to je super. Nech sa vám nadalej darí.
@stastnamama33
Hlavne si treba uvedomit, ze drviva vacsina zien, ktore daju dieta na adopciu su alkoholicky, bezdomovkyne a narkomanky, nemaj ruzove okuliare, ano problemy mozu prist 😉 ale nemusia.
@joannita a preto je to také smutné a ťažké. Tým ženám je dopriate mat dieťatko, ničia ho ešte v brušku a my, čo po nich túžime.... Uvedomujem si to a ružové okuliare nemám, ale myslím si, že každá z nás by chcela zdravé, spokojné, inteligentné dieťa, ktoré sa bude na nás ešte aj podobať. Túžba je v nás prirodzene. Ale nemôžeme dopredu vedieť aká bude realita.
@stastnamama33 ja som si vzdy hovorila, ze budem ocakavat horsie a dufat v lepsie
@jesienka22 to si úplne presne teraz nazvala. S tým súhlasím 😊
@stastnamama33 k tym specifikam - problem so samoregulaciou, znaky adhd mozno, plus problemy ako strach z tmy, zo samoty.
@stastnamama33 ahoj, ja by som sa ťa chcela spýtať či ste mali sedenia aj počas lockdownu, lebo nám to na úrade od decembra stopli a nikto netuší dokedy 😔😔
Ďakujem
@miro100 cisto teoreticky - pripravu predlzuju asi vsetkym podobne, tj budete mozno zapisani neskor, ale priblizne s rovnakym poradim ako ked by slo vsetko normalne, tj by ste mali potom kratsie cakat 😉
Ahojte, je tu niekto kto si bral aj staršie dieťatko? My máme možnosť vziať si 1,5 ročného chlapčeka do pestúnskej. A mam dosť obavu z toho "presadenia" z profi rodiny k nám. Ako to prebiehalo u Vás, kto s tým máte skúsenosť?
@wodanka my sme si brali chlapceka mal 1,8 . Ako sa bude priputavat k vam , zalezi asi od toho co vsetko zazil, aky ma psychicky stav. Nas mal profi velmi rad, a ona na nom velmi lipla. Ale zacali sme to brat neskor ako dobre, ze vobec dokaze mat niekoho tak rad a nie je apaticky voci vztahom. Zvykol si u nas rychlo a je spokojny , uz si podla mna nepamata ani co bolo, mozno len vie ze boli zmeny. Take dietatko uz ale hovori niekomu "mama" cize oslovenie na vas pride az neskor, u nas asi do mesiaca. Ale kazdy pripad je mozno iny a asi aj zalezi ako sa k tomu stavia profi, podla toho zalezi ako dieta bude priputane , ako bude reagovat.Kazdopadne chlapcek si zvykne , je este maly.
@wodanka mali sme podobnu situaciu. Nas bol na profi tiez naviazany a profi nam to neulahcovala. Chcela som to vzdat 100x.nechcela som mu ublizit. Ale vzdy som si povedala ze nemam ziadne pochybnosti o tom, ze ho chceme a musime to skusit ako mu bude u nas. U nas bol ok. Od prvej interakcie k pobytu u nas na hostovsky preslo asi 10dni. Potom sme davali navrh na sud a uz zalezi od toho kedy vam sud schvali neodkladne opatrenie, alebo vytyci pojednavanie. Kazde dietatko potrebuje nejaky cas kym si zvykne na nove prostredie. Uvidis co vam poradi psychologicka
@wodanka prebiehali 3 interakcie a o 3 mesiace bol malý u nás. Je samozrejmé, že dieťa si spomenie aj na svoju profi mamu. Ale ona ho veľmi dobre pripravila na to, že my budeme jeho nový rodicia. Preňho to bol isto šok, jeho detská dušička toto nechápe, čo je úplne normálne. Ale on bol úžasný, snažil sa ako mohol. Začiatky sú ťažšie v tom, že nám to bolo viac ľúto ako jemu, čo musí prežívať. Ale dieťa sa veľmi rýchlo adaptuje aj mňa to prekvapilo, že to bolo tak skoro. To, že je citlivý a je naviazaný, je dobrý signál pre vás, nakoľko došlo k vzťahovej väzbe, to je dôležitý bonus do ďalšieho života. Držím palce, nebojte sa.

@gelinka75 Ďakujem😁