icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

johanka121
Autor odpoveď zmazal
jazlyn
4. mar 2021

Ahojte zienky par krat som sem uz pisala ze s manzelom zvazujeme adopciu.
A konecne sme sa dopracovali k rozhodnutiu ze nic lepsie by sme urobit ani nemohli... velmi si prajeme pomoct dietatku aj Keby sme Mali aj nase vlastne ( zatial nemame )
Ja 26r manzel 24r
Moze byt tento vek prekazkou? Pre niekoho mozno velmi mlady pre niekoho idealny cas mat dieta predstava ze by som dala domov a lasku cudziemu dietatu ma naplna a teraz k veci
Pochadzam z vychodneho slovenska Okres trebisov. Ak by sa tu nasla mamicka ktora pochadza z nedaleka a ziadala o adopciu ( novorodenatka )
Budem rada ak sa ozve... ako cca dlho to vetsinov trva v tom nasom kraji samozrejme som citala vase konverzacie a ak hraje rolu v tom cakani to ake budeme mat poziadavky tak sme aj za romske dieta ideal polo romske novorodenatko
Alebo max do roka. Aj ked sme rozhodnuty do toho ist budem rada ak sa mi tu Niekto ozve a skusi to vsetko vysvetlit ako to prebieha ci uz papierovacky/vybavovacky a zaujima ma aj to ci si clovek vie to dietatko vybrat najprv pozriet vidiet.. a tak sa rozhodnut a kedze som z vychodu ci to bude prebiehat tu na Vychode alebo je mozne ze budu mat prenas dieta mimo vychodu?
Alebo ma
Napadla taka vec ci je vobec mozne sa do nejakeho detskeho domova ist pozriet na tie deticky po poziadani o babo
Asi to vyznie hlupo to ze pozriet sa 🙈😂

laura1994
4. mar 2021

@jazlyn Ahoj ja som z po kraja, zapísaní sme boli tento rok to budú 4 roky. V čase zápisu mal manžel 26 rokov a ja 23 rokov. Kľudne napíš IP

berginkan
4. mar 2021

@jazlyn ahoj, pozriet sa nemozes ist nikam. ak nebudete ziadat estunsku, tak si aj tak chvilu pockate. vo vasom kraji vsak romske moc nechcu takze by to nemuselo byt dlho, ale neviem ako je to aktualne, tak radsej ti povie niekto iny. drzim palce a je to krasne rozhodnutie

lienocka1988
5. mar 2021

baby od podania Neodkladneho opatrenia kedy vytýčili súd...naozaj reálne to býva do tých 10dní?

nikadomi
5. mar 2021

@lienocka1988 to je bez pojednávania. My sme podali 5.2. a prišlo 3.3. Tiež nám tvrdili, že do 10 dní to bude. Nebolo..

tecko28
5. mar 2021

@lienocka1988 7 dni, 11.12. podane, 18. 12. rozhodnute, 20.12. islo dieta po dohode s CDR domov,

tecko28
5. mar 2021

@nikadomi zalezi ako ste davali navrh, existuje 30 a 7 dnovy, nas sa pytali na UPSVaRe (oni nam to spisovali) ake chceme podat

lienocka1988
5. mar 2021

@tecko28 ešte sme nespisovali. Verím, že to budúci týždeň spíšeme. Dobre vedieť budem pýtať teda 7 dňový 🙂

nikadomi
5. mar 2021

@tecko28 nás sa nikto nič nepýtal, len mi poslali návrh podania, tak sme tak podali 😊

tecko28
5. mar 2021

@nikadomi tak vam asi dali ten 30 dnovy

joannita
5. mar 2021

@berginkan super, blahozelam 💪

stastnamama33
5. mar 2021

Ahojte, dnes mi volala pani z úradu a v najbližších dňoch budeme zapísaní do zoznamu čakateľov, juchuuuuuu. V TT je to vraj teraz bieda, je máličko detičiek. Povedala len veľmi zbežne, že majú asi 100 klientov pred nami. A ze akonáhle budeme zapísaní, tak najskôr mame volať a informovať sa za pol roka. Čiže takto. Osobne stretnutie kvôli Korone nebolo, papierovacky sme riešili mailom.

wodanka
5. mar 2021

Ahojte, dnes sme mali ďalšiu interakciu a co sa nestalo? Profi mama si to "rozmyslela" a chce si ho zobrať ona do NOS. To je už tretie dieťa, ktoré sme chceli do pestúnskej a nakoniec zostalo u profi mamy 😕 ja viem, že preň je to to najlepšie, ale už som z tohto systému unavená, frustrovana, proste sklamaná 😒

tecko28
5. mar 2021

@wodanka bojuj, to dieta urad ponukol vam, v danej chvili bolo v ponuke (viem hlupy vyraz) a pokial ste prejavili zaujem ona si moze trhnut. Pokracujte v tom co ste zacali. Ano, moze aj ona asi podat navrh, ale pokial interakcie prebehli v poriadku, neviem preco by vam CDR nedali suhlasne stanovisko. Profi casto zle nesu odchod deti, ale hold to je ich udel. Ak ho chcela mohla zacat konat ona skor

wodanka
5. mar 2021

@tecko28 áno, mohli by sme dať návrh na súd aj my, ale dohodli sme sa s manželom, že to robiť nebudeme. Nechceme ísť do takéhoto "boja", nemala by som z toho dobrý pocit

tecko28
5. mar 2021

@wodanka preco? O ake velke dieta ide? Vzdy ide trosku o boj. Mna napr. tiez profi prehovarala, aby sme neodkladko dali az po Vianociach-dali sme hned po interakciach a potom zasa, ze mala je chora, nech ju prevezmeme az po novom roku. Isli sme si za svojim a dodones sme v kontakte a mame pekne vztahy, cas to vyliecil

wodanka
5. mar 2021

@tecko28 ma 1,5 roka. No asi by sme potom s nou nemali moc dobrý vzťah, keby malý skončil u nás. Asi nebol pre nás ten pravý...

tecko28
5. mar 2021

@wodanka to je malinke dieta, zvykne si na vas rychlo este . Tam by velmi NOS-ka nepresla. Ak sa vam maly paci poloz si otazku ci by ste mali zaujem ak by profi nerobila problemy, ak ano, je pre vas pravy, len ste sa zlakli

wodanka
5. mar 2021

@tecko28 my sme boli s manželom už rozhodnutí, toto bola už naša 4 interakcia. Aj náš krpec tam už chodil s nami, pripravovali sme ho na príchod súrodenca. Necítim sa na to, ísť sa súdiť o dieťa. Keď chce, nech ho má

wodanka
5. mar 2021

@tecko28 rozmýšľam nad tým co si napísala. Možno keby ho profi mama nemá od narodenia, tak by som zvažovala ísť do toho. Ale on je u nich od svojich 3 týždňov a pre neho je to to najlepšie, čo sa mu mohlo stať, že zostane u milujúcich ľudí. Bolo by to proti môjmu presvedčeniu, ktoré je, že dieťa má zostať tam, kde je od malička, ak je to vhodné prostredie pre jeho vývin. A v tomto prípade tomu tak je.

hariet
5. mar 2021

@wodanka tak toto je tazka situacia...Ale dokelu uz to bola 4. interakcia, ako je toto mozne vobec, ze teraz sa ona moze rozhodnut, ze dieta chce a podnikat kroky, total neprofesionalne. Ak je to fakt mozne, tento system ma vazne medzery!! Ja ta chapem, ze nechces ist do boja, na druhej strane, ked vas s tymto dietatom osvolili, mali ste interakcie a teraz sa vyskytne takyto problem s profi a uz opakovane, riesila by som to. Drz sa.

wodanka
5. mar 2021

@hariet my sme boli veru riadne prekvapení, že to spravila. Síce po prvej interakcii sme z nej mali dojem, že ho nechce dať, ale tým ze interakcie pokračovali, sme si mysleli, že to už má v sebe poriesene. Zjavne nemala.

tecko28
5. mar 2021

@wodanka prepac, ale blbost, je to jej praca a musi pocitat s tym, ze dieta od nej odide. Neviem ci len ja , alebo aj ine zienky tu, ale prve tyzdne s nasou malou boli tazke, umocnene tym, ze tiez bola uz dost naviazana (7 mes). Skratka tiez som mala vycitky zo zaciatku, ze profi ju miluje, ja som ju chcela, mala revala a bolo by pre nu dobre ostat tam kde je. Ideal je ked dieta nemeni prostredie, ale zial pri nasich detoch je to v podstate nevyhnutne, takmer vsetky menia pobyt- z porodnice do profi a potom do adoptivnej/pestunskej rodiny. A ty este ked ste uz interakcie absolvovali s vasim prvym dietatom, tak o to viac by si mala zabojovat, lebo ste mu uz potencialneho surodenca ukazali. Keby sme vsetky brali ohlady na profi a profi by si mohli takto "skakat", tak by cakacky boli este ovela dlhsie.

tecko28
5. mar 2021

@wodanka rozhodne to treba riesit s Uradom, to ako ustupite a na urade poviete, ze ho preto nechcete? Ona si ho nemoze nijako narokovat a ako som uz pisala, ak mala zaujem mala to riesit predtym ako bol ponukany a zacali sa interakcie

wodanka
5. mar 2021

@tecko28 ja som si vedomá toho, že je to na začiatku ťažké, už jedno osvojene dieťa máme, toho som sa nebála. Ale ako som písala, je to proti môjmu presvedčeniu súdiť sa o dieťa. A ona nech si sama spytuje svoje svedomie, moje je čisté

tecko28
5. mar 2021

@wodanka Ale ona nie je bio matka a tym padom sa s nou o nic nebudes sudit, tebe bolo dieta ponuknute, ty si akceptovala ponuku, riadne si absolvovala interakcie, naviazali ste za ten cas nejaky vztah a mas plne pravo podat navrh na zverenie na sud. Ona si nemoze len tak zmysliet, ze toto dieta sa mi paci a necham si ho.

joannita
5. mar 2021

Boze toto je tazke. Ja chapem aj jednu aj druhu stranu 😐 tiez by som mala z toho blby pocit "sudit" sa o dieta. Ta profi to asi ale tiez neplanovala toto cele, nebola by som taka prisna, asi sama chudera s tym bojovala az sa odhodlala, ja sa viem vcitit aj do nej. Proste to skusila....keby to neskusila, asi by si to do konca zivota vycitala.
Na druhej strane jasne....moze to posobit takym vychcanym dojmom, keby to robili vsetky profi tak amen tma.

wodanka
5. mar 2021

@joannita ja jej to nezazlievam, má ho od narodenia, tak sa proste nadviazala, je to prirodzené, skôr by bolo divné, keby nie. Len malá si to rozmyslieť skôr a nie až na 4 interakcii

hariet
5. mar 2021

@wodanka presne tak, myslim, ze vsetky tu profi chapeme. Ale ze toto vobec system dovoli, povazujem za total zlyhanie.