Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@henka152 pozri, za pozretie spisu takeho dietata nedate nic, dokonca mate minimalne 3 interakcie na rozhodnutie. Ak sa vam dieta nebude pozdavat poviete nie a cakate dalej. My sme za takmer 1,5 roka co mame malu doma nemali ziadnu negativnu skusenost, nas bio syn ma tiez hnede oci a tmave vlasy, nikto cudzi by netipoval, ze nie je nasa. Samozrejme moze to este prist, ale da sa to riesit
Takto.. ako by som to napísala.. nie som úplným zástancom toho, aby človek prehodnocoval svoje požiadavky kvôli dĺžke čakania. Teda jedine v prípade, že je (sú obaja žiadatelia) s tým plne stotožnený. Naozaj by to malo vychádzať zvnútra, byť nastavený, tešiť sa na to etnické bábo. Ja osobne pociťujem doslova hrdosť na to, že môžem byť mamou tak dvoch výnimočných adoptovaných detičiek. Potom mi je totál šum a fuk, či je na nich niečo vidno, nevidno. Otázky typu, či mám muža slováka alebo inda ma nerozhádžu, len sa pousmejem, a idem si dalej. Fakt sa človek stretne s kadečím. Aj potom v škôlke, aj samotné dieťa sa začne pýtať. Proste ak je s tým človek stotožnený a v pohode- smelo do toho. Je to ozaj veľká radosť.
Dieťaťu je šumafuk, či v dedine sú ďalší rómovia. Ono potrebuje byť prijaté rodičmi. Bezpodmienečne. Proste tak ako ho primeme my rodičia, aký signál vyšleme svojmu okoliu, tak bude aj okolie to dieťa prijímať. Ja týmto chcem hlavne ppvzbudiť tých, ktorí váhajú kvôli okoliu, rodine, tetke babke. Vy keď s tým budete ok vnútorne, tak okolie to prijme. A ak nedajbože neprijme, tak skôr by som uvažovala nad našimi vzájomnými vzťahmi. Velmi veľmi držím palce pri rozhodovaní ☺️
@henka152 aj my sme chceli biele. Na priprave to jedna nazvala, ze "deluxe" a teda z toho mi bolo nevolno. Akoby to bol tovar.
Na konci pripravy ku nam pribehol romsky chlapcek a ja som zacala plakat..
Stale sme chceli biele ale v srdiach sa zacali diat zmeny..
Z vypocitavosti sme casom zmenili na poloromske a dufali, ze bude co najbielsie. Ved aj uradnicky niekedy hovoria "take krasne blondave a modrooke romske deticky mame".
Mozu byt ale aj vobec nemusia a taktiez aj casom mozu stmavnut.
Az po roku v poradovniku sa zmena v nasich srdciach uplne zavrsila kvoli jednemu zazitku a uvedomili sme si, ze nam to je uuuplne jedno, ake bude dietatko.
A uz mame 2 romske sestricky. 🥰
@henka152 my sme chceli pred pripravou biele max poloromske, nejak sme hlbsie neuvazovali. Po priprave to dopadlo tak, ze sme si dali cisto romske. Mam doma nadherneho syna, Pre niekoho asi ma romske črty , pre mna je to princ z Perzie 😀 a teda zatial sme sa stretli len s tym, ze aky je krasny, nikto nikdy zle nezazeral. Celkovo v zivote bude zelazat aj na tom ako mu vsetko pomozete psychicky prekonat. A prave mne by bolo skor zvlastne, mat v dedine romov , ktori neziju prikladne. Z toho by mohli byt vacsie problemy ako nemat romov v dedine. Premysli si to a zhodnot ako to zvladnete, bez ohladu na cakaciu dobu 😊
@tanuska28
@jesienka22
@rebekarebekova
Ďakujem Vám dievčence za váš názor😉 super ste to napísali a cením si to❤️
Akurát som dovolala s úradníčkou a teda tá mi hovorila, že často sa považujú za poloromske deti aj z utajeného pôrodu.Co si o Tom myslíte? Ďakujem ❤️
@alexwarring Aj my tak účinime🙂 my sme na 52 mieste a našimi požiadavkami🙂 vybavujú 2017 tiež nehovorila mesiac
Ahojte, čítam tu Vašu diskusiu, ak môžem zapojím sa, aký máte názor na " poloromske, rómske gény" ? Výchova je jedna vec a gény druhá, ďakujem za Vaše názory, pripadne skúsenosti.
@very_sad ktore konkretne mas na mysli? 🙂 Gen zla neexistuje. A kazdy jeden dalsi, ktory to dieta ma sa da usmernit- pozitivne alebo negativne, to uz je na kazdej z nas ako s talentami dietata nalozime. A velmi dolezite je nepotlacat identitu, aby dieta poznalo svoje korene a bolo na ne patricne hrde a potom z neho moze vyrast sebavedomy a vyrovnany clovek. Nedavno som sem davala jednu stranku s podcastami prave o adoptovanych etnickych detoch, kde je to rozoberane z roznych stran- od adoptovanej romky v neromskej rodine, cez romku, ktora adoptovala dieta... + je tam kontakt na dobrovolnych romskych poradcov, sikovnych, vzelanych romov, s ktorymi sa da konzulotvat vsetko comu my ako biely nerozumieme a s ktorymi sa dieta moze stotoznit, brat ich ako "hrdinov". A zrazu uz bude mat aj iny obraz ako obraz osady v TV, alebo na okraji dediny, pripadne individua co po sidliskach vyberaju smetiaky, Osobne som velmi rada, ze sa o tejto teme zacina vela rozpravat a zacinaju sa burat predsudky. Je natocenych aj niekolko dokumentov s adoptovanymi romskymi detmi, kde sa da krasne vidiet, ze su to uplne normalne deti. a obrovskym plusom je, ze vacsinou su tie deti zdrave, nezatazene drogami a alkoholom. Nam ponukli aj biele dieta a odmietli sme. Bola to nahoda, ze akurat ho vsetci v nasom kraji odmietli, my sme sa opytali ci nahodou nemaju dieta, co idu ponukat medzikrajovo a ukazali nam spis. A tomu teda bio mama nalozila pozehnane... Ked som bola pozerat spis nasej malej a po tejto skusenosti som teda hned na urade riesila vela veci a vypytovala sa, tak mi povedali, ze je mala uplne iny pripad ako bol ten chlapcek a medzi recou , ze ho uz stiahli aj z medzinarodnej adopcie, ano tam ho nechcu. Istotu nemas samozrejme pri ziadnom dietati, ale romky davaju deti do adpcie, lebo sa nedokazu postarat a casto aj starsie deti uz maju odobrate v ustave a biele alkoholicky a narkomanky. Je miziva sanca dostat biele dieta z nezelaneho tehotenstva bielej zeny, ktora sa v tehotenstve spravala zodpovedne.
@tecko28 Ďakujem ti veľmi pekne za tie podcasty. S Janette Motlovou, ktorá mala venovaný aj jeden podcast som sa stretla aj osobne pred cca 2 rokmi. Je to úžasná žena, plna energie. Podcasty, ktoré si pridala mi otvorili oči... Ale hlavne otvorili oči môjmu mužovi, ktorý zmenil úplne pohľad na adopciu rómskeho dieťatka. Preto sme sa aj rozhodli svoje požiadavky aj zmeniť. Ešte raz ti ďakujem ❤️
@tecko28
Ano, mas uplnu pravdu, presne moje slova. Som genetik, vystudovany aj pracujuci (teda teraz na materskej) a presne toto som dookola rozpravala vsetkym naokolo, aj muzovi, kym riesil svoju dilemu este pred pripravou. Gen zla (ci gen kradnutia, podvadzaia, klamania...atd) neexistuje. Neznasam tie poznamky typu, "ale ved geny". Jake geny? Nikdy pocas praxe ani studia som sa nestretla s romskym genom zla 🙂 Romovia maju svoje specificke geneticke ochorenia, ale to aj ine narodnosti, ci oblasti v krajinach. Ano, dedi sa temperent, povaha, choroby, predispozicie na choroby, ciastocne inteligencia, ale to vsetko ostatne je prostredie. Teda zazite traumy a nasledne vychova a vztahova vazba atd. Ziadne romske geny. Hawk 🙂
@jesienka22 veľmi sa mi páči tvoj názor!
@henka152 ahoj, aj ti napisali, ze kolko cca este by ste mohli cakat? Tiez ste sa pekne posunuli od januara
@laura1994 ahojte, mohli by ste prosim dat link, kde sa k tym podcastom môžeme dostať?
@alexwarring ja som im volala, cca rok aj niečo ja som to počítala mne to vychádza cca 8 mesiacov. Uvidíme , ak by to takto rýchlo išlo bolo by super😁
@stastnamama33 nájdi na stránke 1149 😉
@henka152 aha, som myslela, ze teraz v januari si volala :D

@henka152 ak vahas nad (polo) romskym chcela by som ta povzbudit. My nebanujeme. Matka sa jej vzdala v porodnici, dieta donosene, zdrave, sikovne, mudre. Celkom rozumiem obavam, ze ked vidis to etnikum niekde na ulici s nevhodnym spravanim a nie prijemnym zavanom, tak sa ti moze take dieta hnusit, ale tie deti, ktore v tom prostredi nie su a idu do adopcie, su casto na tom ovela lepsie ako deti majoritneho etnika, kde matka pije, droguje. Jedno je fakt, ze idealna matka dieta na adopciu neda, romky maju vela deti a vzdavaju sa ich vacsinou zo socialnych dovodov, ale deti su normalne, zdrave a bez nasledkov. Na biele sa nacakas, hlavne ak chces relativne zdrave.