icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

tecko28
16. apr 2021

@jesienka22 mas pravdu, ale...Sama som svedkom a ucastnickou procesu, kde dieta takto ostalo v kraji a to uz bolo ponukane medzikrajovo a prebehla interakcia. Konkretne sem jedna z nas napisala, ze dieta uz odmietli s osobnych dovodov a chytili sme sa toho dve co sme to tu citali. Teda my sme boli prvy, ale nizsie v poradovniku, takze hoci sme uz mali ist pre povolenie na kontakt zavolali nam z uradu, ze sa ozvali dalsi, co o tomto dietati vedeli z MK a kedze boli v poradovniku vyssie nas "zrusili". Ale skratka dieta uz ponukane medzikrajovo skoncilo v povodnom kraji, zhodou okolnosti v tomto istom ako @odri pise. Uplne vyvrcholenie neviem, ani ma to nezaujima, len som sa o tom dozvedela ked som bola pozerat o par mesiacov neskor spis nasej malej, ze su este v procese interakcii.

joannita
16. apr 2021

@tecko28 a to akoze takto funguje, ze ked sa dozvies niekde na MK, alebo cojaviem na ulici, alebo od susedy o nejakom dietati, tak o neho mozes poziadat a budes uprednostnena pred ostatnymi v poradovniku?? 😯😯😯

tecko28
16. apr 2021

@joannita nebudes uprednostnena, lebo tych co mali/stihli oslovit v kraji v ramci lehoty uz oslovili. My sme hned po skonceni pripravy tak mali interakciu s chlapcekom. Na urade som sa opytala ci nemaju dieta, ktore aktualne ponukaju/idu ponukat medzikrajovo a hned nam ukazali spis. Takze tak isto som vedela o tomto dievcatku a este jedna z nas, ktora to tu citala, tak som si zavolala na urad s tou istou otazkou a zasa mi povedali, ze ano akurat im bolo oznamene ukoncenie interakcii tak ju mozu zasa stiahnut, ale kedze som nevolala sama a ozvala sa ina zaujemkyna, ktora bola v poradovniku skor tak smola. Ale toto nie su veci, ktore sa deju bezne. Ide skor o nahodu, ak to niekto niekde takto oznami. A samozrejme ochota kurately a vztah s nimi. A pri poloromskom, alebo romskom dietati sa o nejakom velkom predbiehani v nasom kraji hovorit neda aj vzhladom k tomu, ze o 4 mesiace nam volali.

jesienka22
16. apr 2021

@tecko28 To su asi tie dovody dlhych cakani :( niezeby som vam to nedopriala, ale pravdepodobne takto nejako pravdepodobne funguju "protekcne" adopcie. Esteze my uz dalsie neplanujeme, aj by ma to rozculilo....

tecko28
16. apr 2021

@jesienka22 som v tomto fore viac ako 3 roky a len 2x sa tu objavila takato informacia, ze je dieta, ktore niekto odmietol, takze by som to nepausalizovala, ze sa to deje bezne

jesienka22
16. apr 2021

@tecko28 o tych "protekcnych" pripadoch sa nikdy zrejme nedozvieme

andrea_82
16. apr 2021

@joannita @berginkan dievcata, ja mam tiez takuto "jazvu" z neplodnosti. A nic na tom nemeni ani fakt, ze mame bio syna. Ale smutok z toho, ze dalsie sa nepodarilo, zostal. A navyse by som znovu chcela zazit ten krasny pocit, ktory som mala, ked vo mne maly kopkal.

very_sad
16. apr 2021

Keďže "odri" vymazala svoj príspevok, asi mala nato svoj dôvod, snažím sa pochopiť o com je tu diskusia, ale podľa toho čo tu čítam sa debata začala odvíjať od jej správy a nadväzuje to nato. Pochopila som správne ze tu išlo o nejake dievčatko vhodné na adopciu? ale nerozumiem ďalším správam, o "protekcnej adopci". Našiel by sa tu niekto, kto by to objasnil, prosím? ďakujem

aliziana
16. apr 2021

@very_sad tiež som nestihla jej príspevok, ale myslím, že sa skôr naráža na to ako @tecko28 o 16.57 spomínala, že sa oni a ďalší pokúsili "predbehnúť" v poradovníku tým, že vedeli o konkrétnom dieťati a že keď viaceré páry vedia o takomto dieťati, tak sa "predbiehajú" (čiže majú protekciu)a ostatní stoja...
Tak to chápem ja...
Ak nie to bolo myslené, tak ma opravte, baby...
(Z môjho pohľadu, ktovie zas, dokedy by to dieťa v poradovníku trčalo a či by sa ho vôbec podarilo umiestniť, takže nezastávam sa ani jednej strany...)

jesienka22
16. apr 2021

@very_sad
@aliziana povodny prispevok bol o tom, ze v jednom kraji ide nejake dieta do medzikrajovej adopcie a ze sa teda mozno onho "uchadzat". Co sa tyka "protekcie", len upresnim, ze nemam ziadnu prakticku skusenost ani ine informacie, len som reagovala na skusenost
@tecko28 a je to len moj dohad, ze takouto formou, tj ze dieta ma ist na medzikrajovu adopciu, sa da teoreticky aj zamerne zmanipulovat poradie. Mne osobne sa nepaci, ze sa poradie preskakuje, aj ked si viem predstavit, ze su pripady, kedy je to v zaujme dietata.

miriam439
16. apr 2021

Žienky, ja neviem, či sa dobre vyjadrím, aby som bola správne pochopená, ale...
Čítala som tu od vás, myslím, že aj nejaký článok od pracovníčky UPSVAR Bratislava a potom som sa na to pýtala na našom krajskom úrade a pochopila som to nasledovne: keď sme zapísaní v poradovníku, tak mám právo ísť na svoj krajský UPSVAR a pýtať si spisy detí, ktoré tam čakajú na NRS a z nich si môžem vybrať dieťa, aj keď ešte som v poradovníku dosť ďaleko...
Na našom krajskom UPSVAR najprv mali poznámočku k tomu odbornému článku (z UPSVAR BA) a potom, že áno, máme na to právo, ale riadne som vycítila z ich rečí, že mi je zbytočné sa takto chopiť iniciatívy, lebo vraj aj tak tam majú len spisy takých detí, ktoré už nikto nechce (veľké, choré, problémové...), takže by som si aj tak nevybrala... na jednu stranu som priam cítila, že ani by nemali ochotu k takejto spolupráci (však pre nich je to robota naviac - venovať sa nám) a na druhú stranu, keď zase tak uvažujem, že oni keď im pribudne dieťa vhodné do NRS, tak majú len dva týždne na to, aby oslovili žiadateľov v ich kraji - takže stihnú osloviť zopár ľudí z prvých miest v poradovníku a ak títo neprejavia záujem, tak musia dieťa ponúknuť medzikrajovo...
A keby som si predsa len dala tú námahu, že idem k nim pozerať spisy, tak veľmi pochybujem, že by sa mi dali "hrabať" vo všetkých spisoch... predpokladám, že oni by mi vybrali možno 2-3 spisy "deti vhodných pre nás", ukázali z nich zopár info a dovi dopo... pritom možno v nejakom ďalšom spise (ktorý mi samozrejme už neukážu, lebo tam podľa nich už nie je dieťa vhodné pre nás), - tak tam by stačilo, aby z fotky na nás "pozrela malá okaňa/okánik", bola by to láska na prvý pohľad a razom by sme možno na mieste prehodnotili naše požiadavky...
Takže čísto teoreticky, keby takto aspoň 1-2 deti našli domov a milujúcich rodičov (aj mimo poradovník), azda by to stálo za to...
Sami takto máme doma dieťa, ktoré nespĺňalo naše požiadavky... mali sme, že chceme jedine dievčatko, inú možnosť sme ani nepripúšťali... aj tak nám ponúkli chlapčeka, išli sme pozrieť spis, azda len tak zo zvedavosti, že ako to bude prebiehať, ale potom sme videli na foto tie krásne veľké hnedé oči a okánik je už takmer 4 roky našim synčekom (a boli sme kvôli tým krásnym očkám ochotní akceptovať aj rôzne negatíva "v jeho spise").

vargatomas1
17. apr 2021

dobrý den tak v skratne napisem aj náš pribeh možno niekomu na povzbudenie. S manželom sme od začiatku vedeli že nebudeme mat svoje bio deti ,kvôli mojim zdravotnym problemom preto sme od začiatku boli v tom že si chceme adoptovat dietatko hlavne čo sme chceli aby bolo dietatko zdrave a čo najmenšie asi ako kazdy , po 2 rokoch nas kontaktovali že sa predčasne narodil chlapček , asi v 34 týždny ale bol krieseny skore mal 2/5 takze nebolo všetko ok na druhy den sme ho šli pozriet do nemocnice a pri prvom pohlade nam bolo zrejme ze je nas , fakt by som tomu neverila ale bola to laska na prvy pohlad.Vôbec nas jeho zdravotny stav nezaujimal alebo lepsie povedane nepripustali sme si to, bol mesiac v nemocnici posledny týžden som tam bola hospitalizovana s nim. potom sme šli spolu domov a teda po čase sa pridruzili rôzne diagnozy ako autizmus, epilepsia, poskodenie mozgu , silne ADHD a tak a viete čo ani na sekundu nas nenapadlo ze nie je zdravy a chceli sme zdrave dieta, synček je uzastny šikovny chlapček ma uz skoro 9 rokov a robi nas najštastnejšimi rodičmy na svete a nič by som nemenila ,mozno nezijeme bezny život ale nemenila by som ani seknundu našho zivota, je to sice niekedy tazšie terapie a tak ale o to krasnejšie.o nasom pribehu viac a pred par mesiacmi k nam pribudol braček /len o tom pisat zatial velmi nechcem( natahuju sa nam sudy a tak. Druhy synček bude mat 2 roky neviem či je uplne zdravy a ani ma to netrapi , je uzastny a s bratom si tiez velmi sadli .Tiez to bolo jedno z najlepšich rozhodnuti v živote. Velmi ich milujeme a snazime sa im vytvorit čo najplnohodnotnotnejši život a hlavne milujucu rodinu ,

viac o synčekovi tu
https://www.ludialudom.sk/vyzvy/10082

santamonica
17. apr 2021

@miriam439 nám takto ponúkli spis krásnych 1,5 ročných dvojičiek, boli zdravé, krásne a ja som bola pripravená ich hneď zobrať. Ale manzel na to nepristúpil, keďže neboli právne voľné a reálne hrozilo, že ich mama bezdomovkyňa sa dá dokopy a bude ich žiadať naspäť. A ani to by nebol taký problém, ale zistili sme, ze keby sme ich vzali do pestúnskej, automaticky by nás vyradili zo zoznamu na adopciu a to sme nechceli. Tak sme ich odmietli a o rok sme 1x videli nášho synčeka❤.

joannita
17. apr 2021

Neviem ci ste postrehli, snad prejde navrh zakona o zvysenie prispevku pri nahr. Starostlivosti...
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=183...

stastnamama33
17. apr 2021

@miriam439 myslím, že si to vyjadrila presne. Aj nám to bolo takto vysvetľovane, ešte počas prípravy.

rebekarebekova
17. apr 2021

@hariet veeeelmi dobre to napisala Jesienka. Odporucam aj 3 krat precitat. 🙂

Len by som doplnila, ze niektore veci budu nie zlozite ale priam nemozne. Adodeticky veeela potrebuju. Lasky, pohody, uistenia. Ich tak lahko nenechas postrazit..

A k tomu " budem stastna neskor". Mna paradoxne ani milovane a vytuzene dieta "nespasilo". Moc sa o tom nehovori v tomto fore, ale vychova adopcoatka je meganarocna a unava atd spravia svoje. A tiez som si zacala hovorit, budem stastna az bude chodit, hovorit, prejde obdovie vzdoru.
Az som tento pristup stopla a ROZHODLA sa byt stastna hned!
Myslim, ze cim skor sa to clovek nauci, tym lepsie. ;)

rebekarebekova
17. apr 2021

@joannita podla mna jazvicka ostava u kazdeho.. len malokto si dovoli aj priznat to..

rebekarebekova
17. apr 2021

@miriam439 ja som sa stratila, aka je otazka?
Ja by som vyuzila, vsetky moznosti ferove.
Ukazu vam dist pravdeposobne malo spisov ale mozno motyka vystreli.
Ja verim, ze deticky sa dostanu tam kam maju. ❤

hariet
17. apr 2021

@rebekarebekova aj ja som sa stratila, co si mam 3x precitat a preco?🤔☺️

rebekarebekova
17. apr 2021

@hariet promin, zle som oznacila. Malo to byt pre
@very_sad a islo o prispevok zo vcera o 1:06

very_sad
18. apr 2021

Ahojte, trošku som si vstúpila do svedomia a budem sa snažiť sa tomu tak nepoddavat. Vážim si každého jedného komentára a v mnohom mate pravdu, takže moc ďakujem za "postrehy". Touto cestou by som chcela poprosiť skúsené žienky o doporučenie literatúry na tému ako sa starať o dieťa, výchovné návyky atd. Hľadala som a nasla veľmi veľa literatúry, ale rada by som sa zamerala na to, čo "pomohlo Vám" . Veľmi pekne ďakujem a každej jednej želám splnenie Vašich snov.

miriam439
18. apr 2021

@rebekarebekova Ja som nechcela vo svojom príspevku položiť žiadnu otázku.
Riešilo sa tu predtým niečo v tom zmysle, že či je možné "dostať sa" k dieťatku o niečo skôr, kým sú záujemci ešte viac vzadu v poradovníku a tak "predbehnúť" tých, čo sú v poradovníku vpredu.
Tak som písala, že teoreticky je to možné a keby bola viac spolupráca aj zo strany UPSVAR, azda by sa mohli takto nájsť rodičia aj pre deti už "odpísané" (teda tie, ktoré systém označil za neumiestniteľné do NRS)...

jesienka22
19. apr 2021

@miriam439 My mame jedno dieta z medzikrajovej adopcie, a teda mam predstavu o tom, ci ide o neumiestnitelne deti. V niektorych pripadoch asi ano, ale vela takychto deti je dost dobre umiestnitelnych. .Tento "predbiehaci" system podla vsetkeho funguje nielen pre tie tazko umiestnitelne. Bolo by ale super, keby o tych tazko umiestnitelnych vedeli ludia nizsie v poradovnikou vedeli viac.

tecko28
19. apr 2021

@jesienka22 problem je vsak v tom, ze pocas tej 14 dnovej lehoty stihnu oslovit len urcite mnozstvo ludi a ti ked odmietnu musia dieta "pustit" medzikrajovo. Takto konci vela deti z NR kraja uplne mimo. A presne to bol aj ten pripad co som popisovala, dieta o ktore by sme relativne mali zaujem a bez toho aby sme boli osloveni malo byt umiestnene v TT kraji a az na zaklade toho, ze sa to tu spomenulo dieta ostalo vo svojom kraji

jesienka22
19. apr 2021

@tecko28 No mne sa zda spravodlivejsie, aby taketo dieta dostal niekto podla poradovnika v inom kraji ako niekto mimo poradia v tom kraji, ale je to samozrejme vec nazoru.

miriam439
19. apr 2021

Ono sami dobre vieme - z praxe, ktorú prežívame my alebo si tu takto pozdieľame, že veľmi veľa vecí v tomto celom systéme sa deje nie celkom dobre...
Napríklad aj táto vec, že je daná zákonná lehota dva týždne na oslovenie záujemcov v poradovníku (stihnú osloviť zopár, ktorí sú vpredu... teda nikto sa už nikdy nedozvie, koľko rodín vzadu v poradovníku by možno prijalo to dieťa, ktoré napokon strávi detstvo v DeD).
Takže na jednej strane sú na určité veci dané krátke lehoty, ktoré majú akože pomáhať rýchlo dieťaťu nájsť vhodnú rodinu... ale na druhej strane sa niektoré deti "túlajú" kdesi v systéme a dostanú sa do NRS dosť neskoro... na lepšie porozumenie opíšem príbeh nášho dieťatka...
Rodičia (cháp matka a viacerí muži) žijú spôsobom, ktorý naozaj nedovoľuje, aby pri nich žili deti (majú ich viacero, všetky sú v NRS) a osobne si myslím, že už sa tí rodičia nepozviechajú natoľko, aby sa dokázali postarať o deti... takže sociálka ich dobre pozná (a nie len sociálka)...
Náš chlapček je od narodenia mimo bio rodinu, hneď sa vedelo, že k rodičom nepôjde, nakoľko aj predchádzajúci súrodenci nie sú už dávno v bio rodine a matka chcela z pôrodnice utiecť...
Takže chlapček išiel z pôrodnice rovno do profi rodiny... ale do pestúnskej starostlivosti bol ponúknutý až o 8 mesiacov neskôr a my sme si ho priniesli domov až keď mal vyše 11 mesiacov.
Pýtam sa teda prečo? Prečo bol v profi rodine tak dlho, keď sa už v prvých dňoch jeho života vedelo, že k bio rodičom nikdy nepôjde? (podotýkam, že tu išlo o PS, takže sa nečakalo, kým bude právne voľný...) Prečo sa muselo dieťatko tak citovo zraniť, že najprv ho opustila matka, potom sa nechalo zbytočne dlho v profi rodine, kde sa citovo veľmi naviazalo na profi mamu a práve v období, kde iné "normálne deti" prirodzene prežívajú obdobie tzv. separačnej úzkosti, tak toto dieťatko bolo odtrhnuté od človeka, ktorého považovalo za maminku a dané pre neho cudzím ľuďom a do iného prostredia... Ja neviem, ale osobne stále cítim, že toto veľmi ublížilo nášmu drobčekovi...
Preto tak uvažujem, prečo napríklad aspoň v takýchto "jasných" prípadoch nie je stanovená žiadna lehota, aby sa to dieťatko dostalo čím skôr do náhradnej rodiny???
Ja viem, že vy mi nemôžte na to odpovedať, len tak nahlas uvažujem...

hariet
19. apr 2021

@very_sad kludne sa tomu mozes obcas aj poddat a nemusis si vstupovat do svedomia za to, ze sa niekde vypises zo svojich pocitov a toho, cim prechadzas. Mozes sa tu vykecat zo vsetkeho, o tom to je, kde by si uz mala najst pochopenie, ked nie medzi zenami, ktore riesia to iste? 🙂
Co sa tyka literatury, mne sa pacila knizka Psychologia milujucich rodicov - zamerana na deti do 1. roka, a potom este mam Montessori batola, tiez fajn. Inak by som ti len poradila pocuvat svoj materinsky instinkt, ktory ti pomoze vnimat potreby dietatka.

@miriam439 presne toto trapi aj mna a tiez viem, ze s tym nic nespravime...

jesienka22
19. apr 2021

@miriam439 len uvazujem, ci dovod nebol, ze cakali, ci nebude nahodou osvojitelny, aj ked teda do pestunstva ponukat mohli

wodanka
19. apr 2021

@miriam439 úplne s Tebou súhlasím. Nam uz boli ponúknuté tri deti do pestunskej a všetky boli vo veku v rozmedzí od osem do osemnásť mesiacov. Tiež som tomu nechápala a ani to nikdy nepochopím. Hneď od začiatku bolo jasné, že sa do bio rodiny nikdy nevrátia, ale aj tak to trvalo veľmi dlho, kým boli ponúknuté do pestúnskej.

aliziana
19. apr 2021

@miriam439 presne aj náš prípad, akurát sme ho "dostali" až ako vyše 1,5r. ...
Takisto som sa nad tým zamýšľala, prečo ho nechali tak dlho naviazať sa na profi...