Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@jesienka22 Nie, nečakali na toto isto, bo nám bolo už vtedy dané jasne najavo, že ide len výhradne do PS... a ani sa nepokúšali oni vybavovať osvojiteľnosť.
@jesienka22 ja som za poradie, ale aby oslovili najprv v kraji vsetkych podla poziadaviek a az potom ponukali dieta mimo. Len to by chcelo viac pruznosti na tych uradoch.
@miriam439 to je smutne :(, takych pripadov je asi dost...
@miriam439 presne aj nas pripad. Celkovo to trva aj kvoli sudom, nas bol 6 mesiacov po odobrati sudom schvaleny na pestunstvo. Rodicia vo vazeni takze nemalo sa na co cakat. Zbytocnych 6 mesiacov, ktore sa naviazoval v inej rodine plus dalsie mesiace kym bol ponuknuty nam. A presne obdobie separacnej uzkosti....
@tecko28 kapacitne to nie je mozne. Ved si zober ze len v ba su iba tri tety. Ako si predstavujes ze obvolaju vyse 150 parov za dva tyzdne? Nas system funguje este celkom fajn, pretoze tie tety cest vynimkam v zlom, sa snazia robit maximum. A nie je to vzdy spravodlive. Hladaju rodinu dietatu nie dieta pre rodinu. Cim skor sa s tym ziadatelia zmieria, tym lepsie. Poradovnik je castokrat orientacny, viackrat to tu uz bolo spomenute. A potom Problem je sudnictvo nie toto. Tam sa dlho sa caka
@berginkan a prave preto by sa mozno mala o cosi predlzit ta 14 dnova lehota pre dany kraj a ziadatiela by mali byt rozhodnejsi, na pozretie spisu max do 48h, kontkakt v CDR detto, aby ked odmietnu rychlo volali dalsich, ziadne dlhe natahovanie. Napr. nam ked zavolali bola som schopna ist pozriet spis hned, tety povedali o 2 dni, potom kontakt s CDR- neviem kto tam mal dovolenku, ale cakali sme dalsi tyzden kym sme malu mohli vidiet. Cas dietatu bezal. Ak by sme ju odmietli, uz je v Trnave alebo BA. Takze treba to spruznit hned na zaciatku retazca. A co sa tyka sudnictva viem, ze mnohym vratane teba sa to neskutocne natahovalo, zrejme aj pre to prekladanie spisov, co by pre mna bolo dalsie minus pre mimokrajove dieta. My sme mali dieta z kraja, 40km od nas, nevidela som vyznam prekladat spis a sudkyna tiez, vsetko si pekne dotiahla. 6.11. 2019 sme dieta videli prvykrat , 16.11. 2020 bola osvojena. Cize ja vidim problem prave na uplnom zaciatku.
@very_sad mne sa pozdava pristup (kurz, kniha) Respektovat a byt respektovany.
A presne, kludne hocikedy napis ako sa citis.
Vies, nam (mne) sa dobre mudruje uz z mojej pozicie. 😂😇
@rebekarebekova ďakujem za tip na knižku a milé slová 🙂
@jesienka22 suhlasim, ja som sa tiez zamyslela nad tym, ze ak by predlzili lehotu na ponukanie dietata pre jednotlive kraje, aj tak by to mohlo byt pre niekoho nespravodlive, co sa tyka dlzky cakania. Napr. ak by niekoho zapisali v TT kraji, kde sa caka uz aj teraz najkratsie a oslovovali by vsetkych, tak by sa ten poradovnik este urychlil. A v inom kraji by bez medzikrajovych adopcii cakali este dlhsie. Takze by sa mozno rozdiely este zvacsili. Vzdy by bol niekto nespokojny. Nemyslim si, ze ak niekto vezme dieta z medzikrajovej, tak sa predbieha. Mozno su v konecnom dosledku v poradovniku dlhsie ako ti, co su napr. v TT na poprednych miestach.
@jesienka22 to nie je predbiehanie, pozor.
@tecko28 a vidis. my sme mali nato 24 hodin. doslova idete na interakciu, alebo nie. poviem ako je. a islo to tak pri kazdom. no ja ti poviem takto co sa tyka sudov, ze v BA by nam to trvalo este dlhsie, mozno doteraz, kedze to oni dodrbali. sudy su ok v mensich mestach, vy ste mali fakt stastie, ved to tu citas. a hlavne nevies to velmi ovplyvnit kde sa bude pojednavat. a len dodam, ze keby bol maly aj z mongolska tak cakam riesim. kedze sme ho mali doma, bolo mi jedno ze to trva dlhsie. ak by sme ho nemali, chovala by som sa inak
@very_sad k tym kniham - Bezpecna vztahova vazba, Aha! Rodicovstvi, Vztahova vychova, Ako hovorit, aby nas deti pocuvali, Vychova bez porazenych. Ak by ste cakali na male babo, aj Kiedronova.
@laura1994 na romske cakate 4 roky? No to svedci o tom, ze na urade v po sa im nechce ponukat medzikrajove deti. Pred 4 rokmi nam na urade v BA hovorili, ze "cakacka" na romske nie je ziadna. A BA ma malo romskych deti.
@jesienka22 podmienky sme len nedávno menili na rómske, ale povedala nám že musí ísť podľa poradia a nemá žiadne deti , ale na poloromske čakáme tie skoro 4 roky
Ahojte, chcem sa spytať, ako je to pri adopcii súrodencov, je to realne? alebo skôr nie...je to možné iba pri pestunstve? mate skúsenosti...ak by sme si adoptovali jedno dieta,....je možne,aby nám neskôr ponukli súrodenca?
@srdiecko35 je to uplne realne, ak tuto vec oznamite na urade, pri surodencovi mate prednost oproti ostatnym uchadzacom. Teda ak myslis tak, ze vezmete si jedno a potom bio matka ma dalsie. Nasej malej sa tak narodil surodenec, ak by sme boli znovu v poradovniku, tak nam ho ponuknu
@tecko28 treba byť v dalsom poradovníku,....mame v požiadavke súrodenci....ale určite dvoch naraz nedostaneme..tak preto sa pýtam...takže potom by sme mohli požiadať neskôr...o súrodenca? manžel to moc nechce, vzhladom na naš vek...tak preto, sa pýtam, že ak by sme si to rozmysleli neskôr...no ale to dietatko,ktoré nam ponuknu nemusí mať surodenca....
@srdiecko35 ked mate rovno surodenci, tak vam asi hladaju priamo aj surodencov. Ano, to dieta, ktre vam ponuknu nemusi mat uz surodenca, ak je vsak matka v plodnom veku je to realne, ze bude mat. Toto su veci, ktore neovplyvnis
hej, len mame to v požiadavke, ale asi to ideme zrušiť...bo sa na to už asi necítime, aj ked je to tažke rozhodnutie, lebo na začiatku sme isli do toho s plným nasadením...a teraz už aj ten vek a dlhé čakanie...no, ja som vždy chcela mať vela detí, ale budem rada aj pre to jedno dieta...vdaka za info.
@srdiecko35 kolko mas? Ak to nie je tajne?
@tecko28 nie, 41 a manžel skoro 45 🙂 no ale, ak by nám ponukli budúci rok babatko....to budem mať 42...a o súrodenca by sme požiadali, ja neviem...možno o 2 roky...no neviem...ved uvidíme, že ako to dopadne...
@srdiecko35 to si v pohode, my sme este len ziadali, ked som mala 41 a mala je uz osvojena, patrila pod vas urad, NZ
@srdiecko35 ale dufam, ze tam nemate zakliknute, ze iba surodenci? a uplne ti rozumiem, odporucam mozno zmenit si na druhe, nie surodenec 🙂 to mas realnu sancu 😉 aj tak je velmi pravdepodobne, ze budu mat rovnaku iba matku, a bohvie kedy otehotnie...my budeme mat dve deti v priebehu 4 rokov cca..
@berginkan nie, to nie, mame vek 0-3r....+surodenci, dvojičky....ale pravdepodobne to zrušíme..ak sa smiem spytat, vy,kolko rokov mate? a budu to surodenci?
@srdiecko35 nie nebudu. Cakame na druhe. Ja mam 41 a manzel 46
@srdiecko35 my máme súrodencov, brali sme ich oboch naraz, mali 5 a 3.
Ale bolo to v r. 2016
@srdiecko35 Ak môžem poradiť, nechajte si to tak ako máte a keď vám ponúknu súrodencov (alebo dvojičky), uvidíte potom, aké staré to budú detičky a ako sa budete vtedy na to cítiť... vy ponúknuté detičky môžte, ale nemusíte prijať, nič sa nestane...
Ale to je len môj názor... ja osobne, keby som mala iné rodinné a bytové podmienky, tak by som si asi radšej vzala naraz dvoch súrodencov s primeraným vekovým odstupom, ako celý proces postupovať dvakrát...

Ahojte nevie niekto nejake novinky TT kraj ďakujem