Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@tulipan43 no presne 😒 hlupost to totalna.
@indiankaindi nemyslim si, ze by to mohla nejako skomplikovat.
U nas bolo pestunstvo navrhnute az vtedy, az bolo jasne ze dieta nemoze byt s bio. Dovtedy v profi..
Ono prax (aspon u nas uz 2 krat) je o dost ina ako teorie a info na priprave. + naozaj vsetko individualne. Kedy mate? Ako stare dieta? Ako dlho o vas? Od kedy nebol kontakt s bio? Po 6 mesiacoch nekontaktu sa da riesit zbacenie RP a osvojitelnost.
@rebekarebekova Súd máme vo štvrtok, dieťa je u nás 9 mesiacov, má 9 rokov a bio moc záujem nemá, ale keď na to príde, tak sa tvári, že ona si dieťa nedá, že bude o ňu bojovať, ale nekontaktuje nás. Stretnutia sú vždy z podnetu dieťaťa, naposledy začiatok decembra. Matka nemá telefón, informovať sa bola na úrade pred asi mesiacom, odkiaľ nám volali, ako sa má dieťa a to je celé.
@djura tak materskú máš 75 % z platu, ak je to už vyššie tak sa ospravedlňujem a rodičovský je vyšší okolo 380 eur a nižší okolo 280 eur presne si to vieš pozrieť aj na googli 🙂. Teraz už len fakt držím palce, aby neodkladne klaplo a ty si mohla ísť na rodičovskú dovolenku. Však keby ste si potom zobrali malého súrodenca čo sa má narodit tam, by si mala mať narok na materskú. Najlepšie spravíš, ak si napíšeš do Soc. Poisťovne a tam ti poradia, alebo tam vyšli muža aby ste o niečo neprišli. Pri takých malých deťoch je každé euro k dobru
Baby ked uz to tu teraz rozoberate, nie som si ista par vecami, na co mame narok my. O chvilu budeme mat pestunsky sud, neodkladko nam nebolo schvalene. Zatial sme len na hostovskych. Syn ma 2 roky. Mame narok na prispevok pre pestuna a prispevok pre dieta ? S malym budem doma ja, ale posledny rok som nepracovala cize narok na materksku predpokladam nebude? Ale casom by chcel ist manzel na matersku, aby bol s nami. ma narok 3 roky alebo len 6 mesiacov, ako otcovska dovolenka...mam v tom trocha chaos. Snad budete vediet poradit
@tanuska28 ty, budeš mať nárok na rodičovský príspevok, na opakovaný príspevok pre dieťa, jednorazový príspevok pri zvereni do pestúnskej, rodinné prídavky, daňovú úľavu na dieťa. Na materskej sním môžeš byť od právoplatného rozhodnutia súdu tri roky, najneskôr do dovŕšenia 6 rokov. Na opakovaný príspevok pre pestúna mate nárok až po rodičovskej.
@tulipan43 vobec nemyslim rypavo, ale si ma pobavila s tym, ze vyslat muza nech v soc. poistovni poradia..
Moja skusenost so SP bola, ze som im vysvetlovala ja veci..
A telefonicky mi raz povedali, ze sa nieco neda a pri druhom dietati sa dalo.
Este na mailovu komunikaciu si davaju pozor.. ale to zase niekedy cele ody zakonove prepisuju, ze sa treba aj 3 krat nasledne opytat.
@rebekarebekova však jasné, ale vieš snažím sa poradiť a nič lepšie ma v tom momente nenapadlo 🙂
@tanuska28 muz ma narok 28 tyzdnov na "rodicovsku dovolenku s poberanim materskeho". Ty vtedy nepoberas RP. A po muzovej "materskej" nech pobera muz nadalej RP, bude vyssi o 100 €.
@tulipan43 jo, chapem. ❤
Dobre si to rozpisala nizsie..
@nikolas2011 ano, v pohode, momentalne je kopu institucii, kde vedia pomoct a dieta dokaze plnohodnotne fungovat
@nikolas2011 ahoj, dnes už deti s SP ak su kompenzované čím skôr a ak nemajú iné pridružené postihnutie vedie normálne fungovať, chodia do bežnej MS aj ZS. Hlavné je dôležité, aby správne boli v čom najmladšom roku kompenzované, a mali intenzívnu surdopedicku a logopedicku starostlivosť. Ak chce bližšie info ohľadne SP, kľudne napíš správu.
@nikolas2011 môžem prosím ťa vedieť odkiaľ to dieťatko je?
@tulipan43
@rebekarebekova
Dakujem za rady
Mohli by ste mi prosim poradit? Idem spisat navrh na osvojenie. Zbieram si potrebne dokumenty. Budem potrebovat prilozit potvrdenie, ze som na rodicovskej dovolenke? Ziadne totiz nemam. Mam iba doklad, ked mi bola priznana materska. Vystavuje urad prace na tento ucel potvrdenie o RD?
Taktiez, aktualne si robime aktualizaciu pripravy po dvoch rokoch a nemame ju este ukoncenu. Treba o tom prilozit doklad? Ked sme mali predosvojitelsky sud, tak sme mali este staru pripravu platnu.
@evkasus aktualizaciu si robite kvoli dietatu, ktore mate v predosvojitelskej? To treba?
@nikolas2011 ja mam v NOS dieťa zo SP... Ak chceš pýtaj sa.. +ma pridružené ešte iné dg
@evkasus upsvar vydava potvrdenie o poberani rodicovskeho prispevku, ten ti daju na vyziadanie, bides tam mat napisane od kedy do kedy ho budes poberat. Potvrdenie o rod. dovolenke upsvr nevydava, lebo s tym nic nema, rod. Dovolenka je vztah vyslovene medzi tebou a zamestnavatelom, nam na sud stacilo len to potvrdenie o poberani rod. Prispevku.
Co sa tyka aktualizacie, nebudete ju mat ukoncenu kym navrh posles? Ak nie, tak na toto by som sa spytala tam kde robite aktualizaciu ci ti vedia dat nejake "potvrdenie" alebo ich popozen nech ju urobite pred zaslanim navrhu, ved aktualizacia je len hodka dve sedenia so psychologickou.
A ak ani tak nie, tak by som asi napisala do navrhu ze ste v procese aktualizacie a ze preto dokladas staru aktualizaciu a novu dolozis na pojednavani? Neviem
@rebekarebekova jasne, aktualizacia sa doklada na sud, az do posledneho pojedka.
@joannita To pocujem prvy krat, ze aktualizaciu po predosvojitelskom sude. Pri prvom osvojeni to nikto od nas neziadal, hoci medzi predosvojitelskym a osvojitelskym sudom uplynuli 2r od pripravy.
@rebekarebekova podla mojej vedomosti pokial neprebehne osvojenie, tak ziadatelia zostavaju stale v poradovniku a musia teda mat aktualnu pripravu. My sme si chceli urobit aktualizaciu tak ci tak, lebo by sme chceli aj druhe dietatko. Ale aj psychologicka nam povedala, ze aj kvoli tomuto prvemu ju musime robit, lebo este neprebehlo osvojenie a nam vyprsala platnost pripravy zaciatkom aprila.
@jesienka22 jasne, dieta stale nieje vase, v rodine je "na skusku" stale sa moze vselico stat, preto aktualizacia. Psycholog skuma ci sa nieco neudialo v rodine medzicasom, ako to funguje a ci ste stale sposobili byt rodicmi aj oficialne.
A ano, az do uplneho osvojena stale figurujete v poradovniku.
@djura je to tak. My sme na matetsku narok nemali iba na rodicovsky prispevok. Mali sme deti starsie ako 3 roky. Rodicovsky mozes poberat 3 roky, najdlhsie vsak do troch rokov dietata. Pre konkretnu predstavu: mala mala 3,5 roka, cize poberali sme 2,5 roka.

@kikuska_wedge ty určite poradíš, po treťom veku, už nie je materská, že len rodičovská?