icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

laura1994
12. máj 2021

@djura ďakujem krásne, neskutočné sa tešíme. Doma už máme všetko pripravené, pretože keď sme boli na úrade si pozrieť Spis, tak nám bolo povedane, že 1 interakcia a potom do 7 dní neodkladne a malého si môžme zobrať domov. Ale asi to také jednoduché nebude

djura
12. máj 2021

@laura1994 aj my sme mali, ale teda unas v jedene den hned 3 interakcie a hned v ten den k nam siel na hostovacku l. Uz ho mame doma mesiac... ale to na zaklade pandemie spisala riaditelka ded....takze sme mali velke stastie , a vdaka pandemii mame uplne bajecny postup pri malom 🙂
Drzim prsty ♡

wodanka
12. máj 2021

@laura1994 s 5 mesačným. V piatok bola prvá, dnes druhá a zajtra bude hneď tretia.

laura1994
12. máj 2021

@djura super, joj teším sa, že to vám išli tak hneď rýchlo 🙂
@wodanka "nás" má 2 mesiace , dúfam, že aj my budeme môcť mať takto interakcie aj keď je z iného kraja, ale my nemáme problém s cestovaním

rebekarebekova
13. máj 2021

@laura1994 drzim palce dnes. Potom napis pocity.

djura
13. máj 2021

Ahojte, uz ste riesili krst u dietatka uz krsteneho v povodnej rodine?

tecko28
13. máj 2021

@djura krst sa dá prijať len raz

rebekarebekova
14. máj 2021

@djura na co chces krstit, ked vies ze uz je pokrsteny?

evadek
14. máj 2021

ahojte dievcata, cakama v Ba na biele zdrave do 3 rokov uz 4 roky. Chceme zmeniť podmienky. Zmení niečo poloetnické? Tlačia nás do pestúnstva, ale pred tým mám rešpekt ... Ďakujem

djura
14. máj 2021

@rebekarebekova už komunikujem s farou miestnou ohladom zmeny krstnej mami a otca...nie ako takeho krstu 😉 ďakujem za záujem

ellen2016
14. máj 2021

@evadek mozete skusit, no ak je matka romka, otec neznamy (vo vacsine pripadov otec nie je uvedeny), tak je dieta evidovane ako romske, cize moc vas to neposunie. plus vacsina cakatelov si uvadza poloromske, cize nie tmave (aj ked z vlastnej skusenosti pri babatkach je tazko odhadnut aku budu mat plet. nasa bola bola cokoladova gulka a casom zosvetlela). urcite si dajte pestunstvo s moznostou osvojenia. vela deti urcenych na adopciu nema este vybavene vsetky papiere, cize idu naprv do pestunskej opatery, s tym,ze budu osvojene. toto vedia na urade dost dobre posudit, podla situacie (napr. matka uz dala niekolko deti na adopciu, matka bezdomovkyna a pod.)

evadek
14. máj 2021

@ellen2016 dakujem za odpoved. Ja sa strasne bojim, ze by sme si ho zobrali do pestunstva a potom nam ho zoberu :( Neviem, ta neistota...Chapes? ale idem na aktualizaciu, tak sa uvidi...Aha, takze poloetnicke nam vobec nemusi pomoct. Ďakujem za uprimne rady, lebo mam pocit, ze na upsvare nam nic uprimne nepovedia. Ze to skrasluju, ze uz len rok, potom zas rok...a tak donekonecna...

ellen2016
14. máj 2021

@evadek tvoje obavy su na mieste, vela z nas si tym preslo. ony ale naozavj vedia posudit, ci je tam sanca, ze dieta sa bude vracat biologickej rodine, my sme sa tiez pytali, ako casto sa to stava je to okolo1%, cize skoro nikdy. potom su deti,ktore su urcene len do pestunstva, kde sa napr. sanuje rodina, alebo matka/ otec prejavuju zaujem a podobne, a take vam zrejme nebudu pri "pestunstvo s perspektivou adopcie" ponukat. skuste si to zmenit, nie je to zavazne a ked sa vam ozvu s dietatkom, tak to zvazite. tie deticky su vo vacsine pripadov nechcene uz v brusku, len matka nepodpise papiere, lebo bud nevie ale nechce take veci riesit, tym padom dieta nie je volne na adopciu, ale len pestunstvo (docasne).

evadek
14. máj 2021

@ellen2016 Ďakujem ti velmi za radu hned sa citim lepsie. A mam v tom jasnejsie. Pojdem sa porozpravat na upsvar. Zvazime vsetky moznosti.

rebekarebekova
14. máj 2021

@djura tak to je rozdiel. Chapem.. 🙂

rebekarebekova
Autor odpoveď zmazal
rebekarebekova
14. máj 2021

mna trosku dost mrzi, ze na priprave sa pestunstvo opisuje inak ako to v reale je, resp. casto moze byt.
My sme si napriklad istejsi, ze pestunske deti nam ostanu ako jedna kamaratka, ktora mala v predosvojitelskej..
Niekedy naozaj tie deticky len trcia v systeme, papiere, zakony atd. A teda zbytocne trcia v profi, cas im ide..
Nam nasu (teda neskor nase) poslal Pan Boh doslovne cez ochotnu uradnicku, pestunstvo sme na zaklade pripravy zamietli..
A vobec nelutujeme. 🙂

joannita
14. máj 2021

@rebekarebekova preco si je kamoska neista ked ma dieta v predosvojitelskej?

very_sad
14. máj 2021

@joannita to by aj mňa zaujimalo prečo je s predosvojitelskou neistá ?

wodanka
14. máj 2021

@laura1994 ako ste pochodili na prvej interakcii? Idete do toho?
Nás ste posmelili s tým etnikom natoľko, že ideme do toho 🙂 čaká nás ešte interakcia u nás doma a potom by sme si už mohli podať návrh na súd.
Viete mi niekto poradiť, čo všetko budeme potrebovať prikladať k žiadosti? A ak aj niekto máte vzor neodkladneho plus pestunsku, budem veľmi vďačná.

kikuska_wedge
14. máj 2021

Dievcata prosim nezistovali ste nove podmienky materskej od 1.5.2021? Menila sa podmienka odpracovania 270 dni pocas dvoch rokov na 270 dni pred nastupom na matersku. Co to pre nas znamena? Ja tomu rozumiem tak, ze ak by sme neboli pred materskou 270 v kuse zamestnane tak nam narok nevznikne.

laura1994
14. máj 2021

@wodanka pochodili sme tak, že sa nám malý strašne páčil. Pri pohľade na malého sme s manželom plakali ako malé deti. V pondelok máme ďalšiu interakciu u nás doma, dúfam, že všetko prebehne rýchlo a bez veľkých problémov a malý bude čoskoro u nás 🙂
Super som rada, že idete do toho. My sme sa strašne Bali toho rómskeho dieťatka - hlavne manžel. A teraz o ničom nehovorí len o malom ako ho už chce mať doma, aký je zlatý a že už je jeho ocko ❤️

joannita
14. máj 2021

@kikuska_wedge toto sa takto menili? To vazne? 😮

rebekarebekova
14. máj 2021

@kikuska_wedge ja nechapem aka je zmena?

joannita
14. máj 2021

@kikuska_wedge ani ja nechapem, pozeram internet ale nic som nenasla. Vsade sa pise 270 dni pocas 2 rokov musis mat odrobene. Co si citala?

rebekarebekova
14. máj 2021

@joannita tiez nechapem. Detaily vztahov neviem na 100 %. Mozno je to u nej len paranoja? Neviem..

aliziana
14. máj 2021

@kikuska_wedge nemýliš si to s tým "tehotenským"? Na to samozrejme nárok nemáme...

kikuska_wedge
14. máj 2021

@rebekarebekova @joannita dievcata tu som to dnes citala. Aj zakon som.pozerala. https://e.dennikn.sk/2388949/ako-sa-bude-posudz...

kikuska_wedge
14. máj 2021

@aliziana @rebekarebekova @joannita v tom clanku je to o otcoch, ale my sa riadime rovnakymi podmienkami, nakolko spadame do kategorie iny poistenec

aliziana
14. máj 2021

@kikuska_wedge ok, to som nečítala, nemám tam predplatné... ak sa niečo zmenilo, snáď to ešte bude niekde vysvetlené...