icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

erio
22. máj 2021

@5katarina7 jeej som rada, že ste sa ozvali. Ja si Vás pamätám aj Vaše dievčatko s predchádzajúcich fotiek a diskusií. Je to kočka, nežný pohľad a krásne vlasy. 🥰

5katarina7
22. máj 2021

@erio Ďakujem🙂

berginkan
23. máj 2021

@5katarina7 aka Rybana 😍 zlata velmi

5katarina7
23. máj 2021

@berginkan Ďakujem🙂

rebekarebekova
23. máj 2021

Ake rozpravkove knizky mate pre deticky?
Ja odporucam Ako si kukucka hladala rodinu a neodporucam Som skvele dieta. 😒 kupila som a asi musime posunut dalej kvoli 1/7 casti "som chcene deta" - v tehotenstve milovane atd.. 😒
Az mi tazko bolo pri citani. 😢

ninquewen
23. máj 2021

@rebekarebekova aha, vdaka za recenziu, som ju uz uz chcela kupovat... :( Este je nejaka o rybickach, napisala ju nahradna mama. Neviem si spomenut nazov.

rebekarebekova
23. máj 2021

@ninquewen mozno len ja to neviem nejako premostit a vynajst sa.
Ono je to realita tychto deticiek ale zbytocne zdoraznovat tu nechcenost mi dojde hrozne, chapes.
Inak pekna knizka, dost vydarena.

evadek
24. máj 2021

dievcata, stretli ste sa aj vy s tym ,ze rodina Vás odhovarala, že nech to dieta nie je romske ( LEBO GENY). Pritom ja s tym problem nemam, len moj otec si proste ide svoje :(. A ako ste sa s tym vyrovnali a ako to nakoniec dopadlo? A mali ste niekoho kto Vás nechápal v tejto našej ceste? Ja mam kamarátku kt. mi tvrdí, že výchova "takýchto" detí je dva krát ťažšia a iné veci kt. mi nepadnú dosť dobre.

joannita
24. máj 2021

@evadek ta kamaratka ma romske dieta ze to vie? Jasne ze to nieje pravda. Jamam poloromske a je teda poslusnejsie ako biele deti.
A tym rodicom povedz, ze ked by ste zobrali biele dieta, bolo by na 99% od bezdomovkyne, alkoholicky alebo narkomanky. Od romskej matky bude dieta pravdepodobne zdravsie.

evadek
24. máj 2021

@joannita nie, ona nema adoptovane ziadne. Len svoje dieta, kt. ma zdravotne problemy a mam pocit, ze svoje zatrpnkutie prenasa na okolie. My by sme prijali aj romske, len to okolie. AKoze je mi smutno z ludi. Ze kde sa berie tolko rasizmu? Kazdy sa snazi co najlepsie vychovat svoje dieta, Ďakujem za vysvetlenie 🙂 Toto som potrebovala počuť 🙂

laura1994
24. máj 2021

@evadek my sme mali ten istý problém. Skoro 4 roky od zapísania som sa s tým trápila či dať na rómske alebo nie. A potom som si povedala DOSŤ! Je to môj život , ide o moje šťastie. Komu na mne záleží a má má naozaj rád, tak ten to pochopí! Vieš čo sa stalo? 1.4. sme zmenili na rómske, 30.4. nám volali, že si máme prísť pozrieť Spis! Dúfam, že čoskoro už máme malého doma na stalo. Rodina si ho veľmi obľúbila a nevadí im jeho pôvod.

nikadomi
24. máj 2021

@evadek my sme presne pre to dopredu nikomu nič nevraveli 😅 najbližší sa to dozvedeli dva týždne pred príchodom dieťatka k nám- už po interakciáxh, keď sme boli rozhodnutí, že bábo berieme. A reakcie boli presne podľa očakávaní, že super, len nech nue je rómske. A tak nás už neodradilo nič. Odkedy však videli prvú forku, odvtedy nikdy nikto nič také nepovedal. Potom už bolo každému jedno aké je to dieťa. Každý ho berie a miluje. Pri dcére následne už nikomu ani len nenapadlo riešiť jej pôvod. Riaďte sa sebou. Bude to vaše dieťa. Tou najdôležitejšiu vecou bude váš vzájomný vzťah. Vás a dieťaťa.

erio
24. máj 2021

@evadek ja mám adoptovane tri rómske deti a verte, sú to tie najlepšie deti na svete. Ja teda moc neporovnávam s inými deťmi ale okolie ich porovnáva a stále sa čudujú najmä ich empatii a radosti zo života. To im veľa ľudí závidí. Sú to slniečka rozžiaria každý deň. Gény naozaj neriešte, veď domovy dôchodcov sú plné bielych rodičov.

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
tatiana198888
24. máj 2021

@evadek u nas boli tiez kadejake komentare ked sme im to oznamili,ale teraz zalubena cela rodina. Inak ked nad tym teraz rozmyslam, ked som sa o adopcii rozpravala s niekym predtym ako sme mali malu tak vacsina mala nejaku dramaticku historku od znameho znamej sesternice atd o tom ako romske deti zdrhli a neviem co,a odrazu ako uz mame malu vsetci maju len pozitivne historky 😂😂😂 podla mna najdolezitejsie to je mat vyriesene u seba, zvysok sa moze len prisposobit alebo distancovat

evadek
24. máj 2021

@tatiana198888 anoooo tieto historky 😄, to poznám. A gény, a rómska povaha, to nezmeníš, v puberte si užijete, dva krát ťažšie ako s obyčaj. deťmi. Ďakujem dievčatá, my to mame vyriešené a toto som potrebovala počuť.
@erio
@nikadomi
@laura1994
@joannita ďakujem Vám 🙂 Proste nebudeme už o tom nikomu vravieť a keď k tomu príde, tak snáď ich to dieťa obmäkčí 🙂

rebekarebekova
24. máj 2021

@erio wau, vy mate 3 deticky? Surodencov? Aky vek? Ako medzi sebou vychadzaju?

erio
25. máj 2021

@rebekarebekova 2,5,8 rokov, áno sú súrodenci, vychádzajú medzi sebou tak ako aj iné deti. Aj keď sa pohádajú, tak sa veľmi rýchlo udobria, veľmi sa jeden o druhého zaujímajú a veľmi jeden na druhého myslia. Dúfam, že im to vydrží aj v dospelosti. 😀

kattyb
25. máj 2021

Baby chcem sa spýtať, mame uz právoplatné neodkladné, malá je už od januára osvojitelna.Aj tak bude trvať tá predosvojitelska starostlivosť tak dlho? A pokrstiť ju môžem dať aj teraz? Aj keď jej chceme potom zmeniť meno?

erio
25. máj 2021

@kattyb áno môžete ju dat pokrstiť a dat jej meno aké plánujete dat pri osvojeni. Ak by Vám kňaz robil problémy skúste požiadať iného.

tulipan43
25. máj 2021

@nikadomi my tak isto, týždeň predtým sme im to povedali, moji rodičia a brat boli v pohode, sestra mala problém, ale nie s etnikom, ale na čo mi je ďalšie. Všetci ho majú veľmi radi. V robote s tým majú niektoré kolegyne problém, ale to len vypovedá o nich. Je samozrejme temperamentný a hlučný, ale aj veľmi poslušný a dobrý chlapček ❤️

zuzlicek44
25. máj 2021

@kattyb predosvojitelska trvá 9mesiacov ( od kedy máte dieťa doma,staráte sa o neho) aj u nás sa tak krstilo...ale čo sa týka mena to neviem,zapísané krstné meno bude mať také aké má v rodnom liste...(alebo v rozhodnutí súdu,nakoľko meno v rodnom nemusí byť uvedené)

kattyb
25. máj 2021

@erio
@zuzlicek44 Dakujem , to som chcela vediet , ci ta predosvojitelska je za kazdych okolnosti 9 mesiacov , lebo v DD mi vraveli , že keď je malá právne voľná môže to byť aj skôr. To s tým krstom sa pôjdem popýtať na faru , čo mi na to povedia. Prípadne asi budeme čakať dokiaľ sa jej nezmení meno , leno to bude asi na dlho ☹

joannita
25. máj 2021

@kattyb zalezi od sudcu. Niekto pocita do tych 9 mesiacov uz obdobie kedy je u vas doma a niektori sudcovia az od chvile, ked prebehne predosv. sud. Radsrj sa priprav na tu dlhsiu alternativu, ale ved ked budete podavat potom navrh na posledny sud, tak skuste podat vtedy, ked ju budete mat doma 9mes. Ono aj kym vam vytycia pojdenavanie, to trva niekolko mesiacov, aj pol roka, niekde dokonca aj rok 😐

kattyb
25. máj 2021

@joannita achch 🥺to je ešte pekne na dlho

evkasus
25. máj 2021

@kattyb My sme krstili dvojmesacne babo a tiez planujeme menit meno. Zalezi na ochote knaza. Nas ho pokrstil s menom ake budeme davat a do knihy si udaje zapisal ceruzkou, aby potom ked to bude sudne potvrdene mohol napisat nase priezvisko. Je to asi o ustretovosti konkretneho knaza.
Nam sudkyna na predosvojitelskom sude povedala, ze ona pocita 9 mesiacov odkedy mame maleho doma a nie od terminu predosvojitelskeho sudu. U nas to robi 6 mesiacov...co sme maleho mali doma a cakali na predosvojitelsky sud.

laura1994
25. máj 2021

Ahojte, tak dnes sme poslali na súd neodkladne opatrenie + predosvojitelska. Ževraj ke súdy robia problém a veľmi neschvaľuju to. Vie mi niekto povedať v čom môže byť problém, že nám to súd "neodklepne"? CDR vraj chce nám dať malého az keď to bude právoplatné, čiže 30 dní. Viem však, že veľa žien už s neodkladnym nastúpilo na MD. Malý rastie a už začína viac vnímať, tak nechcem ďalší mesiac čakať. Teraz robíme denne 120km aby sme si ho na pár hodín mohli zobrať domov

wodanka
25. máj 2021

@laura1994 tak to je sila, že Vám ho nechcú dať. My budeme dávať neodkladne asi vo štvrtok a CDR stačí potvrdenie, že sme ho podali a dajú nám malého na hosťovsky pobyt a budú ho predlžovať až kým súd nerozhodne.
Takže malý, ak všetko pôjde ako má, bude u nás už tento piatok ❤️

nikadomi
25. máj 2021

@wodanka my sme to mali tak isto. Stačilo preukázať, že sme podali neodkladko a brali sme si malú na hosťovský.
@laura1994 skúste sa s cdrkom dohodnúť ohľadom hosťovského. Tu každý deň dobrý, kedy už máte dieťatko u seba. Skôr sa pýtajte v cdrku, prečo trvajú dokonca na právoplatnosti rozhodnutia súdu.. v záujme dieťaťa je predsa aby bolo čo najskôr tam, kam patrí. Držím palce veľmi preveľmi.

ereska
25. máj 2021

@laura1994 právoplatnosť neodkladka asi 7-15 dní no nám volali ze už je to potvrdene a tak sme si my prevzali papier na súde a podpísali že sa neodvolame a hneď nám vyznacili právoplatnosť