Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Dievcata, len pre info, u nas sa to dialo v juny 2020 (cize pred rokom)
1) my sme podavali neodkladko spolu s pestunskou a schvalili nam ho hned na druhy den, sud v Michalovciach
2) akonahle bolo neodkladko VYKONATELNE, cdr muselo odovzdat dieta a uz s nim nic nemalo
3) nedokladko sme na sud davali v 4 kopiach
4) v socialnej poistovni ohladom materskej v tychto pripadoch su zvacsa uplne neschopni, nic nevedia, do telefonu povedia nieco a na pobocke nieco ine, az ked som bola akoby "pridelena" konkretnej uradnicke, az ta vedela zodpovedat vsetko ohladom mojho pripadu, reagovala na maily ihned a aj telefony dvihala, to som bola uz milo prekvapena a mohla som jej vsetko posielat elektronicky (neviem ci kvoli korone, alebo ci to uz je standard v 21. storoci...)
mrzi ma, ze to s tymi sudmi a cdr nefunguje :( je to narocne pre dietatko aj rodicov, drzim Vam palce
Dievčatá s právoplatným neodkladkom vybavím pas? Alebo až po súde?
@kattyb ja som vybavila. Najprv ma odmietli, stazovala som sa na ministerstve, ti im volali a obratom nam ho spravili.
@tulipan43
@kikuska_wedge tak to je super, ďakujem potešili ste ma
@ninquewen ďakujem
Už to máme doma a neodkladko spolu s pestunskou podané. Pojednávanie nie je ešte stanovené. Ale malý je už od dnes u nás ❤️ musím, ale priznať, že je to veľmi náročné. Pre všetkých a hlavne pre malého, je úplne zmätený, kde je, čo sa deje. K tomu ja si k nemu hľadám cestu, a vlastne aj prvý syn, manžel a on chúďatko ani nehovorím. Dúfam, že to bude každým dňom už len lepšie.
@wodanka urcite to bude lepsie. U nas bola 1. noc s 2. psycho, revali obe a ja som myslela, ze 2. pojdeme rano rovno vratit.
A teraz sa nam uz laskyplne doma hraju a otlkaju. 🥰
@rebekarebekova ďakujem za povzbudzujúce slová. Ja čakám, kým starší syn zaspí, aby som si to mohla odplakat a zajtra začať nový deň s čistou hlavou.
@wodanka odplakat? Az take zle to bolo? :(
Ake veky deticiek mate?
@rebekarebekova starší ma 3 a pol a náš mladší 5 mesiacov. Ja som skôr mala na mysli odplakat tie emócie. Ono nie je to zlé, len veľmi ťažké, všetko zmeniť v priebehu chvíľky. Môžeš sa pripravovať na to koľko chceš, ale precítiš to až keď to skutočne nastane.
@nikadomi @rebekarebekova úplne ma to zaskočilo, nečakala som to vôbec. Hľadám si k nemu cestu, no zatiaľ mi to nejde 🙁 myslela som si, že to bude také ľahké ako pri prvom, tam som neriešila nič. A teraz toto je úplne o inom.
Tak vidim ze tu riesite neodkladko a pestunsku, vsetko sme podali naraz 23.4. A zatial nam prislo len NO nie pravoplatne samozrejme.
(Maleho mame doma od prvej interakcie -stastie na DD)
Ja skor som nervozna z toho ze som PN a ze teda rodicak mi daju az po pravoplatnom NO...a to nemam predstavu kedy bude... :-/
Držim prsty každej dievky ♡
@wodanka Neboj, bude lepsie 😊, prichod surodenca je narocny aj v bio rodinach. A ja som tiez mala uplne ine pocity pri prvom a druhom babatku, aj mi tiez bolo niekedy do placu. Starsi sa proste trapi a neda sa s tym nic urobit, akokolvek sa clovek snazi. Ale uz by ju po par mesiacoch nikomu nedala 😁. Aj k druhemu babatku som si hladala dlhsie cestu. Vsetko sa to ale napravilo, po par mesiacoch mam dve lubiace sa deticky. 😍
@wodanka ja som to mala presne tak isto. Prvý bol hneď môj a k druhej som si hľadala cestu. A trvalo to popravde aj dosť dlho. Akurát ona je to najlepšie bábo pod slnkom, nenáročné slniečko. A tým si ma získavala. Ono to naskočí. Ja som obavy nemala, ani neplakávala, ale tiež to trvalo. Ja mám ale 5ročný vekový rozdiel a hodnotím to super. Ak by bol ten rozdiel 3,5 ročný ako u Teba, to si vonkoncom neviem predstaviť u nás. To by som prežívala tiež oveľa horšie a intenzívnejšie podobne ako Ty.
@jesienka22 len v mojom prípade sa starší netrápi, trápim sa len ja. Je to niečo ako keď ma žena poporodnu depresiu a k svojmu dieťaťu nič necíti, resp. to co cíti je hnev, frustrácia, sklamanie, chuť všetko vrátiť späť. A tak nejako to cítim teraz aj ja.
@nikadomi aj náš druhý je úplne nenáročný, furt sa škerí. A hľadí na mňa s takým porozumením a neustále chce ísť ku mne.
@laura1994 Keď si písala ohľadom toho, že DeD vám chce dať dieťa domov až po právoplatnosti neodkladného opatrenia, lebo dovtedy ho musia mať v evidencii oni a dieťa patrí im - tak ma napadla taká vec, ktorá bola v našom našom prípade (v roku 2017)....
Dieťa sme brali domov koncom júla na základe neodkladného opatrenia (vykonateľne bolo len), ja som nastúpila na MD. DeD nám vypísal Protokol o odovzdaní dieťaťa a to chceli aj na sociálnej poisťovni pri žiadosti o materské.
NO bolo právoplatné až o mesiac, DeD nám vypísal ešte na ten mesiac doklad, že dieťa je u nás na hosťovskom pobyte a normálne nám vyplatil okolo 60 € stravné na to dieťa.
A teraz to hlavné - koncom októbra či v novembri (už neviem presný dátum), sme boli predvolani na súd, mysleli sme, že to už bude riadne pojednávanie o pestúnskej starostlivosti, ale nakoniec sa sudca len opýtal kurátorky dieťaťa a prokurátora, či súhlasia s tým, aby dieťa bolo vyňaté z evidencie DeD. Nič iné sa tam neriešilo (len nás sa opýtal, či sa malému u nás darí)...
Takže naše dieťa bolo vyňaté z evidencie DeD až o 3 mesiace po odovzdaní do našej starostlivosti na základe NO.
Pýtali ste sa nedávno ohľadom zmeny v nároku na materské...
Tu máte presne znenie zákona (aktuálne)
nás sa týka § 49
@wodanka ahoj, no ako dalsi den?
@rebekarebekova ahoj, ďakujem za opýtanie, už je to o niečo lepšie, i keď stále mam obavu z toho, či ho budem ľúbiť tak ako prvého syna, či nebudem medzi nimi robiť rozdiely a že všetci tým budeme trpieť. Viem, láska je rozhodnutie, ja som sa pre ňu rozhodla, ale je to sakra ťažké.
Podľa mňa by mala byť zabezpečená psychologicka pomoc pre rodiny, ktoré prijímajú "cudzie" deti, aby sa mohli na niekoho obrátiť, keď sú si neisti a majú obavy.
ahojte, chcem sa spytať...kedy prebehla ta tzv. iskra medzi vami a dietatkom? zatial sme ju videli iba na fotkách + video....a trochu sa obavam...manželovi sa mala pači, ale u mna je to skôr strach, alebo ja neviem ako to mám nazvať....mali ste podobný pocit...?
@srdiecko35 áno. Kedy to nabehne, je individuálne. U oboch to prišlo až doma. U prvého cca dva-tri týždne.. u druhej to trvalo dva-tri mesiace. Obe deti sa mi však vyslovene páčili, boli my sympatické a u nás zavážilo vždy rácio- obe deti v tom čase zdravé, vysoký apgar, žiadna šanca na opletačky s bio rodinou, výborná komunikácia v CDR-ku. všetko nabehlo fakt až časom.. ak by som dala na fotky a prvé stretnutie, nemala by som tieto konkrétne detičky doma. U muža to paradoxne tiež prišlo skôr 😌

hmm, tak čo tu čítam, my sme mali veľké šťastie na DD. Malého nám dali v deň 3. interakcie, ešte 10 dni nebol právne voľný a neodkladne + predosv. sme podávali až potom neskor. Bol na predlzovanom hostitelskom a neodkladne sme dostali až o 3 mesiace. Ale nikdy sme už malého nemuseli odovzdávať, to si neviem ani predstaviť čo sa musí v tých hlavickach diat , keď chodia hore dole....😔.