icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

pellka
6. jún 2021

@sabina1996 co ak napisem nieco a psychologicka to ohodnoti tak ze Niesom vhodna ? 😒😨

sabina1996
6. jún 2021

@pellka myslím že tie psychologičky ťa za tých 30 hodín celkom preklepnú a nejaký list ich nezaskočí. Nechcem nikoho uraziť ale chodili s nami na prípravu jedny romovia úplne jednoduchý ľudia on ani čítať nevedel a urobili to samozrejme mali záujem o rómske dieta. Je to národná príprava a pokial to naozaj chcete tak mat sa Vám to ešte viac úcelí alebo to necháte tak. Ona každý by chcel pekne bábätko a hlavne zdravé ale nie stále je to tak ta príprava nám veľa dala a veľa mamičiek čo majú adoptované deti nám chodilo na hodiny a konzultovali s nami ich problémy. Ja som si myslela že viem toho veľa a mala som toho veľa naštudované ale toto mi veľmi pomohlo

pellka
6. jún 2021

@sabina1996 to presne nechapem ja mam v okoli 2 rodiny Romske Byvaju vedla v bloku ta baba ani poriadne slovensky nevie rozpravat nemozem povedat ze su nejaky spinavy manzel pracuje ona stale cista upravena aj deti no co sa tyka komunikacii aj to niej v romstine tak tazko lustim co hovori 😃 kazdopadne maju dievcatko adoptovane a rozmyslala som ze no ak to zvladli Oni tak Musim aj ja samozrejme mam obavy zo vsetkeho ze niecom napisem poviem urobim zle
No samozrejme budem sa snazit nech to dame aj s manzelom na jednicku dakujem za Tvoj cas 🙂
Snad to dame a dockame sa aj My nam nevadi romske babo jasne ze mame obavy ak by sa nam pacilo bolo simpaticke by sme neodmietli

sabina1996
6. jún 2021

@pellka držím Vám palce🙂 je to zdĺhavé ale o to je krajší výsledok. A neboj pokial všetko poviete ako cítite a od srdca nič tým nepokazíte🙂

pellka
6. jún 2021

@sabina1996 dakujem ❤️

andrea_82
7. jún 2021

@pellka my sme robili prípravu v Návrate. Začínali sme na individuálnych sedeniach a jeden víkend sme mali skupinovú prípravu, kde nás bolo viac spolu. Žiadne listy mame ani dieťaťu sme nepísali.
Môžeš byť kľudne aj v nájme, my sme počas prípravy bývali u mojich rodičov.

srdiecko35
7. jún 2021

ahojte, čo sa deje na prvej interakcii? na čo sa máme pýtať, okrem zdravotného stavu?
bude tam lekárka, psychologička a profimama....dakujem.

kikuska_wedge
7. jún 2021

@srdiecko35 my sme sa ani moc nepytali. Venovali sme sa detom. Hrali sa s nimi a tak. Skor psychologicka na nas mala otazky. Ale je to zavisle od veku dietata. Nasi boli starsi.

srdiecko35
7. jún 2021

@kikuska_wedge vdaka, malá ma 8. mesiacov...

jesienka22
7. jún 2021

@srdiecko35 To mate super, ze tam mate aj lekarku. Ja by som si aj pozrela zdravotnu dokumentaciu. Psychologicka by mohla mat testy psychomotorickych zrucnosti, co priebezne robila s babatkom, teda aspon ked my sme brali malu, tak take robila. My sme sa pytali na zvyklosti. Jedlo je dolezite, co lubi, ako to lubi, aj kvoli prechodu.

kattyb
7. jún 2021

@srdiecko35 ja som sa pýtala na surodencov, o rodičoch koľko vedia, zdravotný stav, aký má malá režim a ako bude celý proces prebiehať

jesienka22
7. jún 2021

@srdiecko35 a opytajte sa na moznost hostovskeho pobytu, pre pripad, ze by vam neschvalili neodkladne

berginkan
7. jún 2021

@srdiecko35 vsetko co ta napadne. ako funguje co ma rado nema ako sa sprava ako spinkava co vedia nevedia o zdr stave....

jesienka22
7. jún 2021

@jesienka22 ja som sa pytala aj na rodicov (nelutuje), ale to si zvazte, niekedy je lepsie niektore veci aj nevediet...zavisi ake ste povahy

srdiecko35
7. jún 2021

dakujem vám všetkým za info...uff...beriem si zošit a pozapisujem si všetko možné....jááj snad to pojde hladko... 🙂

berginkan
7. jún 2021

@jesienka22 ako to myslis? je dobre vediet co najviac sby si vedela dietatu povedat a odpivedat na hromadu otazok ktore pridu.

jesienka22
7. jún 2021

@berginkan ze nase podvedomie pracuje. Pri utajenom porode je dieta nepopisana kniha. Ak vies negativne veci o rodicoch, mozes ich podvedome projektovat do dietata, pretoze sa bojis, co zdedilo. Ja som teda radsej informovana, ale niekto by si mozno vybral inak.

ivka_makovica
7. jún 2021

Ahojte. Ideme si zaziadat o dietatko. Mam trochu dielmu ci ist do osvojenia alebo pestunstva. Mohli by ste mi poradit tie maminky,ktore s tym mate realne skusenosti? Kontaktuju sa bio rodicia s dietatom? Mate vy alebo niekto z okolia negativnu skusenost s pestunstvom? Odporucali by se mi radsej cakat na adopciu alebo sa pestunstva netreba obavat? Dakujem za vase skusenosti a dalsie rady 🙂

martusianka78
7. jún 2021

@pellka ďakujem ja verím ze sa koncepčne dočkáme ale na začiatku nám vraveli cakacku 3 až 3.5 roka j

laura1994
7. jún 2021

Ahojte žienky. Znova otravujem, ale ja už som bezradná a úplne v koncoch. Malý patrí pod CDR , dátum vykonateľnosti bol 27.5. malého sme si prebrali 31.5., ale v ten deň som mala dovolenku. Na MD chcem ísť od 1.6. na sociálnej poisťovni mi povedali, že potrebujem rozhodnutie zo súdu ( po dohadovani uznala, že nemusí byť právoplatné ) , rodný list malého, potvrdenie z práce - toto všetko mám. Ale potrebujem este preberaci protokol , vraj bez toho mi MD nevyplatia. CDR mi preberaci protokol nevie dať, pretože nenadobudlo rozhodnutie ešte právoplatnosť. Budú mi vyplácať stravnu jednotku cca 90€ na mesiac. Z CDR mi poslali len čistý papier bez ich podpisov Povolenie k pobytu dieťaťa mimo DeD s dátum od 1.6 do 30.6 .Otázka znie nemám nárok na materskú od 1.6.? Musím čakať na právoplatnosť rozhodnutia?

jesienka22
7. jún 2021

@laura1994 cdr kona protizakonne, stazovala by som sa u nadriadeneho organu. Okrem ineho vam idu neopravnene vyplacat peniaze, co uz moze byt dovod sa tym zaoberat. Ale neviem, ci to je upsvar.

hariet
7. jún 2021

@laura1994 ved ale ked ste si preberali maleho, mali vam dat aj preberaci protokol, nie? Narok na matersku mas tymto dnom prebratia dietata, cize 31.5. ale ano, potrebujes ten protokol. Bud mi nieco unika, alebo CDR kona naozaj nie v sulade so zakonom, co sa mi ale ani nechce verit, kedze toto je ich da sa povedat, ze rutinna administrativna robota?

laura1994
7. jún 2021

@hariet malého sme si preberali od profi matky. Oni čakajú kým to nadobudne právoplatnosť a vtedy nám dajú aj malého všetky veci ( rodný list, kartičku poistenca..... )

hariet
7. jún 2021

@laura1994 tak u nas nam hned volali z CDR, ze schvalili neodkladko a hned na druhy den sme si boli pre maleho, dali nam vsetky jeho veci, karticku a protokol.Pravoplatnost toto rozhodnutie nadobudlo asi o mesiac, dodatocne som to posielala este k dokumentom k materskej do poistovne. Proste nezda sa mi to, ze Ti povedali, ze musia cakat na pravoplatnost. Ved skusenejsie baby ti este napisu k tomu.

darci17
7. jún 2021

@ivka_makovica ahoj, reálne skúsenosti nemám, nakoľko 15.6. Končíme prípravu a budeme zapísaní do zoznamu. U nás je vyšší vek a to že mame bio deti dôvodom na pestunsku. Psychologicka nám hovorila, že si dáme podmienku pestunska s možnosťou osvojenia. Nezaručuje to nič, no ja budem verit, že k osvojenie príde. Z ktorého ste kraja?

joannita
7. jún 2021

@hariet boze to su mantaci. Konaju protizakonne! Profimatka je zamestnanec domova a nechapem ako ti mohli vydat dieta bez protokolu. Musis ttvat na protokole, musis zatlacit na nich, byt ostrejsia, povedat ze si si to preverovala a konaju protizakonne. Urcite kontaktuj nadriadeny utvar (netusim ktory je to).
Ano matersku ti bez protokolu neodklepnu.
Ja by som tam narobila frmol hned. A nie, ako sme pisali viac x neodkladko nemusi byt pravoplatne, na 100%
Ktory DeD to je?

joannita
7. jún 2021

@ivka_makovica tak zalezi od teba na co si stavana. Ale ja niesom stavana na to zit v neistote, ze jedneho dna sa ozve bio matka a mozno si zoberie dieta.
Urcite vo vela pripadoch sa bio aj kontaktuje s dietatom kym je u vas, ale niektore bio sa neozvu nikdy, je to pripad od pripadu.
Musis si ty ujasnit priority....

jesienka22
7. jún 2021

@ivka_makovica My sme pestunstvo neskusali, ale je vraj dost vela deti, ktore idu cez pestunstvo kvoli tomu, ze sud o osvojitelnost sa dlho taha, tj nie je to zaujem rodica ale skor neschopnost masinerie, co brani tomu, aby boli v poradovniku na adopciu.

hariet
7. jún 2021

@laura1994 @joannita omylom oznacila mna, tak aby si neprehliadla, co ti pise

berginkan
8. jún 2021

@jesienka22 zdedit mohlo len veci zdravotne. ostatne nie je mozne 😉 a napriklad su velmi dolezite veci, ak je matka drogovo zavisla, alebo vo vazeni alebo podobne. dieta lepsie pochopi, ze sa starat nemohla. ked sa bude pytat, ze preco ho odlozila co by si povedala? ja neviem, vsetci nam vzdy prizvukovali, ze sa treba vediet co najviac a nato je priparva aby sa s tym clovek vyrovnal, aby neodsudzoval, neriesil nic v sebe.jasne ze to kazdy mame inak, ale o rodicoch treba mat info, aj keby mato malo stat nejake haluze. to dieta ma nato pravo! navzdy to budu jeho bio a s tym nic nespravis. deti to zvladnu, treba im viac verit. a budu v pohode ak im dame dostatok lasky a pekne im to vysvetlime, budeme na tom pracovat, tak aj s nasou pomocou tuto dieru nebudu tak citit.