Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@srdiecko35 na matersku mas narok od vykonatelnosti neodkladneho opatrenia. Ak vam neschvalili neodkladko, tak mas narok az od predosvojitelskeho sudu.
@very_sad 22.6. bude mať 4 mesiace 🙂 papiere z CDR nemám do teraz, čo sa týka materskej na sociálnu poisťovňu som odniesla všetky papiere, vraveli, že ak bude niečo zle tak zavolajú, zatiaľ sa neozvali , tak dúfam že to čestné prehlásenie pomôže.
@joannita ďakujem pekne, len pani na úrade mi dala papier , kde je príspevok pri narodení a je tam aj písané, že sa to vzťahuje aj keď dieťa je zverené súdom, tak možno ešte budeme potrebovať iný papier. Len to je možné asi tiež dostať len do pol roka dieťatka, však? 🙂
@joannita ahoj, vdaka...este čakáme na súd, kým zbaví matku rodič. práv...a potom asi budeme riešit návrh na predosvojitelské, ale neviem, lebo v tom mam hokej...
@joannita este som sa zabudla spytať, že asi ako dlho to trvá kým by som zostala doma na materskej, aspon približne?...kvoli robote, aby som im to vedela povedať..
Dievcata, ziadala som o adopciu ako samoziadatelka. Len pocas tych rokov sa zmenili podmienky. Zijem s priatelom. Na aktualizácii mi radili to radsej nepriznávať, keď príde k adopcii (posledný súd) potom sa následne zoberieme a dieta je oboch. ALE samozrejme, kúpili sme si pred rokmi spoločný byt. To znamená, zmenili sa podmienky. Budúci týždeň sa ohlásili na návštevu. Čo teraz robiť? Stretli ste sa s tým? Viete o tom niekto nieco?
@srdiecko35 tak toto je v našom prípade problém. Totižto nikdy nevieš s určitosťou kedy to bude lebo to záleží od veľa faktorov, napr. Či súd vydá neodkladne, alebo ho zamietne, či iné okolností. Ja som s tým pred štyrmi rokmi mala problém, išla som totižto zo dňa na deň nakoľko sme podali neodkladne, do týždňa ho sudkyňa potvrdila a o dva dni sme si brali malého oficiálne domov. Pri druhom nám neidkladne zamietli a museli sme čakať na súd o pestúnskej, potom právoplatnosť takže tam išiel muž na MD štyri mesiace potom ako nám ho ponúkli.
@srdiecko35 no to zalezi od sudu, takze neodkladko vam neschvalili? Ak nie, tak musis cakat do predosv. Sudu a to su mesiace. Ked podate navhr tak len cca 3 az 6 mesiacov moze trvat kym vam vytycia pojednavanie.
Skus napisat viac, tak ti skor poradim
@evadek no po svadbe dieta nebude vas oboch, to potom budete musiet poriesit este, aby priznal otcovstvo....
No a ci priznat priatela.... Neviem tazko povedat, ale aj ked mas priatela, oni ta nemozu za to vylucit zo zoznamu alebo nieco podobne. Je to tvoja vec si myslim.
Ja by som spravila ale asi tak, kedze ti to radili aj na aktualizacii, ze by som zamaskovala jeho veci a tvarila sa ze si tam sama. A ked sa budu pytat, tak povedz, ze u teba niekedy prespi brat, bratranec, kamos s manzelkou....a podobne. Oni nemaju ako zistit ze mas priatela predsa.
@joannita tiez si myslim, ze pravne na to nemaju dosah, rovno aj kebyze prizna priatela, kedze je samoziadatel
@kikuska_wedge
@joannita ďakujem dievčatá. Škoda, že nikto nemá s tým skúsenosti. Ale myslím si, že pokial nie sme zobratí, nie je na to paragraf.
Ahojte, tak konečne mám v ruke právoplatné NO. Zajtra bežim na ÚPSVAR požiadať o predlžený rodičak, a rodičovské príspevky- samozrejme až odo dňa pravoplatnosti :-/ tak som zvedavá... držte prsty.
*zvykne to trvať dlhšie? To schvaľovanie rodičaku?
@evadek ahoj skús napísať @registracia123. Viem že riešila niečo podobné.
@marcelarefat ďakujem 🙂 idem sa jej ozvať
Ahojte je tu niekto s trnavskeho kraja a volal na Urad ze ako sa hybe poradovnik? Ak nahodou budem rada ak odpisete dakujem 🙂
@indiankaindi Ahoj, myslim si, ze cestovanie zavisi od kazdej krajiny, tu je +/- nejaky prehlad, ale asi by som si to radsej preverila na ambasade... https://www.mzv.sk/cestovanie-a-konzularne-info...
+ samozrejme podmienky vsetkych krajin, cez ktore idete...
@laura1994 je to ine tlacivo a aj ina suma.
"Jednorazovy prispevok pri zvereni.."
@rebekarebekova tento je zlý?
@laura1994 To je dobré tlačivo... ale ty si predtým písala, že ideš žiadať o príspevok pri narodení dieťaťa a ten nám nepatrí - nie sme bio rodičia...
Oni majú o dosť vyššiu sumu, my len niečo cez 530 €.
Tento náš príspevok som riešila aj ja, tak mám viac info o ňom ako o tom pre bio rodičov

ahojte, na základe čoho sa vybavuje materská? mame mať to predosvojitelské?a až potom mám nárok...?