icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorkabb
14. júl 2021

@berginkan alkohol je top čo sa týka poškodenia plodu,to vie každý lekár. Potom nasledujú drogy.
Ono nájsť bio ktorá nepila,nebrala drogy ani nefajcila je zázrak.

evkasus
14. júl 2021

@evadek my mame dietatko, ktoreho mama brala drogy a aj nebola najmladsia. Je uzasny, sikovny, napreduje neskutocne.

santamonica
14. júl 2021

@evkasus my to isté, mama bola dlhoročná narkomanka 34rocna, malý mal 1,2 kg keď sa narodil, skoro neprežil.....nám jeho neurologicka povedala, že tieto detičky sú buď veľmi zle na tom alebo sú tuhé korienky a sú práveže silnejšie a odolnejšie. Náš krpčok zatiaľ vyzerá na ten korienok a celkovo je šikovný, úžasný, nemenili by sme ho za nič. Láska najväčšia.

berginkan
14. júl 2021

@bosorkabb pervitin som konkretne studovala lebo sa to tykalo nas predtym a teda nie je to take hrozne. sama som bola prekvapena.

bosorkabb
15. júl 2021

@berginkan mali sme o tom prednášku kedysi. Tam vysvetľoval lekár prečo alkohol je najhorší aj to ako to prebieha v tele po užití drog.
Alkohol je proste svinstvo.

djura
15. júl 2021

Ahojte, tak nakoľko sme dostali na hostovsky pobyt malého 23 dni pred dovŕšením tretieho roka života som samozrejme nemala nárok na materský prispevok....na základe čoho mi určili 275eur mesačne ako výšku rodičovského príspevku...
Prispievam touto skutočnosťou ak by sa niekomu zišla táto infomácia :-/
-ja už som rozčúlená týmto ich "výpočtom"

ellen2016
15. júl 2021

ano suhlasim, alkohol poskodzuje mozog plodu nezvratne, a je ovela nebezpecnejsi nez tvrde drogy, kedze tam nenastava take tazke poskodenie mozgu.my sme mali v podmienkach, ze drogy ano, alkohol nie, no napriek tomu nam ponukli babatko, ktoreho biomama mama pila a aj tak sme do toho isli. nelutujeme, nasa mala je v 5tich rokoch trojjazycna, zdrava (nikdy ani antb), vyvin v poriadku (zatial). tieto poskodenia su najcastejsie badat v predskolskom, skolskom veku, ked sa cloviecik zaraduje do spolocnosti. fetalny alkoholovy sysndrom -tak sa to nazyva, je nevyliecitelna zalezitost.

tecko28
15. júl 2021

@djura zial to nie je vypocet, to su fakty ☹ Ak si nepoberala materske hoci si bola predtym riadne zamestnana tak mas narok len na nizsi rodicak.

berginkan
15. júl 2021

@bosorkabb hej ale tu bola debata skor o cigach ;) o alkohole vsetci vieme

miriam439
15. júl 2021

@djura No ja byť tebou, tak si to preverím (napr. niekde na Ústredie SP), či si nemala nárok na materské na tých 23 dní...
Pozri si tu
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
jasne tam hovoria o podmienkach nároku a že zaniká dovŕšením 3 roku.
Môj osobný názor je, že ak si spĺňala ostatné podmienky nároku a samozrejme požiadala SP o dávku materské, tak si mala poberať materské 23 dní a potom požiadať o RP.
Tu nejde iba o to materské, ale hlavne o ten vyšší RP.
No ja by som to teda tak nenechala.

miriam439
15. júl 2021
miriam439
15. júl 2021

@djura
A mimochodom, ak si z nejakého dôvodu nepodala žiadosť o materské, malo by sa to dať urobiť aj spätne (napr. o RP či prídavky môžeš požiadať aj pol roka spätne)... ak by ti ale dali materské, možno budeš musieť vrátiť RP za ten jeden mesiac, ale všetko závisí od toho, ako ti to vyjde dátumovo (pretože u RP je to tak, že aj keby si mala naň nárok i len jediný deň v tom mesiaci, aj tak ho dostaneš v plnej mesačnej výške)... alebo ti potom RP doplatia (miesto nižšieho ten vyšší).
Keby som vedela konkrétny dátum prevzatia dieťatka z DeD a dátum 3. narodenín, vedela by som ti povedať viac ohľadom toho RP (teda v prípade, že si "vydobiješ" materské).

tecko28
16. júl 2021

@miriam439 ona mala dieta na hostovskom, vtedy narok na materske nie je, v tom je problem

bosorkabb
16. júl 2021

@berginkan viem. Ale úprimne nájsť bio ktorá ani nefajcila,nepila a neuzivala drogy je zázrak.

berginkan
16. júl 2021

@bosorkabb to je samozrejme pravda. je vsak mytus ze deti od narkomaniek su na tom najhorsie. aj ja som si to myslela a aj sme to mali v podmienkach ze absolutne nie. po studovani som zmenila nazor

bosorkabb
16. júl 2021

@berginkan my sme mali alkohol ako stop. Práve po vypočutí prednášky na túto tému.
Ideál však neexistuje. Naša bio nepila,nebrala drogy len fajčila. A malá je bez problémové dieťa. A to sme mali šťastie keďže väčšina minimálne drogy berie. A ktovie čo všetko ešte.

zibi
16. júl 2021

@evadek napíš mi IP Evka. Poviem ti v sprave😊

djura
16. júl 2021

@miriam439 ďakujem si veľmi milá a láskava, ale bol to hosťovský pobyt.
Dieťa nam na hodtovacku dali tusim 2.4. A narodeniny ma 24.4. A prevzali sme ho oficialne papierovo 16.6. Z Ded.
Preto nemam narok na RD

miriam439
16. júl 2021

@djura
Aha, už budem musieť čítať príspevky pred polnocou 😂 bo po polnoci mi to asi menej páli, keďže som si vôbec nevšimla, že to bolo na hosťovský pobyt a nie neodkladné opatrenie. 🤦

petka515
16. júl 2021

Ahojte maminky, ADOPTOVALA som si dieťa, ako novorodenca, a po 5tich rokoch sa mi ozvala jeho BIO mama, a chce vidieť to dieťatko, viem ze mala ťažkosti BIO mamina, a nie z vlastnej vôle sa vzdal dieťaťa boli nato úplne iné dôvody. Chcela by som vedieť len váš názor či by ste jej to odobrili alebo nie, nechce dieťa do svojej opatery ale chcela by sa s ňou aspoň sem tam stýkať a vidieť ako rastie. Čo vy nato?

tecko28
17. júl 2021

Jednoznacne NIE. Ako je vobec mozne, ze vas nasla? V case ked dieta islo k vam nebola zbavena rodicovskych prav, dieta islo povodne len do pestunstva, bola ucastnockou sudnych konani kde ste uz boli aj vy? Inak si to neviem vysvetlit. Kazdopadne nech sa paci, nech necha na seba kontakt, kludne nech pise listy, ked bude mat dieta 18 a bude chciet ozve sa jej.

janakjk
17. júl 2021

@petka515 tak toto si ani nechcem predstaviť , že by sa mne ozvala bio mojej malej, to by ma určite vyrútilo. V žiadnom prípade by som s tým nesúhlasila, veď to aj pre tu malú by nastal chaos v živote, sama by nevedela kde vlastne patrí, kto je mama...

berginkan
17. júl 2021

@petka515 nie neodporuca sa ta. az po 18 kedy sa dieta same rozhodne. a navyse je prilis male, to ho totalne rozhodi, nebude vobec vediet co a ako. dokonca hrozi narusenie vazby. a presne mam aj ja tie otazky, ako sa k vam dostala

joannita
17. júl 2021

@petka515 fu no porazilo by ma asi. Urcite by som nesuhlasila a dala jej jasne najavo nech ani nic neskusa, inak to budes riesit cez policiu (mozno je psychicky labilna co ty vies, nechcem ta strasit)

petka515
17. júl 2021

@tecko28 áno na súdoch sme sa videli, plakala tam ale súhlasila to všetkým, proste nemala na výber, teraz požaduje styk s malou, my sme ako rodiča zapísaný aj v rodnom liste malej. Teraz len vyžaduje styk, viem aj to že sa postavila na nohy ma dom auto prácu všetko, moja mala vie ze nebola v mojom brušku ale povedali sme že jej budeme najlepšími rodičmi akých si len vie predstaviť.

joannita
17. júl 2021

@petka515 a preco sa jej vzdala "nie z vlastnej vole"? Tomu nerozumiem.
No pozri, rozhodnutie je na tebe, mam dojem, ue si tomu otvorena. Ale ja by som to nerobila za ziadnych okolnosti.

petka515
17. júl 2021

@joannita oooch toto je veľmi dlhý príbeh, ale vedela som ju pochopiť, len tak v skratke, ona má 3 deti ešte narodené pred našou malou, a manžel nesúhlasil s tým aby mali ďalšie dieťa a zistila to trochu neskor že je tehotná, tak ju muž donútil sa vzdať tohto dieťatka lebo ona nemala ani kde bývať, bývalí u jeho mami, ona sa s ním neskôr rozviedla deti má v svojej opatere a má aj svoje vlastné bývanie a pracuje, aspoň to sa mi podarilo zistiť, nieje to žiadna narkomanka. Ako viem pochopiť jej situáciu, ale na druhej strane mám strach aby sa niečo zlé nestalo, v každom prípade nechcem o malú prísť, a tu sa dostávame do bodu že nevieme čo tá BIO mama spraví alebo bude chcieť spraviť, preto sa pýtam na názor vás ostatných čo máte tiež dieťatko získané adopciu ako aj ja.

petka515
17. júl 2021

@berginkan a vy nepripravujete dieťa nato že je adoptovane? My sa Oto snažíme aby to potom nebol šok, no u nás aj slepí uvidia že to nieje naše dieťa

miraolek
17. júl 2021

@petka515 ahoj. Určite by som nesúhlasila s osobným stretnutím. Možno by som jej pár krát do roka dala nejakú správu o malej, možno fotku ale viac nie. Nevieš čo má v pláne a samx sa jej vzdala, takže nárok nemá žiaden. Aj malej by som postupne ozrejmila situáciu a keď bude väčšia, tak možno umožnila stretnutie ak by mala záujem. A tiež by som sa poradila so sociálnou ako postupovať.

nikadomi
17. júl 2021

@petka515 uff. Ja osobne by som s ňou ani nekomunikovala. A ak, tak dôrazne vysvetlila, že v tejto dobe k žiadnej interakcii ani komunikácii prichádzať nebude. Ani fotky, komunikácia, nič.. lebo časom bude chcieť hranicu posúvať.. Toto by som plne ponechalav kompetencii dieťaťa, až bude dospelé. Hoc by som ju aj ľudsky chápala, absolútne to nie je v záujme dieťaťa v tomto období. Presne pre tieto prípady preto existujú pestúnske/profi rodiny, kedy bio rodičia majú možnosť stretávania/komunikácie s dieťaťom, prípadne vytvorenia si vhodných podmienok pre získanie dieťaťa späť. Zaujímavé, že v tomto konkr. prípade nebola zvolená kedna zbtýchto alternatív. Každopádne držím palce, nech to dopadne čo najlepšie pre každú zo zainteresovaných strán..