Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@janielka333 áno, meno aj priezvisko neurčené.
Po predosvojitelskom súde bude mať určené meno, aké mu chcete dať, ale priezvisko ešte nie vaše, to mu vymyslia nejaké, čiže bude mať nový rodný list, a po osvojitelskom súde už bude mať aj vaše priezvisko, ďalší rodný list.
Aj my máme malého anonymný pôrod, teraz má 7 mesiacov, akurát som vybavovala novú kartičku poistenca s menom, dovtedy mal neurčené neurčené.
@janakjk ooooch to je strašné, tieto pripecene slovenske zakony🙄🙄🙄a to som este pekne napisala🤭
@janielka333 tak tak. Aj my sme mali neurčené.. avšak nám ešte neprebehol predosvojiteľský súd.. medzitým však prebehol súd o určenie mena, takže už pridelené meno a priezvisko má (nie naše). Ešte bude súd o osvojiteľnosti. A až potom náš predosvojiteľský 😎 tiež máme aktuálne sedemmesačnů slečnu doma.
@santamonica Za týmto si tvrdo choď, oni ťa klamú a môžu ti to dať vaše úradníčky aj 5x na papieri, ale pravdu nemajú. Nie si prvá, ktorá to rieši a mnoho žien už dostalo rodičovský príspevok bez problémov aj dlhšie ako do 3 rokov veku dieťaťa.
Pretože aj OSVOJENIE je náhradná rodinná starostlivosť a preto sa ide podľa toho istého paragrafu ako u pestúnov, či tých, čo sú ešte len v predosvojiteľskej starostlivosti.
Prikladám celý aktuálny zákon plus vyznačenie!!!
Ak im to nestačí, aby pochopili, píš na Ústredie UPSVAR alebo ministerstvo!!!
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
@miriam439 ahoj, pani mi tvrdí, že to overovala a ze rozhodli správne. Že, keď už bol osvojitelsky súd a malý je oficiálne naše dieťa, tak sa situácia meni a my už nemáme zverené dieťa, ale naše. Takže ako každé iné dieťa iba do 3 rokov a hotovo. Ja zajtra obvolam Upsvar v Bratislave, ale keď tam budu tvrdiť to isté, tak neviem čo s tým. Vďaka za info.
Ten § 2 písm. b zákona o RP tam má pozn. č. 1, ktorá sa odvoláva na zákon o rodine - konkrétne § sú tam uvedené a medzi nimi aj § 97-109, ktoré hovoria o osvojení. Takže to je jasný dôkaz o tom, že aj keď prebehne počas poberania RP k osvojeniu dieťaťa, tak náhradný rodič má nárok na RP do uplynutia 3 rokov od právoplatnosti prvého rozhodnutia súdu o zvereni dieťaťa do NRS.
A niet o čom viac debatovať!!! Musíš im to slušne, ale RÁZNE vysvetliť, keď to oni na školení slabo alebo vôbec nepochopili 😎
@miriam439 ďakujem ti pekne, dám vedieť ako som dopadla.
@santamonica Ministerstvo práce a sociálnych vecí.
Ja som tam vlani písala ohľadom rodičovskej dovolenky a odpísali mi.
@santamonica určite má miriam439 pravdu, aj mne vtedy poradila, u nás prebehol súd osvojenie 2 dní pred prvým rokom malého a vidíš nakoniec mi RP bol vyplatený tak ako mal 3 roky od prvého zverejnia súdom. Určite si tvrdo za svojim choď. Nedaj sa opinkat.
@marcelarefat achjaj baby, akurát volám s Bratislavským Upsvarom, vraj nárok nemám, keďže malý mal 3 roky v júni. Ešte to vraj overuje, ale pustila sa do mňa, že čo chcem. A hneď mi aj oznámila, že na nič iné nárok nemám, keďže mam zamestnávateľa. Jasne, ze mam, ved som od neho išla na materskú. Skúsim ešte to ministerstvo.
@santamonica no a teraz mi volala naspäť, že nárok mam ako vravím ja až do 2022. To je bordel. A dala mi kontakt na tu istú osobu u nás, ktorá mi to nepriznava. Že mám jej napísať mail s výzvou na doplatenie aj so zákonmi atď. No idem to napísať. Držte nám palce.
@santamonica Tak jej napíš to, čo som ti písala ja dnes v noci. Len tam vyhoď moje ironické poznámky a môžeš to použiť. Myslím, že je to dostatočne odôvodnené.
@janielka333 presne tak ako vy. Meno; neurcene priesvisko: neurcene..az ked prebehol sud o mene,matrika vydala novy rodny list.. aj katricku poistenca sme rak mali ze neurčené...
@santamonica paneboze to su magori 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Jasne ze mas narok, ja som dokaz, maly je uz davno osvojeny a rodicak mi stale chodi aj napriek tomu ze uz mal 3 roky 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@joannita no my teraz patríme pod upsvar DS a hovorila som priamo s najvyššou úradníčkou tam, takže to bude fuška. Je silno presvedčená o svojej pravde, akoby tie peniaze išli z jej vačku. Vôbec ju netrápi, že je to pre dobro tých detí a nie preto, ze ja by som bola lenivá ísť do práce, hrozne niečo.
@santamonica tak jej povedz, ze ak bude trvat na svojom, budes sa stazovat na najvyssich miestach, nech si to dobre rozmysli. A ze je hanba, ze uradnicka na vyoskom poste neovlada zakony!
A este jej povedz, ze ked vsetky zeny v tvojej situacii poberaju RP do 3 rokov od pravoplatnosti sudu, tak asi mas pravdu ty a nie ona!
Aaach ja by som jej dala! By som sa pustila do nej a este by som tam aj isla osobne.
@joannita uvidim, či to neuzná, ak nie, pôjdem tam osobne. A napíšem aj sťažnosť. Toto sa mi deje počas celej adopcie, že jedna nevie, čo robí druhá, zákony neriešia, povedia, čo ich napadne. A tu ide o vyše 2tis eur, to je drzosť.A keď si predstavím, koľko mám o to asi prišlo, keď im dôverovali a nechali to tak, no ufff.
@janielka333 tak ja som hlavne bola strašná, že sme si mohli zobrať malého priamo z pôrodnice domov, ze si to bio matka nerozmyslela, že nemusel malý byt umiestnený do profi rodiny...
A uz to meno na RL ma až tak netrápilo. O to krajší a čarovnješí je ten moment, keď po osvojitelskom súde vám bude vydaný nový RL, kde už bude mať meno aj vaše priezvisko a vy budete zapísaní ako rodičia.
Toto sú len také papierové veci, to je to najmenej "bolestivé" z tohto celého procesu...
@santamonica presne, nedaj sa, určite na to máš nárok. Áno u nás nevedeli vôbec, tiež vedúca daného odboru má presviedčala a pomalí išli do mnou robiť poriadky, že čo od nich chcem a čo otravujem. V BA sa ma tiež snažili odbiť, že už preverujú danú situáciu lebo pani úradníčky im dali echo. No potom sa obul môj zamestnávateľ do toho a šéfka personálneho tam urobila vietor a zrazu bola pravda na našej strane.
Ahojte, prosím Vás vedeli by ste mi povedať aké su približne čakacie doby v Za kraji, bábätko do polroka? Ďakujem za odpoved 🙂
@nica123 na biele babatko minimalne 10 rokov co tu pisu baby v Za kraji. V Ba sa caka na biele babo asi 7 rokov a inde tiez, tak 5 az 8 rokov. Kedysi sa cakalo podstatne kratsie, ale ziadatelov pribuda....
Najlepsie je na tom trnava, tam asi 2 roky. Nikto nechapeme ako je to mozne (ta trnava) ale v dobrom im zavidime....
@nica123 legislativne to uz mozne je, ale nepoznam/nepostrehla som nikoho, komu by sa to realne podarilo. Legislativa sa upravila cca pred 2 rokmi. Dovtedy to nebolo mozne. Iba naopak, ze nase deticky isli do zahranicia.
@nica123 vacsie babatko, velmi neznizi cakanie, dokonca ani cca 2 rocne dieta neznizi cakanie. Mozno tak 5 rocne dieta, ale to tiez nie o vela.
Adopcia zo zahranicia je veeelmi byrokraticky a casovo narocny proces a este k tomu aj velmi financne narocny.
Skratit cakanie je mozne jedine tak ze zmenite poziadavky co sa etnika tyka, aj ked sa ti to zda mozno nerelane osvojit si poloromske alebo romske dieta. Aj nam sa to zdalo uplne nerealne a nakoniec sme zmenili poziadavky a mame poloromskeho chlapceka a nemenili by sme ho ❤️ (ktory ma btw uplne bielu pokozku). Alebo sa odstahovat do ineho kraja 🤷♀️
Situacia sa stale zhorsuje co sa adopcie tyka....

Ahojte😉chcem sa vas spytat, aky ste mali rodny list, z utajeneho porodu, ked ste si brali novorodenca domov? Teda ak mi vie niekto povedat🙏🙏🙏lebo my tam mame len rodne cislo, bez mena, meno neuvedene aj priezvisko 🙄