icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
19. aug 2021

@tulinka85 najviac sa to spomali od 50tky.....
Silno drzim palce ❤️

miriamkaaaa
19. aug 2021

Myslim si ze v TT je aj preto tak vela deticiek lebo je tu dost vysokych skol a na skok od BA. Cize mamicky asi skor chcu rodit mimo svojho bydliska ked si dieta nechcu nechat. Viete nase mesta su malicke tak sa kazdy s kazdym pozna. A ta TT im dava taku anonimitu. To je cisto iba moja uvaha….

sincerity
19. aug 2021

Napíšem našu skúsenosť - BA. Prvé dieťa (polorómske) presne 3 roky (36 mesiacov). Tu sme ale menili požiadavky počas čakania. Akonáhle sme ich zmenili, do mesiaca sme boli kontaktovaní (dokonca dva krát). To boli roky 2015-2017. Druhé dieťa čakanie 2,5 roka (30 mesiacov). Polorómske od začiatku táto požiadavka.

ellen2016
19. aug 2021

nasa skusenost: rok 2016-2017, poziadavky romske dievcatko 0-2 roky. cakanie 3 mesiace - dostali sme 6 mesacne dievcatko. najlepsie rozhodnutie 🙂 na fotke sice cela od cokolady, ale stastna.

bosorkabb
19. aug 2021

@nica123 tak ako píšu baby. Vek veľmi nehrá rolu skôr etnikum

luciskooo
19. aug 2021

@nica123 naša skúsenosť s čakaním bola pri prvom 9 mesiacov ( rómske , do roka) a pri druhom ( rómske do 6 mesiacov) čakáme zatiaľ 1 rok 4 mesiace ale už sme takmer v prvej desiatke. Na biele nečakáme ale sme niečo po stovke 🤷‍♀️ Etnikum robí veľmi veľa.

janielka333
20. aug 2021

@zuzlicek44 ahoj😉ako je mozne ze vam dali kartičku poistenca bez mena? Nas všade odbili ze ked nemame rodny list, tak nam nic nedaju🙄takze ani kartičku, ani rodinne pridavky, ani príspevok pri narodeni🙄

very_sad
20. aug 2021

@janielka333 a to kedy vám dajú ten rodný list?

janielka333
20. aug 2021

@very_sad ja myslim ze po tej 6tyzdnovej lehote, dufam🙏

janakjk
20. aug 2021

@janielka333 vy nemáte rodný list? My sme dostali hneď priamo v pôrodnici...
Po žiadnej 6 týždňovej lehote.
Prečo vám ho nedali?

janakjk
20. aug 2021

@janielka333 alebo ak teda máte rodný list s tým neurčené neurčené, tak s tým rodným listom normálne všetko vybavíte...

janielka333
20. aug 2021

@janakjk ano dali aj nam rodny list, meno neurcene, priezvisko neurcene, ale my sme s nim nic nevybavili🙄vsade nas odbili, ani karticka, ani rodinne peridavky🙄

janakjk
Autor odpoveď zmazal
janielka333
20. aug 2021

@janakjk mna slahne🙄🙄🙄my sme nevybavili nic🙄to je sila, vsade nas odpisali ze mame prist, ked bude mat normalny rodny list 😡

very_sad
20. aug 2021

@janielka333 typické Slovensko 🤷😯

janakjk
20. aug 2021

@janielka333 somarina, vy máte normálny rodný list, to je jedno že je tam uvedené neurčené neurčené...
Ja nechápem, za čo tí úradníci berú plat, fakt česť pár výnimkám...
Úplne všetko čo sme potrebovali sme vybavili, aj manžel v robote daňový bonus...
Ja by som tam na vašom mieste napochodovala a urobila riadne poriadky.

Ešte ozaj aj jednorázový príspevok pri zverení dieťaťa nezabudnite tiež máte nárok...

- materské (ak si robila) , alebo hned rodičovský príspevok
- rodinné prídavky
- daňový bonus
- kartička poistenca
- jednorázový príspevok pri zverení dieťaťa

zuzlicek44
20. aug 2021

@janielka333 co?
kazde dieťa po narodeni musi byt ( teda je) prihlasene do poisťovne..

zuzlicek44
20. aug 2021

@janakjk presne tak..
Keby dieta nemalo meno a priezvisko urcene aj rok dva im to moze byt jedno. Mate rodiny list na zaklade ktoreho vynavite vsetko! Je tam predsa rodne číslo...
Boze to su kravy na tych uradoch

janielka333
20. aug 2021

@zuzlicek44 no vidis🙄zrejme tu v novom meste sa neda nic🙄ale v pondelok tam pôjdem, a narobim poriadky, oooch

janakjk
20. aug 2021

@janielka333 zober si si sebou rodný list, uznesenie zo súdu o zverení dieťaťa do vašej starostlivosti, občianske preukazy

janielka333
20. aug 2021

@janakjk manzel tam bol, vsetko toto mal zo sebou🙄

joannita
20. aug 2021

@santamonica ako si dopadla?

miriam439
20. aug 2021

@janielka333 Zo začiatku som aj ja bola nevedomá a točili so mnou. Teraz chodím na úrady pripravená, často si vopred pozriem príslušný zákon, vyhlášku... potom ak sa podarí aj telefonicky overim na úrade v inom okrese... a potom idem na náš príslušný úrad s tým, že som už pripravená a keď vicítia, že sa v problematike vyznám, tak už sa obávajú ma prekrúcať a tvrdiť mi nezmysly...
Takže takmer vždy vybavím všetko, čo potrebujem.
Lebo už som viackrát zistila, že oni keď vidia, že človek nevie, tak normálne ho pravdepodobne schválne opinkajú.
Ale napríklad pred rokom aj napriek mojej veľkej snahe sa takto vopred pripraviť na vybavovanie určitej veci, mne sa nepodarilo si zohnať smerodajné informácie, takže som musela veriť informáciám, ktoré som dostala od úradníčky.
Samozrejme, že mi dala zlé info... takže som prišla kvôli nej o dosť peňazí... keď som sa jej o rok neskôr na to pýtala, už bola múdra a tvrdila mi niečo iné, lenže spätne som už nič nemohla poriešiť a ani jej nič dokázať, keďže by to bolo tvrdenie proti tvrdeniu.
Takže ja osobne som presvedčená, že mnohé úradníčky sú natoľko zákerné, že zneužívajú nevedomosť klientov a schválne im zataja určité info (alebo dokonca podajú klamlivé info), len aby im nepomohli alebo im nemuseli priznať dávku.
Česť výnimkám... ale tie často radšej idú potom pracovať inde, lebo sú tŕňom v oku svojim kolegom /kolegyniam.

santamonica
20. aug 2021

@joannita ešte nijak, išli sme na víkend na výlet, v pondelok budem riešiť. Pani mi na mail neodpovedala, ani či vôbec prišiel. Ale jej kolegyňa mi potvrdila, že je správny. Takže relax do pondelka, potom dám info.

nica123
20. aug 2021

A mohla by som sa ešte opýtať- pokial chceme s manzelom začať riešiť adopciu- kde treba začať? Najskôr treba ísť na úrad práce sociálnych veci a rodiny? Dá sa to vybaviť v každom okrese? Ďakujem veľmi pekne za každú odpoved

berginkan
20. aug 2021

@nica123 ano najprv tam.

louboutins
23. aug 2021

Baby, tie roky čakania, ktoré uvádzate sú šialené. Nechceme byť tak starí rodičia (ja mám 35 a manžel 37) :( Snažili sme sa 2 roky prirodzene. Minulý rok nám nevyšli dve umelé oplodnenia, tak hneď od nového roka sme sa zaevidovali na adopciu. Sme v rámci Bratislavského kraja. Našťastie prípravu sme absolvovali v Senici behom pol roka (v BA nám všade povedali, že na tento rok majú plné kapacity a na ďalší rok ešte neotvárajú prípravy, z čoho som mala infarktové stavy) a od júna sme zapísaní na ,,čakačke,, s číslom 235. Je tu niektorá z vás, ktorá mala podobné poradové číslo? Pani z úradu z BA povedala, že budeme čakať cca 2 roky, čo už aj tak je pre nás celá večnosť. Pani z úradu zo Senice povedala, že u nich pri našich kritériách majú rodičia dieťa do pol roka až roka od zapísania. Kritéria, ktoré máme určené sú biele dieťa/poloetnik, vek do 6 mesiacov (ak by malo súrodenca, tak súrodenec do 3 rokov), môže byť aj po drogovo závislej matke. Je tu niektorá, ktorá to má alebo má podobne ako ja?

louboutins
23. aug 2021

@very_sad ja tiež. Mám 35 rokov a moje kolegyne v práci o pár rokov staršie už majú maličké vnúčatá :/

tecko28
23. aug 2021

@louboutins mne sa moje bio dieta narodilo , ked som mala 38. A uz ma adoptivnu sestru, ktora sa narodila, ked som mala 42. Nepoprieram, ze chvilami je to tazke, ale zaroven krasne 🙂

nikadomi
23. aug 2021

@louboutins my sme v BA na rómske čakali 2,5 roka.. tak mne sa tá info, že okolo dvoch rokov akosi nezdá popravde. Je to dlho veru, nič sa, žiaľ, nedá robiť. 🤨 čakať a dni vypĺňať ako to len ide.. držím palce a veľa trpezlivosti..