icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
23. aug 2021

@louboutins senica je TT kraj a vy ste z Ba kraja. Tam su cakacky dost rozdielne. Led ste zapisani v Ba, tak budete cakat v Ba kraji. No tak ti poviem, 235 je este pekne cislo, my sme zacinali pred 2,5 rokmi na tusim 270 mieste tiez Ba. Cakame na take dieta ako vy a teraz po cca 2,5 roku sme sa dostali na radu. Tiez mame poloetnicke, do 6m.
Ale neviem teda, 2 roky ti pride vela?? 🤔 Na biele by ste cakali 7 rokov v Ba kraji, my sme na prve dieta cakali 4 roky. A som starsia od teba teda aj s manzelom, mam uz po 40tke par rockov. A neberiem to tak ze som stara, citim sa na 25.
Musis si ujasnit priority a musis byt trpezliva. Uprimne, 2 roky sa snazit o vlastne dieta tiez nieje vela. My sme sa snazili 11 rokov.

joannita
23. aug 2021

@louboutins a ako pise
@nikadomi kym sa vy dostanete na rad, pocitaj radsej s 3 rokmi cakania....

hariet
23. aug 2021

@louboutins pozitivne je, ze ste dlho neotalali a zapisali sa. My sme sa zapisali po skoro 10 r. snazeni a to som mala taky vek ako ty teraz. Tes sa, ze ste v poradovniku, ono to pride neboj.

nikadomi
Autor odpoveď zmazal
very_sad
23. aug 2021

@hariet, @laboutis my sme sa zapísali po cca 8 rokoch snaženia, ivf, IUI, všetko fakt možné a nemožné, vedela by som tu o tom písať dlho, ale načo. Stále sme verili a dúfali a už čakáme 4 roky a keď sa obzriem späť, celkom to ubehlo. Takže suma sumarum sa snažíme 12 rokov, docela dosť. Tiež mi to po dvoch rokoch pripadá skoro, ale tak, zapísaný ste a môžete sa popritom snažiť ako my, doma, každý mesiac, folikulometria atď... Držím palce 🤗

very_sad
23. aug 2021

@louboutins my sme mali 5 ivf, 7 iui, genetika, laparoskopia, potom Nitra imunológia a nakoniec po tom všetkom snažení mi prišli na to, že vytváram protilátky voči vlastným embryam, takže tak. Najhoršie bolo sa zmieriť s tým, že som to "ja" kto nedokáže mat dieťa, porodiť manželovi syna, dceru.. Manžel mi bol obrovskou oporou, stále je a asi by som to bez neho nedala, ani po psychickej stránke, fakt ze nie. Takže tak... U nás počas celej doby všade všetci tehotný, najlepšia kamoška s dvojickami, v práci sa to striedalo jedna radosť, a my stále nič. Prešla som si mnohými obdobiami, a dosť ma to zocelilo, vyplakala potoky sĺz, vypytovala sa, prečo. A potom som to pochopila, proste je všetko ako ma byt, a ado je náš osud. Odkedy som to pochopila, zmierila som sa s tým, je mi oveľa ľahšie na duši a cítim sa lepšie. Len, musela som si prejsť tým všetkým, aby som v tom našla "zmysel" a dostala som sa tam, kde som teraz. Stále sa snažíme, veríme, ale zároveň sa neskutočne tešíme na to naše vysnívané ado bejby, ktorému naplníme život láskou a všetkým čo k tomu patrí. Netráp sa, 2 roky je ozaj veľmi málo, chápem tvoje pocity, zúfalstvo, mala som to rovnako, aj keď mne to "došlo" oveľa neskôr ako tebe. Ak by som mohla vrátiť čas, zapiseme sa oveľa, oveľa skôr. Ale asi sme museli k takému dôležitemu rozhodnutiu "dospiet" v tom mate navrch, že ste sa k tomu rozhodnutiu rozhodli tak skoro 🙂Zapíšte sa, skúšajte, napln si život vecami, ktoré ťa bavia a ani sa nenazdas, budete v prvej desiatke, ako sme my. 🤗🙂

hariet
23. aug 2021

@louboutins ono vies, aj keby sa vam podarilo hned v 33, ani to by ste uz neboli uplne mladi rodicia. 🙂 Ja som uz v 30 tke bola na vrchole depresie, ze my snad nikdy to dieta nebudeme mat (po 4 rokoch snazenia). A teraz to neber v zlom, len sa mi chce filozofovat.. Proste po tej 30 tke sa len zacinat snazit a mysliet si, ze to bude hned je velmi optimisticke ...Problemy s plodnostou maju ako zeny, tak aj muzi a po tej 35 ta sanca na otehotnenie ide rapidne dole. Jasne, ze su aj taki, co v pohode otehotneju aj vtedy, aj IVF moze vyjst na 1x, ale ta sanca nie je velka ☹ Len ked clovek cita o celebritach, ktore maju prve deti po 40 alebo 50, tak sa to vnimanie zenskej plodnosti dost skresluje. Ale drzim vam palce, 2 roky nie je dlha doba snazenia a ked teraz budete vo vacsej psychickej pohode, kedze ste uz zapisani a dieta bude tak ci tak, mozno vam to vyjde aj prirodzene 🍀

kikuska_wedge
23. aug 2021

@louboutins ahoj. My sme sa zapisali po 15 rokoch snazenia. Prva cakacka bola iba 9 mes., ale mali sme poziadavky na starsich surodencov 3 a 5 rokov. Teraz pri druhej adopcii mame zhruba rovnake poziadacky male poloetnicke a cakame uz cez 2 roky. Verim, ze sa do pol roka dostaneme na rad. Ked sme sa zapisovali, tak tiez hovorili 2 roky, ale stale sa to posuva. Este ta upozornim, ze to cislo, ktore mate v poradovniku, je celkove cislo. T.j. tolko ziadatelov bez ohladu na kriteria je pred vami. V skutocnosti su ale pary, ktore maju iba majoritne etnikum, takze tych preskocite. Inac by ste cakali ovela viac, ako 2,5 roka.

kikuska_wedge
23. aug 2021

@louboutins a este som zabudla napisat, ze min. tyzden som oslavila 40tku. A je mi to jedno. Na mimco sa mooooc tesim.

tulinka85
23. aug 2021

@very_sad krásne napísané , akoby som čítala svoj príbeh... 3x umelé oplodnenie, ťažká operácia, vžiť sa so skutočnosťou , že ja som tá, ktorá má problém..Je to naozaj ťažké, stále plačem, len čo sa dozviem, že niekto čaká bábätko, vidím rodinku s bábätkom...závidím ti aj tu podporu zo strany manžela, ja mám pocit, že som na to všetko sama, ale som silná a verím že do pol roka príde do našej rodiny malý poklad, ktorého obklopíme neskutočnou láskou 🙏. Všetci si to zaslúžime.

kikuska_wedge
23. aug 2021

@tulinka85 neboj ako sa to prazdne miesto zaplni drobcekom, tieto negativne pocity prejdu. Ja to mam v sebe spracovane tak, ze ak by sme mali bio deti, nemali by sme tieto nase. A veru tieto by som nedala ani za nic. Teraz su prvy krat na prazdninach a velmi velmi mi chybaju.

louboutins
24. aug 2021

@nikadomi tak mi povedala včera pani Zvijasová. Asi preto, že máme poloetnik a aj súrodencov a po drogovo závislej matke, ktovie. Bratislavský kraj je veľký a v BA sa rodí jednoznačne najviac detí, to sa s inými krajskými mestami nedá podľa mňa porovnať a určite v BA sú tie pôrody čo najviac anonymné pre tie ženy, takže asi to ide rýchlejšie ako v iných krajoch. My sme s tým čakaním celkom ok, nám je aj dvom s dvomi psami (veľký pes náročný na aktivity a pozornosť) veľmi dobre, len horšie je to, že kamaráti (poslední opozdenejší) majú teraz jedno, dve malé deti, takže by sa deti aj vyhrali a boli by sme na rovnakej vlnovej dĺžke. Sme taká ako keby komunita, im decká vyrastú, baby pôjdu do práce a už to bude také iné, nebudem mať parťáčky. Ďalšia vec je, že sa bojím, že naši rodičia už nebudú mať toľko energie na vnúča a pritom už roky po ňom túžia. Dokonca môj otec a teta sa toho ani nedožili, umreli pred rokom. :(

louboutins
24. aug 2021

@joannita tie časy sú veľmi relatívne. 2 roky nie je dlhé snaženie, ale sme manželia 2 roky a predtým sme žili spolu 1 rok, čo je tak akurát na oťukanie sa 🙂 A áno, patríme pod BA, sme okres Malacky.

louboutins
24. aug 2021

@very_sad my sa snažíme, ale manžel je takmer neplodný.

louboutins
24. aug 2021

@very_sad ďakujem za krásne slová

tecko28
24. aug 2021

@louboutins Ba kraj hlavne ma sikovne tety na urade, ktore vedia rxchlo ponuknut medzikrajove deti

louboutins
24. aug 2021

@hariet my sme sa len brali pred 2 rokmi, keď som mala 32.

louboutins
24. aug 2021

@kikuska_wedge áno, veď preto nám p. Zvijasová povedala, že aj 2 roky sa čaká, tak veď uvidíme, nevieme to ovplyvniť. S manželom kebyže sa snažíme 15 rokov ako vy, tak by som mala 47, kedy by sme sa zapísali na adopciu. To len tak na odľahčenie 🙂

louboutins
24. aug 2021

@kikuska_wedge ja mam 34 a cítim sa fyzicky rovnako ako keď som mala 20 rokov akurát, že som viac pohodlná. Vieš, skôr ma to trápi kvôli našim rodičom, v tom dôchodkovom veku je aj 2 roky večnosť.

louboutins
24. aug 2021

@tecko28 to si ma potešila 🙂

nikadomi
24. aug 2021

@louboutins nech vám to ubieha 🙏. Čakali sme sme dva a pol roka v Ba na rómske dieťatko od drogovo závislej matky. Časy sú relatívne- áno. Akurát je tendencia z roka na rok čakať dlhšie (žiaľ). Len aby si sa vyslovene na tie dva roky neupierala. Na úrade povedia kadečo. My sme tiež mali čakať rok a boli z toho 2,5.. len Ti zreálňujem situáciu. Rátali sme s vekovým rozdielom 3,5 roka medzi deťmi a napokon z toho je 5ročný vekový rozdiel. 🥴 ale teda bodaj by to boli tie dva roky 🙏🙏 ja to každému z celej duše, z celého ❤️ prajem, sama som si prešla dvomi čakačkami a o veciach predtým nehovoriac, ale to už je za nami 😌

louboutins
24. aug 2021

@nikadomi my by sme chceli jedno do 6 mesiacov a ak by malo súrodenca do 3 rokov, tak aj toho, na pohlaví nám nezáleží. Ďakujem za povzbudivé slová. Inak, ak by sme náhodou dostali iba jedno bábätko a napr. po roku by sme sa rozhodli, že chceme aj ďalšie dieťa, tak znovu budeme čakať 2-3 roky? Pri druhom nemajú už nejaký iný postup?

darci17
24. aug 2021

My sme tiež zapísaní do zoznamu v júni. Mame číslo 232, ale u nás je čakanie naozaj relatívne, my budeme pestuni. Podľa mna ten čas na začiatku vyzerá hrozivo, spätne už nie. Držím palce, nech sa dočkáte

joannita
24. aug 2021

@louboutins o dalsie dieta si mozete poziadat, ked vam s prvym prebehne predosvojitelsky sud (cize cca pol roka potom co ho budete mat doma). A nasledne je postup rovnaky, musite absolvovat vsetko odznova, aj cakat odznova. Jedine ze by sa narodil bio surodenec, vtedy vas oslovia hned. A miesto pripravy staci aktualizacia.
V Ba to ale zial nejde rychlo ako pises, Ba sa zial zaradila medzi tie pomalsie kraje, caka sa ru dost dlho.... Akurat ano, mame stastie na uradnicky, ze su sikovne a stahuju medzikrajove deti...

joannita
24. aug 2021

Dievcata je to tu. Moj zamestnavatel nevie nic o tom, ze mame narok na RD az 3 roky od skoncenia MD. V sept. Mam nastupit do prace a v auguste mi takto "visia" 2 tyzdne, kedy som chcela vyuzit tuto "predlzenu" RD.
Riesili ste to niekto? Myslim RD 3 roky od skoncenia MD, myslim tento zakon, prikladam. Uz sa to tu riesilo niekolko x.
Ja som mzdarke ukazovala aj ten zakon, aj som jej vysvetlovala vsetko, ale pozerala na mna s nedoverou...

janakjk
24. aug 2021

@joannita ja som u môjho zamestnávateľa pred 3 rokmi nepochodila ale vtedy som nemala tento paragraf, nevedela som to nájsť

nikadomi
24. aug 2021

@louboutins postup je rovnaký, akurát príprava sa skráti na aktualizáciu (jedno sedenie spravidla).

joannita
24. aug 2021

@janakjk no super. Ja som nasla na nete aj radu pravnika, kde radi zamstnavatelovi ze zena ma mat 3 roky od skoncenia MD.
Uz som to tu raz davala, ale este raz skopirujem ak to niekomu pomoze.

Naša zamestnankyňa uznesením Okresného súdu o zverení maloletého dieťaťa prevzala dňa 5. 11. 2018 do predosvojiteľskej starostlivosti dieťa, ktoré sa narodilo 26. 7. 2018. V súčasnosti čerpá materskú dovolenku a následne požiada o rodičovskú dovolenku. Aká sa v jej prípade má poskytnúť rodičovská dovolenka. Iba do 3 rokov veku dieťaťa, t. j. do 26. 7. 2021? Alebo má v tomto prípade nárok na rodičovskú dovolenku v trvaní troch rokov odo dňa prevzatia dieťaťa, t. j. do 5. 11. 2021 vrátane?

Legislatívna úprava:

zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZP”)

Pohľad autora na problematiku:

Podľa § 169 ZP má nárok na MD a RD aj žena a muž, ktorý prevzal na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, ktoré mu bolo zverené rozhodnutím príslušných orgánov na neskoršie osvojenie alebo do pestúnskej starostlivosti, alebo dieťa, ktorého matka zomrela.

Vo vašom prípade (ide o ženu) sa MD poskytuje odo dňa prevzatia dieťaťa v trvaní 28 týždňov (osamelej žene v trvaní 31 týždňov a žene, ktorá prevzala 2 alebo viac detí, sa v trvaní 37 týždňov), najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 3 roky veku.

RD sa jej poskytuje v trvaní 3 rokov, a to buď odo dňa skončenia MD (čo je vzhľadom na vek dieťaťa váš prípad) alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši 3 roky veku, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku. Ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovská dovolenka sa poskytuje v trvaní 6 rokov odo dňa skončenia MD alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši 3 roky, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku.

Záver:

Vo vašom prípade zamestnávateľ poskytne zamestnankyni RD v trvaní 3 rokov odo dňa skončenia jej MD, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši 6 rokov veku (pokiaľ pôjde o „zdravé” dieťa).

very_sad
24. aug 2021

@louboutins a keď ste boli na ivf, spravili aj ISCI?

very_sad
Autor odpoveď zmazal