icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

very_sad
Autor odpoveď zmazal
fatma1
Autor odpoveď zmazal
joannita
24. aug 2021

@fatma1 nie, ja pisem o rod. Dovolenke, nie o rod. Prispevku, to su 2 rozdielne veci. RP mas len 3 roky od pravoplatnosti zverenia, ale RD 3 roky od skoncenia MD, ale uz bez prispevku. Cize mozes byt sice doma s dietatom, ale uz bez prispevku.

fatma1
24. aug 2021

@joannita Ahaa..už rozumiem..Už mi to dáva zmysel..Ďakujem za objasnenie..

louboutins
25. aug 2021

@very_sad áno

very_sad
25. aug 2021

@louboutins aha, tak to ma mrzí, väčšinou keď robia ICSI tak sa to podarí, keď výberu tie naj, a oplodnia sa a žena nemá problém, tak zázrak je na svete. Nezúfaj, zázraky sa dejú 🙂

santamonica
25. aug 2021

@joannita tak žiadna odpoveď, volam tam, jej kolegyňa mi povedala, že mail dostala a vraj na neho odpovedala, mne nič neprišlo, tak ze jej to pripomenie.....ale zevraj stále trvá na svojom a nárok nemám, keďže už prebehol osvojitelsky súd....ze sa nám zmenil status na regulernych rodičov a to potvrdenie, čo som mala, že poberam RP do 2022 tým pádom neplati....achjaj, počkám na tu odpoveď, alebo tam v piatok nabehnem osobne, sme mimo stále ešte.....
čiže podľa ich logiky, ak by sme posledný súd odkladali ešte pol roka, tak ho dostávať budem.....neskutočne niečo.

tanuska28
25. aug 2021

Prosim vas, pravoplatnost rozsudku mi pride poštou, alebo si ju musim ist sama vytycit do podatelne??

rebekarebekova
25. aug 2021

@tanuska28 vyziadat si treba a dohodnut postup s konkretnym sudom. Vedia poslat postou aj..

joannita
25. aug 2021

@santamonica toto nemyslis vazne 🤦‍♀️
Ja by som strasne nakricala na nu, bohuzial by som sa neovladla. Naous na ministerstvo, alebo ja uz neviem 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

joannita
25. aug 2021

@santamonica
@santamonica a povedala si jej, ze desiatky dalsich zien dostalo az 3 roky od pravoplatnosti?? Ze tak asi sa ina myli? Okamzite staznisti na ministerstvo a na ustredie upsvar a vsade. Ved ona ti moze sposobit velke problemy v robote a vseobecne. Toto by som jej nedarovala, obula by som sa do toho a aj ked vam to nakoniec uznaju, na nej by som nenechala nitku suchu

joannita
25. aug 2021

@santamonica a este ale jedna vec, pisala si tusim, ze musis dat vypoved v robote kvoli tomu? Aj ked toto divadlo este potrva s tou.... Pani 🤦‍♀️, voci zamestnavatelovi mas narok na RD 3 roky od skoncenia MD, jemu nic neoznamuj ze nebudes mat prispevok. Voci nemu mas narok na RD, jeho RP nezaujima.
Ja to prave rieisim v praci, ze mam narok na RD az 3 roky od skoncenia MD, zda sa ze to pochopili. Ale to som im musela poposielat znenia zakona a vyjadrenie pravnikov na nete.

jesienka22
25. aug 2021

@santamonica Ziadaj si hovorit s veducou, vezmi si so sebou zakon.

santamonica
25. aug 2021

@joannita ty si zlatá, ako ťa to rozčuľuje....veď ja už pár nocí sa o 2 ráno zobudím a nemôžem spať kvôli tomu....všetko som jej povedala, aj napísala, na jej kolegyňu som aj nakričala, keď mlela dokola to isté, čo ona. Idem to odvolanie hodiť aj do podateľne, potom mi musí oficiálne odpovedat. Napadlo ma zavolať do Návratu a tam mi pani potvrdila, že 100% ten nárok mam, bola dosť rozhorčena a ponúkla mi pomoc, keď nič ine nepomôže.
Najskôr to posuniem na ústredie do BA, na ministerstvo ak bude nutné. Výpoveď som našťastie nedala, to už by bolo cele zle.

joannita
25. aug 2021

@santamonica ano 😆😆 neznasam nespravodlivost 😁 tak ma to hned rozculi.
Velmi drzim palce a daj vediet

santamonica
25. aug 2021

@joannita takže prišiel mi od nej elaborat mailom s tým, že nárok nemám....Že nárok vypršal v momente ako malý dovŕšil 3 roky a keďže adopcia už je ukončená a on ma novy RL, kde sme uvedení ako rodicia, tak nárok zanikol. Zavolala som jej, nakričala na ňu, žiadne argumenty nebrala, že mám to dokázať a ona mi kľudne peniaze vyplatí. Ironická bola. Úplná hlupaňa. Že roky to takto robia. Takže sa vraciam domov a idem písať sťažnosti a odvolania. Keď som jej vravela o iných matkach, že to brali 3 roky od 1. súdneho rozhodnutia, tak sa pousmiala, že či som videla ich súdne rozhodnutia o osvojeni.
Že ona si zákon pozrela a vykladá ho správne.

tecko28
25. aug 2021

@santamonica sledujem to tu a zasnem, nedaj sa. Mna takyto boj zrejme tiez caka, mala bude mat 3 roky v maji. Ked som si vybavovala rodicak a pytala som sa, tak mi tiez bolo odpovedane takto podobne, takze ked budem mat cas skopirujem si tu vsetky paragrafy a pojdem tam uz pripravena a ked neuznaju rovno z krikom a riesit cez nadriadene organy. Drzim palce, daj vediet ako si dopadla a kde si vsade pisala a nezabudni ju tam pekne menovat na plne usta, nech si preskolia personal. Ved len ked to vezmeme sedliackym rozumom, tak sme tym padom ukratene o peniaze ktore kazda, ktora rodi dostane 36M davku od statu a my mame byt diskriminovane, ked dieta dostaneme neskor???

tecko28
25. aug 2021

@santamonica inak presne tu he to: https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...
tri roky od právoplatnosti rozhodnutia súdu o zverené dieťa, najdlhšie do jeho šiestich rokov veku.
ani pol slova o tom, ze po osvojeni inak... 3 roky od prveho rozhodnutia sudu a bodka

miriam439
25. aug 2021

@santamonica Pri odvolaní jej tam spomeň to, čo som ti ja minule písala, hlavne tá poznámka pod bodom 1 v zákone sa odvoláva na paragrafy, ktoré riešia osvojenie, takže je to tam vyslovene uvedené, tak ona nemôže prekrucať znenia zákonov.
A povedz tej milej pani, že si síce nevidela nikomu z nás rozhodnutie o osvojení, pretože to o čom hovorí zákon (právoplatnosť prvého rozhodnutia súdu o zvereni dieťaťa do NRS zaručene nemôže byť rozhodnutie o osvojení, lebo toto rozhodnutie býva posledné na celej tej ceste byrokracie pri adopcii... prvé rozhodnutie súdu o zvereni býva v drvivej väčšine prípadov neodkladné opatrenie!!! )

aliziana
25. aug 2021

@tecko28 tiež som presvedčená o tom, že @santamonica má nárok, avšak z tohto linku, čo prikladáš, ma zarazila táto situácia:

Porodila som dieťa a úrad mi nepriznal nárok na rodičovský príspevok. Zdôvodnil to tak, že moje predchádzajúce dieťa je zverené do starostlivosti starých rodičov a im sa vypláca rodičovský príspevok na toto zverené dieťa. Ostala som s malým dieťaťom bez rodičovského príspevku.

OTÁZKA: Je postup úradu správny?

ODPOVEĎ: ÁNO. Rodičovský príspevok nepatrí, nakoľko vaše staršie dieťa bolo rozhodnutím súdu zverené do starostlivosti inej osoby, ktorá na toto dieťa rodičovský príspevok už poberá. Nárok na rodičovský príspevok vám vznikne až potom, ak bude ukončená výplata rodičovského príspevku z dôvodu starostlivosti o vaše staršie dieťa.

ODPOVEĎ: NIE, úrad by nepostupoval správne, ak by vaše staršie dieťa bolo osvojené, tým by sa už nepovažovalo za vaše dieťa, ani za zverené dieťa, bolo by vlastným dieťaťom osvojiteľov. V takomto prípade patrí rodičovský príspevok osvojiteľom dieťaťa ako aj vám, na novonarodené dieťa.

Konkrétne toto:
v bode NIE: ...by sa už nepovažovalo za vaše dieťa, ani za zverené dieťa, bolo by vlastným dieťaťom osvojiteľov

Fu, no ja som zvedavá ako @santamonica dopadneš, náš bude mať tiež onedlho 3r, a ešte neprebehol adopčný súd, či tiež prídem o 2 r. rodičáku... :(

Držím palce...

miriam439
25. aug 2021

@aliziana ale toto sa rieši iná životná situácia... ale ako vidíš, aj tam je dôkaz, že starí rodičia majú nárok na rodičovský príspevok aj keď dieťa už majú osvojene!!!!

miriam439
25. aug 2021

@santamonica
tuto máš dôkaz, že ti RP patrí, aj keď máš dieťa už osvojene

miriam439
25. aug 2021

@santamonica obrázky mi priložilo v opačnom poradí, prvý mal byť s tou zelenou čiarou, druhý s ružovou a tretí ten zo zákona o rodine

tecko28
25. aug 2021

@miriam439 v podstate toto som poslala aj ja, mali by sa zeny na tychto postoch preskolit a nerobit nervy

tecko28
25. aug 2021

@aliziana ved to je jasne, porodila dieta, ktore je zverene starym rodicom, v NOS-ke, poberaju nan rodicak, ale ona ma este k nemu prava a nie je osvojene, stale je jeho mama. Ak by toto dieta islo do adopcie a bolo osvojene moze brat rodicak na to mladsie. Ale to sa nas netyka, to je situacia bio matiek nie nas 🙂

aliziana
25. aug 2021

@miriam439 @tecko28 no dúfam, lebo náš má 2 ďalších súrodencov, neosvojených zatiaľ pokiaľ viem...
tak by ma naštvali, keby to takto posudzovali...
Aj keď neviem, či má podobnú situáciu @santamonica, ak je to iba jediné dieťa, tak tým viac ma to zaráža... :(

miriam439
25. aug 2021

@joannita
Ja som to riešila vlani - dieťa sme brali, teda nástup na MD v júli 2017, právoplatnosť neodkladného opatrenia asi 22.8.2017.. RP som mala do 31.8.2020, na RD som bola do 31.8.1020 (teda nie do 22.8.2020- takže cca týždeň viac ako 3 roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia súdu)

Ale môj zamestnávateľ to neriešil, zrejme preto, lebo sa ma chcel zbaviť a potreboval, aby som nerobila problémy, nakoľko ma mal podľa zákona vziať späť na to isté miesto...
Ale nikde na úradoch s tým nebol problém.

Ale ak si pamätáš, vlani som to tu dávala, potvrdili mi to písomne aj z ministerstva, hoci dodali poznámku, že im nepatrí výklad zákonov...

tecko28
25. aug 2021

@aliziana to co riesis je o inom... Inak my sme brali malu, ked jej sestra bola v predosvojitelkej a pocas nasej sa jej narodil dalsi brat, v case osvojenia si ho brali akurat z CDR a vsetci sme peniaze dostavali

miriam439
25. aug 2021

@aliziana ten príklad, ktorý ťa zarazil je o bio matke, ktorá sa nestará o svoje prvé bio dieťa a je riešená podľa zákona o rodičovskom príspevku, pozri si odst. 10 na mojom priloženom obrázku

miriam439
25. aug 2021

@aliziana
My sme riešení podľa § 2 písm. b,
vidíš to na obrázku, čo som pred chvíľou priložila a je tam zeleným vyznačené, čo sa týka nás....
Aj v iných zákonoch sme my náhradní rodičia takmer vždy riešení osobitne, napríklad nás volajú aj iný poistenec (napr. v zákone o soc. poistení...)