Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita už som sa jej povyhrazala, je to DS.
@santamonica a este jej napis oficialny email, kde ju upozornis na to, ze ak ti to neprizna, das ju na sud, o ktorom si presvedcena na 1000% ze ti da za pravdu (lebo dalsim x zenam bol priznany RP tak ako ma byt) a ze potom vazena pani nebude platit len dlznu sumu, ale z vlastneho bude platit sudne trovy a to bude vyssia suma ako dlzna suma samotna. Postrasila by som ju veeelmi
@santamonica tam poznam nejakych ludi, ked chces, napis mi do spravy jej meno. Alebo ak sa nebojis, kludne verejne 😆
@joannita
@santamonica
Hádam to tu môžem dať.. ja som potrebovala doklad o poberaní rodičovského- vyžiadala som z upsvaru a prišlo mi toto.. potvrdenie o poberaní v trvaní troch rokov od zverenia neodkladka. Malá je narodená v decembri..
@nikadomi ahoj, toto mam aj ja, dokonca 2x, potvrdene najskôr z BA a po presťahovaní z DS....ze narok do 1/22....a realne naposledy vyplatili RP v júli za jún, keď mal maly 3 roky. Adoptovany bol v marci.
Radšej tam v decembri zájdi a over si to znovu, aby ta neprekvapili ako mňa.
Ahojte. Ja som sa teraz asi úplne doplietla z toho všetkého čo čítam.( Ináč ste perfektne že sa tak vyznáte v danej oblasti) 😉
Pochopila som správne že rodičovský príspevok sa vypláca 3roky od kedy máme dieťa doma,čiže od.vykonatelnosti neodkladneho opatrenia?
@santamonica
@nikadomi aj ja to mam a RP mi chodi tak ako ma, prave som doslala posledny a bez problemov. Teta na urade v DS sa snazi byt velmi dolezita, ignoruje rozhodnutia vyssich miest
@zuzlicek44 3 roky od pravoplatnosti predbezneho, nie od vykonatelnosti.
@joannita predbezko je neodkladne? 😁
@zuzlicek44 ano 🙂 to sa to starom volalo predbezne opatrenie
@santamonica už s ňou nič nerieš, napíš podnet na prešetrenie na ustredie do BA. Aj ja som s tetuskami na úrade nič nepohla, išli si stále svoje ako motorová píla. Len u mňa vznikol problém, že ja som mala nastúpiť do zamestnania po RD od 1.6 tak som to mala v žiadosti, 3 roky od prvého právoplatného zverrnia. A zrazu bum, že posledný rodicak mi bude vyplatený za apríl. Takže by mi vznikla dieťa mesiac u zamestnávateľa, v odvodoch do soc.poistovne a aj zdravotnej. Tak sa obul môj zamestnávateľ do toho a vydupal to na ústredí v Ba ktoré rozposlala potom tetuskam pripis na celý upsvr. Panička mi potom volala už s iným tónom, že dostali pripis z ústredia a príspevok mi bude riadne vyplatený. Sú to mrchy, treba si dať na to bacha a fakt osloviť vyššie inštitúcie. Mne keď som si bola vybavovať rodicak tak mi sama povedala jej kolegyna,že ho budem poberať 3 roky od prvého súdneho zvernia. Ale písomné to nedostanes. Tak som si aj v práci dávala žiadosť na čerpanie rodičovskej. Mali z toho tam tiež chaos, že len do 3 rokov ale behom 5 minút si to naštudovali a ospravedlnili sa mi,že mám pravdu. Dokonca ma upozornili, že môžem aj 3 roky po MD čerpať ale už bez finančných príspevkov.
@santamonica Skus zavolat na ministerstvo. A nenechaj sa odbyt. Ja som podobne riesila pri prispevku pri narodeni. Na urade pani presvedcena o tom, ze jedine ona vie najlepsie citat zakon. Z ministerstva ju potom "upratali".
@marcelarefat
Ak môžem, ja ešte dodám k tvojmu príspevku, aby žienky vedeli, že v tvojej práci sa to riešilo aj na vyšších miestach (sa mi zdá, že až cez právne oddelenie), takže nie len nejaká obyčajná mzdová účtovníčka v malej súkromnej firmičke (samozrejme, že takéto účtovníčky neodsudzujem, že sú neznalé zákonov, ja sama som robila účtovníctvo v súkromnej firme).
@very_sad ja som pritom uplne v poriadku. Prvy pokus vobec nic a druhykrat mi po 14 dnoch z krvi zistili zvysene HCG a o tyzden uz nebolo zvysene. Cudne. Doteraz tomu nerozumiem a to som aj mala dve ciarky na teste.
@louboutins no to je biochemicke tehotenstvo, cize "nieco" tam vzniklo, ale nevyvinulo sa, stava sa to bezne a velmi casto.
@jesienka22 ahoj, tam mi akoze v tom nepomohli, ale dali mi dobry kontakt na pani na ustredi upsvaru, ktora koordinuje vsetky pracoviska ohladom davok a pod. A tato pani mi potvrdila, ze narok mam ako vravim, 3 roky od neodkladneho, osvojenie ani vek tam nehra rolu ( teda do 6 rokov max.), no a ze mam tej pani uradnicke v DS dat na nu cislo, nech jej zavola a ona jej to vysvetli.......tak ja to tam osobne odnesiem v pondelok a som zvedava, ci sa budem musiet rozculit, uz mam aj tak tlak 180 na 100........miesto toho aby som sa venovala malemu tu studujem zakony a obvolavam ludi........
ahojte, ako je to s navštevou dietata v detskom domove, ak čakáme este na sud. pojednávanie o povzbavení rodič. práv matky? že radšej neodporučajú návštevy, aby to neako neublížilo dietatu? mate skúsenosti?
@louboutins imunológiu máš vyšetrenu? Ci nevytvaras protilátky.
@srdiecko35 vy este stale cakate? 😲 Akurat som na teba myslela, ze ako ste pokrocili.
@miriam439 áno presne tak.
@santamonica Môžem veľmi pekne poprosiť, ak by si bola ochotná, napísať mi do súkr. správy číslo/mail na tú pani (aj meno) z ústredia UPSVAR, či by nevedela pomôcť aj mne, ale v trošku inej veci, ale tiež sa to týka dávok z UPSVAR?
Budem ti naozaj veľmi vďačná.
@miriam439 ahoj, pošlem ti, len nie som doma teraz
@santamonica aj ja poprosim velmi pekne kontakt na pani. Uz to vidim, ze aj u nas bude problem. So vsetkym moznym bol ale doteraz smw poriesili.
Dakujem a drzim palce.
@very_sad mam praveze vsetko v poriadku. Pocas cakania na adopciu ( min 2 roky) ideme skusit teraz este jedno IVF.
@louboutins v akom centre, ak sa môžem spýtať?
@very_sad v Repromedike

@santamonica to je strasne tela 🤦♀️
Ked chces, odfotim ti nase rozhodnutia a prekryjem udaje, nech to teda vidi.
Cize ona takto okradla ostatnych o tolke peniaze hej? Este sa tym aj pochvali.
Povedala by som jej, ze to budes hnat az na najvyssie miesta a este podas na nu zalobu ze si kvoli nej prisla o miesto (to si vymyslis samozrejme) Ako ja by som ju zdeptala uplne. Pravnika by som na nu vytasila, VSETKO.
to je aky okres ak sa mozem opytat?