icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

laura1994
8. sep 2021

@very_sad nám len povedala lebo že súd už bol ( malého mame zvereneho neodkladnym) tohto mesiaca máme súd o predosvojitelske

miriam439
8. sep 2021

@laura1994
No však áno, len ak dieťa máte na základe rozhodnutia súdu, tak môžte dostať (nie ak je len na hosťovskom pobyte).
My dostávame od neodkladného (nemuselo byť právoplatné), ale my máme PS, ale vypadá to tak, že to by nemalo hrať nejakú rolu, či v pestúnskej či v predosvojiteľskej - obe sú náhradná výchova...

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

djura
Autor odpoveď zmazal
laura1994
9. sep 2021

@djura ďakujem ti veľmi pekne , skús poslať, email ti pošlem do správy ...

laura1994
9. sep 2021

@djura a vraj to je len deti ktoré sú v pestúnskej a nie pre deti ktoré idú na osvojenie

marcelarefat
9. sep 2021

@laura1994 aj ja som pred 4,5 rokmi dostala tieto info.

nikadomi
9. sep 2021

Nárok na opakovaný príspevok majú pestúni. Ak ide dieťa do osvojenia, nárok vzniká jedine vtedy, ak osvojiteľov súd určí zároveň za poručníkov dieťaťa. To sa stáva však, žiaľ, výnimočne. Poručníkom spravidla býva mestský/obecný úrad v takom prípade.. My sme pri prvom dostávali opakovaný príspevok, avšak vyslovene sudkyňa nás upozornila, že nás ustanovuje poručníkmi a máme nárok na tento príspevok. Teraz pri druhej nárok nemáme, nie sme ustanovení.. snáď je to zrozumiteľné..

djura
9. sep 2021

@laura1994 ano už som si to doštudovala a vymazala moju" pomocnu" info ... nakoľko som to Ja zle pochopila...lebo teda my ideme prv do pestunstva a potom do osvojenia...

miriam439
9. sep 2021

@djura
@nikadomi
@laura1994
A teraz som nepochopila, o ktorom príspevku je reč - o príspevku pre dieťa alebo o príspevku pre pestúnov...??? To sú dva rôzne príspevky s rôznymi podmienkami nároku...

miriam439
9. sep 2021
lienocka1988
9. sep 2021

Baby prosím vás. Vypisujem práve žiadosti na všetky príspevky t.j prídavok na dieťa, opakovany prispevok dieťaťu a opakovany príspevok náhradnemu rodičovi a aj jedorázový. Dieťa máme v pestúnskej starostlivosti. Aký dátum zverenia tam mám písať? Dátum z neodkladného opayrenia alebo pravoplatnosť pestúnskej?

rebekarebekova
9. sep 2021

@lienocka1988 nepoberas materske alebo rodicak? Vtedy nie je narok na opakovany pestunovi.

cellesta
10. sep 2021

Baby, tie ktoré máte deti v pestunstve, ako dlho ste čakali na ne a aké ich máte veľké? Tiež vybavujem pestunstvo

indiankaindi
10. sep 2021

@cellesta čakali sme asi rok a pol od zaradenia do zoznamu a prišlo k nám 8 ročné dievčatko. 🙂

miriam439
10. sep 2021

@lienocka1988
My sme pestúni, ale dieťa už máme dlhšie.
Neviem, ak sa tam konkrétne pýtajú na dátum zverenia, tak by som dala dátum z neodkladného opatrenia. Ak na dátum prevzatia, tak dátum z Protokolu o prevzatí dieťaťa z DeD...
Prídavky dostaneš od právoplatnosti neodkladného, jednorazový príspevok pri zvereni od právoplatnosti riadneho rozhodnutia o pestúnskej starostlivosti.
Opakovaný príspevok dieťaťu zverenému do NRS od prevzatia dieťaťa...
Opakovaný príspevok pestúnovi až keď prestaneš poberať rodičak, predpokladám, že ste brali menšie dieťa a máš nárok na materské alebo rodičovský príspevok...
Materské som dostala odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD. Materské sa dostáva presne na kalendárne dni, rodičovský príspevok vždy za celý mesiac, aj keby si mala naň nárok len jeden deň v mesiaci.
Prídavky aj opakovaný príspevok dieťaťu sme dostali za celý mesiac, aj keď nárok sme mali len pár dní v mesiaci...

A manžel nech si požiada v práci o daňový bonus - ten sme dostali už za ten mesiac, keď sme si priniesli dieťa z DeD.

Hádam som sa v ničom nepomylila.

cellesta
10. sep 2021

@indiankaindi kontaktujú ju bio rodičia ?

lienocka1988
10. sep 2021

@rebekarebekova jeej ďakujem za info. Takže to jednotlačivo nevypíšem až po rodičovskom.

lienocka1988
10. sep 2021

@miriam439 srdečná vďaka takto pekne polopatisticky som to potrebovala 😉 veľmi si mi pomohla ❤️

rebekarebekova
10. sep 2021

@miriam439 inac TY SI UZASNA!

rebekarebekova
10. sep 2021

@lienocka1988 a nenechaj sa odbit... mame tu rozne skusenosti.
Ak by problem, urcite sa ozvi.
Opakovany pre dieta - od prevzatia/vykonatelnosti nie pravoplatnosti. Na toto specialne bacha.

miriamkaaaa
11. sep 2021

Baby tak som si volala do TT a predbezne sme na 19 mieste. Ja mam taku radost 🥳 na konci buduceho roka by sme uz mohli byt rodicia😍

vargatomas1
Autor odpoveď zmazal
very_sad
11. sep 2021

@miriamkaaaa super, gratulka, my sme z trenčianskeho kraja, 9 miesto, teda vlastne 7, lebo dva páry pred nami majú špecifiká, dievčatko a staršie babo, takže sme prakticky na mieste 7. Tiež veríme, že budúci rok bude náš ❤️ a konečne som vyhrala boj sama so sebou a budúci týždeň to poviem šéfovi, že sme teoreticky tehotný ❤️ verím ze mi padne obrovský balvan zo srdca a konečne sa začnem aj tešiť, pri tom mojom pragmatickom zmýšľaní.

jesienka22
11. sep 2021

@very_sad Ak mas feroveho sefa, povedala by som. Ak nie, nic ta nebude chranit pred vypovedou, na rozdiel od tehotnych. :(

rebekarebekova
11. sep 2021

@very_sad aky je casovy odhad cakania u vas? Toho sefa by som zvazila..

andrea_82
11. sep 2021

@very_sad ja tiez planujem v robote o adopcii povedat, ked budeme v prvej desiatke. Mam zmluvu na dobu neurcitu, miesto len tak zrusit nemozu, lebo moju robotu vo firme robim len ja, takze vypovede sa az tak nebojim, vedenie je celkom OK. Zda sa mi to voci firme fer, aby sa stihli pripravit. Takto nam to odporucali aj v Navrate.

very_sad
11. sep 2021

@andrea_82 ja to mam presne ako cez kopirak s tebou a som rada, že si napísala tvoj post🤗. Veľmi dlho som to zvažovala a citim to tak, že je to správne im to oznámiť, keď je to už v takomto štádiu. Mam svoju prácu rada, veľmi ma baví, šéf je férový, aspoň doteraz bol, budem veriť, že sa to neotoci voči mne, už tam budem 7 rokov, čo je celkom dlhá doba, aspoň pre mňa. Ťažko sa radi v takej situácii, ja som v tej práci, ja viem čo to obnaša, každý si to musí rozhodnúť sám, nie je to veru ľahké, ale, mňa to veľmi ťaží, a nie som taký ten typ, že však nejako si poradia, určite nie, cítim zodpovednosť a mam svoje povinnosti voči firme. Tak to cítim a toto rozhodnutie mi trvalo docela dlho. Ale nakoniec prišlo a som zato rada, už len nájsť tie vhodné slová ako vysvetliť danú situáciu.

very_sad
11. sep 2021

@andrea_82 nám naopak na úrade pani psychologička hovorila nič nehovoriť, však, keď žena je na PN, alebo rizikové, musí si to zamestnavatel tiež nejako zariadiť a nevie to dopredu, že bude mať napr. rizikové. Dosť ma taký postoj prekvapil, ale, ako píšem, každý si to musí zvážiť sám...

very_sad
11. sep 2021

@rebekarebekova cca pol roka, trištvrte, možno menej, možno viac, nikto nevie, však to poznáš...Keď sme mali prípravu pred 4 rokmi, povedali nám, čakacka na biele, zdravé v trenčianskom kraji cca štyri, 4.5 roka, teraz, keď som to preverovala, tak povedala ze sa to natiahlo na cca 5 rokov, ale, samozrejme, že to môže byť aj menej. V októbri mame ďalšiu aktualizáciu, tak som zvedavá..

miriam439
11. sep 2021

@lienocka1988
Nie je zač, rada som pomohla, aj mne táto skupinka veľmi pomohla. Pamätám si moje začiatky na tejto ceste náhradného rodičovstva - skočila som do vody a nevedela som plávať ☺️
Tak chcem pomôcť, aby sa iným ľahšie "plávalo"...

@rebekarebekova Ďakujem 😍😍😍😘😘😘