Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@lienocka1988 Vezmi si pre istotu aj rodný list malého, ak by si ho náhodou chceli prefotiť, aby si nemusela chodiť dvakrát
@tanuska28 ak sa vzdaju odvolania vsetci ucastnici, pravoplatnost je hned. Mozno sa vo vasom pripade nevzdali vsetci na pojednavani.
@jesienka22 praveze sme sa vzdali vsetci, aj bio matka...och jooj takze o mesiac sme ukratenì
@tanuska28 ja by som zavolala na sud, ze preco
@jesienka22 no zavolam tam, uz ma toto moc nebavi ...chcela som si popredu overit tu , ci to mame dobre, lebo uz neverim co kto na urade povie . Vdaka
Zdrvaim,mozno sa to tu uz niekde pisalo,ale predsalen skusim:mame dievcatko z CDR od juna na hostovskom,s tym,ze sme dali navrh na nedokladko a pouzitim paragrafu,dla ktoreho mali rozhodnut do 7 dni,avsak asi 3-4 sudy si ju pohadzovali,komu patri,co nakoniec aj kosicky sud vytkol,ze presovsky sud pochybil,len problem je,ze namieto 7 dni schvalili neodkladko po 3 mes.dohadovania sa.Ja som brala 2,5 mes dovolenku a 2 tyzdne neplatene volno....a teraz mi na personalnom pani povedala, ze nemam narok na matesku,ak nahlasi to neplatene volno....?? a na socialke zas povedali,ze mozem dat ziadost o mateske od datumu,ako ju mam doma,coz je asi blbost....nevyznate sa v tom niektora,prosim?
@tanuska28
Ach tak toto je svinstvo - takto sa odvďačuje štát náhradným rodičom za to, že chcú dať dietkam z DeD domov, rodinu a lásku... 😢😢😢
A toto je teda iná situácia, myslela som, že máte schválené neodkladné opatrenie... teda v takomto prípade treba právoplatnosť čím skôr.
Ale podľa mňa by si materské od sociálnej poisťovne mala poberať od vykonateľnosti (vystavenia) rozhodnutia súdu a DeD mal dať protokol o prevzatí dieťaťa už od toho dátumu, nemali držať dieťa u vás na hosťovskom pobyte až do právoplatnosti.
Ale dúfam, že to nie si práve ty, kto tu písal o tých problémoch s protokolom z DeD (asi to bola iná pani z Popradu alebo Prešova, čo mala takéto problémy ???)
@malarebeka skus vybavit PN na tie dva tyzdne neplateneho volna. Alebo by malo fungovat, ze najskor neplatene volno poberat a potom dovolenku. Stacil by asi aj len 1 den dovolenky tesne pred nastupom na MD. Ale over radsej v Socialnej poistovni.
@malarebeka ja som mala v práci tiez veľa x neplatené voľno a materská mi vyšla. To záleží myslím od toho aby si za posledné 3 roky mala odpracované tuším 270 dní? Ale niesom si istá. Určite nezáleží na Tom že si brala neplatené voľno .
@laura1994 za posledne 2 dni 270 dni, ale je to aj tak, ze v den nastupu na matersku musis byt nemocensky poistena, co v case neplateneho volna niesi. Takze asi v tomto bude problem?
@malarebeka
@malarebeka toto som nasla, ale musis si zaplatit obsah. Je to nejakych 9eur tusim, tak skus...tato pravnicka je super, venuje sa podobnym veciam.
https://www.pravneprerodica.sk/premium-obsah-ne...
@malarebeka ako pise
@joannita, v den nastupu na MD musis byt nemocensky poistena, tj v praci, na dovolenke, alebo PN. Dobrovolne poistenie pochybujem, ze pojde spatne. To by som sa skor dohodla v praci, nech ti nejako prerozdelia tu dovolenku a neplatene volno, aby na konci bola aspon nejaka dovolenka. Nrplatene volno ti znizi vymeriavaci zaklad (pravdepodovne), ale aspon budes mat matersku, od toho potom zavisi aj vyssi rodicovsky prispevok.
@jesienka22 materska sa rata z predchadzajuceho roka, cize ked nastupi na MD teraz, bude sa jej vypocitavat z roku 2020, cize jej neplatene volno neurobi nejaku neplechu....
Ahojte prosim vas vie niekto ako sa hybe trnava? Mam pocit ze to nejako stoji a nikto skoro nic nepise o Tt tak len nahodou sa pytam ci niekto nieco neviete dakujem ❤️
Ahojte, ak môžem, nám taky dotaz. Veľmi by mi pomohlo, ak by sa sem ozvali ženy z trenčianskeho kraja a dali info, ako dlho čakali na babo a aké mali požiadavky a ak by ste pridali info, či ste brali babo priamo z pôrodnice na základe vykonateľnosti predbezka, alebo iným spôsobom, DeD, hostovsky, atď, bolo by super. Ano viem, každý prípad je individuálny... Nič tým nesledujem, nerobím žiadnu diplomovku ani nič podobné na túto tému nič také, skrátka ma to len zaujíma. My čakáme 4 roky a 2mesiace, požiadavky, do pol roka, bez etnika, drobné zdravotné problémy nevadia. Vopred ďakujem a dúfam, že môj dotaz je ok.
Dobrý deň. Máme v PS dievčatko vo veku 2 rokov a 5 mesiacov. V súdnom rozhodnutí máme určené 2x do roka podať písomnú správu o dieťati. Má niekto so správou skúsenosť čo všetko v nej máme uviesť. Ďakujem
Dobre rano, 2x do roka sudu predpokladám?Napíšte do súkromnej spravý. Napíšem Vám co mate o malej uviesť.
Ahojte, buduci tyzden máme súd predosvojitelsku starostlivost. Malú máme od aprila na NO. Chcem sa spytat na co vsetko sa mam pripravit na súde, čo sa ma tam budú pýtať? A keď rozhodnú o PS tak este musime 9 mesiacov čakať kým si podáme návrh na osvojenie?

@tanuska28 Čo všetko? Všetko už máš dávno dostávať. Teraz už budeš žiadať len o jednorazový príspevok na dieťa zverené do NRS - práve teraz sa to kedysi zvyšovalo na vyše 800 z 530 €, tak bude lepšie, keď podáš žiadosť až teraz, dostaneš viac eur.