Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Niektoré to moc prežívate. Moja má 5 rokov cca vie že bola adoptovana aj keď tomu ešte úplne nerozumie. Je romka čo pre ňu nič neznamená. Nevychovavam ju ako iné svoje dieťa. Nepoukazujem na jej slabé miesta. Načo, prečo by som to mala s ňou riešiť. Vie že je milovaná taká aká je.
@berginkan no len niektore deti neposluchaju ani na pekne slovo 😂
@berginkan no vieš, ja som to skorej myslela tak, že, my tam preberáme úplne súkromné veci fakt dopodrobna a ja som duša citlivá a hovoriť o určitých veciach je pre mňa ťažké. Nie, ze za hanbím hovoriť o veciach, kvôli ktorým sme sa rozhodli pre adopciu, to nie, nemám z toho zlý pocit, iba, že je to pre mňa, nás ťažké. Vyliali sme si srdcia na príprave, potom zas pred dvomi rokmi a musíme zase znova? Ani manželovi sa to nepáči, nie je to ľahké. A už tobôž nie, keď cítime také totálne antipatie. No a mrzí ma Vaša skúsenosť, to muselo byť fakt nepríjemné.
Ako.... k tej traume.... Ano ked to budete pred tym dietatom od malicka riesit, aj ked nevedome, staci ked v sebe to budete "riesit" , ze ma traumu z toho ze ho pri porode opustila matka a lutovat ho nebodaj aj ked nepriamo, tak ano, nakoniec tu traumu bude mat. Realnu traumu z toho moze mat v istom veku ked si zacne uvedomovat veci, ale u novorodeniatka by som to nenazyvala traumou.
Psychologia je jedna vec, chapem ze v mudrych knihach sa pise vselico, ale netreba z toho robit taku vedu a upriamovat pozornost na to ake MOZE MAT dieta traumy z opustenia matkou pri narodeni (ked nasledne "dostal" matku nahradnu).
@joannita suhlasim
ahojte, chcem sa spytat na rodičovský príspevok, aj ked budeme mat ročné dieta, budem mat narok na príspevok 3 roky? a kde všade treba kopiu rodného listu? budeme mat povodný RL s menom matky a dietata...? musí ho napríklad manžel odovzdávať v robote kvoli prídavkom na dieta? nestačí to iba ukázať? pri rodičovskom, budem musiet odovzdať povodný RL aj ja sociálke? da sa to aj bez toho? aj kopiu neodkladka odovzdávame niekde este okrem sociálky? dakujem
ahojte, citala som si vela diskusii v skupinkach, ale stale som si nie ista. ked ideme do adopcie a zavolali by nam, ze maju babo, napriklad v porodnici. my by sme mali zaujem. moze sa stat, ze mama dietata pri nejakom z naslednych sudov zisti nasu identitu? alebo je take dieta uz pravne volne, ked nam ho ponuknu a matka je zbavena rodicovskych prav? dakujem
@janetinka27 dieťa priamo z pôrodnice nie je právne voľne vadsinou. Aj pri utajenom pôrode má matka práva určitý čas sa môže prihlásiť.
Je to prípad od prípadu. Dopredu nevie nikto nič.
@bosorkabb ach, toho som sa obavala. dakujem
@janetinka27 naozaj sa oslovuje s deťmi, ktoré nie sú právne voľné. A nemusí to byť ani dieťa z pôrodnice. Také sa ani snáď nestáva. U nás boli obe deti od dvoch mesiacov a právnu voľnosť mali až pár mesiacov na to. Je to o strese a obavách vždy, či sa matka nerozhodne ináč. Pri prvom sa na súd dostavila a rozhodla sa že ona ho chce! Čo sa týka identity, tak ak budete žiadať po zbavení práv o neodkladné, alebo spolu s predosvojiteľskou, tak by sa nemala dozvedieť. Ale v tomto sa možno mýlim.
@sincerity dakujem za info, som v tom strasne zamotana. a ako to potom dopadlo vo vasom pripade, ked matka na sude chcela dieta naspat? vo vasom pripade teda matka poznala aj vasu identitu, ked bola s vami na sude? alebo to bol este len sud o zbaveni prav matky?
@janetinka27 my sme neboli účastníci konania. Išlo o zbavenie práv matky, ktoré jej bolo doručené (bez našich údajov samozrejme). Ona sa dostavila a vyhlásila, že dieťa chce. Následne bolo konanie odročené na iný termín. Dohováral jej sudca, kuratela, riaditeľ domova (chodila na stretnutia s iným dieťaťom). Nakoniec sa nášho predsa len vzdala (potvrdila generálny súhlas), chvalabohu.
@sincerity veru chvalabohu 🙂 takze babo tym padom bolo od dvoch mesiacov u vas a az potom o niekolko mesiacov bol sud o zbaveni prav matky? a ak ano, potom ako si vykryla tie mesiace v praci, nez si mohla ist na matersku?
@janetinka27 presne tak. Pri prvom som na materskú išla na základe súdu o predosvojení (nebolo schválené predbežko), cca v 9 mesiacoch veku malého. Pri druhom, ktorého máme tiež od dvoch mesiachov, tam nám bolo schválené neodkladné opatrenie, cca keď mal 8 mesiacov. Mesiac na to som až dostala papier z DD, že nám ho oficiálne odovzdávajú. To znamená, že teraz v septembri nastupujem na materskú (ešte nemám ani rozhodnutie). No vykrývam to tak, že ja som stále zamestnaná, pokým nejdem oficiálne na materskú dovolenku.
Dokument o traume od Gabora Mate. Zadarmo uz len dnes. https://wisdomoftrauma.com/hub/
@berginkan myslím, že na vysokej som o tom prečítala viac ako by mi bolo milé a od vysokej školy dodnes tak isto 🙂 Nie som husička z hornej dolnej, ale samozrejme nie som ani psychológ, ktorý má 25 ročnú prax. Nevravím, že sa to prejaví iba v puberte, vravím, že to, že dieťa zanechala matka v pôrodnici určite nie je samo o sebe trauma a neprejaví sa v budúcnosti. Záleží od postoja novej rodiny a od toho, akú má dieťa genetickú výbavu. Ale toto traumou určite nie je. Ešte som nepočula o traumatizovanom novorodencovi. A predpokladám, vzhľadom na 1208 strán diskusie, ktoré som väčšinou prečítala a tiež vzhľadom na prípravu a ostatné veci s tým súvisiace, že novorodenec, ktorého sa matka po pôrode vzdá, nezostáva dlho bez náhradných rodičov. Či už sú to adoptívni rodičia, alebo profimama. Takže áno, je to max pár týždňov.
@indiankaindi Prepac, mozes podrobnejsie rozpisat, preco si myslis, ze to trauma nie je? Resp. ktoru literaturu myslis? Inak nechapem tu vetu, ze si nepocula o traumatizovanom novorodencovi.
@sincerity to si teda neviem predstavit. ved tolke mesiace... neviem si predstavit, ako si to maju ludia zariadit, kym zena moze nastupit na matersku. mat doma dieta tolke mesiace a zaroven nemoct zostat doma, lebo praca. a zasa dat vypoved a prist o pracu, alebo dat neplatene volno a byt bez prijmu.
@joannita Problemy vacsinou nezmiznu tym, ze sa tvarime, ze nie su. Jasne, kto chce sa moze tvarit, ze ma uplne normalne dieta a teda nemusi vlastne nic riesit. Niekedy to vyjde. A niekedy to adoptovane dieta zase potrebuje viac ako "normalne". Len sa to zial neda dopredu vediet.
@janetinka27 Vacsinou to netrva az tak dlho. My sme mali obidve deti na hostovskom cca 2 mesiace, kym bolo dieta osvojitelne a mali sme neodkladne. V obidvoch pripadoch sme si sami zvolili, ze nechceme podavat neodkladne pred osvojitelnostou kvoli utajeniu pred bio matkou, inak by to bolo skor. Ale zavisi od sudu. U nas to boli nebratislavske sudy.
Prakticky odporucam setrit dovolenku, ked sa budete blizit ku koncu. Niekto sa snazi vybavit si PN. Ak ides na neplatene volno, treba si nechat par dni dovolenky, aby si si ich vzala tesne pred vykonatelnostou neodkladka, aby si mala narok na matersku (prever si pre istotu). Realne o peniaze vacsinou neprides, lebo matersku aj rodicovsku ti vyplatia celu, len teda s odkladom kym dieta nepreberiete. Takze tie peniaze vlastne dostanes neskor. O matersku ale mozes prist alebo mozes mat nizsiu, ak si to dobre nenaplanujes.
@janetinka27 to je pravda. Ako píšem u mojich oboch to trvalo 7 mesiacov, kým som mohla ísť na materskú. Pravda je, že mi potom rodičák bežal o to dlhšie (pri prvom samozrejme). Ale preklenúť pár mesiacov s dieťaťom už doma je zahul. Naozaj len dovolenky, PN, neplatené volno... My sme mali výhodu tú, že ja som vždy bola zamestnaná do posledného dňa pred nástupom na materskú, aj keď som deti mala už doma.
@joannita to nie je pravda. Ja som nič neriešila kým som nemusela. Ale prišla 1.trieda ZŠ a začali problémy. Tiež som si nechcela priznať, že to môže mať spojitosť s tým, že je syn osvojeny. Ale nakoniec musel ísť k psychologičke.
Bolo to veľmi ťažké obdobie.... Dva roky plaču, trápenia a veeeeeela, veeeeeela rozhovorov so synom.
Dnes musím povedať, že to stalo za to všetko. Ale možno ešte nemáme vyhraté. Ja dúfam, že áno... Ale kto vie?
Takže to, že máte 3, či 5 ročne dieťa a ste v pohode, ešte neznamená, že to tak bude aj o rok, dva, či o päť rokov.

@berginkan vôbec som nemala na mysly krik ani telesné tresty... Skôr v takom zmysle že ja keby som si nedovolila odpapulovat mamine tak ako mne moja malá, a vôbec ma mamina nebila, proste bolo to také prirodzené poslúchnuť rodiča...
To že teraz pred dieťaťom neriešiš takéto veci neznamená že sa to nedočíta neskôr...
a to práve nechcem, aby sa moje deti raz dočítali, že musia mať traumu z prenatálneho obdobia, lebo to tak hovoria psychológia a neviem kto...