Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Ahojte, dnes sme mali prvú interakciu s malou, musím priznať, že všetko bolo nad očakávanie lepšie. Čiže ideme na 100% do toho. Chcem sa opýtať, som na rodicaku s dcérou, dievčatko, ktoré k nám príde má 15 mesiacov. Na čo mám nárok ako pestún? Pani na úrade mi hovorila, že pol roka materská a potom znovu rodicak. Je to tak?
@aliziana môžem sa opýtať ešte, teda po zverení dieťatka do pestúnskej starostlivosti môžem poberať materskú, jednorazový prispevok, opakovaný prispevok, prídavky a daňový bonus? Po pol roku rodicak, prispevok na dieťa, prídavky a daňový bonus. Tak to chápem správne? Pýtam sa, lebo pani na úrade mi to nevedela povedať a viem, že často ani panie už na konkrétnych úradoch nevedia. Ďakujem veľmi pekne
@nikadomi nie, dieta musi byt v case podania navrhu na sud mladsie ako 6m, to sa menilo. A vyska sa menila na vyse 800e.
Predtym to bolo tak, ze 6mesiacov veku sa muselo stihnut do 1. Sudneho ROZHODNUTIA, co bolo blbe, lebo vieme ze sudy dlho trvaju.
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
@11simca16 tak to sem velmi nepis a zmaz to, lebo vam bol vyplateny nepravom 🙂
@joannita tak my teraz cakame babatko a sme zapisani 225. v poradi na adopciu.🙂
Ahojte, dnes sme úspešne ukončili druhú aktualizáciu, budúci utorok ideme na podpis a potom zhruba o dva týždne nás znova zaradia. Čakáme 4 roky 4 mesiace, v septembri sme boli 9 v poradovniku, som veľmi zvedavá, či sa to nejako pohlo 🙂 sme trenčiansky kraj, nie je tu náhodou niekto, kto to preveroval v poslednej dobe?
@11simca16 a neboli ste pestuni?
Žienky, ale je rozdiel osvojenie a pestúni. Už som to tu viackrát dávala, pripojím znova, pozrite si to.
My sme pestúni, dieťa u nás od cca 1 roka na neodkladné opatrenie. Na riadny súd o PS sme čakali rok a pol a potom ešte právoplatnosť kým nadobudlo rozhodnutie, potom som dala žiadosť (3. pokus, keď mi ju konečne akceptovali) a kým vyplatili, tak dieťa bolo u nás už dva roky a malo takmer tri roky.
My sme dostali cca 530 €, teraz je nárok cca 830
@pellka
Prípravu si skúste dohodnúť cez Návrat alebo inú neziskovku, čo to môže robiť, možno budete mať šťastie ako moja kamoška.
Oslovili UPSVAR a odhadli jej, že budú môcť začať o cca 3 mesiace (zaneprázdnená psychologička).
Tak oslovili Návrat - tam práve začínali kurz, ešte ich vzali, takže do mesiaca príprava hotová (1 víkend + asi 1-2 sedenia cez týždeň).
Oni išli do pestúnskej starostlivosti a brali staršie dieťatko, tak im ho dosť rýchlo ponúkli...
Tak oni už mali doma dieťa zhruba v tom čase, keď mali prípravu na UPSVAR ešte len začínať.
Ja som začínala túto cestu za dieťatkom ako slobodná, bývala som u rodičov - isto viem, že si krajský UPSVAR žiadal vyjadrenie od obce a tiež boli u nás na kontrolu bytových pomerov (moc neriešili, len sa pýtali, či budem mať ja s dieťaťom aspoň 1 izbu (aby ono malo svoju posteľ a potom neskôr aj stolík na písanie úloh).
Potom som sa vydala, zmenila trvalé bydlisko do iného okresu - krajský UPSVAR všetko vedel, dokladovala som im zmeny, z ničím nemali problém - na kontrolu bytu už prišli len keď sme už mali vybraté dieťa a malo prísť k nám domov (zase sa pýtali, kde bude spinkať, chceli vidieť aj postieľku).
Takže ja si myslím, že ak im vysvetlite svoje plány a dokážete tu prísť na ten čas, kým urobíte prípravu, tak by nemal byť problém s tým, že počas čakacej doby budete žiť a pracovať v zahraničí (samozrejme, ak máte tu trvalé bydlisko zapísané).
@joannita @kattyb @darci17 určite sme ten jednorázový príspevok dostali, dieťa bolo staršie ako 6m, a áno, hovorím o pestúnstve, však aj @darci17 sa pýta na pestúnstvo. Pri osvojení neviem ako to je.
Bolo to tento rok, a nejaká podobná suma ako spomína @miriam439. Žiadala som oň až po riadnom súde o pestúnstve, ale v našom prípade sme stíhali aj 6m po neodkladku (mali sme rýchlo riadny súd), keby niečo...
Žiadala som skoro o všetko elektronicky, aj keď niekedy to boli riadne nervy...
@miriam439 ahoj trvale bydlisko Mame samozrejme na Slovensku .. urcite nieje problem byt mesiac mesiac a pol na Slovensku to by sme si nejako zariadit vedeli aby sme hlavne absolvovali sedenia
Pride mi to ako hlupost aby clovek nemohol odcestovat Mimo sr kym caka na Babo nie ?? Ved cakat mozem roky rokuce tak za ten cas sa musim zariadit aby sme sa mali dobre a co najviac nasetrit a zabezpecit babu len tie najlepsie podmienky to snad dufam budu chapat
My chceme ziadat o male novorodenatko
Moze byt romske nemame velke naroky len nech je to malinke babo nakolko vlastne este nemame a ja by som velmi rada zazila to vsetko uplne od zaciatku vsetko to “ trapenie “ si velmi rada uzijem hned 😃
Romske nam nevadi a viem ze na romske sa velmi dlho ceka
My sme kraj kosicky okres trebisov… kamoska dnes dostala maleho tyzdnoveho romskeho chlapceka bieleho ako snezik 🙂 s modrymi ocickami ( zatial ) ale je uplne nadherny krasny .. a cakala necely rok na novorodeniatko rodicia sa zriedkli maleho hned po porode alebo teda mozno len Matka neviem nakolko sa snazime uz dost dlho som si povedaala ze zu doost !! A kamoska ma aj nakopla
Bohuzial zivot na slovensku momentalne nieje lahky kedze nas trapi korona a najst pracu v tejto tazkej dobe prenas na slovensku je maximalne tazke … dakujem za Typ budem volaat na neziskovky snad sa to Niekde pohne coskoro
@berginkan V predoslej sprave som urobila chybu myslela som tym ze nebudeme cakat dlho .. ked sa snazim rychlo pisat Tak to potom aj Tak vyzera 🤦♀️
Kamoska cakala necely rok Mala stastie ..
Preto sme si Povedali ze… budeme ziadat o romske aby sme necakali dlho .. s romami som Nikdy ziaden problem nemala ( s tymi slusnymi )
@berginkan Vyznelo to Blbo ja Viem .. ale som uprimna a vobec tu nejdem zo seba robit to co Niesom .. niekto pochopi a niekto odcudzi .. nie vobec nepozeram na farbu pleti.. dokonca sa mi vzdy velmi pacili hnede deti
Ale pravdu ?? Zase cernoska az nechceme a nech si Mysli kto co chce …
🤷♀️ Videla som “ poznam “ romske deti napriklad od nas z mesta .. a ti Poviem ze som rozmyslala ci cernoch ci rom .. Neviem… ak by som babo videla a drzala v naruci mozno by som .. rozmyslala uz uplne inac ..Kto vie 🤷♀️
@pellka tak na priprave vam vysvetlia ze toto nie je velmi dobry pristup. k osvojeniu romskeho dietata nie je dobre pristupovat takto ze len kvoli casu.a uz vobec nie “paci sa mi” nevyberas si predsa kabelku. neodsudzujem, ale snazim sa tiez byt uprimna pretoze mnoho ludi takto rozmysla kym do toho nevstupi
@berginkan Jasne ja chapem a som rada za kazdu uprimnu radu ved preto som tu a preto sem Pisem 🙂
No.. ja mam vela romskych priatelov susedov s ktorymi sa pravidelne navstevujeme Milujeme s manzelom romsku hudbu .. a temperament .. ak by sme si Mali vybrat by to bolo romske dieta preto ze sa nam pacia preto ze chceme a preto lebo je kratsia cakacia doba co je plus.
Ak by sme romske dieta nechceli alebo romov celkovo odcudzovali … tak o romske dieta Nikdy nepoziadam Lebo dietatu chcem pomoct
Zacat novy lepsi zivot a nie mu ublizovat Nedaj boze … s manzelom sme vzdy chceli jedno dieta adoptovat aj Keby sme mali 5 vlastnych vzdy sme chceli niekomu pomoct a zmenit zivot .. ide nam okrem toho ze zial vlastne nemame aj o to ze pomozeme nevinemu dietatu .. sa Mat lepsie
@pellka ja by k tej cakacej dobe doplnila len tolko, ze camame na romske babetko 2 roky a 3 mesiace a este stale nie sme na rade. Sme BA kraj.
@kikuska_wedge ahoj a prosim ta, cakali ste od zaciatku na romske alebo ste zmenili na aktualizacii podmienky? dakujem 🙂
@kikuska_wedge kamoska kosicky kraj necely rok a ho uz ma doma
@janetinka27 zmenili sme z poloromskeho pri poslednej akrualizacii.
@kikuska_wedge veru Ba je na tom fakt zle. My tiez stale cakame....

@pellka to zavisi od ustretovosti psychologa, u ktoreho budete robit pripravu, ci vam vie v mesiaci vyclenit tolko hodin