icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

laura1994
2. jan 2022

Všetkým vám prajeme šťastný Nový rok. Mamkam - čakateľkam, aby ten rok 2022 bol ten Váš. ❤️

very_sad
2. jan 2022

@laura1994 krásne dieťatko🙂

bejulik
3. jan 2022

@sincerity neviem poradiť ohľadom pasu, keďže sme zatial len v poradovniku, ale keďže mám cestovku, ohľadom dovolenky vám rada poradím. 😉🌴♥️

evkasus
3. jan 2022

@sincerity vybavili sme pas na neodkladko. Netreba cakat na predosvojitelsky sud.

sincerity
4. jan 2022

ďakujem všetkým za odpovede. To zas neponáhľa, kľudne počkáme na predosvojiteľský súd - ten je budúci týždeň. Ešte by som sa rada spýtala, nebude problém keď malý má iné priezvisko? Je potrebný aj nejaký preklad rozhodnutia?

clovekoj
4. jan 2022

@sincerity Záleží od toho, do akej krajiny ideš. Niekde ho môžu vyžadovať, či inak povedané, je lepšie mať aj úradný preklad súdneho rozhodnutia. Ale v krajinách EU s tým problém nie je. Dieťa má svoj pas, na svoje meno, a to pri cestovaní v krajinách EU stačí.

aliziana
4. jan 2022

@clovekoj @sincerity Presne o tomto som rozmýšľala aj ja, asi by som sa bála niekde zobrať dieťa bez prekladu rozhodnutia, však ako v cudzej krajine môžu vedieť, či ste to dieťa trebárs neuniesli alebo čo... naše rozhodnutie malo vyše 10 strán, tak sme sa na to vykašľali a nikde sme necestovali (však aj tak sa nedalo kvôli Covidu) a počkáme si na zmenu priezviska
BTW, toto by mali byť oficiálne požiadavky krajín, je tam naozaj veľa krajín, ktorým stačí iba vlastný pas dieťaťa, ale pozri napr. také Írsko ... a to je tiež EÚ...
https://www.mzv.sk/cestovanie-a-konzularne-info...

clovekoj
4. jan 2022

@aliziana My sme boli na dovolenke mimo EU. Riešili sme to aj s veľvyslanectvom ich krajiny v Bratislave, nakoľko nás vopred upozornili, že môže byť problém pri vstupe do krajiny a že nás ani nebudú musieť do krajiny vpustiť, ak sa im nebude niečo pozdávať. Bola aj taká možnosť, že na veľvyslanectvo u nás im pošleme všetky informácie, kedy tam ideme, že bude s nami aj dieťa čo má iné priezvisko, pošleme im k tomu kópiu súdneho rozhodnutia s ďalšími dokladmi. Oni by to tu skontrolovali a dali vedieť do ich krajiny, že je všetko v poriadku a takéto dieťa je tam oficiálne s nami, aby sme nemali žiaden problém na hraniciach. My sme mali ale aj overený preklad časti súdneho rozhodnutia, pre istotu. Nebolo potrebné dať preložiť celé (má 8 strán), ale len tie časti z neho, kde sa píše kto je zákonným zástupcom dieťaťa a aké má práva.

very_sad
4. jan 2022

Ahojte čakatelky, dnes v televiznych novinách bola reportáž z trencianskej nemocnice o dvoch utajenych pôrodoch, kt.tam mali koncom decembra.

andreagartnerova
4. jan 2022

Ono závisí aj z akého kraju si, švagriná je zo Žilinského a chceli bábätko teraz je to 8 rok čo čakajú na bábo, ale už sú prvý v poradí.

ellen2016
5. jan 2022

@aliziana ahoj, aj my sme boli mimo EU s malou. pre istotu sme si dali prelozit prvu a poslednu stranu z neodkladka. nikto sa nikde ani nepozastavil nad tym, ze kazdy z nas ma ine priezvisko....zvlastne aj pre nas, kludne ju mohol niekto uniest aj na koniec sveta🙂

tulinka85
5. jan 2022

Dievčatá dlhšie som nepísala, taaak 3 interakcie s našimi 2 deťmi máme za sebou , prebehlo to celkom fajn, nemôžem povedať, že sme sa hneď "zaľúbili" ale nejaká tá iskra predsa prebehla a tento víkend idú na skúšku k nám. Tak som hrozne zvedavaaaa, akurát chystáme im izbičku a verím, že to zvládneme. Obavy stále sú, najmä z trošku vyššieho veku detí 2 a 5, ale snad to čoskoro pominie. Taaak som zvedavá veľmi čo prinesie víkend, držte nám palce 🙏

andreasmola
6. jan 2022

@tulinka85 super to ste dalo rýchlo mi prve interakcie budeme mať iba budúci tyždeň držim palce..

skeblicka77
6. jan 2022

@andreasmola zvykne sa to robiť tak rýchlo, ako žiadatelia môžu, ono ideálne je, keď sú kontakty často po sebe, aby deti nezabudli 🤗. Posledný fešák, ktorý od nás išiel, tak interakcie a hneď aj pobyt prebehol za 1 mesiac a už u nich zostal 🙂.
@tulinka85 no ono tie staršie deti reagujú niekedy ťažšie, veľmi držím prsty, aby si našli u vás domov nastálo 🤩

janielka333
9. jan 2022

Ahojteeee mamicky, cakatelky😉Vsetkym vam zo ❤️prajem nech mate cim skor deticky doma😉Aj my sme cakali 5rokov,ale ako sa hovorí na dobré sa oplatí cakat😘Tento nas chrustik nam robi radost uz 6mesiacov❤️Tiež je z anonymneho porodu❤️

berginkan
10. jan 2022

ahojte, prosim je tu niekto, kto si vybavoval predlzenie rodicaku? potrebujem sa nieco spytat. kludne aj do spravy. dakujem pekne.

tecko28
10. jan 2022

@berginkan ja, na bio dieta, co potrebujes?

kikuska_wedge
10. jan 2022

Dnes rano mi zazvonil mobil. Zo zatvorenymi ocami pozeram, ze pevna linka. Predstavila sa pani z uradu prace a mne az srdco poskocilo. Potom prislo prebudenie ked povedala, ze vola ohladom zmeny terminu stretnutia ohladom nezamestnanosti. Tak som dnes ostala z toho taka na nic. Nestastna a po rokoch sa objavil aj ten zlostny pocit nespravodlivosti.

wodanka
10. jan 2022

@berginkan aj ja som si ho vybavovala

miriam439
10. jan 2022

@kikuska_wedge
A ja plačem tieto Vianoce takmer každý deň 😢
Synčeka už také 3-4 mesiace drží mánia, že chce pod 🎄 malé bábätko. Som, že ho to prejde, keď tam nájde vytúžené hračky... bohužiaľ 25.12. sa zbadal, že Ježiško nám zabudol dať bábätko a chodí celé Vianoce hľadať pod 🎄. Nepomáha vysvetľovanie, že bábätko by Ježiško inak daroval... a tak plačeme obaja takmer každý deň, bo mne to vždy rozjatrí ranu v ❤️.
Ale dnes to dorazila informácia, keď som sa dozvedela, že kamarátka čaká už dieťa XY v poradí, naozaj mnohoooooopočetnááááá rodina, ale nie s podmienkami na toľko veľa detí.
Tiež som pocítila obrovskú krivdu v srdci, lebo na jednej strane nenaplnené túžby po dieťatku (v mnohých rodinách, nielen u nás) a na druhej strane ...
(Ale pre vysvetlenie, ja tú kamarátku neodsudzujem, skôr ju naozaj ľutujem, keby ste ju videli, malé drobné žieňa, chudulinká, o jej mužovi a ostatných jej životných podmienkach sa radšej nebudem vyjadrovať... ale ona sa i napriek tomu snaží a stará o tie deti, ale nechcem si predstaviť, ako tá chudinka musí kmitať od rána do večera pri toľkých deťoch... a koľko nevyspatých nocí... a teraz nanovo ten kolotoč okolo novorodeniatka...)

joannita
10. jan 2022

@kikuska_wedge neboj, kazdu chvilu zavolaju, vy ste zaradeni tusim 3 alebo 4 mesiace po nas. Nam volali pred Vianocami a prave riesime interakcie ❤️

bejulik
11. jan 2022

@miriam439 na jednej strane ta chápem, na druhej strane BUĎ VĎAČNÁ za to jedno, ktoré máte. ♥️

kikuska_wedge
11. jan 2022

@miriam439 jooj zlatucky je. Tak neostava nam nic ine iba cakat. Ako pise bejulik treba ho silno objat a hned je den krajsi.

jesienka22
11. jan 2022

@miriam439 Nasa tiez stale pytala surodenca, ale ked prisiel, nadsenie u nej rychlo opadlo. Nastastie uz je to ok. Aj prve dieta potrebuje si uzit pozornost, o to viac, ak je prijate. Podla mna uzivajte, co mate, s dvoma je to uz zase uplne ine.

darci17
11. jan 2022

Maminky prosím vás, čo všetko viem vybaviť po schválení neodkladného opatrenia?
Materskú? Prídavky? Alebo? Prispevok pri zverení? Na úrade mi pani nevie povedať a CDR tiež nie:(
Ide o pestunsku starostlivosť
Ďakujem

miriam439
11. jan 2022

@darci17 Ak sa nič zásadné nezmenilo za posledného 4,5 roka - tiež sme PS a mali sme najprv neodkladné a potom po dlhej dobe konečne aj riadne rozhodnutie o PS.
- Materská u zamestnávateľa a materské na soc. poisťovni - odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD, treba ti aj protokol o prevzatí dieťaťa z DeD - to ti dá DeD
- manžel nech v práci požiada o daňový bonus (alebo potom pri podaní daňového priznania si ho uplatní)
- prídavky z UPSVAR - sme dostali až za ten mesiac, kedy neodkladné opatrenie nadobudlo právoplatnosť (u nás to bolo cca o mesiac po prevzatí dieťaťa)
- pravidelný mes. príspevok na dieťa z UPSVAR - sme dostali už za ten mes., v ktorom sme dieťa prevzali z DeD
- pravidelný príspevok pre pestúna teraz nedostaneš, lebo budeš poberať materské, potom rodičovský príspevok, takže až potom požiadaj o to
- a jednorazový príspevok na dieťa pri zvereni do PS - až keď nadobudne právoplatnosť riadne rozhodnutie súdu o PS (my sme už mali dieťa dva roky doma, keď sme to dostali)... Ak ideš cez PS, tak na ten príspevok máš nárok, aj keď berieš staršie dieťa ako polročné

Ako vidím, máte učené tetušky na úrade, očakávaj možné komplikácie - ak áno, napíš, všetko ti viem v prípade potreby doložiť zákonmi

hlavné info máš tu
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

darci17
11. jan 2022

@miriam439 ahoj, ďakujem ti veľmi veľmi pekne, super si to zhrnula a veľmi pomohla. Určite sa ozvem, keby niečo bolo treba.

evkasus
12. jan 2022

Mozem sa prosim spytat? Nasa situacia, mame jedno dieta adoptovane a chceli by sme si podat novu ziadost. V procese osvojenia prveho sme si este pred finalnym sudom robili aktusluzaciu pripravy, ktora za normalnych okolnosti plati dalsie dva roky. Teraz nam z jej platnosti akoby vyprsal necely rok.
Na urade mi vsak povedali, ze pri podani novej ziadosti musime robit novu aktualizaciu. Je to tak v poriadku?
Ja som si naivne myslela, ze ta predosla je stale platna pre nich.

magimary
12. jan 2022

@evkasus ja čo viem, tak treba novú, lebo sa vám zmenila rodinná situácia,
pretým ste sa pripravovali ako bezdetný pár, teraz sa pripravujete ako pár s jedným dieťatkom, čiže to je akoby odôvodnenie, prečo má byť príprava nová.
Ale moja skúsenosť je, že to býva zväčša už len taká "formalitka", že už to nemusia byť komplet dlhé sedenia, ako boli prvýkrát.
Teda tak to aspoň bolo, ale možno sa odvtedy niečo zmenilo.

laura1994
12. jan 2022

@evkasus my máme malého a sme po predosvojitelskom súde, akurát riešime osvojenie 2.dietatka, trebalo nám na novo zaslať na úrad všetky papiere, čo sa týka prípravy, tak vraj to bude len aktualizácia. Plus sestrenie rodinných pomerov