icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

magimary
15. jan 2022

@joannita neodkladko nie je zrýchlenie veci vo veci samej 😉
neodkladko je okamžité rozhodnutie vo veci UMIESTNENIA (za rôznych okolností, na rôzne miesta-čiže aj po narodení dieťatka do domova, alebo po odňatí dieťatka z biorodiny a pod.) a nijako nesúvisí s ďalším konaním.
To, že je zvykom podať dve v jednom, je len preto, že vy už presne viete, čo chcete, ale vo všetkých ostatných prípadoch sa to na 99% nevie, kde nakoniec (po schválení neodkladka a okamžitom umiestení) dieťatko skončí.
Nie je to žiadna logická súvzťažnosť, že neodkladko urýchľuje následné rozhodnutie, lebo oni spolu nesúvisia. V klasických ostatných rodinno-právnych súdoch.
ALe keďže prax a realita neodkladka je úplne iná (nesúvisí len s umiestňovaním do NRS), tak je úplne logické, že sa môžu návrhy podávať každý zvlášť a každý v inom čase (úplne bežne sa stáva, že dieťatko je na neodkladko umiestnené aj rok v DD (CDR) a až potom má riadny súd o definitívnom umiestnení a môže to byť úplne do iného DD, kde sú preň lepšie podmienky, rovnako to môže byť aj po umiestnení do NRS, kde môže byť dieťatko akokoľvek dlho, keďže právne si náhradný rodič už na základe neodkladného môže čerpať všetky náležitosti...)

berginkan
15. jan 2022

@joannita oh moj boh. jasne ze si to dobre pamatas. vsetci sme podavali dva v jednom. vobec si nepamatam zeby to nemali radi alebo tak skor to bolo lepsie…. tak neviem :(

tanuska28
15. jan 2022

@joannita kazdy sud to ma asi naozaj inak. Tak sa treba riadit podla toho ako poradia mozno osobne asistentky na danom sude. Nas sud na vychode nemal vo zvyku vraj pri pestunskej schvalovat neodkladko ani ako samostatne ani 2v1.

tulipan43
15. jan 2022

@joannita my sme to pred piatimi rokmi tiež tak podávali, čiže každé zvlášť lebo kurátorka nám tvrdila, že to bude lepšie a aj bolo.

rebekarebekova
16. jan 2022

@magimary vdaka za vysvetlenie. Schvalia ale single neodkladko ked dieta nie je v ohrozeni ale v bezpeci profi?

rebekarebekova
16. jan 2022

@joannita je "vase" dieta pravne volne? Ak hej, tak 2v1 by uskodit nemalo, ci?

rebekarebekova
16. jan 2022

@tanuska28 my sme mali tiez sud na vychode + 2 pestunstva uz a obe 2v1 neodkladka schvalene. Ale dali sme si zalezat na formulacii navrhov a zdovodneni POTREBY neodkladka, mozno aj to pomohlo..

magimary
16. jan 2022

@rebekarebekova to je práve otázka,
lebo nie všade a nie vždy,
ale moja skúsenosť s Bratislavou je, že schvália (takmer) vždy,
resp. ešte som nezažila, že by tu neschválili (ale viem, že napr. na východe neschvália často, resp. v iných častiach Slov.)

jesienka22
16. jan 2022

@rebekarebekova to je presne ono, ak dieta je v profi, aky ma zmyslel pre sud rozhodovat o neodkladnom zvereni niekomu inemu? Ked este ani nedeklaroval, ze ho chce osvojit/byt mu pestunom. No ale sudcovska logika je niekedy nad moje chapanie...nie prvy krat.

joannita
16. jan 2022

@rebekarebekova rodicia budu pozbaveni za par dni a osvojitelnost este nieje vytycena. My ideme podavat hned ako budu rodicia pozbaveni

tanuska28
16. jan 2022

@rebekarebekova my sme si dali tiez extremny pozor na formulacie , potom sme dali aj pravničke ta nam povedala ze zbytocne by sme ju platili lebo by to napisala tak isto takze sme to podali a neschvalene. Ked som neskor volala s asistentkou sudkyne povedala ze neschvaluju neodkladla ale davaju rychlejsie pojednavanie. Nam to vsak nepomohlo lebo sme k sudu potrebovali este vyjadrenie matky a bol covid...cize pojednavanie bolo o 8 mesiacov

joannita
16. jan 2022

@tanuska28 na akom sude neschvalili neodkladko? BA?

rebekarebekova
16. jan 2022

@tanuska28 to ma mrzi.. ake stare dietatko ste riesili? Byvali ste daleko?

nikadomi
16. jan 2022

@rebekarebekova nám tak schválili. Single neodkladko- dieťa bolo v profi. BA

tanuska28
18. jan 2022

@joannita nie, jeden okres v BB kraji. BA schvali, este som nepocula ze neschvaluju. Drzim palce

tanuska28
18. jan 2022

@rebekarebekova necele dva roky mal

rebekarebekova
18. jan 2022

@tanuska28 ooooch.

aliziana
19. jan 2022

Ahojte baby, možno budete vedieť... dá sa zmeniť poisťovňa osvojeného dieťaťa (keďže má nový RL atď) aj počas roka, alebo klasicky prihláška až v septembri?
Ďakujem

nikadomi
19. jan 2022

@aliziana my sme menili hneď ako sme mali RL. Mal všeobecnú- šiel do dôvery

clovekoj
19. jan 2022

@aliziana Aj my sme menili, nebol problém, stačil rodný list a súdne rozhodnutie.

laura1994
19. jan 2022

My máme malého len v predosvojeni a menili sme zdravotnú poisťovňu z dôvery do všeobecnej, úplne v pohode. Prihláška hocikedy počas roka do septembra ale v inej až od januára

milionar
20. jan 2022

Ahojte, čaká nas súd o osvojení v Nitre. Máte niekto osobnú skúsenosť, ako to tam prebieha?..či to trvá dlho, čo všetko ich bude zaujímať, či ste mali so sebou aj dieťa..veľmi by mi to pomohlo..začínam stresovať..😶

joannita
20. jan 2022

Odrocili nam pojedko o pozbaveni prav matky. Stalo sa to niekomu pls? Ako dlho ccca trva kym vytycia nove?
Nestastna som z toho, vsetko sa komplikuje. Dieta trci v profi, miesto toho aby bolo uz s nami. Cele je toto na hlavu slovenske sudnoctvo 🤦‍♀️

kikuska_wedge
20. jan 2022

@joannita to ma mrzi. Z akeho dovodu vam to odrocili? Moze byt sudca chory a pod.

jesienka22
20. jan 2022

@joannita Ja by som asi volala kuratorke, nech zisti preco odrocili (ze sa bojim, ze ci matka nahodou nema o dieta zaujem). Mozno bude ochotna. Oni by mali byt informovani preco aj k tomu ako dlho by mala vediet. Nech vam to cim skor dobre dopadne.

andreasmola
20. jan 2022

Ahojte nemáte niekto nahodou vzor o neotkladanom opatreni? Ako napísať take ? Ďakujem

joannita
20. jan 2022

@kikuska_wedge
@jesienka22 volala som hned s koliznou, ze nevie ani ona poriadne, vraj nejaka procesna chyba. Och nestras s tou matkou 😃 to ma ani nenapadlo, nehovorila nic take, tak snad nie...

striga8658
20. jan 2022

@joannita nám v októbri odročili pojednávanie o pozbaveni rodičovských práv, sudkyňa bola PN, malo byť v novembri, aj to odročili, matka bola chorá, nakoniec bolo v decembri, a hneď o týždeň sme mali pojednávanie o predosvojitelskej, tak sme boli šťastní 🙂 aj keď som tam ja nebola, len manžel, som bola v nemocnici s malým, ale som napísala ospravedlnenie a plnú moc manželovi a tak sa pojednávalo, sme sa triasli, že to zas odročia, ale pochopili nás.

jesienka22
20. jan 2022

@joannita to by asi neodrocovali 🙂

joannita
20. jan 2022

@jesienka22 ako to myslis ze by asi neodrocovali?