Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@modryyyy no len oni to maju moznost ovplyvnit (pravdepodobne), ak by odporucili sudu neodkladne (upsvar) alebo dali hostovsky (cdr). Takze skor ako setrenie citov ziadatelov je to o zjednoduseni ich zivota, resp. neschopnosti riesit veci v prospech dietata. :(
@modryyyy toto je tak nefer voci dietatu, ze to nikdy nepochopim co je toto za system. Stalo sa nam podobne...a Uz si predsa ziadatelia presli procesom psychologa na priprave plus v cdr je dalsi psycholog ktory by kludne mohol dat dieta do rodiny na hostovsky kym sa vybavia formality sudu. Je to to iste ako to ze dieta je v profi rodine dovtedy...sud trva 20minut a nic vyznamne tam nezistia aby dieta nedali do rodiny a kvoli formalitam dieta trci niekde mesiace a mesiace....
@rebekarebekova veľmi pekne Ti ďakujem za radu. Nasa uradnicka to prezistila a presne takto to spravime. Ďakujem este raz 😘
Navrh na osvojenie - kolko ks s prilohami sa posiela na sud, prosim? 3?
Dakujem
Dievcata, ked si chcete overit pravoplatnost / vykonatelnost rozhodnuti, mozete tuto. Staci vam spisova znacka, nazov sudu a datum rozhodnutia
https://www.justice.gov.sk/PortalApp/RegisterDo...
@tulinka85 rodinné prídavky máš nárok na obe deti (je to 51,76 € na dve deti) až kým budú študovať najviac však do 25 rokov a muž nech si požiada o daňovú úľavu dňom prevzatia na obe deti, do 6 rokov je vyššia a potom je to menej. Môže to pýtať mesačne, alebo raz ročne pri zúčtovaní dane.
@rebekarebekova my sme dávali s tromi prílohami, aj návrh aj všetko ostatné
@tulipan43 dakujem. ❤
To naozaj nedostanem poštou o tom že Netkladane opatrenie je už právoplatne? A ako dokážem na úrade? Lebo mi nechcia vyplatit materske :( ;(
Žienky, je tu niektorá z Vás z PO kraja, ktorá má podmienky neromske dieťa, novorodenec?
@andreasmola treba si ísť dať na súd vyznačiť právoplatnosť, na materské stačí vykonateľné neodkladne opatrenie , nárok na materské vzniká dňom prevzatia dieťaťa
@andreasmola doplnim len - fyzicky vyznacit alebo - ak deleko - zavolat si a dohodnut sa s nimi. Postou Vase oznacit alebo nove poslu. 🙂
@laura1994
@rebekarebekova
@rebekarebekova jasné ja viem že by mi mali vyplatit aj na vikonatelné ale nechcia takže hovorim počkám na pravoplatnosť ale asi potrebujem nakim zakonom pohroziť alebo čo :(
@andreasmola nech si obvolaju aj do BA ani mne to nechceli zobrať ale pritlačila som na nich
@laura1994 no skusim
No tak dneska nam povedali, že budeme čakať 2 mesiace. Chcem sa spýtať zajtra ideme na úrad vypísať žiadosť, navrh a neodkladné teda predbežko a na zaklade pravoplatnosti ak nam ho schvalia nam môžu dať malého z domova domov??? Mali ste to tak niektora??? Či to je zas na riaditeľke domova bo sme si už dneska povedali svoje, že prečo to v inych okresoch z utajeného hneď po 2 týždňoch brali domov píšem si z viacerými adop. Mamičkami
@ivka3901 ano, ak vam sud zveri dieta neodkladnym opatrenim, musia vam ho vydat, a to datumom vykonatelnosti, ktory moze byt aj pred pravoplatnostou.
@jesienka22 v domove nam povedali, že musí byť pravoplatnosť, ževraj každý CDR to má inak
@ivka3901 povedať môžu čokoľvek ale musia rešpektovať súdne rozhodnutie a neodkladne opatrenie je vykonateľné hneď po prevzatí vami z rúk poštárky. To nie je bežný rozsudok kde je potrebné čakať na právoplatnosť.
V neodkladnom opatrení to je aj napísané že je vykonateľné ihneď.
Detský domov ako aj každá iná osoba alebo inštitúcia musí rešpektovať súdne rozhodnutie.

@djura ahoj, ide o adopciu nie pestunstvo.