icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

ivka3901
14. mar 2022

Baby ak nam nebude chcieť CDR ani na zaklade vykonnateľnosti odovzdať malého tak ako si pomôžeme???

rebekarebekova
14. mar 2022

@miriam439 https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

3 roky od pravoplatnosti.

Kamoska akurat riesi - pravoplatnost 6.4.2020 a RP chcu vyplacat do 31.3.2023. Nemalo by to byt do 30.4.2023?

Viete niekto poradit prosim?

joannita
14. mar 2022

@rebekarebekova mala by mat RP este aj za april logicky, ja som to tak tiez mala, pravoplatnost som mala v polke mesiaca a za ten mesiac som dostala cely rp. Ale aj keby 1 den bola v tom mesiaci, tak ma narok. Ja nechaoem tieto pracovniky kde oni cbodia na skolenia 🤦‍♀️

rebekarebekova
14. mar 2022

@joannita 😄

rebekarebekova
14. mar 2022
modryyyy
14. mar 2022

@tarrra
Na termin pojednávania na predosvojenie v Komárne môžete rátať minimálne 2-3 mesiace, a viac. Dieťatko musí byť právne voľné. Čiže najskôr budete čakať kým prebehne pojednávanie o zbavení rodičovských práv (bez Vašej prítomnosti). A potom čakáte na pridelenie pijednávania na predosvojenie. Držím palce, aby ste boli vybavený čo najskôr. Informujte sa telefonicky na približnú lehotu čakania, ak už viete, komu je prípad pridelený. Majú málo pojednávacích miestností, aj to je okrem iného dôvodom čakania.

tarrra
14. mar 2022

@modryyyy ďakujem pekne.mala je právne voľná čiže aspoň jedna dobrá info,a trošku ma povzbudil aj kurátor z Upsvaru z Komárna,je aj v jeho záujme aby sa maličká umiestnila čo najskôr ,tak už nám ostáva len čakať...

ivka3901
14. mar 2022

@tarrra no tak tomu panovi z upsvaru neverím ani nos medzi očami, že mu ide o to to asi ťažko bo mi čakame od 11.1 doteraz na malého a doma nebol ani raz ani na hosťovskom a to sme podali navrh v piatok na súd na predosvojiteľskú a to vitíčia tak za 3 mesiace skor nie a to bude mať skoro 7 mesiacov 🤔🤔🤔🤔🤔to určite začali sme konať mame toho plné zuby a sme nasratý a dosť

tarrra
14. mar 2022

@ivka3901 ja som naivná no...ja fakt úverim kazdemu

jesienka22
15. mar 2022

@ivka3901 ak vam nebudu chciet vydat dieta na zaklade vykonatelneho rozhodnutia (budu chciet cakat na pravoplatnost), najefektivnejsie bude podla mna pohrozit pravnikom alebo rovno priviest so sebou pravnika.

miriam439
15. mar 2022

@rebekarebekova
Keď si ma označila, neviem, či si chcela reagovať na to, čo som písala pre andreasmola o tom začiatku RP...
alebo si chcela poradiť ohľadom kamarátky a konca jej RP.
Tak sa vyjadrím k tvojej kamarátke - na 100% má nárok na RP do 30.4.2023.
Viem to nielen kvôli zneniu zákona, ale aj z osobnej skúsenosti (mne samej tak určil UPSVAR koniec RP bez toho, aby som to ja nejako riešila, lebo vtedy som ani netušila, že mám nárok na RP tak dlho) + už sme to tu viackrát riešili a dokonca aj cez právnikov a ministerstvo alebo ústredie upsvar v Blave. Ak si dobre pamätám, asi dva roky dozadu na jar chceli takto oklamať marcelurefat alebo tak nejako má link tá žienka. Právnik v jej práci bol toho istého názoru, ako ti píšem ja, ale na jej upsvar nechceli ustúpiť - tak vtedy sa to riešilo až na vyšších miestach a jej upsvar nakoniec nemal pravdu a museli jej za ten mesiac RP doplatiť.
Vtedy tu aj viac žien písalo, že aj im upsvar priznal bez problémov RP do 3 r. od právoplatnosti.
Kamarátka nech sa nedá odbiť, lebo na UPSVAR dakedy prd vedia alebo schválne klamú!

tulipan43
15. mar 2022

@andreasmola my sme sa nakoniec k pestúnstvu nedostali, v priebehu čakania na termín sa malý stal právne voľný a do roka ako bol u nás sme si ho osvojili.

marcelarefat
15. mar 2022

@miriam439 áno presne tak, mne ste vtedy radili a môj zamestnávateľ sa do toho obul a vedúca personálneho a právnik to riešili až cez ústredie v BA a to potomzaslalo nariadenie na UPSVaR ku nám do TN pod ktorý spadám.

ivka3901
15. mar 2022

@jesienka22 už aj nadtým sme ro]zmýšlali

andreasmola
15. mar 2022

@miriam439 Aj pravoplatne už mám a ani tak mi ho nechcia vyplatiť a ano nemam odpracovane tie dni pred tim som bola na materskej s dcérou ja neviem už dnes som napisala na ministerstvo tak ako si mi odporúčala uvidím..

miriam439
15. mar 2022

@andreasmola A vy ste už počuli o "reťazovej materskej"? Nespĺňate vy náhodou podmienky na to, aby ste dostali znovu materské od SP (na toto dieťatko z DeD) a kvôli tomu nechcú vyplatiť z UPSVAR RP, lebo máte nárok na materské???
Na toto ste sa náhodou neinformovali na sociálnej poisťovni???
Lebo pokiaľ mám znalosti, tak pokiaľ to na seba nadväzuje v správnej dobe, tak to obdobie, čo ste boli na MD a RD s dcérou sa počíta ako obdobie nemocenského poistenia a ak nadväzne máte ďalšie dieťa, tak vám vznikne nárok nanovo na materské a keď máte nárok na materské, upsvar nemôže vyplácať RP. Nebude práve v tomto "pes zakopaný"?
Koľko presne má dcéra a kedy presne ste prevzali z DeD dieťatko?

andreasmola
15. mar 2022

@miriam439 neviem ale mne na urade povedali ze na neotkladane nedaju nic az na riadne uznesenie o pestúnstve dcéra mala vlani v septembri 3 roky a malu mame od ôsmého februára

miriam439
15. mar 2022

@andreasmola
Ak nezabudnem, večer napíšem správu teraz už nestíham. Ak zabudnem, pripomente sa mi.

rebekarebekova
15. mar 2022

@miriam439 dakujem krasne. ❤

andreasmola
15. mar 2022

@miriam439 ďakujemm

tarrra
16. mar 2022

@rebekarebekova zaujímavé info.Co to v praxi znamená napr.pre nás keď máme dvoch súrodencov?majú 9 a 11

clovekoj
16. mar 2022

@rebekarebekova predtým spomínal, že ten nový príspevok budem vo výške 500 EUR na dieťa a na jeho krúžky, šport a iné náklady na voľný čas dieťaťa. Teraz to už trošku inak naformulovali, dosť divne to popísali, a nie je tam spomenutá ani výška. Tak už len dúfať, že z toho veľmi neubrali a nebude to treba pracne vykazovať. Čo spomínal predtým, tak to bolo dobré, tak dúfam, že to len zle novinári napísali 🙂

rebekarebekova
16. mar 2022

@tarrra ja vobec neviem.. nasla som nahodou na nete a skopcila sem.
V pestunstve mate deti?

tarrra
17. mar 2022

@rebekarebekova nie nie,osvojené od r .2016.Teraz sme v procese s treťou bambulkou

joannita
17. mar 2022

Nepochopila som ten prispevok. To je pre surodenecne skupiny deti? Alebo pre osvojenych "surodencov"?

rebekarebekova
17. mar 2022

@joannita uprimne? Ja som to prebehla a tiez nerozumiem. Je to len v procese nastavovania.
Podla mna sa to uz osvojenych deti nebude tykat, ci?

joannita
18. mar 2022

Baby, neviete ako je to ked prebehol sud o pozbaveni prav, matka neprisla, takze sa jej to posiela postou. Predpoklad je, ze to neprevezme, takze sa to vracia spat na sud (po tych 18dnoch co to drzia na poste) a este sa caka dalsie 2 tyzdne ze sa moze odvolat? Tak nejak mi to vysvetlovala kolizna, ale neviem ci som ju dobre pochopila...

bosorkabb
18. mar 2022

@joannita áno. Potom to dá sudkyňa na vyvesku súdu a až následne právoplatnosť vyznačí. Tiež sme to mali takto.

joannita
18. mar 2022

@bosorkabb cize po 18 dnoch sa to vrati na sud, nasledne to sudkyna vyvesi na 2 tyzdne? A potom je to pravoplatne? Cize tak mesiac asi to bude trvat hej?