Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Ahojte, vie mi niekto povedať ako je na tom po kraj s čakaním?
Pekný deň prajem 😀 vie niekto ,ako sa hýbe a či ...poradovník v Trenčíne ?
Ahojte, mam otázku ohľadom nástupu na materskú. Keď mám 18 dní starej dovolenky a vykonateľnosť neodkladka je s dnešným dátumom, môžem si najskôr vyčerpať starú dovolenku a nastúpiť oficiálne na matersku až po vyčerpaní?
@very_sad tak si sa dočkala, gratulujem. Myslím, že na sociálnej poisťovni ti automaticky priznajú materskú dňom neodkladneho. Ale skús si tam zavolať a tam ti najlepšie poradia
@very_sad nie, ty musis nastupit na matersku vykonatelnostou neodkladka (prevzanim dietata) nemozes este 18 dni "pracovat"
Ved si to vycerpaj po rodicovskej, ver mi potom budes rada ze mas 18 dni dovolenky 😃 hlavne preto, ze ked v maji ides na matersku, tak dieta ti vezmu do skolky az od septembra, takze mas 18 pracovnych dni k dobru.
@very_sad no a? Minulotocnu si podla zakona musis vycerpat do konca tohto roka. Za predpokladu ze by si nesla na matersku.
A kedze odchadzas na matersku, automaticky sa ti prenasa a mozes si ju cerpat az po materskej (neodporucam) alebo rodicovskej (odporucam)
Riesila som to iste uz pri prvom synovi a teraz pri druhom dietati rieisim to iste. Minulorovnu dovolenku budem prenasat a vycerpam ju az po RD
@very_sad Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka po roku, v ktorom nárok na dovolenku vznikol, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
@jesienka22
@very_sad ja som na matersku nastupovala v juni a dieta som mala doma od decembra, cize tesne pred koncom naroku.. A uznali mi materske na celych 28t. Zalezi od pracovnicky, ktora to posudzuje
@jesienka22 nie, mala som plnú. Na strane 1145 to riešila aj @ivana2703, ona podľa všetkého nastúpila tiež neskôr...
@joannita Vyjadrenie zo Socialky (scasti):
V zmysle § 49 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará, má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v zásade v období 28 týždňov od vzniku nároku na materské.
...
Predpokladom priznania materského je existencia právoplatného rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti.
V prípadoch zverenia dieťaťa do starostlivosti súdom, bývajú často osoby, ktorým sú deti zverené, v časovej tiesni a potrebujú urýchlene zosúladiť svoj osobný a pracovný život. Každý prípad kedy si uplatní nárok na materské iný poistenec od iného dátumu ako sa začal o dieťa starať sa posudzuje individuálne. V prípade, ak pobočky Sociálnej poisťovne zistia, že účelom posunu dátumu začiatku materského nie je zneužitie sociálneho systému, posúdia prípad v prospech poistenca, t. j. nárok na materské posúdia ku dňu uvedenom v žiadosti o materské.
@very_sad Ja súhlasím s @joannita, čo písala ohľadom čerpania dovolenky.
A ešte jedna vec. Tebe aj za tento rok nabehne ešte nová dovolenka, pretože čas strávený na MD sa ráta ako výkon práce a teda tebe bude patriť aj za rok 2022 takmer celá dovolenka (a možno aj celá, lebo ma napadla ešte jedna vec v súvislosti s RD, ale to by som si musela overiť v zákonníku práce a to sa mi teraz nechce).
A ešte, ak sa za tri roky nejak veľmi nezmenia zákony a teba nevezmu späť do práce, možno vďaka nevyčerpanej dovolenke (a správnemu postupu) by si si mohla zabezpečiť nárok na maximálnu podporu v nezamestnanosti.... ale to je teraz zbytočné bližšie rozpisovať... píšem len kvôli tomu, že moja rada znie - radšej choď hneď na materskú dovolenku a dovolenku v práci vyčerpaš až po RD.
@very_sad urcite urob ako radia skusenejsie ale u nas bol tiez posun poberania materskeho.
Oficialne vyjadrenie SP bolo, ze ok, mozeme posunut aj je to odovodnene + nechceme "vypiect" so systemom.
Ahojte,prosím vás,vedeli by ste mi opísať konkrétne prejavy deti, bábätiek, ale aj potom v neskorsom veku,aké máte skúsenosti.... ako konkretne sa prejavovalo na nich,že matka v tehotenstve brala drogy? Zdá sa,že sa blížime v poradovniku v Tt a bolo mi povedané,že v poslednom čase sa umiestňovali deti najma drogovo závislých matiek.
@stastnamama33 Lepšie drogy ako alkohol. Pri drogách sa nezastaví vývin plodu ako pri alkohole. Konkrétne skúsenosti nemám, ale nemyslím si, že s deťmi narkomaniek sú nejaké väčšie problemi
@stastnamama33 je to strasne individualne. Pisala tu raz baba, ktora si osvojila taketo dieta a bolo postihnute. A pisalo tu niekolko bab tiez s takymi detmi a tie deti su ok. Porad sa s lekarmi....
Akoze je to tazke rozhodnutie, ale tak asi 95% bio matiek berie drogy, alkohol, cigarety, su bezdomovkyne alebo prostitutky....
@stastnamama33 my máme dieťa, ktoré malo po narodení abstinencny syndróm, nakoľko matka užívala pervitín. Pýtaj sa, čo potrebuješ, ak budem vedieť, odpoviem
@wodanka ďakujem,aj ostatným,čo mi odpovedali.🤔 ani veľmi neviem,čo sa pýtať. Ale tak napríklad,koľko trvá ,kým sa z toho dieťatko dostane,z abstinencnych priznakov. Ako sa to prejavilo u vás doma,keď ste si ho/ju priviezli domov? Neviem,či uz ma školský vek,ale aj tam vidno nejaké prejavy? Išli by ste do toho znova,ak by ste boli na začiatku?
@stastnamama33 malému trvalo zhruba týždeň, kým sa z toho dostal. Celý ten čas bol ešte v nemocnici, lebo my sme čakali na neodkladko. Po príchode k nám domov to bolo normálne malé bábätko. Teraz má 4,5 roka a v ničom nezaostáva za rovesníkmi, ani inteligencne a ani emocionálne. Čo bude v škole uvidíme, ale neočakávam nejaké extra problémy. Ale to má ešte čas.
Išla by som do toho znova hneď, ak by sa jednalo o závislosť matky na pervitíne. Heroin a kokain sú viac destrukcne drogy, tak o tom by som si určite niečo naštudovala. A dieťa od alkoholicky by som si žiaľ nezobrala.
@wodanka preco je dieta od alkoholicky taky problem? Co to sposobuje?
@rebekarebekova FAS. Fetal alcohol syndrome. Dieťa alkoholičky ho môže mať, môže mať len fasd, a môže byť úplne zdravé bez týchto problémov. Na Google nájdeš pod tými skratkami vysvetlenie.

@kattyb levice su ok, mali sme tam predosovojitelsky sud, vytycili nam pojedko cca za 4 mesiace od podania.