Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@kikuska_wedge u nas kut nezaberal, stal tam sice a potom 2 minuty posluchal ale spravil to zas.
Psychologicka z usmevu nam povedala, ze ked je dieta agresivne, nemaju sa mu davat ziadne tresty, vraj isto nie do rohu stat, ze tym sa to este zhorsi 🤷♀️
Ja som s nou velmi nesuhlasila, ale mala pravdu, fakt sa to zhorsilo.
Urcite treba dat hranice dietatu to je jasne, ale neviem ako, ked trest to zhorsi 🤦♀️😂
@kikuska_wedge trestanie sa vysoko neodporuca. zdanlivo to riesi veci ale deti tomu nerozumeju. oni nechapu suvislost
@evd prosim vies dat nejaky priklad?
Ponahlame sa a potrebujem aby sa obliekol a on odmieta, uteka a smeje sa mi do tvare. Dohovaracky, motivacie.... Nic.
Trieska s vecami, 100x ho poprosim aby prestal a vysvetlujem ze preco by nemal ale jeho toto presne bavi, robit schvalne. Ako toto riesis?
Ked nrmozem dat trest (nemyslim fyzicky, alebo do kuta)?
Prosim porad 🙏😃
Ako urcujes tie hranice? Zvysis hlas? U mas zaberie asi len to. Kedysi som aj kricala, co samozrejme hned zabralo ale vysledoj je taky ze teraz vsetkych bije.
@joannita aj nas obcas robi toto. Ze naschvaly... Ale vzdy zalezi odo mna ako sa chova on. Cely mesiac vydrzime mat krasny vztah a ked mam hormonalnejsie dni tak ma ide z neho porazit a jeho zo mna a mame sa tazsie. Ked som v pohode riesim jeho naschvaly tak, ze ked bezi ked ho chcem obliect hovorim wau ty si ale rychly ako ten dino v ten telke atd. Takto to obraciam chvilu na dobre a on do par minut pride a rozpravame sa o dinovi a pritom obliekam. Tak riesim aj ine naschvaly co robi. U nas toto obracanie na dobre vzdy zaberá na vsetko. Ale akonahle nemam cas nemam nervy vsetko ma stve stale ho upozornujem on je ako strela a sprava sa horsie a len sa to potom nabaluje az kvoli blbosti ze sa neoblecie napriklad hned mame pokazeny vztah a dni... Je to tazke vzdy reagovat spravne
@joannita ked niecim trieska hovorim wau to buchlo ako meteorit to sa ti paci vsak, ale auticko by asi uz nenastartovalo potom kukneme mu na kapotu co tam ma ? Proste takto.... To pomaha u nas. S druhym dietatom to bude asi tazsie takto riesit a na druhej strane mam casto ego ze proste len chcem aby prestal hned ako poviem prestan...no...
@berginkan tak na obe moje to zaberalo 100 %. Velmi dobre vedeli, ze spravili zle. V kute si rozmysleli, co zle spravili a potom sme o tom hodili rec. Dcerka teda mala vtedy 3,5 roka. Jedovat a urazat sa ale vie dodnes, ved je baba 😂. Na kazde dieta ale zabera nieco ine a je ulohou rodicov na to prist.
Dnes sme mali súd o osvojení, som veľmi rada, že je to už za nami, veľmi dlho to trvalo, a sudkyňa riešila, že sme dosť specificki........máme od augusta dvojičky, rovno z pôrodnice išli k nám, všetko ok, biele, zdravé..... prvé tri mesiace bezproblémové, na poradni v treťom mesiaci sa pediatricke nezdala veľkosť hlavičky malého, poslala nás neurológicke a tá rovno na neurochirurgiu Kramáre, že malý ma cystu na mozgu, urobili MR, CT, operovali ho, ma zavedený shunt, pooperačne mal epi záchvaty, zobrali mi ho na ARO, dostal lieky, po mesiaci nás prepustili domov, bol to šok, hned nám volala kolizna, že čo ďalej?..... začali sme intenzívne rehabilitovať, kopec kontrol v BA, ale vidiet, že ide dopredu, chodíme aj na testy psychomotorickeho vývinu, komunikácia, kognicia ok, problém s motorikou pretrváva, najmä ľavá strana, čakáme na termín do Tetisu, chodia k nám z CVI, učia ma ako s ním pracovat, s manželom sme sa rozhodli, že deti si necháme, aj keď sú problémy a aj budú......dnes konečne oficiálne rodina 🙂
@striga8658 veľa síl a ešte viac spokojných chvíľ a šťastia želám...
@striga8658 Dobre bude, deti su bojovnici 🙂 Vela zdravicka drobcovi!
@aliziana ďakujeme 🙂
@tecko28 aj my veríme 🙂
@kikuska_wedge
@berginkan tiež si myslím, že trest je pre dieťa varovným prstom. Neviem kde si videla, čítala alebo počula, že tresty sa neodporúčajú. Samozrejme za nevhodné a neprípustné sa považujú telesné tresty, ale ako inak vybudovať dieťaťu tie pevné hranice? Keď k tebe príde dieťa a začne ťa mlátiť a ty mu len vysvetľuješ, že to nie je ok, tým mu vybuduješ hranicu? Myslím, že v tejto fáze je hranica na cucky zadupaná hlboko v zemi. Deti v náhradnej starostlivosti potrebujú veľmi pevné hranice, pevnejšie, ako iné deti a ak ich nechceš mlátiť, tak pomáhajú výlučne tresty. A samozrejme, že dieťa chápe súvislosti. Pes sa dokáže naučiť súvislosť medzi nevhodným správaním a trestom, dieťa o to viac.
@jesienka22 prepáč, ale keď počujem slovné spojenie bezpodmienečnej lásky u detí v NS, tak sa mi nôž vo vrecku otvára. Je to nevýslovná hlúposť. Možno u bábätiek je to ok, tie netušia, že nežijú v bio rodine, rodičia im dávajú lásku rovnako ako svojim bio deťom. Ale pri deťoch, ktoré sú trochu staršie je toto nezmysel. Oni absolútne nerozumejú bezpodmienečnej láske. Vedia, že mama a otec, ktorí ich mali milovať najviac na svete ich opustili. Prečo by ich teda mal mať rád niekto len tak? Toto je vec, ktorú nechápu, bezpodmienečná láska je pre nich pretvárka a faloš. Práve naopak, potrebujú vedieť úplne presne, kde sú hranice, prečo ich má niekto rád a za akých podmienok. U nás to dcéra v pestúnskej pomenovala presne takto. Prečo by si ma ty ľúbila? Veď na to nemáš dôvod. A odpovede akože lebo si zlatá a úžasná absolútne neprešli. Ako to povedal ten český psychológ, dieťa v NS je ako zamrznutý medvedík. Ty si ho vezmeš domov, dávaš mu všetku lásku sveta, len aby netrpel, nebol taký chladný, aby si mu vyliečila jeho rany. A takto sa oňho staráš a ľúbiš ho, lebo je zlatunký. Nedávaš mu žiadnu ohradu, lebo veď ho ľúbiš, veď sa staráš. Ale jedného dňa sa medvedík roztopí a keďže nemá ohradu čo urobí? Zožerie ťa....
@indiankaindi ahoj a bola nejaka odpoved,na ptazku,preco ju lubis,ktora ju uspokojila?
@indiankaindi prepac ale nebudem reagovat lebo hrozne trepes a nevidm preco :( je mi z toho smutno. pocula videla od ludi co s tym
pracuju a uz som dlhsie v tom ako dobrovolnik psychologie takze viem ako funguje detsky mozog a nie nie je to len teoria. prajem ti vela stastia s tvojim pristupom a nech nemate problemy
a co sa tyka hranic. daju sa tvorit aj bez trestov a kricania. presne ako joanita pise. zvysenie hlasu nie je krik a dieta nemusim dat do kuta aby si uvedomilo. ide to aj inak. nikto tu nepise ze iba lubit a nedavat hranice
@kikuska_wedge ok ved moze byt, ja len hovorim, ze to nie je spravny sposob. celkovo tieto nase sproste navyky z nasej vychovy su zle, pridu nam normalne ale ked si clovek o tom nieco precita a neviem nas naozaj dost nato pripravili v navrate. msme komplikovane tvrdohlave mudre dieta a vsetko nam funguje. vam nemusi rozumiem. vies ono niekedy je to nasa lenivost. trest je najlahsi, pracovat a dookola riesit uz tazsie
@joannita bože, toto státie v rohu, ja to nechápem, akože prečo ? Prečo do rohu ? Prečo nie k stolu, do izby ? Ale poznám x ľudi, čo to praktizujú ... 🤐
@indiankaindi
Martina Vagacova - Ako prezit rodičovstvo,
Jana Novackova, Dobromila Nevolova - Respektovat a byt respektovan,
Adele Faber, Elaine Mazlish - Ako hovorit, aby nas deti pocuvali,
Annette Kast-Zahn - Ako naucit deti pravidla,
Philippa Perryova - Toto mali citat nasi rodicia.
@indiankaindi
Kazde dieta sa da lubit bezpodmienečne, bio dieta, adoptované dieta, dieta od susedov,....
Poznatky z hore uvedených knih nam potvrdili traja detsky psychológovia a vidíme ze to funguje v praxi.
cakame sice len v poradovniku a vlastne deti nemame, ale u mojho blizkeho je velmi silny dopad na zivot kvoli podmienovanej laske. ma 40 rokov a doteraz robi vsetko preto, aby sa zapacil svojmu otcovi, vsetko po nom opakuje, rovnako "ma rad" iba to iste jedlo, co ma otec rad a to co otec nema rad, to ani on, opakuje otcove nazory, stale sa pred nim snazi chvalit, snazi sa uputat jeho pozornost. ale otec robi stale to iste, stale ho nevypocuje, nepochvali, neuzna mu nic. ked o niecom rozprava, otec ho zastavi, skoci mu do reci, ale najma sa svojho syna snazi prekonat - ked syn rozprava o nejakom svojom uspechu, tak otec ho prerusi a zacne rozpravat o sebe... ten otec to robi aj cudzim ludom, nie iba synovi, je proste taky naj naj naj vo vsetkom, ale ten syn tym vlastne najviac trpi, lebo v tom vyrastal, ze nikdy nedosiahne otcovi ani po paty a snazi sa jeho lasku zasluzit si. lebo laska je len za odmenu a je jej malo.
Moj nazor je, ze hranice sa daju urcovat dohodou, dohodou nie trestom...dohodnem sa s dietatom na pravidle a dosledne sa ho snazim dodrziavat (priznavam, som slaba, casto ustupim ale viem, ze keby som bola dosledna, tak to funguje ma 100%)
@indiankaindi prepac, bezpodnienecna laska matky k dietatu (nie opacne), bezpodnienecna laska je nieco uplne ine ako o com ty pises
@janetinka27 vysvetlila som jej, že som veľmi túžila po dievčatku ako je ona, že je presne taká, ako som si predstavovala, veľmi šikovná a keď chce, tak aj veľmi milá a zlatá a také dieťa nie je možné neľúbiť. Niečo v tomto zmysle. V každom prípade však potrebovala presne pomenovať dôvod, pre ktorý ju mám rada. Napríklad pri prvom stretnutí so širšou rodinou jej každý priniesol malý darček (cukríky, maličké lego a pod.) a ona od nikoho nič nechcela. Vysvetľovala som jej, že to nie je slušné odmietať darček a ona mi s plačom vysvetlila, že nechápe, prečo by jej mali niečo dávať, keď ju nepoznajú, že potom od nej budú za to určite niečo chcieť. Úplne mi tým odpálila dekel. Zmýšľanie týchto detí je veľmi zvláštne, len tak nedokážu prijať niečo od druhých.
@jesienka22
@berginkan a ako vytvárať teda tie hranice prirodzene a bez trestu? Keď dieťa niečo robí neustále, vysvetľujete, že to nie je správne, ono sa na vás díva a robí to ďalej? A proste nič sa nemení? Trest nemusí byť zákonite niečo strašného, ale proste znamenie toho, že toto správanie nie je dobré, dlhodobý následok dieťaťu nevysvetlíš, teda to treba podmieniť niečim okamžitým. A v čom trepem? To, čo som napísala, nie sú moje názory, sú to skúsenosti odborníkov za niekoľko desiatok rokov praxe.
@nikoleta177 mám prečítané niektoré, čo si napísala a kopec iných. Z toho mám vytvorený tento názor. A v praxi pozorujem, že platí a čiastočne funguje. Väčšinou to, čo je v týchto a podobných knihách nefunguje, výsledkom sú deti, z ktorých vyrastajú frackovia a rodičia sa uspokojujú, že tak to asi má byť, lebo veď spravili všetko ako bolo napísané.
@sentoza to je pekná teória, ale ako sa dohodneš s 3 ročným dieťaťom, aby ťa nebilo? Ako tu bolo spomenuté? Takému dieťaťu môžeš vysvetliť 1000x a dodržiavať tie pravidlá na 100%, aj tak sa prejaví v tom dieťati niečo a bude pokračovať.
@janetinka27 ale toto nie je podmieňovaná láska. Toto je nezvládnuté rodičovstvo. Dieťa má rodič milovať, ak je to dieťa z NS, ktoré tomu nerozumie, tak mu vysvetliť, že ho ľúbim aj keby čo bolo, ale viac vtedy, ak je nie je drzé, nepapuluje, nerobí zle súrodencovi. Ja našej tiež vysvetľujem, že nech by urobila čokoľvek, tak tú lásku k nej to nezruší, že ju budem ľúbiť vždy a vždy budem tu pre ňu, nech by urobila čokoľvek, hoci aj mne, stále budem tu a pomôžem jej ak to ona prijme a bude chcieť. Ale moja aktuálna láska k nej je väčšia vtedy, ak neubližuje druhým a správa sa slušne. Rozumiem jej individualite a pochopili sme, že niektoré veci rieši inak a inak na ne reaguje a hoci sa nám to nie vždy páči, rešpektujeme to. Nebudem s ňou predsa súperiť a uznávať ju iba keď má úspech. Ide tu skôr o to nastavenie v správaní. A za žiadne správanie jej samozrejme nikdy nepoviem, že tak teraz ťa neľúbim. To určite nie.

my sme začali vzťahovou vychovou..veľa vysvetlovania.. bez trestov a príkazov ale jasné stanovenie hraníc.. hlavne žiadne vystavanie kdesi v miestnostiach kde sa to dieťa cíti samé.a ešte ja dospelý mu mám pomocť tak ho nechám v tom trápení alebo mu dám poriti... och ... príchod nového surodenca otvoril traumu plus žiarlivosť.. otoč si to na seba .. čo by bolo v tebe keby si potrebovala udierať a ubližovať.. psycholog určite pomôže ..držím palce