Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@rebekarebekova ano malu riesime cca pol roka, neviem nenapadlo ma to dat to do suvisu, lebo my sme ju len navtevovali dlho, nemala som pocit, ze by to on nejak velmi chapal este ze bude mat sestru a tak.
Nevylucujem to ale.
Nastastie mam muza, ktory sa dost zapaja do starosrlivosti, takze to je fajn 🙏
Jaj dievčatá, veru je to ťažké s tým vzdorom u detí, my taktiež máme 3 ročného fešáka..je u nás pol roka a teda niekedy sme už v koncoch a to 11 rokov pracujem ako učiteľka na 1. stupni. Skúšame všetko, po dobrom aj krikom..ako tak sa nám osvedčila jedine metóda nevšímať si ho na chvíľu pokial jeho hnev a truc neprejde ( je to pár minut ) potom je opäť všetko OK. Ja verím, že je to len obdobie a bude to lepšie a lepšie. Uvidíme čo bude od septembra , keď nastúpi do škôlky. 🤦🤪
@sentoza ako som čítala tvoj príspevok o tom, že dcére nedovolíš kamošky, ak má bordel v izbe. Myslím, že to je celé uhol pohľadu. To, čo opisuješ, presne robíme aj my, a nazývam to trestom. Nie stanovením pravidiel a ich nedodržaním. Len teda u nás je to odobratie techniky, alebo urobenie niečoho mimo svojich povinností navyše. Napríklad, ak si neuprace svoje veci, uprace po zajacovi, aj keď nie je rad na nej. Alebo jej na deň vezmeme mobil, aby mala čas upratať. Čiže zrejme viaceré myslíme to isté, len to inak nazývame
@berginkan pre teba by som napísala to čo píšem vyššie pre sentozu. Plus teda ja som si nevysvetlila zle to, čo píšu odborníci. Ja som čítala aj niektoré tieto knihy, ale aj iné, aj zahraničné štúdie, kde je to popísané presne ako som napísala. A nie je to len moja skúsenosť, hovorili sme o tom aj so psychologičkou, ktorá mi to potvrdila, že presne takto to funguje a dokonca aj v úsmeve mi psychologička potvrdila, že sa o tom často nehovorí, razí sa práve teória o bezpodmienečnej láske, ale na väčšinu detí to nefunguje. Potom v puberte utekajú z domu a robia hlúposti, začínajú skoro so sexom, alkoholom a niekedy aj s drogami. Lebo majú v hlave zmätok práve z toho, že veď hocikto ma bude mať rád len tak, aj ked budem robiť blbosti. Takže nie je to len moja skúsenosť, ale tých skúseností sú hlavne zo zahraničia tisíce a zrejme u nás to pôjde tiež časom dopredu.
@kikuska_wedge nic take nam v navrate nehovorili. a k tym poslednym vetsm vobec neviem ako to myslis. coraz viac sa hovori o tom ako velmi na dieta posobia prve mesiace a roky zivota. za cim hladaju adopciu? mam skor pocit ze si zaujata a to je ok ked mas zle skusenosti ale neznamena to predsa ze vsetko je zle. nie su tu nato aby nas viedli na 100% ale aby pomohli…
vypnut wifinu je opat v poriadku. aj nadych vydych a forma ukludnenia. a vyssie som napisala co som chcela
@jesienka22 inak niekedy naozaj velmi vela chceme od tych malych deciek. podla mna aj tieto starsie matky su v tom extremne
@indiankaindi je zaujimave, ze rodiny tak funguju roky a nikto z domu neuteka ani nema problem s alkoholom. vies to je skor v rodinach kde laska nie je alebo su problemy a jasne vynimocne sa to stava ale nie je to pravidlo a mame predsa kopu rodin s teens a nie je to tak…
ja tu nerazim ziadnu teoriu a pride mi, ze chces ludi odhovorit od adopcie a celkovo mi nesedi tvoj styl takze ak dovolis uz sa nebavme
@berginkan Neviem, nepoznám všetky rodiny s deťmi v NS, ale počula som o pár prípadoch, kedy sa rodičia išli roztrhať od lásky a skončilo to škaredo. Ale tam neboli tie hranice. A popravde, ja stále počúvam, že sa máme pripraviť na pubertu, že to bude peklo. Počúvam to od ľudí, ktorí pracujú s deťmi s NS, psychologičky, špeciálne pedagogičky, úradníčky, sociálne pracovníčky - všetci sa zhodujú, že sa máme pripraviť na najhoršie. Aktuálne má dcéra 10, rožky začína vystrkovať, ale je to zvládnuteľné. Ja samozrejme nechcem odhovárať ľudí od adopcie, práve naopak, chcem aby boli pripravení tí, ktorí do toho idú. Lebo ružové okuliare nepomôžu ani rodičom ani deťom a tvrdiť, že výchova takéhoto dieťaťa ide aj bez trošky pritvrdenia je naivné. Už len pre to, čím si tie deti prešli (a my si to nevieme ani len predstaviť), potrebujú všetko pevnejšie. Pevnejšie väzby, pevnejšie hranice a pevnejšiu rodinu. Potrebujú ukotviť a to sa benevolentnou výchovou nedá. Samozrejme všetko s obrovskou kopou lásky. Nerozumiem prečo sa urážaš, mám iba iný názor ako ty, ale myslím, že nikoho neurážam ani nič podobné.
pre mna je zaujimavy a prinosny kazdy pohlad, ci uz ma niekto nacitane, alebo zazite. Ja som este chcela taku poznamku k tomu obdobiu vzdoru. Tiez mam roky praxe v praci malymi detmi, preto vobec nepanikarim, ked ma maly aj tazsie obdobie. Viem, ze to proste patri k veku a normalnemu zdravemu vyvoju. Prechadzaju tym uplne vsetci rodicia snad na nejake ozaj vynimky. Ja ked si spomeniem, co v tomto veku zrabali bio deti mojich surodencov, tak si vravim, ze nas je este uplny anjel 🙂) len niekedy samozrejme my si do toho projektujeme tu historiu dietata a uvazujeme aj v tychto suvislostiach, comu sa je tazke vyhnut.
@indiankaindi ja tiez nepoznam vsetky ale s viacerymi pracujem. a k tej puberte, kto ju nemal zlu ze. nie ja sa neurazam ale nechcem sa bavit o veciach ktore nie su celkom pravdive a su zle podane
@indiankaindi Bezpodmienecna laska ale neznamena vychovu bez hranic.
@joannita viac krát sa tu opakuje problém s obliekaním. Ja to riešim tak, že to čo si oblečie resp. neoblecie, v tom aj pôjde. V období najvyššieho vzdoru si cez zimu nechcel obliecť ani bundu a ani obuť topánky. Tak išiel von, bosí a bez bundy. A zhruba po 50 metroch z domu zistil, že mu je zima, tak sa pýtal domov a obliekol si všetko co bolo treba. Potreboval len zažiť vlastnú skúsenosť, čo to je zima. A aj teraz, keď chodí do škôlky a nechce sa prezliecť, tak mu len oznámim, že teda pôjde v tom co má oblečené - v pyžame. A vie, že ja to myslím vážne (nevyhrazam sa niečím, čo neviem splniť a on si je toho vedomý), tak sa beží prezliecť ako namydlený blesk. Nechce, aby ho kamaráti vysmiali, že prišiel v pyžame.
Pre mňa je to jeden z pilierov výchovy, dať dieťaťu pocítiť dôsledky jeho rozhodnutí. Vždy mu poviem, čo bude nasledovať ak niečo spraví, resp. nespraví a ja to potom aj dodržím. Preto si vždy dobre premyslím, čo mu poviem.
A s tým bitim, resp. udieranim rodičov, aj tým sme si prešli. Vždy dostal povedané dôrazne Nie, že mi tým ubližuje a že ak v tom bude pokračovať, končíme spoločnú aktivitu. A keď to zopakuje, tak hra, resp. čokoľvek iné končí.
@wodanka tu napr.vidno ako na kazdeho plati nieco ine. To som aj ja skusala, ale velmi dobre vedel ze neni obleceny tak ostal plakat na zemi a hnevat sa. Nesiel ani von ani sa prezliect. @indiankaindi Ale ako je vyssie uvedene, ze lubim ta menej ked sa hnevas ( aj ked to nie je vyslovene dieta to citi) ... Tak toto ma nikdy nenapadlo. Ked sa hneva stve ma to nie som happy ale nenapadlo ma nikdy ze ho mam menej rada. Tiez sa nechovam vzdy super ale asi by ma riadne mrzelo keby ma napr.manzel mal vtedy menej rad. Moja vychova je zase taka ze aj ked spravi syn zle, poviem mu napr.velmi ta mam rada ale za toto spravanie ti nemozem dovolit tvoje oblubene jedlo, nezachoval si sa pekne, ale som tu lubim ta a mozem ta obijmat pritom ako sa hnevas. Vacsinou nechce obcas chce ale vidim mu na tvari ze sa hneva ale nestraca vztah ku mne. Ked sa rozculim a len zakazujem a hnevam sa odpajame sa vztahovo. To dieta musi citit lasku aj v zlom. Kazda mame iny pohlad na vychovu a inu cestu ale urcite kazda robi ako najlepsie vie.
@berginkan ja sa snazim vzdy riesit dohovorom a trpezlivo cakam az porozumie aj napr. s obliekanim menim to na hru a zvladame to a zatial nam to takto fungovalo, prvykrat som v nedelu pouzila toto ze chcel spagety tak som varila a on neskutocne veci robil to ma nastvalo tak spagety nedostal ale s tym ze som pritom kludne dohovarala ze sa mame radi ale toto nemozeme atd.... vyzeral dost ze chape lebo sa na to nehneval az tak ako som cakala 😀 ale som si pritom ako som mu to zakazala spomenula na to ako nam v usmeve hovorili ten priklad ze syn si nepopostielal rano tak nebola telka. A tak sa to dialo kazde rano ked zabudol. Aby vedel ze činy maju nasledky. Prislo mi to dost drsne a neaplikovala som to dva roky ale hovorim si ze teda asi musim...dobre ze sa tu o tom mozme pobavit.
@joannita nasa 2 rocna chapala - nosila hracky do postielky, jedlo.. 🙂
A keby aj nechapal, tak z vas citil urcite napatie.
Megadavky lasky a mojkania a pochopenia, snahy vyjst v ustrety nepomahaju?
Ja som pocula taku vetu, ze cim je lepsi vztah medzi rodicom a dietatom, tym je ochotnejsie posluchat..
Ale uuuplne chapem specifickost a narocnost zladovania vychovy 2deti.
@rebekarebekova vies co tiez mam taky nazor.

@jesienka22 tak u nas je to tak, ze ked chcem aby sa obliekol a nieco mu slubim, oblecie sa za 20 sekund. Ked mu neslubim nic, tvari sa ze to nevie.
Takze u nas to nieje adhd, ale vychcanost skor 😂