Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@indiankaindi nik sa tu na nic netvari. toto je skupina snad jedina kde sa slobodne a hlavne velmi napomocne vyjadruje, neviem odkedy si tu ale skus citat s porozumenim. prosim neosocuj a neprekrucaj. a prosim nevyjadruj sa ku mne uz
nvm mne sa sposob, ze nedam jedlo lebo robis zle zda dost tvrdy trest a este mu poviem, ze lubim ta ale nebudes mat jedlo lebo si bol zly, pre male dieta to podla mna je dost matuce,
maly mi povie mama urobis mi palacinky? jasne urobim Ti, chce pri tom miesat cesto, ano dovolim mu aj miesat a stat pri linke nech sa pozera ako sa pecu, aj ochutnat dam zo suroveho cesta..inak na nasho zabera ked moze sa realizovat a pomahat, vela veci sa snazim obratit tak, ze pomaha, alebo ja mu pomaham, aj obliekanim, nechce sa mu, pod mama ti pomoze, a prida sa, a uz sa sam oblieka sam, este ho to aj bavi, ukazuje mi aky je sikovny, urcite mu nebudem davat trest zato, ze sa nechce obliect..alebo postlat postel
@indiankaindi vo vela veciach s tebou suhlasim, v niektorych nie.
Ale mna ked moje dieta vytoci do biela, tak mu to hovorim bezne v tom momente, ze ho lubim najviac na svete 🙂
Zoberiem si ho bokom, vysvetlujem co urobil a poviem mu ze ho veeeelmi lubim 🤷♀️
Ahojte ,chcem sa spýtať,keď mi príde rozsudok osvojení , pôjdem na matriku vybaviť nový rodný list a s tým potom kam všade ?Na zdravotnú poisťovňu a ešte niekam treba ísť? a ešte otázka ,na matriku musím ísť do mesta kde sa malá narodila,alebo to majú nejako prepojené ,že vybavím rodný list aj v našom meste?
Inak minule som tu písala o výchove a státí v kute , musím sa ospravedlniť. Proste vychovavate detičky , ktoré si už niečim prešli, nesú si genetickú stopu a tam máte teda zasluznu robotu a na každé si musíte nájsť svoje , vy viete najlepšie čo . Klobúk dole pred vami - všetkými .❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
@gelinka75 ja nedavam tiez trest ked neustelie neuprace atd.na vsetkom sa vieme dohodnut,taktiez ako pises vsetko my pomaha, ked sa neoblecie riesim to tak ze mu hovorim wau pekne behas ako dinosaurus atd a tym sa oblecieme pomaly dohodneme ( to som tu pisala ako radu ze obracat vsetko na dobre ked robi zle, ze to zabera u nas ) a funguje to. Kes robi nieco zle hovorim mu ze ho mam velmi rada, ale toto nemoze robit. Prvykrat som sa uchylila k akoze trestu ked sme prisli cez vikend z dovolenky a chcel hned spagety a ked mal jest obed nejedol nic od rana z trucu nervozity lebo mal vela emocii po dovolenke, pocas mojho varenia spravil tolko veci naschval ze hruza , akoze fakt drsne... Tak som spagety scedila chytila ho a povedala ze toto vsetko co robil uz nezvladam aj ked ho mam rada teraz toe spagety proste nedostane. Prislo mi to vtedy ako najspravanejsie aj ked to znie drsne, na ziadne upozornenia nereagoval, je to aj pre mna na zamyslenie ze xi to bolo ok ci nie, jasne ze som spravila vela chyb a este ich urcite vela urobim, to je zivot, kazda z nas sa snazi ako vie nie vzdy urcite kazdy reaguje okej ja som len poukazala na to, ze aj ked ma neskutocne nastval, ze sa mame radi som mu dala najavo aj vtedy.
@kattyb priezvisko, príp. aj meno zmení pôvodná matrika na základe rozsudku (aj oni to dostanú), je dobre sa s nimi po nejakom čase skontaktovať, či už to je, a RL si môžete vyzdvihnúť aj na Vašej najbližšej matrike, avšak už to nebude "originál", takže zaplatíte za "kópiu" (aspoň ja som platila).
Potom okrem zdravotnej poisťovne určite lekár, trvalý pobyt, do zamestnania na daňový bonus, UPSVARu/sociálke na dávky... príp. škôlka/škola, neviem, aké staré je dieťa
@indiankaindi nie, nie kamaratky jej nezakazujem, to by bolo prilis, ale ak ma neporadok v izbe uz prilis dlho a ignoruje moje ziadosti, aby si upratala, tak si kamosky nemoze pozvat dovnutra, mozu byt len na dvore, kde ma trampolinu. Ale hlavne preco pisem je, ze k tejto nasej teme vysla dnes na Sme podcast Ludskost na temu Rodicovstvo je preto tazke, lebo zrkadli aj nase potlacene emocie...je to vyborne a poucne pocuvanie
@tulinka85 nepočúvala som, ale: https://podcasty.sme.sk/c/22950565/rodicovstvo-...
tu ma este napadla ta vec, tie co nemate deti v skolke, a tie co mate mozno potvrdite, ze tam sa tieto veci dost krystalizuju. tam musia posluchat doma su potom vypustene alebo drzejsie. opat su vynimky jasne, ale skolka je dalsi zaujimavy level 😅 plus teda odchod, spanok velmi dlho spat nechcu a naopak niektore sa nechcu vratit domov 🙈 ako to mate vy?
Toto som si kedysi citala uz ani neviem kde ale skutocne skusenosti s adopciou a nejake zeny pisali, ze mali dievcata ktore boli ok a po nastupe do skolky sa zhorsili správanim. Predsa len je tam uz starostlivost od inej zeny pocas dna a je to citlive pre dieta podla mna
Moji tretiacikovia niesli darceky ako podakovanie pani ucitelke. Aj ked im to ide v skole tazsie, tak svojou usilovnostou dokazali mega obrovske uspechy. Maly to dal na same jednotky a mala iba s jednou dvojkou. Som na nich nesmierne pysna. Nie, ze mali take dobre vysvedcenie, ale za to ako sa zatinali a pracovali na sebe. Pre nas su oni ten najkrajsi dar.
@berginkan
Náš malý bol tento škol. rok prvý rok v škôlke.
Bála som sa strašne, že sa zatne a nepôjde vôbec, resp. neostane tam bezo mňa alebo nebude chcieť chodiť po nejakom čase (že sa mu tam nebude niečo/niekto páčiť).
Veľmi ma však prekvapil už prvý škol. deň - dal to na celý deň a úplne bez plaču, ani ráno pri rozlúčke so mnou nič, žiadne ceremónie.... (ja celý ten deň pri mobile čakala, kedy učiteľka zavolá, že začal robiť scény a treba poň prísť, no všetko v poriadku, ešte mi poobede povedal, že prečo som tak rýchlo poň prišla).
Aj ďalšie dni - ráno v pohode, v škôlke v pohode, cesta zo škôlky - on vysmiaty... no prídeme domov a dieťa obrat o 180 st. - buď plač alebo nervičky, stačil pokyn, že sa ideme preobliecť alebo proste úplná maličkosť a on výbuch emócií... najprv som nechápala, čím som ho tak rozdráždila, ale potom mi to došlo - on proste potreboval dostať von tie emócie - v škôlke musel byť poslušný, kmitať podľa pokynov a v tempe ostatných detí (a on proste nezvláda vysoké tempo a veľa povinností).
A tiež ostatné sa nabalilo k tomu - hladný, nevyspatý, unavený... tak výsledok bol, že niektoré dni mu trvalo aj dve hodiny, kým sa upokojil v mojom náručí alebo pri spoločnej hre (samozrejme, že sa musel aj niečoho dobrého najesť, lebo bol totálne vyhladovaný).
A ešte som si po nástupe do škôlky všimla aj to, že sa z neho stal totálny "klieštik" - nemohla som sa od neho pohnúť ani na krok, všade za mnou, aj keď bol totálne zaujatý hrou, tak hneď zbadal, že som odišla z izby, okamžite nechal všetko tak a bežal za mnou takmer s revom.
A takisto spávanie - doteraz nikdy problém spať vo vlastnej posteli - od nástupu do škôlky spí v manžel. posteli pricucnutý ku mne... už viackrát sa stalo, že v noci, keď som išla na WC, došiel hneď za mnou, lebo zistil, že nie som v posteli..
Takže, hoci škôlku navonok znáša dobre, ale odráža sa to na ňom a musí si to vynahradiť inak.
@kikuska_wedge to je super,krásne známky.A máš ich spolu v triede?
@tarrra ano chodia spolu. Je to super kvoli uloham. Robime pekne vsetko spolu. Aj si navzajom pomahaju.
@kikuska_wedge to verím ,máš jedným vrzom...
@miriam439 kolko ma maly?
Lebo nasa ma podobne "prepy" a to ani do skolky nechodi a ani sa u nas nic nezmenilo.
Obdobie???
@rebekarebekova U nás určite nie obdobie, to je isto nástupom do škôlky. Mal vtedy čerstvých 5 rokov, no do škôlky už musel ísť, povinná predškolská dochádzka.
@joannita toto mala aj naša malá..ale mna skor napadá otázka čo potrebuje ked toto robí? .. u nás to bola moja pozornosoť..ona nechápala že ja potrebujem niečo sprviť.. niekam sa ponahlam...ja som začala tym že ak sme niekam išli... skusala som to spoločne .. obliekanie pomoc.. zapajanie.. napr ..pod tentokrát to urobíme takto pomôž ty obliecť sa mne... podáva ponožky atd..samozrejme to nerobiť ked máš 5 minut na autobuus :D..tu šlo aj o to že ja sm bežala do robty zas od nej čo sa jej nepáčilo a dávala mi to najavo protestom ale svojím detským sposobom...ale je vela možností..ale skôr mi tu príde že si niečo týmto nahrádza.. nejaký nedostatok.
.
@nikoleta177 krásne knihy 😍
@evd ja suhlasim s vasim nazorom, ze to spravanie ma dovod.
Problem ale je, ked dieta nie je samo a v rodine je viac deti, ktore este nemaju mentalne kapacity na vnimanie mnohych veci a furt je nejake "utekanie na autobus".
@joannita zlepsilo/zhorsilo sa u vas nieco?
Inac my sme akurat dosli z 3-dnovej na deti personalizovanej dovolenky.. a co nasa starsia robila? Fuuurt sceny, hysteria.
ZMENA =katastrofa...
Postupne sa to lepsilo.
@rebekarebekova tazko povedat ci zlepsilo, mozno ciastocne, ale chce to vela vela usilia a pozornosti, na ktoru clivek pri dalsom babatku a ostatnych pivinnostiach nema vzdy cas.
Cakaju nas 2 mesiace bez skolky, takze bude to celkom zahul. Momentalne sme v nemocnici, takze tu na to akosi zabudol 🙂

@berginkan určite sú tie veci pravdivé, to, že ty to vidíš inak nezmanená, že to neplatí a nefunguje na nikoho. Ak ti pravda nevyhovuje, to nie je môj problém, ale prosím netvár sa tu tak, že ty vieš jediná ako to je a funguje a ostatní nech nepíšu ani len svoj názor, ak je v rozpore s tým tvojim.
@tanuska28 neviem aké staré máš dieťa, ale toto platí zrejme len na tie mladšie. Tie staršie to určite nepotrebujú počúvať, keď im rodič niečo zakazuje. Skôr sa to môže zvrtnúť na negatívne vyjadrenie aktuálnych citov dieťaťa voči rodičovi. Teda pri informácii, ako ty ľúbiš svoje dieťa ti chrstne do tváre, že ono teba teda nie. A pod. Plus samozrejme, že keď ma dieťa naštve, nepoviem jej, že nahnevala si ma, teraz ťa ľúbim menej. No a ako posledná vec, keď ťa dieťa vytočí do biela, že máš čo robiť, aby ťa nerozdrapilo, už vidím, ako cez zuby hovoríš klasickú formulku že aj keď ťa dieťa nahnevalo, tak ho ľúbiš. Ruku na srdce, toto by si nedala 🙂