icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

jennifer130
23. aug 2022

ja mam 42 a manzel 46 a ideme si prave robit pripravu na urade.ale povedala nam rok🥲🥲a potim budeme cakat a cakat . . . . .

kattyb
23. aug 2022

@kikuska_wedge @magimary aj my máme našu bambulku z CDR Pezinok od profi G. 🙂Ak tam teda iná G.neni ,tak to bude tá naša (bola tiež super)Naozaj sa nám všetci v CDR snažili vo všetkom vyjsť v ústrety,lebo mali sme trochu komplikácie ,aj na hosťovsky nám malú bez problému dali ....keď ľudia chcú ,všetko sa dá.

kikuska_wedge
23. aug 2022

@kattyb asi to bude ina. Lebo nasa mala, bola jej prva. Toto CDR je fakt super. Mali sme stastie.

magimary
23. aug 2022

@kattyb
@kikuska_wedge
Hej, už máme dve G.,
Táto jedna je úplne nová 🙂

kikuska_wedge
24. aug 2022

Sa hlasime po prvom dni a prvej noci. Sme stastni ako blchy a trosinku nevyspati 😂 Ale zatial nam to ide na 1 s ⭐. Mala ak ma plne brusko a prazdnu plienku, je velmi spokojne babanko.

rebekarebekova
24. aug 2022

@kikuska_wedge paraaada! A ako surodenci?

kikuska_wedge
25. aug 2022

@rebekarebekova surodenci sa na nu usmievaju, podavaju jej dudku a kocikuju. Samozrejme udrzi ich pozornost len chvilku, potom sa uz chcu venovat svojmu. Zatial teda iba pozitivne emocie.

magimary
25. aug 2022

@kikuska_wedge dnes sme vás v cdr spomínali 👍
výborne vám to ide 🙂

kikuska_wedge
25. aug 2022

@magimary dakujem. Ucime sa za pochodu, nie vzdy nam to ide uplne 100 percentne, ale velmi ju lubime. Za dva dni uz vie, ze som jej bezpecna osoba. Ked zacuje moj hlas, otaca sa prioritne za mnou a ked ju zdvihnem lebo place, utisi sa. Dnes nevedela zaspat. Po chvili sa budila, ale ked zistila, ze je u maminky na rukach, tak spala dalej. Akoby sa potrebovala uistit, ze som tam.

katkuz
25. aug 2022

@kikuska_wedge tesim sa s vami, drzte sa a lubte sa 🙂

milionar
26. aug 2022

Ahojte,
viem, že sa to tu riešilo už viac krát, ale 🙏 prosím vás o pomoc. Malého sme dostali na neodkladné 22.1.2021 ( právoplatné 16.3.2021). Teraz je už osvojený a rozhodnutie je už právoplatné. Malý sa narodil 6/2019. Podľa info som si myslela, že rodičovský príspevok budeme dostávať 3 roky od právoplatnosti neodkladného rozhodnutia, ale...pani na úrade nám ho zrušila dňom dovŕšenia jeho 3rokov a nedá si vysvetliť. Písala som aj na ministerstvo a úrad práce ( cez oficiálny formulár na ich stránke) a žiadala o vysvetlenie zákona. Odpoveď som ešte nedostala a myslím, že to bude trvať dlhšie. A teraz moja otázka, neviete nejakú konkrétnu osobu, ktorej by som mohla písať/volať, aby sa riešenie pohlo? Ak sa teda domnievam správne, že máme nárok na rodičovský príspevok až do 3/24. Tie peniažky nám teraz budú chýbať, nakoľko sme sa na ne spoliehali. Ďakujem🙏

marcelarefat
26. aug 2022

@milionar určite máš nárok 3 roky od právoplatného zverejnia, čiže 3/2024. Ja som mala tento prípad, riešil to môj zamestnávateľ keďže som mala aj žiadosť na rodičovský v práci tak- nástup do zamestnania. Konkrétne ti neporadim osobu s ktorou to vyriešil , ale viem že to riešil s ústredím úradu práce v BA. Skús tam obvolat ľudí. A je to aj v zákonníku práce, nemám ten zákon uložený ale baby ho tu presne citovali keď by si si to spätne tu dihladala. Držím palce, prešla som si tým, nedalo sa s nimi dohadať a potom keď môj zamestnávateľ zakročil, tak ups už bola pravda na mojej strane a paničky u nás na úrade boli poučene a aj mi volali, že mám pravdu a bude mi príspevok vyplatený.

milionar
26. aug 2022

@marcelarefat aj úradníčka sa odvoláva na ten zákon (571/2009), ale...citujem :
Dobrý deň p. ......,
ako som už Vášmu manželovi vysvetlila, uvedené sa vzťahuje na deti, ktoré sú zverené do starostlivosti nahrádzajúcu starostlivosť rodičov. Vy máte dieťatko osvojené právoplatným rozsudkom , to znamená, že ste vo vzťahu vlastné dieťa a rodič. Preto je v tomto prípade nárok na rodičovský príspevok do 3 rokov veku dieťaťa.

A nedá si vysvetliť😠 ..tak dúfam, že sa niekde rozhodnú uznať mi za pravdu a neprídeme o tie peniaze..je to na nervy..takto isto som musela bojovať o materskú, lebo pani úradníčky nepoznajú zákon...nechcem vedieť, koľko ľudí bolo takto pripravených o peniaze, ktoré im právom patria...

Aspoň, tu mi dá niekto za pravdu🙈ďakujem

berginkan
26. aug 2022

@milionar och :( boze stale toto sa deje omg

kikuska_wedge
26. aug 2022

@milionar skus sa obratit na ustredie prace socialnych veci a rodiny

joannita
26. aug 2022

@milionar na 100% mas narok 3 roky od pravoplatnosti prveho rozhodnutia, maximalne do 6 rokov veku. Tu som to nasla n stranke Navratu, ale da sa to najst aj na inych strankach.
Povedz im, napis im, ze mas vela znamych adoptivnych rodicov, kt dostavaju 3r od pravoplatnosti neodkladka a ze mas znamu, ktorej ho nechceli uznat @marcelarefat a nakoniec jej to uznali a mali z toho zle.
Povyhrazaj sa trosku, ze ked si nezistia relevantne zakony, budes sa ztazovat na minusterstve, lebo si si na 100% ista ze mas pravdu.
Su to amateri proste 🤦‍♀️
http://adopcia.sk/home/a-pre-dospelych/socialno...

jennifer130
26. aug 2022

Ahojte,nájde sa tu niekdo TN kraj čo aktuálne čaká romske/poloromske dietatko?alebo za poslednu dobu dostal také dietatko,poprípade mi napisal ako to rýchlo prebehlo. . .dakujem

miriam439
26. aug 2022

@milionar
Napíšem ti to tu podrobnejšie, aby si to mohli dohľadať aj v budúcnosti iné žienky, lebo nie si prvý prípad, koho chceli úradníci takto obabrať.
Už to tu kedysi niekto riešil, presne toto mu argumentovali, ale neviem ako to dopadlo u nich.

Môj názor je, že ti to patrí do 3/24, aj keď je dieťa už vami osvojené.
(vo svojej bývalej práci som musela aplikovať v praxi mnohé zákony a omnoho zložitejšie ako tento o RP, takže som musela vedieť aj "čítať medzi riadkami"). A už ma to normálne štve, že na našich úradoch pracujú buď také duté alebo zákerné osoby. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale je to tak. Česť výnimkám.
Ale teraz k veci.

miriam439
26. aug 2022
miriam439
26. aug 2022

a teraz zo zákona o RP

miriam439
26. aug 2022
miriam439
26. aug 2022

A teraz vlastnými slovami:
* samotný Upsvar má v tom pfd súbore označené osvojenie ako NRS
* zákon o RP používa v § 2 b) slovné spojenie "nahradzujúcej starostlivosť rodičov" - a to predsa je aj pri osvojení, lebo osvojenie nie je normálny vzťah, ale NAHRÁDZA starostlivosť BIO rodičov....
Aby si sa stal bio rodičom, nepotrebuješ rozhodnutie súdu, bio rodič dieťaťa dostáva RP podľa § 2 a)....
* za tými slovami: "na základe rozhodnutia súdu" je poznámka č. 1 - tá poznámka sa odvoláva AJ na § 97-109 zákona o rodine - a práve v týchto § sa rieši osvojenie.
Teda TOTO je jasný dôkaz a NAJHLAVNEJŠÍ o tom, že podľa § 2 b) zákona o RP sa naďalej poberá RP aj pri osvojení... teda, že dňom osvojenia sa nič nemení, stále sa ide podľa § 2 b) a nie podľa § 2 a) !!!!!!!!!!!!!
* a potom § 3 ods. 2 c) hovorí, že opravnej osobe podľa § 2 b) s dieťaťom, ktoré je zverené do starostlivosti NAHRADZUJÚCEJ rodičov, patrí RP tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia súdu - teda tebe neodkladne opatrenie v 3/21, čiže RP do 3/24!!!!!!!

miriam439
26. aug 2022

Ja neviem, skús si to vytlačiť a normálne choď s týmito argumentmi k nej osobne, ak sa nebojíš, skús jej aj zaklamať, že ti to takto vysvetlila nejaká známa právnička. Proste sa nedaj...
Držím palce. Potom napíš, či dačo pomohlo....

rebekarebekova
26. aug 2022

@milionar ja este dodam, ze mas narok min. do 1/24, kedy ste zacali predpokladam poberat materske.
Mne to takto vysvetlili na ustredi..
Ale skusila by som bojovat za 3/24.

rebekarebekova
26. aug 2022

Dobrý deň,

V zmysle vášho e-mailu a prešetrenia Vám zasielame nasledovné vyjadrenie:

- V zmysle § 3 ods. 2 písm. c) zákona o rodičovskom príspevku sa RP poskytuje najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do starostlivosti (vrátane neodkladného opatrenia o zverení).

Nakoľko prax ukázala, že v mnohých prípadoch pri zverení neodkladným opatrením, dlho trvalo nadobudnutie právoplatnosti rozhodnutia súdu a náhradný rodič zabezpečoval starostlivosť od vykonateľnosti, úrady boli usmernené tak, aby RP mohli priznať od vykonateľnosti neodkladného opatrenia nariadeného súdom. Samozrejme, že vždy sa prihliada aj na výrokovú časť, dátum vykonateľnosti a zabezpečovanie starostlivosti o dieťa.

miriam439
26. aug 2022

@rebekarebekova
Ale nie je tu, čo si ty teraz pridala, zasa opačne riešené - že OD kedy možno priznať začiatok poberania RP?
Lebo to tu tiež nedávno niekto riešil (možno práve ty), že vzal dieťa do NRS, nemal nárok na materské a mohol poberať od začiatku NRS len RP.
A úradníčka im zasa tvrdila, že RP môžu dostať len od právoplatnosti neodkladka... a nechceli RP priznať od vykonateľnosti, resp. odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD.
Mne to z toho vyjadrenia úradníčky, čo si tu dala, vychádza tak, že dostali pokyn, že majú dať RP práveže skôr, teda od prevzatia dieťaťa z DeD a nečakať na právoplatnosť neodkladka.

Ja som materské poberala od júla, neodkladko právoplatné v auguste a Upsvar mi sám od seba priznal RP do konca augusta (3 r. od právoplatnosti). A viaceré žienky tu to mali tak isto - bez toho, aby si to museli na Upsvar vybojovať.
Takže ona má určite do 31.3.2024 !!!!!!!!!

kikuska_wedge
27. aug 2022

@milionar urcite to ries s ustredim upsvar. Podla vyjadrenia pani uradnicky, by sme pri malej vobec nemali na RP narok. Brali sme si ju ako 3 rocnu a RP nam vyplacali do 6 roku.

santamonica
29. aug 2022

@milionar ahoj, ja som toto riešila minulý rok, toto iste mi tvrdili tetuse na úrade v DS......ja som kontaktovala aj návrat aj ústredie ÚPSVR v BA, trvalo to cca 2 mesiace, ale vyhrala som to, chceli nás obrat o vyše 2tis. eur, keďže u nás to bolo viac ako 6 mesiacov rozdiel. Nájdem kontakt na pani v BA, ktorá mi to nakoniec vybavila, poslala im tam dokonca inštrukcie do budúcna, tak dúfam, že nie si z DS. Pošlem ti to v správe. A nedaj sa mňa zrusili viackrát, dokonca samotná riaditeľka a že už nemám nárok sa odvolávať. Ale odvolala som sa zas a bolo, akurát, že bez tej pani by som si asi nepomohla.