icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
30. aug 2022

Baby kolko ste na BA3 sude cakali na schvalenie neodkladneho?

bosorkabb
30. aug 2022

@kikuska_wedge vieš ktorá sudkyňa to má? Môžeš aj do ss.

patuska00
31. aug 2022

Ahojte pridám sa aj ja chcem vedieť chodíme na prípravu už dlho nemáme máme asi 7 sedenie a už koniec budeme len čakať a mňa zaujíma že keď skončíme prípravu či nám dajú niejake papiere alebo že sme skončili prípravu alebo niečo iné môžte mi pomoc.

pellka
31. aug 2022

Ahojte je tu niekto kto zacina pripravu u smev ako dar v kosiciach teraz v septembri?? 🙂

kikuska_wedge
1. sep 2022

@patuska00 ano vypracuju spravu. S tou vas oboznamia. Aj ju podpisujete. Zaslu ju potom na krajsky upsvar a ti vam vystavia rozhodnutie o zaradeni do zoznamu ziadatelov o NRS.

patuska00
1. sep 2022

@kikuska_wedge aha ešte budeme čakať že kedy budeme do zoznamu zapísaní.dakujem za odpoveď

kikuska_wedge
1. sep 2022

@patuska00 to zavisi na uradnicke. Niekrore zapisu dnom dorucenia spravy na upsvar, niektore dnom spracovania. Mozno by nezaskodilo spravu naskenovat a poslat jej do mailu s informaciou, ze ste ukoncili a original jej zasielaju.

patuska00
1. sep 2022

@kikuska_wedge áno máš pravdu už vydržíme trochu lebo som nedočkava že kedy skončíme a hlavne sa teším že o chvíľu budeme zapísani.

kikuska_wedge
1. sep 2022

@patuska00 drzim palce nech to matr cim skor za sebou

patuska00
1. sep 2022

@kikuska_wedge dakujeme

ja1986
5. sep 2022

Ahojte, môže adoptované dieťa navštevovať škôlku pred dovŕšením 3roku? Niečo sa mi marí, ale neviem si spomenúť, že nie. Ďakujem.

berginkan
5. sep 2022

@ja1986 moze ale neodporuca sa to z hladiska vazby a toho, ze by to nemuselo zvladnut.

anina1211
6. sep 2022

@ja1986 môže, ale doporučujú, az, vtedy keď už prebehne citová väzba,aby dieťa nemalo chaos a veľa zmien naraz

ninquewen
6. sep 2022

@ja1986 nam v Navrate odporucali, ze ak je to mozne, nech zostane co najviac doma s rodicom, do skolky ani nemusi ist.

berginkan
6. sep 2022

@ninquewen no minimalne posledny rok musi. a z hladiska prospievania je skolka dobra. zalezi od dietata ;)

tanuska28
6. sep 2022

@ninquewen tiez toto riesime, nas bude mat 4 este sme ho nedali tento rok ale o rok uz asi hej...neviem si predstavit ako by nastupil do školy keby to bolo prenho prvykrat nejaka inštitucia kde musi ostat

berginkan
6. sep 2022

@tanuska28 no hlavne posledny rok je povinny, cize nenastupil by hned do skoly ;)

bosorkabb
6. sep 2022

@ja1986 moja išla do škôlky a úplne super. V septembri mala 3 roky keď išla prvý krát. Teraz je už predškolácka.

kikuska_wedge
6. sep 2022

@ja1986 preco by nemohla. Nasa mala 3 ked sme si ju priviezli domov a od dalsieho sk. roku isla do skolky. Velmi sa tam tesila, chcela tam ist a prospelo jej to. Ako mama poznas to svoje dietatko najlepsie, takze najlepsie vies zhodnitit, ci je to pre nu dobre.

berginkan
6. sep 2022

@kikuska_wedge tak su nato skusenosti a kopu knih, ktore sa potvrdzuju v realite, kde mali deticky neskor problem. takze az takto explicitne by som to nekomunikovala. a ty mas vacsie deti, tam je to zase ine.

tanuska28
6. sep 2022

@berginkan ako čitala som ze sa da nahlasit len do skolky a vybavit si preskušavanie bez dochadzky ...cize aj sa dá... Ale ten posledny rok je asi vhodny ist urcite ...uvidime ked pojdeme my 😬

anina1211
6. sep 2022

@tanuska28 Presne my teraz chodíme prvý rok do škôlky, ale mal už päť rokov. Ten posledný rok je naozaj vhodný, lebo dieťa to potrebuje.

evkasus
6. sep 2022

Kedy sa vam teda zda najvhodnejsie dat adoptovane dieta do skolky? My mame maleho uz z porodnice. Skor ako v 3 rokoch by som ho nedala ale uvazujem, co bude prenho najlepsie...ci je vhodnejsie ho pozdrzat dlhsie doma alebo mu viac prospeje skolka. Co presne odpirucali v Navrate? My sme robili pripravu na urade a na tuto temu sme sa tam nebavili.

kikuska_wedge
6. sep 2022

@berginkan nevidim v tom inakost. Nasa bola u nas ani nie rok a isla. Je to na zvazeni mamy. Kazda vieme, ake dieta mame doma. My zijeme na dedine. Mimo skolky su tu prazdne ihriska. Jej chybal kontakt s rovesnikmi. To sme jej nevedeli inak nahradit. Ale muz bol stale na rodicovskej. Sledovali sme priebeh a keby vyvstal problem, mohli sme ju odhlasit. Pripraveni sme boli na obe varianty.Ja celkom nesuhlasim s niektorymi odporucaniami Navratu. Mne nepride spravne upevnovat v dietatu pocit inakonosti len preto, ze je adoptovane. Suhlasim, ze ak nema vytvorenu vztahovu vazbu na rodicov, je chybou dat ho do kolektivu. Ale sucasne povazujem za chybu nedat dieta aj ked vazbu ma, lebo je adoptovane.

rebekarebekova
6. sep 2022

@kikuska_wedge ja suhlasim, ze kazdy si pozna dieta. Niektorym prispeje, inym uskodi.
A tiez je rozdiel brutalny 3 a 4 rocne. 🙂

tanuska28
6. sep 2022

@evkasus tak ja osobne si myslim ze mensim detom ci adoptovamym ci neadoptovanym neprospieva ist malickym do školky. Vidim to vo svojom okoli... Ale ako piše niekto niektore deti su s tym ok a nevadi im to asi... Naš nas ma velmi rád a vazba je silna ale nema rad zasahovanie inych doňho ci vyzuvanie inou osobou ci jedlo atd...ale neda sa to uchranit navzdy. Ja osobne si myslim ze ak matka moze kludne az do predškolskeho veku moze byt dieta doma. Náš ma kamošov kazdy den na ihrisku a ine nepotrebuje zatial

tanuska28
6. sep 2022

@kikuska_wedge a zase je rozdiel ked dieta je naozaj ine cize inakost treba riesit. Náš je spravanim dost v pohode , ale ked ho vyzuje starka alebo spadne a utesuje ho niekto iny , cely den preplače pre hluposti. Vidim ze este mu je doma ok a respektujem ze ma aj ine trapenia co deti co nezazili nic zle nemaju a kontakt s detmi má denne. Ale tiez som uz pocula ze adoptovane dietatko zvladalo vela veci v pohodicke ci skolka ci skola...zalezi ako sa dieta vie vysporiadat. Je to naozaj na usudeni matky. A zase vela žien ani nema na vyber a do prace ist musi

andrea_82
6. sep 2022

@evkasus toto vyslovene sme na priprave v Navrate neriesili. Ale ak mate maleho uz priamo z porodnice, tak nevidim dovod ho do skolky nedat, ako bezne biologicke deti.

berginkan
6. sep 2022

@kikuska_wedge nikto v nom pocit inakosti neupevnuje. ved ono tomu nerozumie. neviem preco spominas navrat, ja hovorim o studiach a psychologoch a dopadoch. moze sa to prejavit az na zakladnej skole, proste odlucenie tieto deti znasaju horsie, to su fakty. a co sa tyka, ano poznas si dieta samozrejme, ale aj v tom sa mozes mylit. mali sme 4 decka, ktore boli uplne spolocenske a vykazovali super adaptaciu a po par mesiacoch sa museli vratit na poldnovu starostlivost. nic netreba unahlit. ak sa da....samozrejme ak sa neda, tak sa neda...ked musi ist musi. a nedat vobec? nie s tym nesuhlasim, kolektiv je dolezity...ale musi to aj ono chciet a zvladat inak mu moze uskodit
@tanuska28 je to na usudeni matky, ale aj dieta vela napovie. aj ked treba rozlisovat aj ich prejavy. a presne ide o to v akom veku. malym detom to veru vacsinou neprospieva

kikuska_wedge
7. sep 2022

@berginkan ano tak som to myslela. Len som to najprv nejasne napisala.