icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

miriam439
20. nov 2022

@rebekarebekova Info sú na stránke Upsvar a tiež som o tom písala ja na strane 1278, aj vzor som tam dala

rebekarebekova
20. nov 2022

@miriam439 dakujem krasne, zabudla som. Vybavovala si to uz?

miriam439
21. nov 2022

@rebekarebekova Áno, volala som na Upsvar a vraj nemáme nárok, ale... podľa ich reakcií si myslím, že nemajú ani tušenie, ktorá odpoveď je správna... ale keďže mi dajakú dať museli, tak povedali, že nemáme nárok a budú mať kľud. Však, keď si nedám žiadosť, nemusía to riešiť a ja im nedokážem, že mi tak poradili...
Ale ja zrejme počkám, či sa mi tu niekto ozve a potom v decembri pošlem žiadosť poštou doporučene a nech riešia.

rebekarebekova
21. nov 2022

@miriam439
Aj ti to zdovodnili?

pellka
22. nov 2022

Ahojte ludkovia kosicky Kraj prosim ako postupujete ako rychlo sa posuvatie v poradovniku nejake info? Dakujem.

miriam439
23. nov 2022

Takže žienky, ktoré máte dietky v pestúnstve a poručníctve.
Viete, čo som tu v posledných dňoch riešila 100 € príspevok z 2.inflačnej pomoci... nedalo mi to a napísala som na NAJvyššie miesto a odtiaľ mi práve prišla odpoveď. Nejdem ju tu prilepiť, nakoľko vieme, že tu nechodíme čítať len náhradní rodičia, ale aj...
Ale odpoveď je aj s logickým vysvetlením, takže dá sa akceptovať.
Ale z odpovede vyplýva, že nemáme teraz nárok na tú dotáciu, lebo tá je určená pre príjemcu výživného a náhradný rodič (ani dieťa v NRS) nie je príjemcom výživného (čo chápem, lebo naši bio rodičia majú nariadené platiť výživné na Upsvar a nie nám).
A ďalšie zdôvodnenie bolo, že dotácie (príspevky) v 2. vlne inflačnej pomoci sú určené len tým, ktorí ich nedostali v prvej vlne.

pellka
23. nov 2022

Ahojte chcela by som sa opytat vas skusenejsich kedze vetsina z vas ma pripravu za sebou
Ak posledne sedenie mame 13 decembra stihame byt zapisany do zoznamu cakatelov
este v decembri alebo skor az v januari? Co Myslite? Trva to dlho kym nas zapisu ci? Pani psychologicka vravela ze do 13 musi mat vsetko ukoncene napisany zaver

miriam439
23. nov 2022

@pellka Ak bude mať psychologička hotovú správu už toho 13.12. a aj ju hneď odošle, tak krajský Upsvar má 2 týždne na to, aby vás zapísal do poradovníka. Takže eventuálne by to mohli stihnúť do konca roka. Ale... sú Vianoce, takže neviem.
Ale záleží až tak na tom, či vás zapíšu 30.12. alebo až 2.1.???

juliagas
23. nov 2022

Ahojte chcem sa spytat,
Maminky ktore mate deticky s utajeneho porodu ake info vam poskytli vobec ziadne? Etnikum?

pellka
23. nov 2022

@miriam439 vies co ani Nie len sa pytam ze ako to chodi tu spravu posiela psychologicka? Bola som v tom ze my 😀

nikadomi
24. nov 2022

@juliagas my máme info zo zeravotnej správy- len to, čo bio uviedla. Počet pôrodov, či bolasledovaná v poradni. A potom správa o novorodencovi z nemocky. Etnikum nie. Ale toto je tiež indi vindi asi

juliagas
24. nov 2022

@nikadomi takze sprava o novorodencovi bude dostupna? Ci je zdrave atd? Etnikum sa nedozvieme?

joannita
24. nov 2022

@pellka skor si myslim ze az v januari

magimary
24. nov 2022

@juliagas jasne, že správa o novorodencovi je dostupná (minimálne v karte dieťaťa), akurát nie je na nej meno, ale XY56 napr.
ale priebeh pôrodu a postnatálny priebeh tam je uvedený ako u všetkých ostatných novorodencov

miriam439
24. nov 2022

@pellka My už to máme viackrát za sebou a vždy to posielala na krajský Upsvar psychologička.
Len mne sa ešte niečo marí, že keď sme my tú správu podpísali, ona ju ešte dávala na podpis aj kolegom na oddelení soc kurately (prípravy aj aktualizácie sme vždy robili cez náš okresný Upsvar) a tak sa to vždy trochu predĺžilo časovo, kým to ešte tam podpísali, potom ešte doručenie na krajský Upsvar... preto ja si myslím, že reálnejšie je, že vás zapíšu až začiatkom januára (hlavne kvôli Vianociam a dovolenkám počas nich).
Ale nebojte sa, dieťatka sa dočkáte, využite ten čas čakania pre seba, svoje záujmy, potom, keď príde bábo, budete sa venovať hlavne jemu...

juliagas
24. nov 2022

@magimary ale o bio matke sa nedozvieme ci je romka alebo biela ?

magimary
24. nov 2022

@juliagas to nie

juliagas
24. nov 2022

@magimary dakujem 🙂

nikadomi
24. nov 2022

@juliagas to sa oficiálne nedozvieš aj u vyslovene rómskeho dieťaťa. Nikde v papieroch nebude, že dieťa narodené vtedy a vtedy, rómskeho etnika. Či z utajovaného, či riadneho.

nikadomi
24. nov 2022

@juliagas správa o novorodencovi je dostupná. O matke je tam len to info, ktoré ona poskytne (ak poskytne)

juliagas
24. nov 2022

@nikadomi s riadneho sa dozviem povod matky

joannita
24. nov 2022

@juliagas nemusis sa dozvediet ani z normalneho porodu etnikum matky, pokial sa ona sama nepriznava k romskemu etniku.
A otec je asi v 99% neznamy, takze v podstate aj u na prvy pohlad bieleho dietata clovek nema istotu ze je naozaj biele 🙂

juliagas
25. nov 2022

@joannita ano to mas pravdu stym treba ratat samozrejme

jennifer130
25. nov 2022

Krasny den prajem vsetkym.Chcem vas velmi pekne porposit o radu.Robime si pripravu zadali sme adopcia ale po rozhorove sme sa rozhodli aj pre pestunstvo.Bolo nam povedane ze mozme bit zapisany aj na adopciu aj na pestunstvo.Chcem sa spytat ako je to s pestunstvom ci aj tam budeme cakat tak dlho alebo je to kratsie? a ako mame zadat keby sme ho chceli casom adoptovat . . . a tie pojmy co tu citam uplne sa stracam vtom nerozumiem im ohladom sudou . . .dakujem za kazdeho kto si najde trosku casu a poradi mi

pellka
25. nov 2022

@miriam439 dakujem 🙂 no jasne je to v podstate jedno len som strasne nedockava chcela by som vediet poradie v ktorom budeme na romske babo

andrea_82
25. nov 2022

@jennifer130 poradovník na deti do pestúnskej starostlivosti býva kratší, čaká sa kratšie. Ak by ste dieťa chceli časom adoptovať, je potrebné najprv rodičov zbaviť rodičovských práv, čo sa nemusí podariť v 100% prípadoch.

joannita
25. nov 2022

@jennifer130 pestunstvo je kratsie cakanie. Su tam ale rizika, ze sa casom ozve rodic a dieta sa vrati k nemu.
Prednedavnom tu pisala jedna kocka, ze mali chlapca v pestunstve 3 roky a potom sa ozvala matka a dieta museli zial dat matke.
Vacsinou sa to asi nestava, ale treba pocitat aj s touto moznostou zial.

tanuska28
25. nov 2022

@jennifer130 na pestunstvo budete kratsie cakat.a podla spisu budes vidiet cca ci dieta ma sancu na navrat k matke alebo nie. Niekedy je to risk na druhu stranu je pre deticky dolezite aby kvoli nezodpovednym rodicom neprisli o šancu na zivot v rodine, len kvoli tomu ze nejake riziko stretu s bio rodicom mozno hrozi..

miriam439
25. nov 2022

@pellka Ja ťa plne chápem, aj tú nedočkavosť, ktorú máš. Ale... ak môžem poradiť... neupínaj sa na to tak veľmi, lebo potom sa ti to bude strašne dlho vliecť, čas ti pôjde strašne pomaly a nebudeš myslieť na nič iné. Je to dosť psych. vyčerpávajúce, keď sa tak veľmi na to upneš.
Skús to obdobie čakania brať tak, že si ešte teraz môžeš "užiť slobodu", robiť čo chceš a kedy chceš... a uvidíš, že ti to takto pôjde rýchlejšie...
Ja viem, že sa ľahko o tom píše, ale viem o čom píšem a chcem ti dobre poradiť.

pellka
26. nov 2022

@miriam439 ja Viem mas uplnu pravdu… potrebujem vypnut a neriesit nacakam sa este roky… a mozno po priprave sa ukludnim teraz sme v kuse v tom riesi sa to a stale nato Myslim… pride mi to ako keby nam mali dat dieta zajtra kedze sme v kuse v tom a hovorime o tom na pripravach ale… mas pravdu musim prestat riesit