icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

pellka
5. jan 2023

@berginkan nie samozrejme ze som
Nastavena… na dlhsi cas cakania
Mame vecy Ktore chceme
Poriesit ako stahovanie dovolenka… a podobne cize v pohodicke pride skor budeme radi nepride skor uzijeme si zariadime domcek izbicku na klude a pride spravny cas atak ci tak ale jasne ze potesi Info ze to nemusi trvat roky rokuce co mi aj Bolo zase povedane na upsvar kde som odovzdavala zaverecnu spravu aj na pripravach ze na romske babo Ke kraj.. tak do Roka max Tiez sa nato neupinam zijem si svoje len chcela By som vediet poradie velmi som zvedava a teda by sme sa aj vedeli zariadit podla poradia… lebo chceme odist do zahranicia za rodinov na par mesiacov

torpilla123
5. jan 2023

@all ahojte uz maminy, nie cakatelky. Caka nas predosvojitelsky sud. Mate nejake tipy, na co sa pripravit, ako to prebieha, a podobne? V liste sa spomina, ze si vziat pripadne dokumenty, co uzname za pomocne/vhodne. Ale vsetko je uz davno predsa prilohou v navrhu. Tak neviem.
Inak, maly je s nami doma od polky augusta, a az teraz na januar je vyoisany sud. Kolizna bola este v oktobri na kontrolu. Sme KE kraj. Ako dlho ste cakali vy? Najhorsie je, ze este potom tych min. 9 mesiacov kym sa vypise posledne sidne pojdenavanie, cize to aj pomaly rok a pol kym.bude mat novy rodny list, a konecne ho mozeme pokrstit :( strasne pomale je nase sudnictvo.

striga8658
5. jan 2023

@torpilla123 ahoj, no neviem aké sú zvyklosti u Vás na súde, ale my sme mali tak, že 9 mesiacov dieťa v starostlivosti a môžeš dávať návrh na osvojenie, naše deti sme brali z porodnice 8/21, predosvojitelsky 12/21, osvojenie súd 6/22, sme TT kraj

janetinka27
5. jan 2023

@jazmina87 ahoj a kedy ste zacali s pripravou? kolko asi vinceovci cakali?

erika219
5. jan 2023

Ahojte čakateľky🙂 Ja som sa dovolala na úrad a sme sa za dva mesiace posunuli o 6miest, teraz sme na 12 mieste v poradovníku. Tak sa nám to už blíži. Sme NR kraj, nie je tu náhodou niektor z nášho kraja kto už dieťatko má? Koľko ste ešte čakali, keď ste boli už tak blízko? Nikdy som takto nebola nedočkavá,ale teraz ..fú😏🙏

joannita
5. jan 2023

@torpilla123 sudca sa bude len pytat ako zijete a podobne, nemas sa na co pripravovat.
K navrhu si pripojila kopie, na sus si zober originaly vsetkych dokumentov.
Toto je uplne bezna cakacia doba na pojednavanie co si napisala, cakali ste 5 mesiacov na vytycenie, to je povedala by som este celkom luxusne. My sme cakali na vytycenie posledneho sudu skoro 9mesiacov. Na predosvojitelske sudy (mame2 deti) smw cakali tiez cca 4 az 5 mesiacov.
Ano bezne od momentu co prinesies dieta domov, az do uplneho osvojenia to trva cca rok a pol az 2 roky.

joannita
5. jan 2023

@striga8658 trnavsky sud je jeden z najlepsich a najrychlejsich. A nielen sud, ale aj poradovnik 🙂

evkasus
5. jan 2023

Nám úplné osvojenie trvalo 11 mesiacov. TT kraj.

klaudiahu
6. jan 2023

@erika219 ahoj , sme síce tiež NR kraj ale sme ešte ďaleko . Naposledy myslím 48 miesto v lete. Potešila si ma že sa to trochu lepšie pohlo. Samozrejme záleží aj od požiadaviek.

torpilla123
6. jan 2023

@joannita my sme k navrhu pripojili originaly, nie kopie 😯 aj z registra trestov, ci od lekara, ci ostatne veci...takze asi nemusim nic brat predpokladam....ale tiez si myslim, ze by to malo byt ok. Dufam. Dakujem za odpoved 😉

torpilla123
6. jan 2023

@striga8658 wau, tak to keby sme mali v lete uz osvojitelsky, bolo by super 🙂

joannita
6. jan 2023

@torpilla123 register trestov, od lekara a podobne dokumenty je ok, ale rodne listy a sobasny list ste snad nedali originaly? 🤔

joannita
6. jan 2023

@torpilla123 rovnako rozhodnutie o zapise do zoznamu ziadatelov, sprava z priebehu interakcii atd.... To ste davali originaly? Dufam ze nie? Ved to su veci ktore sa vam uz spat nevratia a budete ich potrebovat.
A vy ste posielali len jeden navrh? Lebo pokial viem, posiela sa viac navrhov nie?
My sme posielali elektronicky cez advokata, ale baby tu pisali ze listinnou formou posielali tusim 3x rovnaky navrh.

torpilla123
6. jan 2023

@joannita mas pravdu, musim si to prezriet, ale davali sme viac kopii navrhu aj priloh, sobasny a rodne listynurcite kopie...myslela som ten zvysok. Musim si to prezriet. Vdaka za tipy. Som nejaka vymleta, ja viem. Ale name to kus tazke s malym. Od pociatku zle spinka v noci, a aj cez den je trosku narocnejsi, ale je to nas pokladik, len som viac asi uz unavena 🙃

miriam439
8. jan 2023

@janetinka27
Ja neviem, či mám dobré informácie a koľko je pravdy v tom, čo napíšu média, ale zdá sa mi, že Adela a Viktor čakali na bábo okolo 2,5 roka.
No ak majú rómske bábo, tak asi taký primeraný čas na BA kraj, podľa toho, čo tu občas píšu baby o čakačke v tomto kraji.

nikadomi
8. jan 2023

@miriam439 áno. My sme čakali dva a pol roka . Doba je reálna..

berginkan
8. jan 2023

@miriam439
@janetinka27 ano cakali takmer tri roky. dieta je medzikrajove

joannita
8. jan 2023

@berginkan vies nieco o ich adopcii?

berginkan
8. jan 2023

@joannita nieco malo. preco?

notburga
8. jan 2023

@berginkan môžem sa informovať čo znamená, že dieťa je medzikrajove?

joannita
8. jan 2023

@berginkan len tak, som zvedava....ci maju romske hlavne. Lebo ak ano, tak si myslim ze sposobia v dobrom taku malu revoluciu v tomto. Ze ludia sa prestanu toho obavat a rapidne sa zvysi pocet ziadatelov 🤭

aliziana
8. jan 2023

@notburga to znamená, že dieťa sa ponúkalo najskôr vo svojom kraji niekoľkým uchádzačom, ale ak nikto neprejavil záujem, ponúklo sa kvôli zrýchleniu procesu aj do ostatných krajov. Neznamená to, že by ho nikto v danom kraji nechcel, len jednoducho 1-2-3 oslovení uchádzači povedali z akýchkoľvek dôvodov nie, a už išlo "medzikrajovo"

miriam439
9. jan 2023

@notburga
Áno, presne ako píše @aliziana, krajský Upsvar (pod ktorý dieťatko patrí) osloví najprv pár žiadateľov vo svojom kraji a ak nik z nich v zákonnej lehote neprejaví záujem o toto dieťatko, tak ho už musia dať do celoslovenskej evidencie.
Myslím, že je tam dvojtýždňová zákonná lehota (ak sa v poslednej dobe nič nezmenilo).
Keď je dieťa v "ponuke" pre všetky Upsvar, vezme si ho "najšikovnejší" krajský Upsvar a keďže sú pravdepodobne dlhodobo najaktívnejšie žienky v BA kraji, tak sa práve tam umiestni veľmi veľa detí z tejto medzikrajovej evidencie/ponuky.
Ale nie je to vždy pravidlo, sú tu aj žienky z iných krajov, ktoré majú dieťatko takto medzikrajovo.

pellka
9. jan 2023

ahojte kocky otazocka ma
Nam prist potvrdenie ze sme zapisany do zoznamu cakatelov a potom este dalsich 15 dni plus priratat ku datumu od kedy prislo potvrdenie kym nas zapisu ? Ze je tam 15 dnova lehota na odvolanie?
Funguje to tak v kazdom kraji ci je to vsade ine?

janetinka27
9. jan 2023

@miriam439 mozno ma tento system zmysel a ja don vobec nevidim, takze moj pohlad moze byt skresleny... ale za tie dva tyzdne si to babo naozaj nikto v kraji nevyberie? preco volaju tak malo parom? ved je jednoduchsie, ak si rodicia najdu babo zo svojho kraja a aj stretnutia a sudy su blizsie.

joannita
9. jan 2023

@pellka ano je to tak, je to v kazdom rozhodnuti ue sa mozes odvolat. Ale vam pride rozhodnutie s datumom zapisania do zoznamu. A proti tomuto sa mizete odvolat, takze nie ze este plus 15 dni k tomu.
Datum zapisu bude na rozhodnuti

joannita
9. jan 2023

@janetinka27 zavolaju jednym a daju 1 az 2 dni na rozmyslenie, potom sa dohodnu na navsteve upsvar kvoli spisu a daju dalsie 2 dni na rozmyslenie, alebo 3. Par sa rozhodne ze nema zaujem, tak sa oslovi druhy par, s ktorym to orebieha rovnako a 2 tyzdne su fuc...

pellka
9. jan 2023

@joannita dakujem

bosorkabb
9. jan 2023

@janetinka27 tak ako píše
@joannita to funguje už roky.

janetinka27
10. jan 2023

@bosorkabb
@joannita chapem, ze sa to tymto natiahne,ale v inom kraji to bude to iste, este horsie,lebo nez sa dalsi zaujemcovia dostavia do vzdialeneho zariadenia, tiez to zaberie nejaky cas. mozno by bolo lepsie predlzit lehotu v jednom kraji ako potom vandrovat po krajoch. ale asi si clovek nad tym moze povzdychnut a nic viac.